Ako motivovať dieťa k učeniu?

nicky07
23. okt 2013

Ahojte, potrebovala by som poradiť ohľadom staršieho syna a jeho akousi demotiváciou voči škole a učeniu. Je júnové dieťa a keďže učiteľky v škôlke ani len slovíčkom neprejavili že by Patrik nebol vhodný ísť do školy, dala som ho na normálny termín od septembra do školy. Na jeho smolu trafil práve učiteľku, ktorá je známym postrachom školy, keď ju spomeniem aj pred niektorými dospelými ktorých učila tak sa dodnes len striasajú či ona stále učí... Prvý ročník nám prebiehal dosť náročne s jej pravidelnou výčitkou, že Patrik ešte nie je zrelý pre školu mal byť v škôlke o rok dlhšie, júnový chlapci do školyna riadny termín nepatria. Bez problémov dostával v prvom ročníku do žiackej knižky 3,4, aj 5... Jeho pravidelné ponosovanie sa že ho učiteľka ho aj tak nikdy nepochváli aj ked urobí niečo dobre mi prišlo vždy ťažko a keď som jej to povedala na rodičovskom, lebo sa ma opýtala že ako ho má motivovať k učeniu (???) tak som jej povedala že nemusim mať ani pedagogickú školu aby som vedela že dieťa sa motivuje pochvalou. Na to mi ona povedala že ked ona ho nemá za čo chváliť... Neviem či toto je vhodné stanovisko učitelky prvého ročníka. Keďže teda mala pocit že je slabým žiakom tak sme denne písali okrem domácich úloh ešte diktáty - aspoň 3 vety. DO toho počítali príklady a čítali šlabikár. Prišlo mi to na prváčika veľa ale povedala som si že to asi tak má byť a aj jemu to pomôže. Prešiel prvý ročník a ja som sa tešila že dostaneme novu pani učitelku a hádam začne Patrik odznova bez nejakého zaškatulkovania. No učitelka s nimi postúpila do druhého ročníka. Chlapec mi chodí domov zo školy unavený, príde, zje obed a ide spať. Zistila som že mu učitelka dáva písať aj cez prestávky takže som pochopila že nemá ani chvílu oddychu a z toho pramení aj jeho vyčerpanie ale myslím si že aj nesústredenosť na dalsích hodinách. Pre niečo teda určite tie prestávky sú a majú svoj význam. Bola som teda za učiteľkou že ak teda chlapec nestíha v škole tak aby mu posielala všetky veci domov a ja to s nim preberiem dopíšem, aby mal teda prestávky volne. Súhlasila že teda bude denne posielať domov čítanku slovenský jazyk a matematiku ( u nás nedáva domov žiadne učebnice - niektore som ešte ani nevidela, neviem vôbec čo preberajú). Na druhý den ale prišiel opäť s prázdnou taškou. Chlapec je zo školy úplne demotivovaný, vobec ho nebaví sa učiť, častokrát si zabudne zaznačiť domácu ulohu takže bežne sa stane že príde domov s poznámkou alebo ho nechá po škole. Neviem ako to riešiť, ako mu vrátiť tú chuť do učenia, on je napríklad šikovný v matematike, rýchlo sa učí veci naspamäť ale s čítaním a písaním je to horšie. snažím sa s nim precvičovať ale obavam sa či ho zasa nepreťažujem, ked v škole nemá ani oddych a doma po nom chcem aby aj pisal aj čítal aj počital. Mrzí ma že mu to ide v škole tak ťažko rada by som mu pomohla ale naozaj neviem ako. Budem vďačná za akúkoľvek radu a skúsenosť.

womankc
23. okt 2013

@nicky07 takže v skratke. Prežívala som niečo podobné i keď teda moja pani učiteľka až takáto neprofesionálna ako tvoja nebola. Jednoznačne ti radím aby si si vyhľadala pedagogickopsychologickú poradňu, dala si ho tam otestovať. Na základe testov môžu na školu dieťatu doporučiť integráciu, čo je úprava miery učenia pre neho. Aj mne sa stalo že ho zo škôlky doporučili a mne sa to nezdalo, ale on bol šikovný . Môj mal potrvdenú hyperaktivitu ešte v škôlke a dokonca to došlo tak ďaleko, že som ho dávala testovať v prvom, či druhom ročníku do poradne a potvrdili sa mu poruchy pozornosti . Aj napriek mojej snahe a plnení, čo si pani učiteľka zažiadala, sme ale nepochodili, tu musí byť veľmi veľké šťastie na učiteľku , ktorá s takýmto dieťaťom vie pracovať totiž, U nás to došlo tak ďaleko, že som ho preložila na inú školu , kde mali špeciálneho pedagóga. a to vo štvrtom ročníku. No teraz je ôsmak a môžem povedať , že aj napriek všetkému , čo bolo treba vybaviť zabezpečiť je učenie s ním veľmi náročné . Takéto deti totiž tú pozornosť neudržia ani tú vyučovaciu hodinu, tobôž nie cez prestávky. Môj syn, aby si bola v obraze sa nikdy neučil nejak zle, ale keď začali dávať trojky , už som to riešila . A všetko je to len o vôli toho učiteľa spolupracovať . V podstate je väčšina snaženia na nás doma . Má nejaké úľavy aj v škole , ale funguje vyslovene že jeden deň donesie jednotky a o dva dni aj z toho istého je schopný doniesť 4 či 5 alebo trojky . Zmierila som sa s tým , že máva trojky . Nikdy som decká netlačila na jednotky . Ono totiž tieto problémy odznejú až po dozretí nervovej centrálnej sústavy, čo býva prevažne okolo 16 rokov, takže to tak beriem, každý deň musíme dozerať aby sa učil, najmä v tomto vyššom ročníku má niekedy nechuť a aj napriek učeniu donesie 3. Podotýkam, že stále s ním pracujeme snažíme sa čo vieme. Má svoje záľuby , ktoré podporujeme. Niekedy sa fakt nedá z neho nič dostať. Jednoznačne ale prístup Vašej učiteľky je vzhľadom čo som ja už zažila za situácie je veľmi veľmi chybný a pre tvojho syna škodný, ja by som to riešila radikálne . Moja bola slušná , ale direktívna a hlavne jeho si aj ostatní učitelia zaškatuľkujú aj deti začnú byť hnusné, aj my sme to zažívali . Môj syn to vnútorne ťažko niesol. A aj teraz sem tam nesie niektoré veci ako nespravodlivosť . Ak budeš mať čas , tak si daj do google syndróm ADHD, alebo poruchy učenia a možno veľa vecí pochopíš . Ja som si zhodou okolností mala možnosť absolvovať semester aj zo špec. pedagogiky, tak som veľa vecí pochopila. Hlavne musíte sa naučiť vy s ním pracovať, aby mal pocit opory a istoty aspoň doma . Ono sa to nezdá , ale je to pre to dieťa hrozne zložité spracovať . Dúfam , že som ti aspoň trošku pomohla. Na 100% vyhľadajte to centrum , malému to moc pomôže . Ešte si zisti, či majú u Vás na škole špeciálneho pedagóga, alebo aspoň nejakého asistenta. Výchovný poradca je tam určite a ten by ti vedel isto poradiť aj konkrétne poradne., možno aj s nejakými spolupracujú

womankc
23. okt 2013

@nicky07 našla som ti toto http://www.ppppoprad.sk/informacie-pre-verejnos... môžeš sa skúsiť poradiť

nicky07
autor
23. okt 2013

@womankc Ďakujem za radu dala som si vyhladat adhd a som úplne to sedí na môjho Patrika. Pomaly každé slovo. Do toho centra je potrebné nejaké odporúčanie alebo tam len stačí zavolať? a ako to tam funguje? za akú dobu ste to ako tak zvládli? Ja na ňom vidím že aj on sa trápi tým že mu to nejde ako by malo...

renab
23. okt 2013

@nicky07 odporúčanie netreba žiadne, treba sa len objednať.

womankc
23. okt 2013

@nicky07 klikni si na ten link , to je centrum u Vás, môžu ti to myslím otestovať aj na tvoju žiadosť , ale robí sa to tak, že vlastne v škole dávajú návrh / doporučenie / na otestovanie. Urobia totiž dotazník škola, a v tej poradni budeš aj ty vypĺňať a malému potom budú dávať testy jeden na školskú zrelosť a s tým spojené veci a druhý z psychologického hladiska dieťaťa / IQ testy/ Neviem ako u Vás no u nás som musela čakať na termín, tak mesiac sme čakali na vyjadrenie to zasielajú do školy, ale ja som žiadala , že aby aj mne ho zaslali, takže som videla čo napísali . To si treba podchytiť . Tvoj nemusí byť hyperaktívny , môže mať len poruchy učenia / to sa volá ADD/ , čo si aj ja myslím že na 99% má. Musíš sa obrniť trpezlivosťou. Choď na školu a povedz učiteľke, že chceš aby ho otestovali v ped.psych poradni . Najlepšie by bolo keby si do tej poradne zavolala a rovno sa s nimi poradila, aký postup je najlepší. No počítaj s tým, že to bude boj, u učiteliek ktoré pochopili , ako s ním treba tam má 1,2 ale niektorí to majú pomerne na háku , dajú mu úľavy, niektorí ho majú za ľajdáka a niektorí nám doslovne dokazujú, že na lepšie ako tri nemá. Ale ja to beriem tak, že pre mňa je hlavné ,že vie čo sa naučil a že mu dá učiteľka trojku za to , že síce vedel, ale nepovedal to plynule.......... 😖 to už ani nereagujem. Niektoré veci sú pri ňom vyslovene nespravodlivé, ale zas niekedy vie byť aj kvietko, tak ja to chápem , že nie každý je ochotný robiť navyše

womankc
23. okt 2013

@renab no len neviem, či nemá dávať škola prvotný krok, toto si už tak nepamätám, alebo či jej stačí len samej si to jednoducho vybaviť

nicky07
autor
23. okt 2013

@womankc pozrela som si to aj podľa rajonizácie tak som tam napísala a uvidíme čo bude. všimla som si aj nejaký dotaznik že tam píšu pre učiteľov, by ma zaujímalo že teda čo tam tá naša napíše. tiež mám pocit že bude skôr len ADD kedže nejaku hyperaktivitu u neho nevidím, len ma prekvapuje prečo ma na niečo také neupozornila jeho učitelka že má teda na niečo také podozrenie. jednoducho ona je presvedčená že on to fláka a koniec.

womankc
23. okt 2013

@nicky07 práve preto ťa na to neupozornila + tie staršie učiteľky sa s tým nerady zaoberajú. Skôr tie mladšie sú schopné na nové veci reflektovať, teda česť výnimkám. Ono sa to všeobecne berie ako nejaký nový vymyslený trend, lebo voľakedy to nebolo. 😠
Ona si ho zaškatuľkovala . V tej poradni ti presne poradia , čo treba robiť . A nie je možné preložiť malého do inej triedy k inej učiteľke??????

zuzanale
23. okt 2013

@nicky07 v prvom rade o tom či ísť do školy nerozhodujú učitelky v školke aj keď možu upozorniť žeby malo mať odklad .....každé dieťa pred nástupom do školy prejde aspoň teda u nás "pokecom" s psychlogom a on zhodnotí či ano nie alebo my sme zrovna vtedy častejšie chýbali tak mi na toto posedenie prišla pozvánka a absolvovali sme ho s dcerou v psychologicko poradenskom centre a mohla som byť prítomná ... dcéra je narodená 29.8 psycholog zhodnotil že nehovorí vyslovene nie pre školu ale že je hravejšia a ak sa rozhodneme pre odklad podpíše ho no dcéra sa do školy tešila a tak sme ju dali síce prvý ročník prešla aj so skonštatovaním triednej že je hravejšia ale zas v triede je takých detí viac a omnoho starších a niektorým to ostalo aj v druhom ročníku 😅 ono je to aj o ochote učitela s deťmi pracovať a ich zaujať u nás sa ulohy robia v družine niečo je vyslovene nadoma a keď napíše škaredo mám s triednou dohodu že podpíšem a dám prepísať nanovo... nezažila som aby niekto dostal 5ku v prvej triede radšej triedna napísala odkaz že byť pozornejšia alebo počet chýb červenou do žiackej aby rodič spozornel a pozrel diktátový zošit kde je problém a zas urobila to tak aby dieťa mrzelo že iný majú trebárs 1tku alebo pečiatku naviac a to sa potom rozbehlo a snažilo viac ...

ako kludne zájdi do psychologicko poradenského centra uvidíš čo ti povedia možno ozaj nejakú poruch mať bude je to u mnohých detí ale toto niež dobrý učitel by mal odsledovať a upozorniť sám ale toto mne skor príde že chyba je u učitelky a si zasadla no a písať cez prestávky to určite nie 🙄

renab
23. okt 2013

@womankc môžeš tam ísť bez akéhokoľvek doporučenia, tiež som bola.

womankc
24. okt 2013

@zuzanale presne tak , správne si napísala . Jednoznačne -dať prvákovi 5 to už o niečom svedčí 🙂

nicky07
autor
24. okt 2013

@womankc u nás to bolo úplne normálne, jeho žiacka v prvom ročníku bola akoby u nejakého ôsmaka. sama tri štyri päť. Navyše doma mu to dosť často vyčítala manželová mama že je lajdák, nejak je naučená že staršej dcére to ide v pohode mala samé jednotky, učí sa super a porovnáva. Viackrát sme už mali výmenu názorov na tú tému že nemôže porovnávať dcéru s Patrikom a jej riešenie aby po škole nerobil nič len sa učil a čital a písal mi príde dosť nevhodné kedže mám pocit že je zo školy dosť presilený. Preložila by som ho aj do inej triedy no všetky učitelky v druhom ročníku sú zaslúžilé dôchodnkyne ktorých už práca ani nebaví a nechápem prečo tam ešte sedia. On v triede nemá ani kamarátov čo teda chápem kedže do družiny nechodí a cez prestávky píše tak sa ani nemá kedy skamarátiť. No som naozaj zvedavá ako to nakoniec dopadne, či bude učitelka schopná zmeniť prístup kedže som pozerala zoznam zamestnancov a nenašla som tam nijakého špec. pedagoga. Neviem, mám pocit že tak ako ja v práci mám potrebu celoživotného vzdelávania a prispôsobovania sa novým trendom tak b to hádam mali mať aj tie učitelky, čo po tom že sú v dôchodku už ked chce učiť tak by mala držať krok so súčasnou dobou a nie učiť starými komunistickými metodami...

zuzanale
24. okt 2013

@nicky07 ach jaj tak to je riadny problém a vyčitaním mu nik nepomože a len čítať a písať tiež nie sama musíš vidieť čo vie ... a možnosť preloženia do inej školy nieje či by bolo ďaleko?

kuwait
24. okt 2013

Ja som mojmu synovi ukazala robotnikov co zo zbyjackami robia na cestach a chlapov so smetiarskymi autami reku ti co neskoncia vysoku takto pracuju a nic z toho nemaju,tazka praca,mala placa a o Porsche alebo Bentley mozu len snivat,syn zhrozeny 😀

salome_82
24. okt 2013

Ja by som určite išla za riaditeľom školy. Z tvojej strany bola snaha o komunikáciu s učiteľkou, ale evidentne si ona ide po svojom. V minulosti musel rodič robiť ako učiteľ pískal, ale dnes je to rovnocenné partnerstvo. Takže by som to určite riešila takto.

kimmie
24. okt 2013

@kuwait My sme sa zasa boli pozriet na bezdomovcov v parku 😀 . Syn bol zhrozeny, ale zabralo to. Ulohy si robi a v skole sa snazi 😉 .

womankc
24. okt 2013

@nicky07 nezmení to mi ver ☹ , moja nebola stará ale bola zvyknutá len na dobré výkony a aj keď ona sa teda snažila, čo u tvojej ani len nepredpokladám . Moja sa aj snažila pracovať s ním, lenže raz mi tak vraví v rozhovore, že no nejako to necháme tak , dáko to doklepeme a na to som sa jej ja opýtala , že či to ako myslela , že ako či sa mám uspokojiť s tým že chlapes s IQ na hranici nadpriemernosti / čo mu bolo zistené / skončí týmto spôsobom tak v 8, ročníku na 3 a 4kách a že či mi ako vie povedať, že akú školu mu ako budem môcť potom dopriať, tak zostala červená a ticho. Nakoniec nebolo pomoci a preložiť som ho musela, lebo bolo to známkovo stále tak isto aj napriek neviem akým všetkým veciam čo sme robili a oni si v škole vyžadovali . A nebolo to ani pre syna jednoduché sa prispôsobiť . Ono aj teraz proste vystupuje z radu, ale sme aspoň v akej takej miere a napríklad aj napriek trojkám mal dvojku premer na vysvedčení . Aj teraz prežívam neuveriteľné veci v škole čo sa týka pedag . prístupu, to by tu bolo na dlho , ale viem, že je to ďaleko lepšie, než ako keby som to nechala tak. To by bol z neho úplne zničený žiak .
Čo sa týka tvojej svokry, to žiaľ je tak, aj moja , napriek tomu že je to veľmi fajn ženská, tiež boli kadejaké náražky, ale skôr , že čo ja zas vymýšľam aké veci . neskôr to sama pochopila . Inak toto je najhoršie, keď sa mu doma nadáva za takéto veci, lebo on má v hlavičke, že vlastne nič neurobil a ani to nedokáže pochopiť, týmto sme tiež prešli až už mi začal sem tam hovoriť, že no a čo aj tak som taký a taký ..... teraz si sakra na to dávam pozor a najviac je dôležité stále chváliť chváliť ,,,,,,,,,, aj za minimálne úspechy.
Čo sa týka tých učiteliek , nevadí , že sú to dôchodnkyne . Ono ja poznám staré učiteľky aj u nás , čo sú ale super úplne, jasné že nezmeníš v nich to čo oni uplatňovali vo svojej právci 40 rokov, ale tam ide o ten prístup k nemu a druhá ho môže mať vyrovnanejší takže toto by som jednoznačne u teba zvážila. Osobne si myslím, že ak ostane u tejto učiteľky , tak ti ho ona tak osobnostne naruší, že to budete do puberty dávať dokopy, akurát v ňom vybuduje pocit osobnej neschopnosti a zbytočnosti a to sú traumy na celý život .
Jednoznačne sa ale objednaj do tej poradne čo najskôr . Uvidíš ako sa ti uľaví aj malému a budeš vedieť, ako s ním pracovať

womankc
24. okt 2013

@nicky07 a ešte som si spomenula , že tá moja učiteľka - asi tak medzi 40-50 rokov , inak nadupaná fakt vedomosťami a inovátorka, čo ich učila aj na počítači robiť sa mi raz tak prekecla medzi rečou , že ona s takýmito deťmi nevie robiť a to ma nakoplo a zmenila som školu. No riaditeľ, čo bol môj bývalý triedny , mi pri odchode špitol medzi dverami jedovito , že či si myslím , že týmto sa mi syn s integráciou aj dostane na nejakú strednú školu, tak som mu na to povedala, že či nevie , že aj na stredných školách je bežne možná integrácia a bol ticho . A predtým mi povedal, že už mu navrhovali, že by mal mať na škole špeciálneho pedagóga ,a le že ako by ho on na celý úväzok zaplatil 😝 . Aj pani učiteľka chodila urazená a teraz sa sem tam tvári, keď ma stretne , že ma nezbadala hehheheh .
Bolo mi z toho celého smutno, lebo stačilo skutočne málo , aby to šlo . Všetko je to len o ochote ľudí .
Držím ti palce , aby sa ti to podarilo nejako kladne povybavovať . Daj vedieť ako pokračujete

womankc
24. okt 2013

@nicky07 ešte k tým deckám, ja mám tri prvá dcéra sa učí vynikajúco , učí sa tri jazyky, hrá na violončele, závodne bicykluje, chodila na výtvarnú , ale to teraz kvôli jazyku odsunula , o veci v škole sa stará viac menej sama
syn tiež hral na violončele, ale pre 8. ročník som to teraz prerušila, aby zvládal školu v kľude, chodí na výtvarnú , jazyky má dva, ale nestíha sa dobre učiť oba, zatiaľ mi stačí tak ako funguje a závodne bicykluje, čo nám veľmi pomáhalo pri tej hyperaktivite, jeho výkony sa rovnajú striedaniu počasa , nemôžem veci nechať zatiaľ na ňom , nevie sa zorganizovať , teraz nám začina aj puberta , tak je to také zábavné
najmladšia - je z nich najživšia, javí sa mi presne ako syn, ale zdá sa mi, že bude asi na tom lepšie s učením, ale aj tam predpokladám určité problémy , je hodne hravá ešte , v septembri by mala ísť do školy, ale keďže som už poučená od syna s ňou na jar idem rovno na testy a pravdepodobne budem žiadať odklad a školu už tiež hľadám s iným prístupom a hlavne so špec pedagógom pre istotu .

luciap333
24. okt 2013

teda nieže by som si chcela špiniť do vlastných radov (som učiteľka pre 2. a 3. stupeň), ale keď jedna učiteľka (a to ešte na prvom stupni!) povie, že nemá dieťa za čo pochváliť a ešte sa ťa opýta, ako ho má motivovať, tak nech ide vrátiť plat... dieťa predsa môže pochváliť nielen za veľký úspech, ale aj za maličkosť, ono to nerozlišuje, zapamätá si len tú pochvalu, tá je pre dieťa podstatná a ešte čo sa týka tých prestávok - tak to jej veľmi rýchlo zatrhni! neexistuje, aby tvoj Patrik trávil prestávky písaním (teda určite nie pravidelne; keď si z času na čas cez prestávku niečo dopíše, to je iné), tie prestávky majú svoj zmysel z hľadiska psychohygieny. ja teda nie som zástancom toho, aby rodič utekal do školy za riaditeľom pre každú banalitu, ktorá sa mu nepozdáva, ale ak ti ho bude aj naďalej zamestnávať cez prestávky, tak by som to riešila radikálne, ani si neviem predstaviť, aký musí byť ten chlapec preťažený... ☹ a rozhodne to celé treba riešiť u psychológa, budeš presne vedieť, v čom je problém a ako postupovať a takisto učiteľka dostane od psychológa odporúčania, ktoré už nebude môcť ignorovať, nech si prečíta, čo je jej povinnosťou v prípade žiakov so ŠVVP: http://www.statpedu.sk/sk/Statny-vzdelavaci-pro...

sashabb
24. okt 2013

@nicky07 osobne si myslím, že tvoje dieťa nepotrebuje nič iné ako druhú učiteľku 😒 Dieťa môže byť hravé, neposedné, nesústredené, ale ak je dobrá učiteľka, ktorú jej práca baví, venuje sa deťom, chce ich niečo naučiť, tak si nájde systém akým to urobiť.
Veď prváci sú ešte krpci, ktorí sa donedávna iba hrali. Je to pre nich obrovská zmena - režim, učenie.
Ak by som mala takýto problem, riešila by som to preložením syna do inej triedy. Až potom keby sa to nezmenilo ani u druhej učiteľky, by som to riešila tak ako ti píšu ostatné baby (vyšetrenia, psycholog a pod.)

womankc
24. okt 2013

@luciap333 som rada , že si sa tu zapojila ako človek, čo do toho môže hovoriť, keďže si z brandže. Presne toto si myslím aj ja

luciap333
24. okt 2013

no, mne je veľmi sympatické, že táto maminka robí čo môže (a nie je to jednoduché, hlavne keď nevidí výsledky...) ja som zažila aj rodičov, ktorí tak nejako očakávali, že s ich dieťaťom s poruchou učenia urobíme v škole zázraky, pritom ale sami neboli ochotní pracovať s ním doma. a naozaj mám takú skúsenosť, že aj deťúrence s nejakým tým (dnes už bežným) problémom môžu v škole napredovať, keď je dobrá spolupráca rodič - učiteľ - psychológ

nicky07
autor
24. okt 2013

@luciap333 no len ja mám pocit že jediný kto má záujem dieťaťu pomôcť som ja. nejakú snahu zo strany učitelky nevidím. po rodičovskom som ostala že teda sa porozprávame bez obecenstva iných rodičov, lebo nebolo mi prijemné ked hovorila posmešne o mojom dieťati pred celou triedou iných rodičov že aký je pomalý a ako musia čakať na neho... popridávala k tomu aj "zábavné" historky o tom ako dlho hlada niečo v lavici na čom sa samozrejme všetci rodičia neskutočne bavili. Ona mi to dala aj celkom pocítiť v tom že hovorila o iných deťoch aké sú šikovné ako pekne čítajú ako vzorne si plnia školské povinnosti. ked som bola na rade ja tak ma len preskočila že teda o patrikovi sa bude vyjadrovať až neskor mam počkať. Príšerný pocit a to som matka. Naozaj si viem predstaviť čo to dieťa prežíva ked ho takto zrejme zhadzuje aj pred spolužiakmi ked si to vlastne dovolila urobiť aj pred triedou rodičov. Potom som sa s nou rozprávala fakt možno hodinu a mala som z nej pocit že naozaj sa zaujima o to ako s patrikom pracovať, dohodli sme sa teda na tých knihách že bude nosiť domov a na druhý den mi Patrik povie že mu knihy domov zobrať zakazala a tak je to doteraz. úplne zabitý čas, len ja som sa vyrozprávala ona sa posťažovala na najhoršieho žiaka v triede a tým to skončilo. náprava žiadna. ☹

luciap333
24. okt 2013

uf, tak to som trošku v šoku 😨 toto by si u nás v škole žiadna učiteľka nedovolila, zhazdovať dieťa na rodičku... my sme to riešili tak, že najprv som prebrala s rodičmi také tie spoločné veci týkajúce sa všetkých a potom rodičia chodili pekne po jednom a ja som im stručne poreferovala konkrétne veci ohľadne ich dieťaťa, pokiaľ to bolo na dlhšie, dohodli sme si ďalšiu konzultáciu... ale rozoberať problémy jedného dieťaťa pred všetkými rodičmi?! normálne mi zdvihlo tlak 😝

nicky07
autor
24. okt 2013

@luciap333 tak to aj u nas tak bolo. aspoň pri staršej dcere. a nechápem prečo to ona tak nerobí. pred všetkými hovorila o každom samozrejem 99% triedy vychvalila čo samozrejme teda rodičom nevadilo že to hovori pred celou triedou anik sa nesťažoval. a ja sama som s tým nezmohla nič. akurat prišiel syn zo školy v žiackej 3 a5. nestihol dokocit ulohu... ked som sa pýtala čo sa stalo že nestihol tak on nevedel čo ma robit. zrejme vobec nepočuval čo im učitelka hovorí. je mi z toho už doplaču, čo den to je to horšie...

nicky07
autor
24. okt 2013

Tak som sa tam objednala, 6.11.ideme na pretestovanie. Dufamze po tomto mu uz budem vediet pomoct.

zuzanale
24. okt 2013

u nás síce nediskutuje osobitne s každým ale zhrnie tak všeobecne a ak je fakt nietko u koho je problém tak si ho vezme triedna nabok ... a ulohy no ťažko robiť úlohy keď knihy niesú u nás sú ulohy systémom strana ta a tá číslo to a to to že nepochpí hneď čo má robiť nič neobvyklé u nás triedna posledne žiadala aby sme aj pri čítaní nielen prečítali ale chceli aby nám deti povedali obsach lebo nevnímajú čo čítajú tak isto s látkou v škole odrapkajú a doma zvyčajne polka už nevie takže v tom nejak tragédiu nevidím...

na margo veku učitelky naša učila aj manžela v prvom ročníku to mala hneď po škole ale musím povedať že za tých 25 rokov sa čo sa týka prístupu k žiakom vobec nezmenila a aj deti ju majú radi ak sa chce jednoducho cestička k deťom sa nájde a nikdy v triede niesú len tý čo majú jednotku vždy su skupinky horších lepších detí vyplyvajúc aj z toho či sa im aj doma rodičia venujú a tď.... vidno to aj u nás v triede je ich 20 aniekto horšie píše iný číta niekomu dlhšie matematika trvá.... a aby som nezabudla úlohy sa neznámkujú aspoň u nás nie za to su poznámky v žiackej...

luciap333
24. okt 2013

@nicky07 veľká škoda, že sa neohradil niektorý iný rodič, keby som sedela na združení, kde by učiteľka niekoho zhadzovala, tak sa postavím a vysvetlím pani učiteľke, že ja ani ostatní rodičia sme neprišli (unavení, po práci) na to, aby sme počúvali jej výlevy ohľadne nejakého žiaka, ale na to, aby sme sa dozvedeli to, čo je pre nás potrebné 😖 myslím, že na ďalšom stretnutí by si to rozmyslela... no, ostáva už len vydržať do toho pretestovania a potom na učiteľku pritlačiť aj s výsledkami od psychológa, keď vy doma so synčekom urobíte svoj diel práce, ona musí urobiť tiež svoj, naozaj veľmi držím palce 🙂

nicky07
autor
24. okt 2013

@luciap333 no verim že sa mi konečne podarí spolupracovať s učitelkou i ked uvažujem že s vysledkami testu pojdem asi hned rovno za riaditelkou. Neviem či chcem aby ho učila aj nadalej keďže zrejme s takými deťmi pracovať nevie lebo keby vedela asi by na tu poruchu upozornila aj sama. dúfam že tam medzi zamestnancami najdem niekoho kto sa mu bude vedieť venovať.