ahojte kamosky.chcem sa vas opytat,ci mate rovnaky problem ako ja.moja dcera je prvacka,no stale nevie vyslovovat r.chodime na logopediu,no zatial to nepomaha.bojim sa,ci sa jej nezacnu v skole vysmievat.zatial tvrdi,ze nie,ale clovek nikdy nevie...mate s tym nejaku skusenost aj vy??? naucilo sa vase dieta vyslovovat r neskor???dakujem za rady...jarmila
Moja má síce len 3,5 roka, ale tiež nevie "R". Povie ho iba náhodne a väčšinou len po písmenku "B", ako napríklad "DOBRE", "BREZA". Ale ja dúfam, že ešte sa to naučí, kým pôjde do školy.
@maggie2 ahoj.a tvoja dcerka uz tiez chodi do skoly?moja je prvacka.aj v skolke chodila na logopediu,ale to ta pani prisla len raz za 2 tyzdne,tak to velmi nepomohlo.mna by zaujimalo,ci je viac deti,ktore nevie v skole spravne rozpravat???rozpravala som s jej triednou a ta povedala,ze uvidime,ako bude reagovat pri preberani pismena r.ci si uvedomi o ake pismeno ide a nebude si ho pliest najma pri pisani???
@betina1984 nuz vtom veku ho vie povedat maloktore dieta. l a r zvladaju deti vacsinou okolo piateho az sieteh roku...
@jarmila1977 je rovnako stará ako Tvoja, ale zle jej vychádzajú roky. Nepovedala by som že Tvoja dcéra nevie správne rozprávať, keď IBA nevie povedať R. Niekto sa to nenaučí nikdy. A pre deti v tomto veku je to ešte normálne. Nezaťažuj si s tým hlavu. Neboj ona veľmi dobre vie čo je to R aj keď ho nevie povedať 😉
@jarmila1977 moja dcerka chodila na logopediu ked mala 5 lebo R vyslovovala vzadu v hrdle a nie vpredu za zubami..cvicila take slova, kde miesto R mala povedat TD a sluzila na to takato riekanka: trpaslik, trnky trha, trhanie mu dlho trva, trnie picha, picha trnie, trpaslik maj strpenie...a vsade miesto tr - hovorit td, a dookola. Ono ak ti logopedka nevie pomoct, tak by som radila zmenit na inu. Niektore deti sa R nenaucia nikdy, ale v ranom veku to treba podchytit... A myslim si, ze 6 rocne dieta by uz malo vediet povedať R.
@jarmila1977 odkedy chodite na logopediu? Mozno to chce casu viacej a keby sa aj nenaucila tak neboj sa ze sa jej budu vysmievat, moj muz tiez neovladfa R a ani sesternica, su uplne v pohode a poznam aj kopu inych ludi 😉
@jarmila1977 ahoj, naše babuľky s eRkom našťastie problémy nemali, ale staršia dcérka má spolužiačku, ktorá R nevyslovuje, ale račkuje. Tam už to je na počutie jasné, že z toho R nikdy nebude. Tvoja dcérka ho v určitých slovách vysloví, alebo ho neustále nahrádza iným písmenom?
Mne jedna logopedka na fakulte vravela, ze aj u dospelych sa niektore defekty daju odstranit, ale ide to neporovnatelne tazsie ako u deti. Takze urcite by som to nepodcenovala, ani nedavala na rady, ze este ma cas..Dieta v skole by uz malo mat reč vyčistenu.
@sisaha s podpoznámkou, ak to nie je spojené so stresovaním dieťaťa, pretože potom sú všetky takéto aktivity kontraproduktívne. A to som mala na mysli, aby bola mamička kľudná, a nestresovala sa z toho. Apropo, nepáči sa mi vôbec slovo VYČISTENÁ reč, viem ako si to myslela, ale ľudia a deti predsa nie sú stroje, a vo veku 6 rokov tam musí byť stále trocha tolerancie.
@jarmila1977 to ze chodila na logopediu, a ucitelka chodila len raz za dva tyzdne- tak to nemoze naucit v skole. dolezite je cvicit doma.
lenze moj syn doma cvicit nechcel, vzdy s placoom, nasilu.. takze tak to aj dopadlo... R povie len ked sa mu chce, a flaka to....
doma sme cvicili u exa nemusel- lebo tatinko je na neho len dobry- a tak to aj dopadlo 😠
@jarmila1977 dodnes neviem vyslovovat r a nespominam si, zeby sa mi niekto kvoli tomu smial.. aspon ma na francuzstine pochvalili 😀 😀
@jarmila1977 Cauky ja mam predskolaka a tiez chodime k logopedicke. Normalne ked rozprava tak tiez nehovori R ale ked trenujeme tie slovicka,takto vie vyslovit pismenko R a zacalo nam robit aj problem CH :(
Kamoska nevedela R do 7 rokov a potom sa sama naucila...
Ja netlacim len trenujeme a nahravam mu to vsetko ked trenujeme a ked nie... A trocha to pomaha
@lucinocka mna len jedovali jedinci, co hned chceli, aby som im povedala vrba a ine slova s dlhym r a prislo. Asi do konca zakladky som to riesila, potom som sa vykaslala na vsetky komplexy, odstahovala sa do Nemecka a my si tu rackujeme vsetci a nikto sa nad tym nepozastavuje, ze nemame VYCISTENU rec. Napokon, nerackuje nahodou aj cesky exprezident?
Ahojte dievcata..ani moj syn nevedel povedat R v skolke,teraz je prvak a uz sa to naprava..doma sme velmi davali pozor a vela cvicili ako spravne davat jazycek pri tomto pismenku..vravi sa , ze vadu reci maju hyperaktivne deti.. 😒
@maggie2 jasne, ze trocha tolerancie by tam malo byt. Ja len hovorim, co mi vravela logopedka. Urcite netreba zatvarat oci pred problemom, lebo moze sa stat, ze dieta bude aj v 8 rokoch šušlať a rodicia sa budu tvarit, ze este ma cas. ked mi chodila starsia dcera do skolky, tak tam bola jedna mamina logopedka a jej deti hovorili krasne cisto uz 3,5 roku, dokonca krasne vyslovovali R. Ono je to o tom cviceni a samozrejme aj kvalitach logopedky. U nich bolo vidiet, ze ona vie co ma s nimi robit a to aj robila..
@jarmila1977 tak ja rackujem od malicka, mame to tusim v rodine, aj brat, aj sesterka.. aj som chodila k logopedovi a nepomohlo.. tolka ma doma nicili, cvicili so mnou a nic.. a ano, aj sa mi v skole sem tam niekto posmieval.. deti su uz take.. vzdy si nieco najdu, pehy, rysave vlasy, rackovanie... to vsetko som si odskakala..
ale inak niekedy je vraj problem s tou uzdickou pod jazykom, ze sa to ta chirurgicky upravit, ze niektori ludia to proste kvoli tomu nevedia povedat napriklad.. a u mna.. no ja som si vsimla, ze napr nemam spicaty jazyk a ani ho neviem tak do spicky sformovat, tak ma napadlo ci to nemoze byt aj tym. ked som videla ako sa uci R, ze to spickou jazyka o podnebie ci predne zuby.. tak mozno preto ja to neviem.. takze ak sa to niekto nevie naucit, mozno je v tom aj iny problem.
@stardust všetko je to o tom, aby dieťa bolo nenásilne motivované aby získalo samo ctižiadosť "pekne" hovoriť. Ale pokiaľ je naň vyvíjaný nátlak ( a to- i akokoľvek mierny - ak je forma alebo ak okolnosti sú nevhodné) berie to ako drezúrovanie a to nemajú radi ani cvičené opice. Jasné, že potom dieťa keď chce "hnevať" naschvál zle rozpráva, lebo vidí ako je to pre rodičov a okolie dôležité, jasné že to prebúdza potom v dieťati rebelanta. Úspechy sa dostavujú po kúskoch a pomaly a treba to rešpektovať, privysoké nároky a systém rýchlo rýchlo a intenzívne mnoho detí iba zneistí a zakomplexuje (prestanú, alebo si vôbec nezačnú veriť, že to raz dokážu).
@monika2712 mne napríklad muži čo ráčkujú pripadajú veľmi sexi 🙂
@maggie2 hej aj s tym som sa uz stretla.. ale mne to napr vadi, aj u mna aj u inych ma to vytaca, ale co narobim.
moja mlela r už od malička, skôr nevedela vysloviť k. s tým sme si užili dosť zábavy, ke´dže miesto toho hovorila T a v móde bol krtko. Ale dlhé ŕ nevie povedať a to má 8 rokov. nerobím z toho vedu, našťastie tých slov je málo 😉
@stardust aj ľavákov donedávna (ešte i pred 30 rokmi niektorí) snažili sa preonačiť na pravákov. Jasné že sa to nedá takto priamo porovnávať, ale naozaj, ja osobne mám pocit, že niektorí tí logopédovia berú až príliš vážne a striktne to svoje zamestnanie. Ale na druhej strane vďakabohu že tu sú, všakáno. Len všetko má svoju mieru, na prvom mieste by mala mať mieru ctižiadosť rodičov (hľadieť na dieťa individuálne a nie v optike že aha čo už vie susedovie Janko, Katka aj Ty musíš). Žiadne tabuľky pokiaľ ide o vývin detí (aj reči vrátane) nesmú byť smerodatné, ale len orientačné.
Môj bývalý muž tiež nevedel povedať R ani ako dospelý...ako dieťa začal chodiť na logopédiu, ale rodičia na to kašľali a nechodili tam. Okrem toho, že bol mešuge po inej stránke, toto mu nejaké problémy nerobilo v živote. 😀
Ale vy len pekne cvičte, určite sa to naučí 😉
@maggie2 Skor mam pocit, ze to vadi hlavne rodicom a okoliu, kym logopedi si robia svoju len pracu. Dieta sa nenauci zo dna na den spravne hovorit R, je to dlhsi proces. Pamatam si, ako ma automaticky vylucovali uz z triednych kol recitacnych sutazi na ZS...preboha preco??? Toto by som ziadnemu dietatu neurobila, ked ho bavi recitovat, nech recituje aj so svojou recovou chybou, a urcite by som ho neposielala dakde do kuta.
@jarmila1977 ja som ako dieta nevedela este v prvej triede vyslovovat R. a nikto sa mi za to nesmiala naucila som sa to :D aj ked tiez mama som mnou bola u logopeda.ale ze po dvoch sedeniach som to vedela.
@jarmila1977 aj my máme podobný problémik. R sa nám darí vyslovovať len vtedy ak sú pred písmenom R písmená ST - čiže slovká ako STRAKA, STROM, POSTRACH, STRECHA atď. ostatné problém je. Nič si z toho nerobíme, veríme že raz to naskočí. Inak najnovšie tie trendy v pedagogike sú také, že vraj keď deti majú veľa telesného pohybu, či pracujú rukami pri hre, aj reč sa lepšie vyvýja. Vraj je tam nejaký súvis.