Poprosim o radu ako motivovat 9.ročne dieta k čitaniu??,strašne nerad čita ozaj už som s nervami na dne ked vidi dlhy članok ktory maju prečitat za domacu ulohu chyta nervy a s nervami ho aj čita neviem si rady napište
@vikykubik To je ťažko niektoré deti nerady čítajú,ani ja som nerada ateraz ked som vydatá velmi rada čítam.Moja dcera je tiež 3tiačka,ale ona rada číta.Ma napadlo kúpiť mu nejaký komix,včera som sa rozprávala so známou a ona svojmu synovi kúpila komix aten číta rád.Alebo mu kúpiť knihu ktorá by ho zaujímala je ich kopec na výber,alebo sa zastavte v knižnici,určite si vyberie.
@vikykubik ja mam skusenost, ze kto rad cita, vacsinou sa k tomu dostal sam, bez nejakych tlakov a pod. ja citam, lebo som videla, ze cita moja mama, takze ma to od detstva bavilo, ale mam kopec znamych, ktori neznasali citat, ako deti, a ostalo im to navzdy
zrak ma v poriadku? lebo stretla som sa uz aj s tym, ze niekto nemal rad citanie, kvoli tomu, ze mal problem so zrakom
Kupit flaka 🙂
Citat si spolu s nim knihy ktore ho zaujmu a rozoberat obsah, vymyslat ako to asi dopadne a nasledne si to docitat 😉
Citanie musi chytit 🙂
9ročný musí už pochopiť,že úlohu čítať musí..ale viac čítať /iné/by som ho nenútila,môžeš dosiahnuť pravý opak,čítanie mu sprotivíš naveky...mám druháka a tiež čítanie nemusí,ale máme fintu-každý večer mu idem čítať z knihy,ktorú si požičiava v knižnici podľa svojho gusta a ja akože ešte musím niečo dorobiť a on už má knihu nachystanú a jasné,že začne si čítať sám a o 5 min sa spamätá,že mamka kde si? no ale čoto počíta...
@vikykubik Veľmi málo sledujeme TV, skôr počúvame rozhlas /Rádio Regina, Rádio Devín/, kde sú detské relácie - Čítanie pre deti, čítanie na dobrú noc pre deti. Odtiaľ potom čerpám aj inšpiráciu na výber kníh, keď vidím, že čítanie pre deti zaujalo. Chodíme pravidelne do knižnice, odkiaľ požičiavame predovšetkým rôzne detské encyklopédie - o lese, o povolaniach, o zvieratách.... predovšetkým bohato ilustrované. Pre deti pútavé sú encyklopédie od Émile Beaumontová: Obrázky Zeme, Obrázky hôr, Obrázky vesmíru, Obrázky z prírody, Obrázky domácich miláčikov....všetky sú veľmi pekne ilustrované. Pre deti pútavú edíciu vydal aj Slovart - Desivé umenie, Hrôzostrašná história, Príšerná veda, Hrozný zemepis....Pred spaním my rodičia vždy čítame nejakú knižku - napríklad od Kristy Bendovej Osmijankove rozprávky....Indiánske rozprávky....Mach a Šebestová...Hrdinský zápisník...Malý Mikuláš...Ako som sa stal mudrcom....rôzne knihy slovenských povestí o okolí bydliska...od Gabriely Futovej...od Romana Brata...potom keď príde zo školy často siahne ešte pred domácimi úlohami po knihe a začíta sa, kým si ja niečo porobím....Kupujeme detský časopis Slniečko-tam sú aj komixy...Aj moje dieťa nerado číta z čítanky. Takže si vždy na začiatku školského roku prezriem z akých kníh sú úryvky v čítanke a potom tie knihy požičiam v priebehu školského roku z knižnice.
@vikykubik Čítanie pre deti býva na Rádiu Devín súčasťou relácie Ranné ladenie počas pracovných dní okolo 7:10 h. Čítanie na dobrú noc pre deti relácia Dobrú noc, deti býva na Rádiu Regina každý deň o 18:45 h. Na Rádiu Devín Čítanie na pokračovanie pre deti vysiela sa v sobotu 8:00-8:30 a v nedeľu 9:00-9:30. Niekedy požičiam z knižnice knihu, ktorá sa číta v relácii Čítanie na pokračovanie pre deti a potom dieťa sleduje text v knihe očami počas počúvania relácie. V sobotu na Rádiu Devín vysiela sa v sobotu 7:30-8:00 relácia Panpulóni, ktorej súčasťou je Čítanie dnes letí - prechádzka zaujímavými titulmi detskej literatúry. Táto relácia sa dá vypočuť aj z webového archívu.
@vikykubik a vy ako rodicia citate? ja ano a vela a dcera si cita od 1.triedy sama, chodime do kniznice
moji svokrovci citaju max vkladne knizky 😀 a vrchol literarnej cinnosti je pre mojho muzza precitat letaky s akciami a jeho sestra detto.
este ma napadlo ake vysledky ma syn v skole, lebo deti co malo citaju maju problem, kedze sa narobia uz pri citani ulohy, nieto ju este spracovat,pochopit a nebodaj ak je v nej nejaky chytak. Nasa napr tym ze vela cita ma aj gramatiku napozeranu (tiez je 3cka) a take ze citat clanok za domacu mi nepozname, proste zoberie a cita, nie je co trenovat, citat bud vies alebo nie
@vikykubik moja starsia sice povinne citanie precitala, ale sama do ruky knihu nevzala... Pritom doma citame vsetci, ju to proste nebavilo..,mohla som sa aj na usi postavit.. az raz..uz ma 15 a pozerala upirske denniky cez prazdniny. Kupila som jej knihu a uz cita druhu... konecne ju to zacalo bavit a povedala, ze nechape, preco odmietala... Ako sa hovori..niekto sa pouci z chyb druhych, niekto z vlastnych..
@vikykubik, ma zdrave ocka? Ja som neznasala citat a je tomu tak dodnes, ja zle vidim (hoci len do dialky, pri citani vidim aj pismo c.1 ale mna citanie velmi unavuje). Povinne citanie som nikdy necitala. Pre istotu by som dala vysetrit oci. A ak bude mat ocka v poriadku, tak to bude ten lepsi pripad 🙂
@vikykubik no ja ked si spomeniem na seba, tak som na prvom stupni vzdy chytila taky nejaky blok pri citani z citanky (si uz doma alebo aj v skole, doslova sa mi nejako zablokoval mozog a mala som problem povedat, o com to bolo).
Ale akukolvek inu knihu, ktora nebola povinna, som citala s chutou, vedela som ju prerozpravat, odpovedat na otazky.
Mozno bude chyba niekde tu, ze ocakava, ze to bude vazna praca to citanie, ze budu nasledovat otazky, ktore mu mozno nie su zrozumitelne...
Tiez by som na to isla tak, ze chodit do kniznice, knihkupectva, nech si vyberie a precita podla vlastneho gusta a nenapadne sa s nim porozpravala o obsahu,ci mu rozumie alebo ma problem s porozumenim.
A tiez plati to, ze ak dieta vidi citajucich rodicov, pravdepodobne tiez samo siahne po knihe a rado.
@vikykubik moja dcera je stvrtáčka a u nás to funguje tak, že večer ked deti ženiem do postele, tak jasné že ani počuť o spaní, tak povolím že možu si vybrať bud pojdu spať alebo si možu ešte čítat - žiadny iný výber - a teda čitajú riadne. U nás najviac letí Gabriela Futová, treba zájsť do kníhkupectva spolu so synom a hladať, určite si niečo vyberiete
9
ročný kúp mu také knižky Grázlik gabo sa to volá, u nás v triede môjho syna veľmi oblúbené a vtipný je časopis Fľak.
@vikykubik Rozumie slovným úlohám? Možno ide o problém porozumenia textu a tak odmieta spolupracovať, možno sa považuje za hlúpeho. Taká dyslexia. Alebo má pocit, že to musí rýchlo prečítať a jemu to proste ešte ide pomalšie. Preto ešte aj na stredných školách sú čítanky a predčítava sa.
Pýtala si sa triedneho učiteľa ako sú na tom jeho spolužiaci? Či ich je v triede viac, či tak akurát. Možno pomôže ked napríklad doma budete hrať hry na indiánov, stopárov, pátračov, pirátov. Začína krásna jeseň, tak ísť do lesa a tam si spraviť výpravu. Naštartovať jeho fantáziu a takto mu naštartovať fantáziu, ked budete spolu niečo čítať. Ukázať mu možnosti sveta fantázie.
A dovtedy, možno kúpiť detskú encyklopédiu o autách, motorkách, lodiach, lietadlách, ponorkách a jednoducho bude musieť čítať, ked bude chcieť niečo vedieť.
Necitala sim odpovede, mozno sa budem opakovat. Vypnut telku, pocitac a obmedzit kamaratov. Ist spolu do knihkupectva a ktoru si vyberie, tu kupit. Aj keby stala 50e. A nechat mu na nu priestor. Vecer o osmej do postele a dat na vyber. Mozes spat, alebo si citat. Ziadna ina moznost. A vydrzta! Hie pri druhom tretom proteste zapnut telku! A citat si spolu. Aj ked ja si myslim, ze v 9tich rokoch jeto uz dost neskoro hasit.. najlepsie je riesit tood zaciatku, tj odkedy sa dieta nauci citat. Teraz trebanapravat chyby,ktore nemuseli byt, menit navyky. Ale zas radsej neskoro ako nikdy.
nemam sice este 9 rocne dieta ale sem tam citam s neterkou, ktorej sa nechce tiez citat, ale somnou cita 🙂 v prvom rade nerobit z toho drezuru, ale skor formou hry. my sme citali napr tak : aha pozri na obrazok o com asi mozu pisat?? ...teda najprv povedala co v texte asi bude a potom citala ci je to ozaj tak. Ak to bol dlhy text tak na striedacku po odsekoch a nenutit ze este jednu vetu, nie dohodli sme sa tak teraz citam ja. Skor som to robila tak ked nieco nebolo precitane na 100% : joj prepac nepocuvala som ta este raz 🙂 ....ale to robit minimaaalne 🙂 a potom napr. poziadat o pomoc. napr.: pod idem piect kolac budes mi diktovat recept ;) ta tak nejako, nerobit z toho vedu, nenutit a neznechucovat .) drzim palce
ja sice nemam skusenost s dietatom ale my sme traja surodenci a keby sme mohli, citame stale🙂 som presvedcena ze je to tym, ze ked sme boli mali, mamina alebo otec nam vzdy citali rozpravky, mohli sme si vybrat akukolvek knizku z kniznice. milovala som to. tak sme vsetci traja uz od utleho detstva zistili, ze v kmihach je toho velmi vela zaujimaveho a citat sa nam nezdalo byt narocne ale objavne. takze za seba poviem, ze ak teda ma dieta zaujem (neviem ci uz pomaly nie su tretiaci pubertiaci v dnesnej dobe🙂) tak mu skus kazdy vecer nieco precitat a tym ho pozitivne navnadit na citanie. je to vsak dost aj o tom, ci mate doma vela knih, ci vas rodicov dieta vidi niekedy citat. v nasej rodine sme vsetci knihomoli, takze sme s tym vyrastali a zda sa nam to byt prirodzene🙂
@vikykubik všetky rady, ktoré tu padli sú naozaj dobré...ja sa ale vyjadrím z odborného hľadiska, som špeciálny pedagóg a pracujem s poruchami učenia. V prvom rade je potrebné zistiť, kde je príčina, prečo nechce čítať? Vie vôbec skladať slová dohromady, nemýlia sa mu písmenká, nemihá sa mu text pred očami...rozumie tomu čomu číta? Nečíta príliš pomaly? Ak má dieťa niektorý z týchto problémov, alebo nejaký podobný problém...tak keď vidí dlhý článok, tak samozrejme zrezignuje, lebo vie, že to pre neho bude ťažké. Nenúť ho čítať, lebo dosiahneš úplný opak. Skús článok deliť na menšie časti, striedajte sa pri čítaní, napr. ty 3 vety on 2 vety a pod....treba násjť nejaký spôsob, kedy dieťa ochotne príjme to, že bude čítať. Dôležité je, aby si u neho nevyestovala odpor k čítaniu. Čo ho zaujíma? Ak je to chlapec,môžu to byť napr. autá...tak môžete vyrábať vlastnú knihu, lepiť obrázky, vystrihovať články z časopisov, novín, či vytláčať z netu...
Ale ak sa ti niečo naozaj nezdá, odporúčam navštíviť pedagogicko-psychologickú poradnu, nech ti pozrú, či je všetko OK 😉 a dajú ti aj odborné rady...
@vikykubik
Sebrat veskere elektronicke hracky, vypnout Tv...a jit "na prochazku".
Pri prochazce se zastavit v knihovne-knihkupectvi, opravdu velke a dobre zasobene 😉 a nechat mu vybrat COKOLIV (vhodne pro vek 😎 )
..a HLAVNE na knize NIKDY nesetrit 😉
Ke cteni nelze nutit, ke knize je nutne si najit cas, chut i cestu 😉
Hodne stesti 🙂
p.s. Mam doma 3 devcata = knihomoly (doslova sezerou 400 stranek za tyden) 😉