Poraďte prosím, ja už som z nej zúfalá. Nepomáha ani vysvetľovanie, ani krik, jedine jej chodiť v pätách a dookola všetko za ňou kontrolovať. Myslím že v 11 by mala byť už dosť veľká na to aby ovládala a mala aspoň základné hygienické návyky. Jedine čo sama od seba urobí že večer dá špinavé spodné prádlo do koša a osprchuje sa (aj to jej musím pripomínať a kontrolovat že ma pouzit aj mydlo).
Ináč absolútne nič. Každé ráno sa chystá ist do školy ale zuby neumyte, oči plné karpín, dredy vo vlasoch. Každé ráno ju musím do tej kúpeľne posielať aj na viackrát lebo niečo z týchto 3 veci zabudne alebo nespraví poriadne. Vlasy som jej ostrihala na kratšie lebo už nešli rozcesat. Celkovo vlasy kapitola sama o sebe, začína jej puberta vlasy mastné ale umyť ju ich nenapadne. Keď jej to nakažem umyje si ich neviem ako to dokáže ale mastné ich ma rovnako, musím jej ich umyť ja.
Ruky po záchode ci z vonku len strčí pod vodu a už aj beží preč, ved načo mydlo.
Oblečenie vkuse to isté. Smradľavé, špinavé, okydané. Darmo jej pripomínam že preventívne nech si aspoň to tričko vymení každý 2 - 3 deň. Nosí dookola 2 tričká a jeden ošuntelý svetrík z ktorého dávno vyrástla a vyzerá v ňom ako nejaký sociálny prípad. Ostatne oblečenie odmieta, pritom skriňa plná pekných nových značkových veci ktoré si sama vybrala (takže na vkus sa nemôže vyhovárať).
Akože všetko zvladame lebo jej spustnut nedovolím, do školy ide čistá. Ale akonáhle ide niekam kde je sama sebou viac dni ako škola v prírode, detský tábor, ku kamaratke tak pride ako netvor z bažín - zuby žlté, vlasy strapaté, oblečené to v čom odišla a kufor plný čistých veci.
Ó tom ako vyzerá jej brloh (detská izba) už radšej ani písať nebudem.
Trápi na že ju musím vkuse napominat pritom efekt žiadny. Véd z nej rastie žena mala by sa o seba trochu starať.
V ostatných veciach je ináč veľmi šikovná a samostatná, o úlohách ci učení do školy ani neviem, to robí úplne sama a na samé jednotky. Chodí sama autobusom, k lekárke, do obchodu... Vie navariť základné jedla, upiecť koláč... Proste samostatné vyspelé dieťa ale ta hygiena
k takýmto návykom sa vedú deti odmalička...
Bohu žiaľ , asi nad ňou stať , pripomínať
Neviem či toto niečo zmení. Jedine tak nejaký chlapec, ktorý sa jej bude páčiť (a bude chcieť byť pre neho pekná),, ale možno ani to.
Buď bude ona sama chcieť, alebo ju budeš musieť ty dokola dirigovať. ☹
Mas ju adoptovanu? Ci si ju neviedla od malicka na hygienu?
Ostava ti asi ju len kazdy den cepovat nic ine. Akoze 11rokov mi uz pride fakt dost aby to vedela aj sama
Takto to poviem,musí dostať príučku od rovesníkov,prípadne od chalana ktorý sa jej páči a naučí sa. Ja keď som prišla do puberty,som sa začala potiť, chlpy narástli a začala som smrdieť. Začali má zo začiatku volať smradoska a veľmi ma to trápilo,lebo som proste do toho vhupla zo dňa na deň a začala sa silno potiť,ale veľmi rýchlo som sa naučila holiť si podpazušie,používať antiperspirant a umývať sa každé ráno pred školou a stále čisté tričko.
Este je tu nadej ze ju vycepujes,zial musis jej byt stale v patach a naliehat,mozno sa raz chyti....ale poznam zenu ktorej to nepomohlo a je humusacka,pritom je vo vysokom postaveni,uz raz dostala aj pliagu na oci z tych neumyvanych ruk a nepomohlo.Mydlo ma v kupelni stale to iste uz 3 roky,fakt!Hnusi sa mi k nej chodit....
Moja dcéra v 11 toto iste. Oblečenie si menila, keď som jej povedala, že to tričko už SMRDÍ. Pritom ako mala sa umývala a prezliekala stále. A potom zrazu ignorancia
Teraz má 18 a bez problémov. Vyrástla z toho. Ešte aj brata napomína a kontroluje.
Moja má desať a je to rovnaké.... proste to sú také typy... aj segra moja bola rovnaká a myslím že niečo jej aj z toho ostalo a to ide mať 30. A určite sme my ako rodičia nezlyhali... nakoľko ideme príkladom v sprchovaní každý deň, umývanie zubov apoň ráno a večer. Do práce nikdy nejdeme každý deň a už vôbec nie celý týždeň v tom istom, postel si ráno upravíme a tak podobne... Aj za mojou treba furt dobiedzať ale aspoň umytie zubov má ráno a večer zautomatizované. Kým nepoviem tak celý týždeň jedno tričko, jedna mikina a jedny legíny s fľakmi od obeda a šak mladú to netrápi "to je dobre". Vlasy má po zadok a cez víkend keď nepoviem že idem učesať sama to neurobí a potom dredy ako hniezdo pre vrabce a vyčesávame celú večnosť ani to že ju to kváče ju nedonúti si ich prečesať ráno samú ani vyhrážky že ostrihať... proste normálka pre ňu byť ako divožienka 🙂.... Máme dve možnosti robiť policajta a zakaždým napomenúť prípadne prinútiť prezliecť že v takých handrách nepôjde alebo privrieť oči a počkať kým sa jej to samej zhnusí ako chodí a sama bude dbať o hygienu a zovňajšok prípadne jej to okolie dá najavo v škole na krúžku prípadne dáky chalan.
Pevné nervy a veľa trpezlivosti 🙏
tiez sa mi zda, ze som mozno mala take obdobie na 11-12, mozno menej extremne (ruky som si umyvala vzdy) a uz davno zabudnute :D .. vyrastie z toho..
Mne príde, že ste tu poniektoré z inej galaxie. To si ako myslíte, že dotyčná svoje dieťa neviedla od malička k takýmto veciam??? Dieťa jednoducho príde do vekového štádia, že "je najmúdrejšie" a jednoducho veci, ktoré bolo naučené robiť, robiť odmieta. Veď načo, prečo, začo.
To je ako keď sa tu rieši upratovanie a začnú písať osoby s 3-ročnými deťmi, že ich deti to robia, tak nechápu, prečo matky svoje deti k tomu nevedú keď ako 13r. to robiť nechcú 😖
Autorka, želám akurát pevné nervy. Z osobnej skúsenosti ti poviem, že toto pripomínanie budeš musieť robiť ešte pár rokov 🤐
baby naozaj je to pubertou, ma dve pubertacky, kym mladsia ok, cista upravena... starsiu musim neustale nahanat do sprchy, ona zo seba neciti, ze uz sa treba umyt. nastastie vlasky si lubia cesat a robit ucesy cele hodiny, ani so zubami a nechtami, umyt ruky nie je problem /to ich vydreziroval muz/ ...stale jej hovorim pozri ako sa my umyvame kazdy denm, mama oco, necakaj kym ti to povedia spoluziaci. Ona chodi aj na sport, mysli si ze ked sa rano osprachovala, vecer po sporte nemusi.
Takze trpezilovst a nahanat a nahanat do toho...
Pre zmenu mam aj 11 rocneho syna, tiez uz ide do puberty a ten sa zacal s pubertou tak "slachtit" ze dovidenia. furt len do vane lezie, hodiny by tam bol, vlasy pred zdkadlom prehadzuje, tvar si okukava, kradne nam deodoranty a strieka na seba az je izba na zadusenie...😀
Jo a ked boli deti male, tak vana najlepsia zabava na hodiny, len sa kupkat... tolko k "vedeniu" v detstve.
Dokým žije u teba mali by platiť tvoje pravidlá. Nepustila by som dieťa z domu v takom stave a žeby chodila vkuse v tom istom prepotenom. Prepotené veci zobrať dať do koša s pradlom a bude si musieť dať nové čisté, keď ti chodí domov z výletov jak humusak tak nech sedí doma na zadku ak sa odmieta normálne chovať. Spoliehať sa na to že z toho vyrastie tak to by som určite nerobila. Netreba jej toto povoliť za žiadnu cenu. Občas treba tvrdo povedať ako sa veci majú. Ak smrdí a je ako čudo tak jednať narovinu darmo je to tvoje dieťa.
Moj brat zasadne nepouzival do puberty mydlo, napr ho mama nahnala do vane ako skolaka, ze sa ma okupat a on sa tam sice hral vo vode ale mydlo ani sampon mu nic nehovorilo. Teraz v puberte je to lepsie, lebo uz ma dievca ale cele detstvo des. Moj skoro 2 rocny syn ked vie ze ma daco na rukach, staci omrvinky, uz stepyje v kupelni, nech mu tie ruky umyjem.
Miestami mi to pripomína moju 5 rocnu dcéru že musím kontrolovať či si umyla ruky a zuby .. ale inak keď ma jednu škvrnu uz si tie šaty neoblečie. A to ma z nej už chytá zúfalstvo že ju musím kontrolovať. Ale teraz som si vydýchla že to nie je problém u tak malých detí. 🙏 Neviem ako to riešiť ja som cakala ze z toho clovek prirodzene vyrastie
Ahoj, žeby tvoja dcéra mala dvojičku u nás? Naša slečna má tiež 11r. a to čo si opísala presne na ňu sedí.... dnes som izbu oriadila lebo som sa už nemohla pozerať ako to tam vyzerá, ráno jej veci narychtujem lebo inak by asi išla aj v pyžame, vlasy učešem....Povaha ako chlapčisko - vlastne až do pôrodu sme bol presvedčení že to bude chlapec....😉
ako s tým bojujeme....neustále upozorňujem ako čo a kde, sem tam ju aj súrodenci vysmejú ale moc to nepomáha...Niekedy si myslím či to nemá nejaký druh autizmu....Dúfam že to vyrieši puberta...aspoň s tou hygienou.😉
ak ťa to poteší , ja bojujem takto s 10,5 ročnou dcérou . Ako si to nazvala divožienka,. Každý večer stojím ako policajt aby si umyla zuby a hodila špinavé prádlo do koša. Neurobím to , tak kľudne by v tých istých nohavičkách chodila aj tri - 4 dni . Zuby by mala ako Shrek .
Toto leto bola v tábore a keď osm po návrate otvorila kufor , myslela som že ma šľahne, 3/4 čistých vecí , na týždeň minula až dvoje nohavičky a dvoje ponožky, dve tričká ..
Vlasy , tak to je kapitola o sebe, ráno ju učešem a príde mi zo školy s rozpustenými , do čela , od obeda omáčané a tak . Do sprchy ju vždy surovo vtlačím , lebo jej aj raz za týždeň príde veľa . Ešte že ruky po záchode si umýva.
Druhá sestra je úplne iná a obidve vediem rovnako .
Môj syn má detský autizmus má 6 rokov, no je to neskutočný boj, odmieta zuby umývať, strihať nechty, odmieta všetko, čo sa týka hygieny, ale našťastie čo sa týka umývania rúk sa to zlepšilo, lebo v škôlke pani učiteľka ho furt bazíruje s umývaním rúk. Denne aj 20xkrát si v škôlke musí umyť ruky, aby si to osvojil, že si pred jedlom, po toalete, že si stále umývame ruky. Teraz nám začal rozprávať pred pol rokom, aj porozumenie sa zlepšilo, ale čo sa týka hygieny, tak to je katastrofa. Najmä nechce si po sebe nič upratať. Aj môj syn chce stále to isté nosiť. Autisti totiž milujú stereotyp, keď je v všetko stále rovnaké a všetko stále v rovnakom poradí sa robí. Napríklad čiapku iba jednu nosí celú zimu, stále jedny topánky. Čistá katastrofa, keď niekam ideme, tak to hruza, pozerajú sa nás všetci ako keby sme boli nejaký čo nemajú na oblečenie, pritom plnú skriňu oblečenia má.
Myslím si osobne, že dostane feedback od rovesníkov. V tomto veku už bude počúvať skôr ich a nie teba. Môj bývalý tiež chodil niekedy všelijak a keď mu matka nadávala, len sa jej smial do očí. Škoda nervov...
@silvi300 mna tiez napadol autizmus, koli tym veciam, rodinna znama ma syna " aspika." Robi to s obliekanim tak, že ak si syn zvikne na neake oblecenie, teplaky, topanky, tak kupi rovnake, toho isteho viac kusov aby mu mohla dat ciste. Topanky napr aj vacsie cislo, ked mu vyrastie noha a podobne. Snazila sa raz mojej mame vysvetlit aky probkem je synovi nieco kupit atd.. tak to riesi takto.
@rubinka Budem ti oponovať. Síce ideš na to dobre, ale počítam, že dieťaťu nevieš byť nonstop za zadkom. Aj chodíš do práce, prípadne sa staráš o mladšie, alebo máš akúkoľvek inú robotu, že dieťa odíde samo do školy či na krúžok a nestihneš ho ísť skontrolovať. Vieš, také dieťa si vie to svoje oblúbené a špinavé z toho "špinavého prádla" vybrať a obliecť si to nanovo, lebo "veď v skrini iné nemá" 🙈🙊
Myslim, ze nic ine ako buzeracia a trpezlivost ti nepomoze. 😳 zobud ju o hodinu skorej, a kym nevykona hygienu, tak ako ma, bude sa musiet skratka vracat do tej kupelne aj 5x. Bud ju to prestane bavit po case a zmeni to, alebo bude mat skratka rano kratsi spanok 😉
To začala tak zrazu? Alebo nikdy nebola moc hygienická? Ja by som sa s ňou skúsila porozprávať, bez kričania a tak, proste by som sa jej len opýtala prečo to robí...? A ak to nepomôže, tak jej daj nejakú motiváciu, napríklad, že ak sa chce hrať musí sa najskôr osprchovať. Môžeš to tiež nechať tak a potom, keď sa jej v škole začnú smiať, že smrdí možno sa začne o seba trochu starať 😄, ale to už je asi naozaj posledná možnosť.
@amelia000
@janinka007
@mima1
Samozrejme že som ju k tomu viedla od malička, prvú zubnú kefku žmolila v ruke hneď ako jej vyšiel prvý zub. Ruky si umývala už aj keď sedela na nočníku len aby si vytvorila zvyk. Bola jedno z tých batoliat čo sa blata ani plastelíny nedotkla, každú špinku si bežala umyť. V 4- 5 tích najväčšia parádnica, každý deň iné šaty, čelenky od výmyslu sveta, sponky, copy som jej zapletala.. Mne sa zdalo práveže všetko normálne, primerané veku tak neviem kde soudruzi udelali chybu ze ako začala stárnut na tu čistotu kašle
@mimibb ty mas moje dieťa 😁😂😂presne ten výraz, čiapka na krivo, strapaté vlasy a topánky polovyzuté
Ja by som nanu bola riadne prisna na tvojom mieste. Mojej sestre to bohuzial zostalo. Moze byt ze tvoju dceru to prejde, to samozrejme. Drzim palce, lebo viem aka to moze byt psychiatria.
@deti95060810
@maminuska
@negymama
@dominci žeby to bolo fakt tou pubertou? Myslíte že z toho vyrastú alebo im to ostane do dospelosti.... Ja tomu fakt nechápem, obzvlášť pri dievčati, ved to je hrozný pocit ísť so špinavými zubami.
Ako neustálou buzeráciou som dosiahla že ona všetky tie hygienické úkony akože sama automaticky robí ráno pred školou, ale ako! Jej ranne umytie tváre je že si oči pretrie prštekom namočeným vo vode a to je ako všetko, hlavne že penu z pasty ma až na nose. Ešte sa jej pýtam ze ci sa v tom zrkadle skontrolovala že jasné všetko v poriadku... Otras
@mimibb To vážne myslíš, že si vyfotila svoju "neupravenú" dcéru, vycapila sem jej fotku na hanbu a píšeš o nej takéto až intímne veci??? No chúďa dievča. Preboha, ženy, veď majte trochu cit, je to ľudská bytosť! Ty by si sa ako cítila, keby Ťa dcéra vyfotila napríklad ráno po prebudení a ukazovala spolužiačkam, alebo hodila na internet pre zaujímavosť! 🤦🤦🤦!!!
@rubinka ved tak sa to snažím robiť, už aj prísnejšie na ňu ísť. To bolo plaču keď som jej vlasy ostrihala, lebo zanedbávala česanie, som jej povedala ze keď sa naučí česať, nosiť cop a používať kondicionér môže mať vlasy aj po pás. Vtedy sľubovala ako sa bude starať ale nič z toho, strapata je stále akurát pri kratších vlasoch jej nevznikajú dredy z toho
😂 prepac ale akoby si pisala o mojej sestre 😂 s nou si tiez mama nedala rady takze som zvedava co ti zeny poradia. Ale hyg navyky sa ucia v detstve, asi si nieco zanedbala skor.