Milé maminky,chcela by som vás poprosiť o radu.Moj syn kým chodil do školky,vždy si popritom krásne všetko upratal na svoje miesto a teraz ako je prvák,je to samý neporiadok..Školská taška ako po výbuchu,o knihách a zošitoch nehovoriac a tá jeho detská izba...Skladisko neporiadku...Poradte prosím ako ho donútiť upratať?Už som ho aj navnadila,že uprac,bude počítač,alebo sladkosť,ale bohužiaľ nepomáha to,stále vraví a prečo musím....Ja mu aj vysvetlím,ty si narobil neporiadok,tak si to aj uprac a keď riadime spolu,on "zdrhne" a ja riadim sama...Ale to sa takto stále nedá ☹
@anjelicek26 ved práve že on nemá záujem a ked to upracem,na druhý den -hirošima-ako po výbuchu ☹ uvažujem že nechám iba pár hračiek a ostatné niekomu dám..už nemám síl riadit celý dom sama a ešte aj deti... 😒
No u nas to na dalsi den tiez vyzera hodne zle, no ale pohrozim (uz ked zacne robit bordel), ze budeme musiet zasa upratovat a hned robi bordel - v mensom rozsahu.
My sme poriesili toto hernou... tam maju najväcsi bordel a upratujeme tam kazdy den vecer spolocne, pomaha aj tatino nahadzovat gulicky do bazeniku xixi... je to taky relax pred spanim sa tam hrat + upratat. Takto treba izbu upratat len raz do tyzdna a to je ok...
Vies ked nema zaujem upratovat, fakt by stalo za to na urcity cas tie hracky fakt zavriet niekam, on si to uz rozmysli.
@anjelicek26 😀 aj bude hádam lutovat..ale si myslím že on je už dost velký na hračky.
@evinkal - ze velky na hracky, ani dospely chlap neni prilis velky na hracky, mojeho draheho nova hracka je iphone, kde si stahuje kadejake hovadiny a ukazuje mi to a ja mam ochkat, ze aka skvela vec 😕 🙄 😅
Ja neviem, ja Sasku zapajam do vsetkeho, robime veci spolu, ci periem, zehlim, varim, vykladam, ci nakladam umyvacku, automaticky musi pomoct, ako kazdy iny clen domacnosti...
Z umyvacky vyklada pribor, ja zvysok... pri prani triedi pradlo podla farieb a nosi veci z kosou na pradlo z izieb dolu. Preklada veci do susicky. Vysava si sama izbu (a s velkym nadsenim 😉 ), Ked umyvame kupelnu, tak tiez spolu, dame si plavky, ja sprcha, ona vana, zapneme vodu a drhneme, keby si videla, ako sa pri tom narehoceme 😅 Je to vsetko o tom, akym sposobom dietatu povies, ze "musi".... ja tomu hovorim - mozes mi pomoct?
@anjelicek26 to máš pravdu ich krstný má 28 rokov a stále sa hrá na playstation 2 a chová sa ako dieťa,ani pleyko nechcel Matejovi požičiať...
@evinkal ahoj, ja si myslim ze take dieta este nerozumie pojem "upratat". Navyse je to muz 😀 😀 Mala by si mu presne definovat poziadavky napr. "poukladaj male auticka na spodnu policku a velke na hornu", "vsetky zosity si daj do skolskej tasky", "kazdy papierik/smeti daj do smetneho kosa", "farbicky poukladaj prosim ta do peracnika".... atd. Pripadne mu daj taku "sutaz", vyber 2 veci ktore treba spravit a jednu urobis ty a druhu on. Sutaz spociva v tom kto to urobi rychlejsie a lepsie. Samozrejme, ho nechaj vyhrat, aspon na zaciatku, pripadne mu slub nejaku malu odmenu (kindercokoladka, atd.)
@kvojtanikova Aj túto fázu už máme za sebou..aj tak sme sa hrali s farbami-všetko čo je žlté daj na túto kopu atď..potom sme triedili polámané a dobré,ukladali a vyhadzovali....už som snáď skúsila všetky alternatívy☹
k tejto debatke sa pridavam aj ja - u nas je upratovanie hraciek vecny problem, a najvacsia sranda je to ze ked je bordel, uz sa moj synator ani nechce hrat, lebo len sliape po tych hrackach, ale ked sa uprace to uz heeej, uz vytahuje a hra sa - a vytiahne kocky, potom auta, potom lego a ked mu poviem ze nech sa hra s 1 hrackou, potom nech ju odlozi a tak sa hra s druhou, tak on suverejne na to, ale mamiii...z kociek staviam garaz z lega staviam to a to pre autaa - ja to vsetko potrebujem. No a potom chce upratovat len s tatikom a tatik je " makky"...a stale mu povie ze posledny krat s nim upratuje - uz tolko krat bolo to "posledny krat" 😀 😀
Hmm... tohto sa bojím i ja... u nás som ja bola ten pedant a môj brat mal vždy rozlámané, zničené, rozobraté, porozhadzované hračky a veci v izbe... nijakovsky sme ho nevedeli donútiť aby si upratal, ani keď to s ním robila mamina ani nijak... teraz má 22.rokov a v izbe máva furt bordel... raz za čas uprace, ale dofrasa je to dospelý chlap a furt nič...
Môj syn je odmalička vedený k tomu, že všetko robíme spolu - ako sa spolu hráme, tak aj spolu upratujeme, toto zatiaľ funguje, ale hračky ničí ☹ a neviem čo s tým ☹
neberie si nahodou príklad z neporiadneho otecka? lebo u nas je to tak lenze ja si vravím ako mozem chciet od detí nieco co nieje schopny urobit ani ich otec v prvom rade zacat tam si vravím lenze to mala urobit jeho mater deti len napodobnuju rodicov a hlavne chlapci otca
aj moj svokor je totalny bordelar aj mm aj deti :cry
@katecameron no mm práveže uprace-svoje/dielňu a zahradný neporiadok/,ale v domácnosti,že umyť riad,vysať-NEHROZÍ 😠
@evinkal ako ten moj 😒 castejsie su Vianoce ako on nieco v byte uprace
ja mám prváčku a s upratovaním sme mali tiež problém. Vyriešila som to tak, že jej tam ja neupratujem...okrem prachu z vysokých miest... Vyriešila som to tak, že ak si neuprace NIČ nebude. Chce ísť von? Až keď si uprace. Chce rozprávku? Až keď si uprace...všetko bolo niečo za niečo...však tak to chodí aj v bežnom živote... Chceš rozprávku na dobrú noc? Zajtra, keď bude poupratané, v ten večer iba pusa, zhasnúť a spať. Nedovolila som jej nič, až si neupratala a bez pomoci.Pomaly ju už učím, že aj ja za prácu niečo dostanem. Nič mi z neba nespadne a tak isto ani jej. A pokiaľ sa to nenaučila, ver, že to bolo pár tvrdých chvíľ, ale nepolavila som a vyplatilo sa. Teraz si už bez problémov upratuje sama a dá sa aj zľaviť, aj dohodnúť, lebo aj ona vie, že keď si neuprace, nedostane to, čo by chcela. Ale pokiaľ sa to nenaučila, neboli žiadne dohody!!! Muselo byť tvrdo neupratané-žiadne výhody. Sedieť doma, v izbičke v tom bordeli, žiadne sladkosti, žiadne výhody. A po pár dňoch ma zavolala, aby som sa pozrela ako upratala. Nebolo to nič moc, ale vychválila som ju do neba a opýtala som sa jej, čo za to chce...nie novú hračku alebo vec...bolo to ísť von, sladkosť, hrať sa so mnou a tak...lebo to nemohla. Ale pozor, aj keď to nebolo nič moc...neupratala som to tam ja do dokonalosti. Postupne som ju začala upozorňovať, že to patrí tam a ona si to musela upratať na miesto. Prajem veľa trpezlivosti.
Saska je sice trochu mladsia, ale asi este dlhooo budeme upratovavat spolu... Som s nou v izbe, ked upratuje, vravim jej, co kam ma dat, pomaham jej trocha, co nedociahne odlozit (zavesit saty, odlozit hry, knihy do policky), ono je to pre dieta VELA naraz, ked vidi ten obrovsky bordel, ani sa mu nechce zacinat. Treba tu podporu, ze spolu. Ide to rychlo, je to pekne spravene a obe strany spokojne - neupratujes sama, dieta musi tiez pomoct.