Chcem sa Vas opytam mam prvacku a preberame teraz pismenko p. Ratame len 2 + 4 = 6, pozname cisla do 8. No kamaratka ma dieta v madarskej skole a prebrali uz celu abecedu a riesia dost narocne ulohy z matiky ako 3 + 2 + 1 = 6, ale aj take 2+3 = _ -1. Je mozne zeby bol az taky rozdiel medzi skolami?
my tiež P p. a v matematike zacinaju číslo 9. Malý je teraz chorý, tak ked som volala na úlohy, učitelka povedala, že riešia nerovnice. do konca prveho polroka musia vediet + - do 10 a do konca 1. ročníka + - 20. Znami maju dceru v inom meste, zo zaačiatku isli nenormalne rýchlo, teraz sme na rovnakej urovni, len používaju ine učebnice
@tova Ahoj, pozname cisla do 8, ja som doma dceru neucila, aby sa nenudila v skole. Myslela som si ze v kazdej skole to tak ide pomaly a bola som prekvapena ze nie je tomu tak. Co sa tyka inych statov tak su velke rozdely. Kazda kraina ma iny pristup ale ratala som ze v ramci jedneho statu je to rovnake vsade. Ja som Polka a u nas deti musia vediet pisat a citat ked nastupuju do prveho rocnika. Inac to potom maju krute.
@edyta v cislach neviem, ale pri tej abecede by som to nebrala tragicky, existuje niekolko postupov (na Slovensku je obecne pristup Virgovicova a pristup Stefekova a su velmi rozdielne), takze niekde mozu deti vediet najskor citat a potom pisat, niekde sa to ucia naraz ale ide to pomalsie a rozne 🙂 dolezite podla mna je, aby na konci roka zvladli to co maju 🙂
My sa ucime n, a cislo 8... v pisanke Pismenka moji kamarati uz pisu cele vety... dcerka vedela aj citat tak jej dava pani ucitelka citat na doma detske knizky zo skolskej kniznice aby sa dalej rozvijala. Podla mna to tempo je primerane, rychlejsie by to uz bolo prilis zatazujuce podla mna. Co sa tyka predskolskej vychovy, aj nase deti maju rozne pracovne listy aby sa pripravovali na skolu to je asi vsade na sk...
@edyta pozri, v kazdej skole maju osnovy a podla tych postupuju... mozu ist inym sposobom a aj rychlejsie, napriklad ak to deticky aleboa aspon vacsina v triede vie. zalezi na vela veciach... od systemu v skole, ucitelky... poviem ti priklad... ja som chodila do "inej skoly" a to co sa ledva ucili na strednej sme my vedeli v 6. rocniku... alebo iny priklad, to co sa moja sestra/brat ucili v 5 rocniku, sme my vedeli o vela o vela skor... netreba porovnavat, nakoniec by mali vediet vsetko rovnako 🙂
Nerieš niečo, čo majú riešiť učitelia 😉 nepoznáme osnovy podľa týždňov ani mesiacov, vieme len, že na konci prvej triedy má vedieť +- do 20 a čítať a písať... nerieš...každý má iný šlabikár, každý má iné zošity a aj inú skladbu žiakov + každý žiačik je iný 😉
píšu aj Vaši prváčikovia diktáty?
tiez si myslim, ze diktaty su ok. Mojej moc nejdu, musime aj doma precvicoavt, ona si obcas nespomenie, ako sa pise nejake pismenko 😅 je to vec cviku...
@sue presne tak kazde dieta je ine, a v tom prvom rocniku sa musia aj trosku zosuladit, to uz je na pleciach ucitelov. A tie pismenka si musia aj natrenovat, trochu rozpisat ruku, to pisane pismo je predsalen o niecom inom 🙂 Na diktatoch sa to potom prejavi, dcerka vravi ze niektore deti mali aj 5-tky... neviem si predstavit zeby sli este rychlejsie
Syn je prvák a práve sa učia písať 9. Tak tomu zodpovedajú aj príklady. Matematika sa mu páči, takže počíta aj s podstatne väčšími číslami. Z abecedy mu chýba ešte taká 1/4 písmen. Zato v susednom meste už prebrali všetky písmená (ale moc im to nejde). Majú akési "špeciálne" vzdelávanie, kde sa učia písať polotlačeným písmom(Comenius Script) a doteraz sa učili len veľké písmená. Ľutujem tie deti, lebo šlabikár majú taký klasický a v ňom musia čítať aj tradičné písané písmo aj tlačené(veľké aj malé).
@sev111 aj mne sa zda tych prazdnin akosi privela a je dost obtiazne deti pocas prazdnin stopnut, dostat k stolu a citat, pisat,pocitat, no hadam to nejak cez sviatky zvladneme. Uz teraz sa musim obrnit trpezlivostou, lebo to uz vidim, frflanie, papulovanie, robenie naschval, len aby sa necitalo...
@sev111 dakujem velmi pekne. Podobne zelam vsetko dobre a krasne a bohate Vianoce. Mam este taky typ na darcek pre prvakov. Kupili sme nedavno knizku od Futovej: Dokonala Klara a je to o prvacke a je uzasna, ta knizka presne koresponduje s prvym rocnikom a mala, ked jej ju citame ani nedycha 😉 mozem len odporucit.
Ahoj moj syn je tiez prvacik ale chodí do specialnej triedy pre deti s poruchami reci v beznej skole.teraz akurat píšu písmenko P a číslo 10 a to sa mi zdalo ze idu pomali.
@pencil toto je tá knižka?http://www.martinus.sk/?uItem=53032
poznate cisla do 6???? neviem ako na sk,, ale zijeme v usa a tu deti vedia pocitat a citat a pisat cisla do 10 v 3r. max. 4r. priklady co hore si uviedla sa robia v predskolskom rocniku, 5-6r. Moj syn este nechodi ani do predskolskeho rocnika a vie citat jednoduche vety, napisat kazde pismeno abecedy a cislice, napisat 3-4 pismenove slova, alebo doplnit chybajuce pismeno, uz od 3r. v skolke obtahovali a pisali cisla, pismena, a samozrejme doma ho to zaujima a ma vela pracovnych zositov, aj na tablete hra hry 2+3, zoradit pismena podla abecedy atd. V tomto veku je to tu bezne a vela deti ktore chodili do sukromnej skolky vedia pri nastupe do 1triedy plynule citat knihy pre prvakov. Priemerne je vediet citat jednotlive 3-4 pismenove slova pri nastupe do 1triedy.