Ako naučiť dcérku, aby sa učila?

10. apr 2024

Ahojte. Viete mi prosím poradiť, ako naučiť dcéru ucit sa?
Učí sa dobre, teda, ma dobre známky. Ale odplakane a s bolesťami brucha. Netlačíme na ňu, to skôr ona je perfekcionistka. Nejaké triky ako si vytvoriť systém?

marci77
10. apr 2024

a pre nasu predstavu, do ktorej triedy chodi?

autor
10. apr 2024

Je siedmacka

kacena4
10. apr 2024

uff 7cku tazko nejako... mali ste zacat skor. moja je tiez v 7r. a uci sa uz par rokov sama. zacali sme takto. kupila som jej kuchynske minutky a kazdy den v rovnaky cas sa ucila 1/2 hodku ked sa naucila mala volno. ak este nieco potrebovala dorobit tak 1/2 hodka prestavka a znova nastavit cas na 1/2 hodku a ucila sa. casom sa naucila a vytvorila si svoj rezim, pride zo skoly, 1/2 hodka hodka pauza, potom sa uci a vie ze ked si vsetko spravi ma volno do vecera co nevie pocka na mna a robime spolu (ma dysporuchy takze obcas nieco potrebuje pomoct)

autor
10. apr 2024

@kacena4 možno som zle položila otázku.Asi je najväčší problém ten stres a nie systém. Ale dakujem

kacena4
10. apr 2024

ak ma stres tak to treba riesit cez skolsky psychologicku ze preco ma stres, popr. psychologa aby ju naucil pracovat a zvladat stres ako taky, naucit ju ako reagovat v stresovych situaciach

marci77
10. apr 2024

Ja mam tiez siedmaka....a pred par dnami sme mali taku diskusiu v nasej skupinke siedmakov, ze co s tym ....ze deti sa ako keby nevedeli ucit (ako sme sa my zvykli ucit)
moj tiez, ale teda o chalanoch sme mali tu diskusiu......pride domov zo skoly, urobi si za 5-10minut DU ....a tym to pre neho konci, obcas prelistuje zosit a vymeni si ucebnice na dalsi den
potom ho zvyknem ja nahanat, ked vidim na edupage, ze dalsi den ma byt nejaka pisomka, test ....vzdy ma ubezpecuje, ze o tom vie a je na to pripraveny
tiez ma znamky zatial vyborne, stres na nom nebadat (iba jeden predmet maju taku divnu ucitelku so zvlastnym znamkovanim, inak pohoda ....aj bez velkeho ucenia super znamky)

Len ked uz vidis, ze dcerka nie je OK (tie zaludocne tazkosti - tak asi by som patrala po pricine ....ci tazke otazky, ci nevyzaduju v skole od nich nieco navyse, co sa ani poriadne neucili a tak)
nasi raz mali takeho fyzikara, skusal siestakov ako na MATFYZE 😅😂
nastastie ho potom poslali kade lahsie, lebo okrem fyziky ucil piatakov aj matiku😅

ak nie si, pridaj sa do skupinky
https://www.modrykonik.sk/group/8787/

tiika
10. apr 2024

Neviem, či poradím. Mám však pocit, že dcerka veľmi tlaci na výkon, na výsledky, i keď sama pre seba si dala takú latku. Prečo? Skúšala by som to zistiť, nech si aspoň zvedomi jej motiváciu? Chce mat samé jednotky? Chce patriť medzi najlepšie ziačky? Boji sa neúspechu, že niečo pokazí, strapni sa…?
Ďalej by som sa snažila do jej učenia priniest viac zábavy, prepojiť to učenie viac s realitou, zážitkami, pokusmi…
Ma dcerka aj inú oblasť, ktorá ju baví, v ktorej je úspešná a dosahuje nejaké výsledky? Že pokial by sa jej niečo v škole nevydarilo, môže pocit úspechu, uplatnenia sa čerpať inde.

marci77
10. apr 2024

a pouzivate pri uceni napr. smartbooks? alebo nejake ine inovativne metody? napr. nahravky od ucitelov z youtube, wordwall a pod.?

mira0611
10. apr 2024

Ahoj autorka, 7. rocnik je najtazsi. Tu maju zo vsetkeho vela. Nie je to pre tvoju dceru jednoduche.
Ja som vizualny typ. Ja ked som si v sebe citala ucivo, tak som si raz dva zapametala, co bolo dolezite som farebny pisala, resp.zvyraznovac som pouzila. U syna som uz na hlave tykala. Vedel vzdy 1.vetu a potom polovice dalsej vety. Po 1 hodine ucenia /typ ucinia, chod do izby a precitaj si ucivo/.

Poldna sme sa ucili s mizivymi vysledkami, uz sme boli vystresovani, ja zo syna on zo mna, chudacik.

Potom som dosla nato, ze on bude asi audio typ, tak som si ho zavolala do kuchyne a kym som varila musel nahlas citat ucivo. Bola by si prekvapene ake nezmysli cital, velakrat ani po sebe nevedel precitat a doplnil si podla uvazenia nejake nezmyselne slovo. Kazde ucivo mal precitat 5x!
Ked ucivo precital 3x nahlas, uz mi hovoril, ze on to uz vie. Neverila som mu, preskusala a naozaj na 80-90% vedel ucivo. Takze treba dojst na to, aky typ je tvoja dcera a nastavit ucenie podla toho.
Ja viem, ze to znie zdlhavo ale precitat si poznamky alebo 2xA4 mozno trva 5 min. Ked ma v stredu biologiu a geografiu precita si ju utorok kolkokrat to potrebujem a max.do hodinky je naucena. Drzim palce 🙂