Ahojte. Chcela by som vás poprosiť o radu ako dcéru- prvacku naučiť hlaskovat. Prvú mi povie,ale ostatné,to je katastrofa,ako keby to ani nepocula. Už som zúfalá.dakujem za rady.
zalezi od toho ci pri citani. Alebo z hovoreneho slova nevie vytlieskavat (ak som spravne pochopila)? toto robia deti uz v skolke mali vam povedat ze s tym ma problem aby ste to trenovali ☹ nema logoproblem? vtedy deti nepocuju a nevedia vytlieskavat slabiky a hlasky treba to trenovat rozklad na slabiky a az potom na jednotlive hlasky hladat v slove prve posledne pismenko popr. ci je v strede slova (napr. v slove JANKA kde je A dieta ma urcit ze na konci slova ale aj v strede a pod. nemusi povedat ze druhe pismenko, ani vyhlaskovat, staci ak ho pocuje ze je v prostredku slova - neviem ci to dobre vysvetlujem) ak toto zvladne postupne to pojde - no neviem ci mate tento problem alebo nie. musite ist postupne. napr. ucit sa vycitavanky, vytlieskavacky a postupne prejde zo slabik hravou formou na hlasky
@janus32 preco srandovala? Moja dcérka sa naučila abecedu keď mala 2 roky, a to tak, že sme mali puzzle s písmenkami.u nás už škôlke vyžadujú, aby predskolaci abecedu poznali🙂. A janka2404 my sme sa učili postupne.M a- ma, a stále dookola, kým to nepochopila😁a vytlieskavat už synator tiež vedel v troch rokoch, čiže sa venovať tomu dieťaťu, a ono to nabehne😊
Co to su dnes za deti? Abecedu sa ucia v tretom rocniku? Wtf? Mal som 5 rokov a vedel som celu abecedu vratane ä a dž a tychto radosti. V tretom rocniku som cital na takej urovni ako teraz. Ale zas je pravda, ze som bol najlepsi citatel v triede
@arcticcode Ten treti rocnik uz prehana, mam dve deyi, starsie tretiak mladsie predskolak a abecedu sa ucia od skolky, samozrejme v orvom rocniku tiez
@benit ja som abecedu vedela určite pred nástupom do školy(pamatam si to veľmi dobre, lebo má rodicia nechceli pustit von, kým ju nepoviem bezchybne) a teraz cez vikend mi recitovala abecedu v angličtine svagrova neter, ktorá nastúpila do druhej triedy, takze to určite nie je bežne, že sa ucia abecedu až tretiaci..
Takže hláskovať sa až niekedy neskôr učia? Opýtam sa možno hlúpo, ale ako potom dokážu písať, resp. pospájať písmenká do slov, keď nevedia hláskovať? Zamýšľam sa nad tým, lebo moja predškoláčka sa učí písmenká a chcela by vedieť písať, ale nikdy nevie aké písmenko nasleduje.. svoje meno a rodinných príslušníkov vie napísať, ale to má skôr tak mechanicky zapamätané, ale keď chce napísať nejaké iné slovo, tak sa ma vždy pýta aké písmenko je ďalšie, dosť ma trápilo že má s tým problém, ale to je teda v poriadku zatiaľ? Ako potom postupovať a naučiť ju zapísať počuté slovo? Písmen ovláda celkom dosť, hoci nie všetky zatiaľ, a veľmi ju to baví..
@benit prosím neviete poradiť?
@luckamorka prezri si tituly pre prvákov na stránke https://www.aitec.sk/ a vyskúšajte 😉
Neviem ci to este riesis, ale este nemusi vyhlaskovat este cele slovo. Trenujte najprv prvu a poslednu hlasku. Ked sa to nauci, mozte skusit slabiky (SI, MA, LO)...vzdy nariahni tu hlasku, ktoru chces, aby urcila. Napr. urci prvu hlasku - ssssssssi, urci druhu stranku siiiiiiiii.
Ked urci prvu a poslednu, vlastne to vyhlaskovala. Potom trojpismenkove slova (napr. SYR). Potom slova spoluhlaska-samohlaska-spoluhlaska-samohlaska (SAMA, JAMA). A tak postupne. Neboj, ono to pojde.
A abecedu vie celú? Treba skúsiť len s ľahšími slovami napr. krstné mená, štáty... Keď povieš Alena, tak ti povie len "A" ďalej nič? Skúste napísať a tak hláskovať a postupne spamäti.