Ako je zabezpečená hygiena u vás v škole?

veronika33
16. okt 2014

Ako máte vyriešenú hygienu u vás v škole?
V škole, kam chodí dcéra mali donedávna tento systém:
Vedľa umývadla je dlhý vešiak s háčikmi a tam malo každé dieťa zavesený uteráčik, ktorý si prinieslo z domu a menilo si ho každé dieťa samé podľa potreby zvyčajne každý týždeň.
Teraz vraj ministerstvo vydalo nejaké nariadenie a tento systém vraj zakázalo ako nehygienicky. Deti si musia doniesť vrecúško a doňho si vložia uterák a tak to zavesia na vešiak.
V pondelok som brala dcéru domov v čase, keď sa hrali vonku. Prišli sme do triedy pre tašku a keďže mala špinavé ruky, tak si ich tam umývala, s mokrými rukami si vybrala uteráčik z vrecúška. Takže vrecúško hneď bolo mokré, z neho vybrala mokrý uterák v tvare "hrče" (keďže si v ten deň viackrát umývala a utierala ruky) doňho si utrela ruky a strčila v "hrči" naspäť. Samozrejme hneď som to zrušila, pretože toto teda hygienické nie je vôbec, uteráčiky vo vrecúškach nemajú šancu vyschnúť, len tam kvasia. Momentálne ma dcéra v lavici krabicu vyťahovacích papierových utierok.

Prosím ako je toto vyriešené u vás v škole? Naozaj vyšlo teraz takéto nariadenie z ministerstva? Netvrdím, že ten predošlý systém bol super hygienicky, ale toto, čo majú praktizovať teraz sa mi zdá oveľa horšie.
Rodičia deťom do školy ešte zabezpečujú toaletný papier, tekuté mydlo, hygienické vreckovky a sirup.
Čo zabezpečujete deťom do školy vy?
Vopred ďakujem za odpovede.

siskatan
16. okt 2014

u nás máme uteráčiky zavesené na vešiačikoch a každé dieťa si ho nosí z domu a domov na opratie... okrem toho nosíme do školky papierové vreckovky, ktoré majú na učiteľkinom stole ak potrebujú smrkať.. a ešte aj toaletný papier nosíme a ten im visí pri dverách, každý si zoberie, keď ide na WC... o takomto nariadení som zatiaľ nepočula, ako popisuješ 😉

wena
16. okt 2014

Fúúha, takýto systém je teda fakt horší čo sa týka hygieny. Podľa mňa je naj riešenie nainštalovať na WC stojan s vyťahovacími jednorazovými papierovými utierkami, tak ako to býva bežne na WC v nákupných centrách, reštauráciách. Možno by ste to ako rodičia mohli navrhnúť.

martinkah
16. okt 2014

@veronika33 ja mám prváka, majú uteráky zavesené... vraj im ich raz za čas dajú domov vyprať, ale od začiatku šk. roka ho ešte nedoniesol 😀 zajtra mu už musím nakázať ja, aby si ho vzal domov... o žiadnom nariadení neviem, tiež by som protestovala, keby mali mať uteráky vo vrecúškach

martinkah
16. okt 2014

@veronika33 tiež sme doniesli jednu rolku wc papiera, tekuté mydlo a vreckovky

cairka
16. okt 2014

@veronika33 , asi niečo vyšlo, pretože naši si zrazu musia nosiť domov aj telesnú, lebo je to nehygienické nechávať v škole... 🙄 Abo to každá riaditeľka pochopila po svojom 😝 Na začiatku roka nosili vreckovky, utierky kuch. , toaletný a mydlo...

daniela_m
16. okt 2014

dcéra majú už druhý rok v škole také tie dávkovače, tam sa dá rolka papiera, vytiahnu papier, utrú ruky a zahodia.. na začiatku roka sme mali doniesť dve rolky papiera

sissy27
16. okt 2014

@veronika33 u nás majú deti zásobník na tekuté mydlo a na papierové utierky v triede (niečo podobné ako je na toaletách napr. v nákupných centrách), dopĺňa to upratovačka, platíme 13€ / žiak / rok...
inak nenosíme nič, toaletný papier sa snaží zabezpečiť škola (aj keď často počujem od dcéry, že nie je), papierové vreckovky si nosí každý sám podľa potreby...

horana
16. okt 2014

Boze to zase niekto nieco vymyslel, len preto aby nieco vymyslel 😖 , ved hygiena stuchnuteho vlhkeho uteraku pariaceho sa v zgucenej forme vo vrecusku je horsie nez ked visia na vzduchu!
Neviem, u nas maju nejake jednorazove papierove utierky, uteraky klasicke ucitelka nechce. Plati sa to z triedneho fondu.

meluela
16. okt 2014

@veronika33 a to aj v skolkach budu mat vrecuska alebo tam to uz hygienicke je? pokial viem vyhlaska pre skolky stanovuje minumalny rozostup medzi jednotlivymi uteracikmi, tak preco to neaplikovat aj na skolu? co maju skolaci ine bacily nez skolkari?

0silvia0
16. okt 2014

@cairka áno, aj môj syn (7. ročník) od tohoto roku nosí domov telesnú, vraj je to nehygienické nechávať to v škole. Ale toto chápem, po telesnej tie smradlavé tričká a smradlavé tenisky, to musí byť sila, takéto veľké deti sa už riadne potia a to oblečenie nevysušené určite smrdí. Dcéra (5. roč.) si telesnú domov nenosí, hoci je žiačkou tej istej školy, takže asi záleží aj od učiteľa a od citlivosti jeho nosu 🙂

veronika33
autor
16. okt 2014

@0silvia0 dcéra si telesnú nosí domov, jeden krát do týždňa sa dostanú do telocvične a druhýkrát je telocvičňa obsadená, tak chodia len na prechádzky...

titkovamiriam
16. okt 2014

U nas sa na zaciatku roka vyzbieraju deti po tekutom mydle,papierovych uterakoch-nielen koly mokrym a smradlavým ale hlavne v case chrípok je des mat v skole klasický uterak,prinesu aj toaletný papier a kapesničky v boxe.Fungovalo to tak este za cias mojich starsich deti a funguje stale.telesnu periem cca raz za dva m.

cairka
16. okt 2014

@0silvia0 , no moja je tretiačka, tam to ešte hádam s tým potením nebude také strašné 😉 Ale je to nariadenie riaditeľky pre celú školu, triedna sa aj snažila im to zamaskovať, ale našla to riaditeľka aj tak 😝 Takže chodia ovešaný jak vianočné stromčeky, lebo aj prezúvky si nosia...asi majú pocit, že majú málo čo nosiť učebníc...

simsalabim
16. okt 2014

U na maju papierove utierky aj zasobniky s mydlom, rovnako aj WC papier (ten ale casto chyba). Skladame sa 10 euro na rok (BA). Papierove vreckovky ma priniest kazdy ziak 1 skatulu na rok. Telesnu zvykli mat v triede, teraz uz tiez nesmu, musia ju mat v satni.

guiseppinka
16. okt 2014

rozmyslam, ze ako to bolo u nas na skole... na prvom stupni sme mali tiez hygienicke vrecusko zavesene v triede na vesiaku, ale kde sme mali uteraky, tak to si uz nespominam... 1. stupen sme telesnu mali v skrinkach v triede a prezuvky v skrini, potom to zmenili a viem, ze od druheho stupna sme museli nosit prezuvky domov a aj telesnu, ale kedze sme boli na to dost lenivi, tak telesnu poniektori mali v skrini spolu s topankami a vetrovkami a nikoho to nezaujimalo... ale tie prezuvky sme museli nosit vzdy, pretoze sme sa museli prezuvat vo vstupnej chodbe a upratovacky stali na schodoch a kontrolovali. a pamatam si, ze na druhom stupni uz od nas nikto nechcel nic - ziadne uteraky, servitky nic... pri umyvadle (iba studena voda, tak isto aj na zachodoch) bol uterak, do ktoreho sme si utierali ruky vsetci a raz za tyzden ho upratovacky menili... 🙂

silvia07
16. okt 2014

My máme v triede zásobník na tekuté mydlo a aj papierové obrúsky. ...neplatíme zatial nic

babulina
17. okt 2014

u nas visia uteraciky na vesiacikoch, ale uz som pocula tuto bombasticku novinku, prideme to cele na hlavu, tak ako napisala mamicka v hlavnom prispevku, toto riesenie je z mojho pohladu este nehygienickejsie