Ako ďaleko vozíte svoje deti do školy?

8. jún 2021

Ahojte maminky. Premýšlame nad školou pre nášho syna. Odmalička je v bilingválnej škôlke a preto by som ho rada dala aj do bilingválnej základky. Je však vzdialená cca hodinu autom. Vozili by ste deti tak ďaleko kvôli vzdelaniu? Momentálne som nezamestnaná, ale zvažujem, že si nájdem prácu v tom meste, aby som nemusela cestovať denne 4 hodiny. Je to podľa vás veľmi pritiahnuté za vlasy?

irusa
8. jún 2021

No manžel po ceste berie syna do školy čo je cca 25 km.

belllinka
8. jún 2021

Hodinu rátaš už reálny čas? Aj s raňajšími zápachami, aj s nejakou časovou rezervou? Aby sa ti to nakoniec nenatiahlo na 2 hodiny. Nikdy by som dieťa tak ďaleko nevozila. Čo sa týka základky, ideálna je čo najbližšie k domu.

irusa
8. jún 2021

Ale keby nechodil tým smerom, nebola by som ochotná ho vyvážať. Športová škola

autor
8. jún 2021

@belllinka ano, vratane zapchy a vsetkeho... pocas normalneho casu sa tam da dostat za 40-45 minut...
@irusa najblizsiu skolu mame v dedine, ale je to katastrofa... spojene rocniky... prvy s tretim, druhy so stvrtym.. kvoli nedostatku deti... kamoska tam dala dcerku a vravela, ze ked presla v piatom rocniku do skoly v meste, nevedela ani polovicu z toho, co ostatne deti...

irusa
8. jún 2021

Práveže ja mám opačnú skúsenosť.. tiež som chodila do spojených tried počas ZŠ

sissy27
8. jún 2021

absolútne by som nad tým nerozmýšľala. Hodina autom, to je ako ďaleko? 50-90km? a keď sa ti pokazí auto tak čo? keď sa niečo stane na ceste a nebude to hodina ale dve hodiny v zápche? okrem toho to nie je len o tebe, že sa obetuješ a budeš jazdiť hodinu do školy, hodinu domov, zas hodinu do školy a hodinu domov, to je aj o tom dieťati, že zbytočne zabije dve hodiny denne v aute, príde o kopu voľného času, ktorý by mohol využiť efektívnejšie. nebude môcť ísť po škole s kamarátmi na ihrisko, v podstate bude odstrihnutý aj od mimoškolských aktivít so spolužiakmi. a prečo? lebo premotivovaná mama.
úprimne, ak sa neplánujete o rok-dva sťahovať do zahraničia, tak je bilingvál v tomto veku dieťaťu na nič. Jazyk sa naučí na skvelej úrovni aj o 5 rokov, alebo vtedy, keď to bude mať preňho nejaké využitie.
Ja vozím dcéru asi 5km ale len preto, že to mám cestou do práce v rovnakom čase, ak to nevychádza tak v pohode ide sama mhd.

makova333
8. jún 2021

Hodina na vozenie je vela. Hladala by som skolu po ceste do prace alebo niekde blizsie.

elizabet173
8. jún 2021

To je vela, aj tych 40 minut.

liz_lemon
8. jún 2021

ja teda urcite nie, my mame skolu 5 min od bytu, nedala by so dieta do vzdialenej skoly, uz aj kvoli kamaratom, deti sa chcu stretavat so spoluziakmi, vacsina spoluziakov byva na tej istej ulici, takze rano spolu chodia do skoly, poobede zo skoly

smolinka024
8. jún 2021

Aj ja si myslím že je to veľa...ešte ide aj o to, kedy by dieťatko vstávalo- ako znáša rána, napr. Moji raňajkujú ešte chvíľu pred tv a dávam im ešte ,čas, na prebratie...aj to treba zvážiť...samozrejme aj to, či by malo ešte nejaké krúžky, prípadne chodilo do druziny a či by sa to potom aj vám dalo časovo všetko zladiť...príchod do práce -odchod z práce...

simca06022011
8. jún 2021

Nie, takto dlho by som dieta do skoly nevozila.. kvoli prvemu stupnu ZS uz vobec nie.
malotriedka je aj u nas a je super, ja napr. lutujem ze som tam dieta nedala a isla do mesta na jazykovku. je to na nervy a to ja to mam iba 10km dole kopcom. Rozvazat, zo skoly, do skoly, kruzky... tesim sa ked bude chodit domov sama busom, uz teraz kolkokrat po nu poslem taxik (a to sa mi pri takej vzdialenosti este oplati, ty co budes robit ked sa ti nebude dat, nebodaj budes doma chora atd?) :D A to napr. pracujem v tom meste, ale viem pracovat aj homeoffice aj to casto vyuzivam, ale tu na dedine deti sa poznaju, co chodia spolu do skoly sa kamaratia, ostatne co dochadzaju su uplne mimo nich. Rano idu do prvej triedy same do skoly, spolu... 99% pojde spolu aj do skoly do mesta.

pallacinka
8. jún 2021

Pokiaľ ide o prvý stupeň, z môjho pohľadu vedomosti (ani jazyky) nie sú to hlavné. Dôležitejšie je obľúbiť si školu, vytvoriť si návyky a sociálne kontakty. Takže podľa mňa voziť dieťa hodinu v tomto veku je zbytočné, ale neskôr to už bude iné.

cubo2
8. jún 2021

najlepsie mat skolu v pesej dostupnosti, aby sa dieta mohlo s kamaratmi hrat aj po skole.. ja som to takto mal, ked som bol maly a bolo to skvele.. po skole sme s chalanmi sa bicyklovali po dedine, chodievali sme spolu hravat pocitacove hry a tak.. bolo to fajn

domiklik
8. jún 2021

Nie nie je to pritiahnute za vlasy... Chceš dat svojmu dieťaťu, čo najlepšie vzdelanie aj na úkor svojho času... Je obrovský rozdiel, či sa dieťa bude učiť jazyk od 1 alebo 5 ročníka a na akej úrovni... medzi tými deťmi budú bohuzial obrovské rozdiely, takže ak máš na to možnosti, a tvoje dieťa na to má, tak do toho určite chod...

danulicek
8. jún 2021

ak si nájdeš prácu v tom meste, za vlasy to pritiahnuté nie je. Avšak druhá vec, nad ktorou by som rozmýšľala, je to, že je to 5x denne, ráno, popoludní a to ovplyvní aj čas na učenie, ranné vstávanie a podobne. Otázne je, akú pracovnú dobu budeš mať. Ak sa stane niečo nepredvídateľné, vieš zabezpečiť, aby ho niekto odviezol alebo aby sa tam dostal/odtiaľ dostal? To sú otázky, ktoré by som riešila asi ja a podľa toho sa rozhodovala. Mám druháka, tieto veci okolo vyberania detí, učenia a pod. zabezpečujem na 99 percent ja - ale ja nešoférujem. Prácu mám 5 min do jeho školy a viem, že ak mne príde niečo nečakané v robote, príde v pohode za mnou do práce.

Neviem, či máš iné dieťa - ja mám ešte jedno mladšie, škôlkara. A je to celkom sranda, odkedy chodím do práce, naplánovať si to všetko časovo tak, aby som stíhala neušla skôr z roboty, vyzdvihla oboch, nakúpila a ešte potom doma úlohy, domáce práce a pod. Teraz už sa učí viac-menej sám, ale prvý ročník to bolo celkom namáhavé - časovo, lebo sme prišli domov o 16,30 a o 18,00 už bol unavený a nepálilo mu to. Takže ak máš toto vyriešené a tie možnosti sú, tak neváhaj.

jana_eyre_2
8. jún 2021

Ja mám deti 3km od domu v škole, škôlku vedľa domu.. osobne by som ďaleko do školy deti nevozila, Max niečo vzdialené pol hodinu aj so zápchami, ak by museli meniť školu,tiež je to mala škola a ktovie ako dopadne buducnost..

mám kamarátku, ktora vozí každy deň syna do školy hodinu, niekedy dve ak je zlá situácia na cestách.. vybrala si tiež kvôli cudzej reči skolu dalej..
čiže chlapec sedí reálne hodinu v aute ráno, hodinu poobede.. považujem to za čisto jej rozhodnutie a vec, avšak ja by som nechcela aby moje deti trávili toľko pasívneho času v aute kvôli tomu, že sa učia viac cudzieho jazyka.. navyše škola dosť stojí a ona je zväčša nespokojná..

Premna je prirorita aby som s deťmi trávila aktívny čas po škole.. je premna dôležité aby sa veľa hýbali, či už aj na krúžkoch (ten majú iba raz do týždňa) ale normálne bežny pohyb na biku, pešo, voľnú hru na čerstvom vzduchu.. ak prirátame k ceste v aute domáce úlohy, družinu, tak mi toho voľného aktívneho času moc nevychádza.. ale opakujem, každý má na to iný pohľad, inak zaužívaný čas a priority - takže ak sa rozhodneš akokoľvek tak to bude správne..

konikkon
8. jún 2021

Chúďa dieťa. Ja som nieco vyše hodiny cestovala až na VŠ a bolo to umorne. Neviem si predstaviť, ako to bude zvládať také malé dieťa, ale myslím, že za pár mesiacov si vybuduje takú nechut k škole a večnému dochadzaniu, že sa to aj na jeho výsledkoch odzrkadlí. Nehovoriac o nedostatku sociálnych kontaktov so spolužiakmi, keďže ti budu od neho hodinu cesty. Bude z neho znechuteny a vyčerpaný malý outsider. Navyše nesamostatny. Z rodičov budú otroci a taxikári. Btw. Keď začneš pracovať v tom meste, zrejme skončíš okolo 16.30,kým vyzdvihnes dieťa a prídete domov bude pred 18.00. To je super čas na návrat malého skoláka domov, keď jeho rovesníci budú doma už o 13.00.oni stihnú si aj oddýchnuť aj sa pohrať, navečerať, urobiť úlohy atď.

ledgerka
8. jún 2021

urcite nie, ja osobne by som to nezvladala tolko soferovat kazdy den a zabijat tym cas. To dieta tam tiez kvasi a je ukratene o zazitky, ci uz cesta do skoly, kamarati, kruzky. Jazyk v tomto veku za to nestoji. Radsej nech pozera telku len v tom jazyku, popripade moze chodit na jazykovy kruzok a bude to ovela vyhodnejsie pre kazdu stranu. Ak by som na tom naozaj trvala, tak by som sa do daneho mesta prestahovala. Pre mna by to bolo jedine riesenie.

sense
8. jún 2021

Nevozila pokiaľ by som to nemala v rámci cesty do prace a z prace. Moja tiež chodí do zmiešanej triedy 1 a 2.rocnik a nemám pocit Ze zostávala. Ale u nich učiteľ keď vidí že dieta na naviac dostane viac úloh al ťažšie úlohy. Výsledky v škole ma dobre a učí sa to co aj kamararkina dcéra v nezmiesanej

ivetz
8. jún 2021

Podľa mňa nie je problém v spojených ročníkoch, ale vo vyučujúcich. Aj u nás sú na I. stupni spojené ročníky a chodia k nám deti z okolitých miest a obcí, kde spojené ročníky nie sú - dôvodom je prístup vyučujúcich, dosahované výsledky žiakov školy a rodinná atmosféra. Môj syn nemal žiadny problém s prechodom na strednú školu - a ani vedomosťami nezaostáva. Ja osobne by som dieťa kvôli jazykom určite toľko nevozila... Ak by však bol problém v kvalite vyučovania ako takej, tak potom by som zvážila iné možnosti, ale jazyky by prioritou neboli - ak má dieťa cit na jazyky, nebude mať s nimi problém...

hettinka
8. jún 2021

od 1. ročníka denne 13km, už je tretiak na 8-ročnom a aj by mohol chodiť už sám, len korona prišla, nechceli sme využívať verejnú dopravu. Mimo špičky to mame za 20 minút, v špičke aj hodina.

a ano, sú školy aj bližšie, ale nekvalitné

simca06022011
8. jún 2021

@hettinka 20minut a hodina je veľký rozdiel

hettinka
8. jún 2021

@simca06022011 zaleží od toho, čo je na ceste a to tu je vždy lotéria, kolko bude cesta trvať ,,, ale zvykli sme si, pustím muziku a nevadí mi. ja rada šoférujem.

makova333
8. jún 2021

Ja len k tomu, ze ak bude chodit do blizkej skoly, tak bude mat kamaratov z okolia. No ak je to dedinska skola ci v mensom meste, tak ano, ale ak sa jedna o BA pochybujem. Tu deti nechodia podla bydliska, ale podla toho ako je skola podla rodica dobra, ci to ma blizko k praci resp. po ceste, aby mohol dieta vybrat a podobne. V jednej mestskej casti je cca 10-15 skol,, ze trafite deti z okolia kde byvate a este si aj budu rozumiet a vyhladavat sa po skole, je o veeelkej nahode. Cize pre mna toto by bola najmensia priorita pri vybere skoly.

autor
8. jún 2021

@domiklik dakujem... obrovsky rozdiel medzi nim a inymi detmi bolo vidno uz pocas toho ako chodil do skolky... naozaj mi velmi zalezi na jeho vzdelani... nepotrebujem, aby bol jednotkar, ale chcem mu dat do zivota nieco, co sa neda kupit... vedomosti...

maciatkolulu
8. jún 2021

@domiklik nuž, môj bol na zápise do prvého vo Viedni, hodina vlakom... Poviem ti veľa na mňa a nie na tak malé dieťa a to ten vlak je pohodlný, môže si dieťa aj za stôl jest, písať atď... Ale autom každý deň hodinu tam a naspäť pre 6-7rocne dieťa je pritiahnuté za vlasy... V zime potme odchádzať, vracať sa. Proste za mňa určite nie dobre pre dieťa a ani dospelý by to ľavou zadnou nevládal. Ja teraz vozím 20 km, ale bez zapch.

tncka
8. jún 2021

Ja to mam peso 10min a ani to sa mi rano nechce a niekedy idem autom a cestou si uz aj nakupim. Takze takato cesta do skoly kazde rano by mna zabila🤣🤣

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alvaluka
8. jún 2021

Napisem to takto, pred 4 rokmi som dochadzala do prace, po-pi, z dediny do mesta v kombinacii bus-vlak-mhd, vstavala som o piatej a aj tak chodila domov o siedmej, lebo vzdy sa stalo, ze meskal vlak a nestihala som pripoj. Po par mesiacoch som zacala chodit na vlak autom, na cestu autom az do mesta som si netrufala, ale vysledok bol, ze som usetrila mozno pol hodinu pri ceste naspat, niekedy 45 min.Vysledkom bolo, ze som to vydrzala rok, potom som sa pretahovala do mesta, kde som mala pracu a chodila uz iba mhd.
Uprimne pocas tyzdna som nic moc nerobila, bud som bola unavena a vikend preletel ako blesk. Neviem ci by som bola schopna sa napriklad este ucit, hoci uz je to davno, co som bola na zakladke, urcite sa konci skor ako o piatej/siestej, ale aj tak.

V konecnom dosledku, to je ale tvoja volba.

alvaluka
8. jún 2021

Este ma napadlo, chces mu dopriat vzdelanie, co je super a chapem to, ale bude mat este energiu na ucenie?

Tiez ako tunuz spominali, najde si kamosov v skole, budu chciet ist na zmrzlinu a co im povie, nejdem, lebo mama po mna pride, alebo sa dohodne s kamosmi, ze idu na futbal a ty ho budes vozit v sobotu?

Domace ulohy neriesim, to si mozu zavolat a hotovo, ale viem, ze ja som si na zakladke poziciavala zosity, ked som bola chora, aby som si opisala co brali a po tie som si chodila sama, lebo spoluziaci byvali na tej istej ulici.