Ako je to so základnou školskou dochádzkou vo Švajčiarsku?

dazdovka
3. sep 2012

Ahojte maminy zo Svajciarska, pisem s velkou prosbou o par informacii o skolskom systeme vo Svajciarsku. Totiz, od januara ideme cela rodina do Svajciarska (muz dostal rocne stipendium post-doc v Zurichu) a mame skolacku (12,5r.), cize potrebovala by som vediet, ako je to so zakladnymi skolami, ake su, ktore navstevuju vase deti, ktore odporucate, ci sa za studium plati (kolko), ktora rec je preferovana pri vyucbe (ktoru teraz musime zacat drilovat).. Proste prosim o akekolvek informacie, ktore by mi mohli urobit obraz, co nas caka.
Pekny den vsetkym 🙂 🙂 🙂

bubelko
3. sep 2012

@dazdovka ahoj. statne skoly su zadarmo, neplati sa nic. akurat musis ratat s tym, ze ti na obed pride domov. a potom bude mat este skolu po obede. pokial nemas nejake specialne naroky, tak odporucam najblizsiu skolu pri mieste bydliska, hlavne ak idete len na rok. okrme toho sukromne, waldorfske ci montessori su dost drahe.
http://www.stadt-zuerich.ch/ssd/de/index/volkss...
viac pozri tu. do ktorej triedy by inak patrila to ti neviem povedat, zalezi od datumu narodenia. pravdepodobne by ale mala ist do secundarschule.
v zurichu je vyucujuci jazyk nemcina, takze drilovala by som hlavne nemcinu. medzi sebou deti rozrpavaju po svajciarsky. je mozne, ze ak dcerka neovlada dobre nemcinu, tak pojde do nemeckej triedy - t.j. bude sa ucit hlavne po nemecky. k tomu by ti lepsie vedela napisat @elephant , kedze jej syn tak absolvoval minuly rok skolu. ona by ti mohla poradit aj to, ako to cele vybavovali - ci cez gemeinde alebo priamo cez vedenie skoly.
vo sui je dolezite vediet, co chce dieta vlastne robit - ci ist studovat alebo sa chce vyucit. pretoze podla toho sa voli druhy stupen skoly. nie z kazdeho druheho stupna sa da ist na gymnazium a potom na vysoku. ale to sa vas asi netyka, kedze idete ako pises len na rok. kazdopadne viac info mas tu:
http://www.stadt-zuerich.ch/content/ssd/de/inde...

dazdovka
autor
3. sep 2012

Dakujeeeem @bubelko 🙂 🙂 🙂 no pubiska ovlada nemcinu dost slabo, mala ju len rok, ale lahko sa na nu lepia jazyky. Myslim v tomto pripade by mohla byt ta nemecka trieda fajn, lebo aj tak sa bude musiet doma so mnou ucit to, co sa prebera na SK skole. Tesim sa a dakujem za tipy.

gudulo
3. sep 2012

@dazdovka my sme tiez teraz v lete prišli za mm a chalani tu chodia do školy, kedže nevedeli nemecky vôbec, tak šli do školy, kde maju 3 mesiace "kurz" nemčiny - teda maju školu iba doobeda 4 hodiny a maju najviac nemčiny, maju trosku matematiky a po jednu hodinu telesnej a kreslenia pre spestrenie 🙂 Do tejto školy dochadzaju, a po ukončení by uz mali chodit do školy v dedine kde bývame a tu ich aj zaradia do tried, ešte netuším či podľa veku alebo podľa znalosti jazyka, a asi ked bude potrebné tak budu chodit ešte na jeden stupeň do tejto školy na nemčinu ale to budem mudrejsia niekedy v novembri
mm ich bol najprv nahlásiť tu do školy ale odtialto ho poslali práve do tej, kde maju aj tuto jazykové prípravu

bubelko
3. sep 2012

@gudulo a ako ste sa inak zabyvali? 😉

elephant
5. sep 2012

@dazdovka Jéj, ja ti tak závidím, hneď by som sa vrátila! 🙂 My sme boli minulý školský rok v Basel-land, syn, toho času druhák, chodil celý rok do špeciálnej triedy pre cudzincov. Tá bola u nás v obci jediná, chodili tam všetky deti od 7-15 rokov, a keď sa nučili dostatočne po nemecky, prehodili ich do príslušnej švajčiarskej školy.
Kantonálne školy sú v podstate podobné, ako školy za socíku u nás v tom, že si nevyberáš, kam dieťa prihlásiš, ale je ti škola pridelená. Potom sú tu ešte súkromné školy, ale tie sú dosť drahé, tie sme si my neplatili. Toto platí pre Primarschule - niečo ako prvý stupeň. Ďalej, ak som to správne pochopila, sa už druhý stupeň delí, a deti inú na rôzne školy de facto podľa prospechu (@bubelko - keď, tak ma oprav 🙂 )
V prvom rade, keď dorazíte, pôjdete na Gemeinde vybaviť si povolenie k pobytu (ak vám ho nevybaví zamestnávateľ), a tam sa rovno u tej pani spýtaj, či sa máš ešte hlásiť na školskom úrade, alebo tam pošlú o vás echo. Potom vám len príde pre dcéru pozvánka, kam má nastúpiť. Nemusíš mať obavy, vo Švajčiarsku sú na cudzincov zvyknutí, zaradia si vás dobre 🙂 Akurát každý kantón to má inak, takže to, čo ti napíšeme my ako skúsenosti z iných kantonov u vás vôbec nemusí platiť.
Zurich je nemecký kantón, v škole by sa malo hovoriť hochdeutsch, čiže ak máš možnosť, môžeš začať normálnu nemčinu, ale nezľakni sa toho, že na mieste i tak budete mať trochu jazykový šok, pretože normálne sa po nemecky nehovorí, ale "schwitzerdütsch", taký vlastne dialektom. Ďalej už tretiaci začínajú (aspoň v našom kantone) s francúzštinou, takže i tí cudzinci, čo prišli, tak začínali jednak s nemčinou, a jednak hneď i s francúzštinou (pokiaľ mali 9 a viac rokov).

dazdovka
autor
6. sep 2012

@elephant vrela vdaka za odpoved, mam dost obavy z tej nemciny, ja som spravila jazykovu skusku B2, ale cca pred 5-timi rokmi, odvtedy som nekomunikovala. Otvorila som stranku mesta Zurich, ze si kuknem skoly, ale tolko nemciny sa na mna vyvalilo, ze som musela zavriet a predychavat 😕 Ale tesim sa vlastne 🙂

elephant
6. sep 2012

@dazdovka Jéj, no to som ťa vôbec nechcela vydesiť! Neboj, ja som po nemecky skoro nevedela, keď som tam šla, teraz sa ako-tak s biedou vymačknem, čo chcem... Ja som vlastne, keď som niečo potrebovala, napríklad na úradoch, komunikovala po anglicky, to oni tam skoro všetci vedia, takže nebol skoro nikde problém. A keď nevedeli, nemali problém zabehnúť po niekoho, kto po anglicky vie. 🙂 Žiadny strach, máš sa na čo tešiť, fakt! 🙂 Príroda úžasná, spoločnosť, čo naozaj funguje... 🙂 No, hneď by som sa tam vrátila, keby to šlo 🙂

Vy už viete, kde budete bývať? Od toho sa totiž odvíja úplne všetko. Najprv bývanie, a potom až povolenie k pobytu, školy, zdravotné poistenie...

lindulak
22. sep 2012

@elephant a akí sú švajčiari? teda ako ľudia - uzavretí, nemajú radi cudzincov či celkom ok? aké máš skúsenosti?

lleniak
24. sep 2012

@lindulak asi dost zalezi, ze kde - mesto/dedina apod. nas vsetci strasili, ze budu na nas zazerat a mozem povedat, ze za ten skoro rok, co sme tu, som snad zlu skusenost ani nemala. naopak, vsetci mili, ustretovi, integraciu cudzincov maju vcelku premakanu. materialy ku vsetkemu. Starsi zacal teraz Kindergarten a jazykova podpora skvela (a to este ucitelia nadavaju, ze si nemozu dovolit viacej sa detom po tejto stranke venovat 😉 ). Susedia prvych par mesiacov trosku nedovercivo pozerali, ale to neberiem osobne, ja tiez vzdy okukujem novych susedov, ze co su zac 😅 teraz na ihrisku fungujeme uplne v pohode, cochvila im aj rozumiet zacnem 😀

lindulak
24. sep 2012

@lleniak dík za skúsenosti 😉

elephant
25. sep 2012

@lindulak Ja som so švajčiarmi veľmi do styku okrem úradov a obchodov neprichádzala. Ako píše @lleniak ľudia sú milí a ústretoví, ale to je len moja skúsenosť z "obchodného" styku. Tiež sú milí, keď ťa stretnú v lese, na túre, to sa radi deťom prihovoria a tak. Ale napríklad syn mal kamaráta v škôlke, navštevovali sa navzájom, raz bola u nás i kamarátova mamka, ale len na pár minút, asi aby skontrolovala, čo sme za ľudí, kam chodí jej syn. Vždy sme zdvorilostne pokecali, bola milá, nášho syna brali dokonca i na kupko (a my jej syna), ale na nejaké osobnejšie kamarátstvo nedošlo. Ja sa jej nedivím, ono to chce viac času, my sme tam na to boli krátko... Ale ako ľudia sú veľmi milí, a myslím, že k tým mladým (myslím náš rodčník) sa časom cesta dá nájsť, len to chce čas.

ludka77
25. sep 2012

@lleniak ahoj kukám že žijete vo švajčiarsku niečo okolo roka a máš 4ročného syna. My uvažujeme sa tam nasťahovať budúci rok okolo leta dcérka bude mať vtedy 4roky ako je to tam so škôlkou, viem že to tam majú úplne inak.

lindulak
25. sep 2012

@elephant to mi pripomína Angličanov - tiež to bolo tak, že fajn milí, ale mali taký odstup. asi je to normálne, predsa jej tam aj tá jazyková bariéra...

lleniak
25. sep 2012

@elephant ja to s tym zoznamovanim sa beriem tak, ze potrebujem ja ich a nie oni mna, tak som potom proaktivna a odmeranost neberiem osobne

@ludka77 zalezi podla kantonov, ako to maju. u nas je povinna predskolska dochadzka od 4 rokov (dovrsenych do 30.aprila). je to kazde doobeda plus jedno poobedie, je moznost okrem toho si priplatit druzinu az do 18:00. Kindergarten je zdarma.

barcelona94901
2. jan 2013

@dazdovka Ahoj,čo je u vás nové? navštevujete školu,zvykli ste si?

dazdovka
autor
3. jan 2013

@barcelona94901 Ahoj 😕 no este len tuto nedelu odchadza nas tatko do Zurichu a co nove? Hmm, bohuzial, vypada to, ze zostavame doma na SK, nasa pubertacka ma zdravotne problemy ☹ zrejme pojdeme tatka len navstivit 😒 😒 😒

vladikr
15. jan 2013

dobry den mamicky vo svajciarsku,chcel by som va poprosit o par rad ohladne rodiny vo svajciarsku.vo svajciarsku pracujem skoro rok a rad by som sem vzal manzelku aj 4rocnu dcerku ale neviem ci mi ju vezmu do skolky ak mam povolenie L. vopred dakujem za vase rady.vlady

slovakch
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bubelko
21. mar 2013

@vladikr sorry, az teraz som zaregistrovala tvoju otazku. poradil ti uz niekto? je uz manzelka vo sui?
s povolenim L nemas narok na familiennachzug, ale napriek tomu mozes skusit on poziadat. jedine je, ze ti ho nemusia povolit. ak ti ho povolia, manzelka s dcerkou dostanu povolenie L. automaticky potom skocis na gemeinde a poziadas o zapisanie dcerky do skolky. skolka je vo vacsine kantonov povinna, takze ti ju vezmu. pravdepodobne bude navstevovat nemcinu, ale inak je to bez problemov. skolka je vo vacsine len dopoludnia, bez stravy 😉

vladikr
23. mar 2013

bubelko dakujem odpoved,momentalne su este na slovensku ale do leta ich chcem vziat do sui.co je vlastne familiennachzug?

riuskaz
11. apr 2013

Ahojte, super,že ste to tu rozobrali. My sa sťahujeme o 3 mesiace do Klotenu-Zurich. Hned ako deti ukončia školy. Dcéra maturuje..tak tá už nieje tak dôležitá ako syn. On končí na Sk 5. ročník. Dali sme ho povinne 3x do týždňa na nemčinu. Tiež mám kopec otázok,ale ako som si prečítala zistíme v podstate až tam .. Mne ste pomohli,lebo ked sa pýtam manžela..on : už som bol v škole, pride a vezmu ho..také strohé odpovede.. hihi. Dakujem. Ria 🙂

sarah1986
15. apr 2013

Slovenska skola a skolka v zurichu sa otvorila 10.4.2013
tu je web:
http://www.slovenskaskola.ch/
Pokial mate otazky kontaktujte ma moja mama je jedna zo zakladateliek 🙂

riuskaz
19. apr 2013

už o nej viem.. určite v lete budem kontaktovať 🙂

bubelko
19. apr 2013

@vladikr sorry opat odpovedam neskoro - ak ma neoznacis, neviem, ze hladas odpoved 😉 familiennachzug je pristahovanie rodiny. ale ako som pisala vyssie, mas nan narok len pri ausländeraussweis B, pri L mozes sice poziadat, ale mozu ti to zamietnut.

zdenkaze
22. apr 2013

ahojte ,potrebujem poradit ako postupovat pri nahlaseni syna do skoly vo svajciarsku,teraz je prvak na slovensku,a od noveho skolskeho roku ideme k muzovi do svajciarska ,a popri tejto skole sa deti ucia aj slovenku skolu a na Sk chodia na preskusanie ,ako individualna forma ucenia ,poradte prosim ideme do Thundorfu.

bubelko
22. apr 2013

@zdenkaze muz nech skoci na gemeinde a poziada o familiennachzug (ak uz to neurobil). tym padom by ste mali dostat povolenie k pobytu. zaroven, nech sa opyta, ze ma skolopovinne dieta. oni by vam mali automaticky pridelit skolu (ak ich maju viac). muz by potom pravdepodobne mal skocit do skoly, na schulleitung, a dohodnut sa o postupe priamo s nimi - do ktorej triedy pojde a pod. taktiez - prazdniny koncia niekedy v polovici augusta.
http://www.schule-thundorf.ch/xml_4/internet/de...
este kusok vyssie je prispevok od elephant, jej syn nastupoval takto do skoly v basel-land.

zdenkaze
22. apr 2013

@bubelko dakujem pekne . 🙂

riuskaz
14. júl 2013

ahojte.. ach, uz stahujem deti..horor.. prave dnes vsetko osobne do auta. Deti pojdu az o dva tydne, dnes iba berie veci manzel. Ako ste sa stahovali, co vlastne ste brali, nebrali? Co ste urobili s nabytkom ? Predpokladam, ze ste nic take nebrali.. ci? 🙂

sophie32
17. mar 2014

Ahojte, vedeli by ste mi poradit, ako je to so skolkami vo Svajciarsku? Ci su zdarma, platene a pod. Manzel by mal pracovat v okoli Badenu a tam zrejme budeme aj byvat, tak zistijem, ako to tam chodi. Ja mam sice len 14 mesacne dvojicky, ale uz teraz zistujem, co sa da 🙂 Dakujem za info

bubelko
18. mar 2014

@sophie32 statne skoly su zadarmo. skolky tiez, ale zacinaju az v 4r. baden je kanton aargau, viac info najdes tu: https://www.ag.ch/de/bks/kindergarten_volksschu...
jasle su od 3m, cena sa pohybuje standardne 100chf/den. moze byt viac. ale moze byt aj menej, su miesta dotovane mestom/obcou, ci podnikmi a narok na ne je podla vysky platu rodicov, vo firme, ci je jeden z rodicov zamestnancom.
skolska dochadzka je povinna - uz od skolky. skolka je v prvom roku väcsinou len dopoludnia do 12.00, bez stravy. zacinaju cca. 8.15. (casy su rozne podla jednotlivych obci). niekedy je skolka aj po obede. obed maju deti doma alebo idu na tzv, mittagstisch - cena je okolo 15chf/obed (plus-minus).
skola - tiez bez stravy, tiez blokovo - t.j. od tych cca. 8.00 do 12.00 a potom ako kedy od 13.30-15.00 do tej tretej triedy a neskor az do 16.00/16.30 - zalezi do rozvrhu. strava bud doma alebo zas mittagstisch - ten isty co skolka, za tu istu cenu.