Deti majú v škole novú pani učiteľku (1.stupeň). Pani učiteľka má podľa názoru viacerých rodičov v niektorých prípadoch nezvyčajné výchovné metódy. Ak vynechám systém dobrých a zlých kartičiek (celý mesiac ich deti priebežne dostávajú a na konci mesiaca podľa ich počtu a podľa toho čoho sa týkajú – správanie, pomôcky, pomoc iným ..., dostane dieťa do žiackej knižky buď pochvalu alebo zlú poznámku), jej ďalšími metódami sú písomné tresty – dieťa x-krát napíše napr. „nemal som zošit na hodinu slovenského jazyka“, alebo iným druhom trestu je robenie drepov počas hodiny ak dieťa niečo nemá, vyrušuje a podobne. Najnovším trestom je finančný trest – pani učiteľka zavádza trest – pokutu za napr. neuzamknutie šatňovej skrinky – 1€ na dieťa alebo za neupratanú šatňovú skrinku – 2€ na dieťa. Tieto peniaze chce vkladať do triedneho fondu – podotýkam, že tento sme si už určili v dohodnutej výške a tieto „pokuty“ sú niečo navyše.
Pani učiteľka na deti častokrát kričí – nevie ich upozorniť bez kriku, a voči deťom je posmievačná 😒
Keďže táto pani učiteľka nie je typom človeka, ktorý dokáže prijať kritiku, máme ako rodičia obavy, že sa riešenie situácie zo strany rodičov prenesie ešte viac na deti, ktoré z nej majú už teraz strach.
Prosím o váš názor, ako by ste takúto situáciu riešili vy – ísť ako rodičia za ňou, alebo to riešiť priamo s vedením školy ? Či nejaké iné riešenie ? Ďakujem za váš čas 🙂
A to s tym platením, ako chce od dieťaťa dostať peniaze? Dieťa chodi do školy a nie do prace? Toto by som si chcela s učiteľkou vydiskutovat aj v prítomnosti riaditeľa školy!
Ona nemôže žiadať finančne prostriedky od dieťaťa
Inak ten nápad s kartickami je podla mna OK
Velmi jednoduche riesenie: treba sa dohodnut s rodicmi a ist sa stazovat k riaditelke skoly.
suhlasim, riesila by som to priamo s vedenim, ako moze zavadzat financne tresty, toto je uz nonsens, a drepy?? koľko ich spravi ona ked meska na hodinu?
Ze ma nejaky kartickovy system...to by som este prezila, ze dava tresty....pisanie, to by som brala akoze aspon si zopakuju pekne pisanie, ze si spravia drepy...no...zacvicia si....ale ze pyta prachy? A ked si dieta pekne uprace skrinku, tak pani ucitelka da 1 euro do fondu? Bo ved ked ich tresta, tak nech ich aj odmeni....mozno ta odmena od nej zaberie viac a vsetky deti si budu upratovat a pani ucitelka vyhlasi bankrot....co ine si zasluzi? No ja by som ziadne peniaze za to nedavala....dieta si nezaraba.....a teda netresta dieta ale rodicov....pricom nevie v akej financnej situacii su vsetky rodiny. Na rodicovskom by som istw tu temu otvorila.....myslim ze maximalna prevaha rodicov bude proti jej systemu a neviem ako sa bude stavat proti vsetkym. To sa tazko argumentuje. No a ak sa postavite vsetci...tak hadam si nezasadne na celu triedu. A ked ano, tak vedenie bude musiet zasiahnut.
Ten finančný trest je divný. Súhlasím s @pribinak - dieťa nechodí do práce, ale do školy. Nemôže od nich pýtať peniaze ako trest. Ona je ich triedna učiteľka? Ak nie, riešte to cez triednu učiteľku. Ak je ona ich triedna, treba na rodičovskom nejak diplomaticky najprv skúsiť, že chápete, že chce viesť deti k poriadku, aj to schvaľujete, ale forma trestu sa vám nezdá byť veľmi vhodná, hlavne pre menej solventných rodičov, ktorí napr deťom nedávajú vreckové. Že ako trest úplne postačí poznámka pre rodiča do žiackej knižky.
my sme diplomaticki neboli. svorne sme sa zhodli, ze si nezelame, aby deti pisali 50x Nebudem si zabudat veci na hodinu a nezelame si, aby im ucitelia zakazovali si znacit ulohy do slovnicku, diara. A som povedala, ak s tym ma niekto problem, nech sa obrati priamo na mna. Nezijeme v stredoveku, aby muselo decko 50x pisat nejaku priblblu vetu. za 23 dni co boli v skole sa nazbieralo 30 trestov po 50 vetach. a to len preto, ze si maju cibrit pamat a nezapisovat si ulohy niekam, ale naucit sa ich pamatat. no nech idu do prdele. ja som dospela a pisem si vsade a vsetko. nevidim dovod, preco by si zvlast decka toto nemohli pisat. no tak si pisu a za posledne tri tyzdne nepadol ziadny trest o 50 vetach. proste nekompromisne. a skusila by ucitelka zavadzat penazne tresty. to uz ja by som zaviedla ju do riaditelne. a to by bol skandal, rozhodne. moze zbierat cukriky, sladkosti, hovadiny, ale nie peniaze... ved do je skola, to uz toto aj zavana niecim inym, podla mna je to proti predpisom... urcite. neakceptovatelne.
presne tak, ked hovoris ze podla nazoru viacerych rodicov.....spojte sa, presne sformulujte co vam vadi, co je ok, co chcete zmenit, dajte to na papier napr. vyberte dvoch troch zastupcova a sup s podpismi rodicov za riaditelom.....samozrejme dopredu ucitelku upozornite ze to a to nie je ok, ze to a to si ona dovolit nemoze. ak si nevstupi do svedomia, tak to rieste.
karticky su fajn, dobre a zle body funguju vzdy a vsade, ved uz v prvej triede sme zbierali niektory vcelicky na ulik......ci skarede prasiatka.
pisanie je tiez ok. su deti, co si viac pamataju ocami ako usami 🙂
ale vyberat od ziakov peniaze to nieeee, raz by prisiel za mnou maly, ze musel ucitelke dat 1€ hoc aj do fondu, bez mojho suhlasu, by som jednoznacne na druhy den letela za nou, ze ona si nema co dovolit od deti co nezrabaju vyberat peniaze za nieco co si zmysli....ze ak nema na nove cizmy, nech poprosi manzela, ziadne euro nebude.
ps: ju ani poriadok v skirnke nema co zaujimat, ak je ziak pripraveny na hodinu, ci knihami, ci vedomostami, jej moze byt uplne fuk, aku ma skrinku ci skolsku tasku.
treba sa s rodičmi dohodnúť a riešiť to s vedením školy, finančný trest je určite proti pravidlám školy, okrem toho popísané výchovné metódy akurát tak spôsobia u detí strach a odpor k škole, čím skôr to riešte a žiadajte zmenu učiteľa!
Otrasné niečo, veď mi to už príde ako šikana 🙄 S rodičmi sa dohodnúť a všetci si ju "podajte" na rodičku. Ak nedôjde k náprave, určite to riešiť u riaditeľa. Že pokuty?? To už čo je toto? Deti budú len zbytočne vystresované, že musia od rodičov pýtať peniaze. Treba to riešiť a to okamžite... Želám veľa úspechov a dúfam, že sa jej tieto metódy čo najskôr stopnú... 😉
Tieto "socíkovské typy" ešte existujú? "Trošku" jej to ušlo. Je v poriadku deti hodnotiť, je jedno čím, hoci aj kartičkami. Ja som ako vychovávateľka používala nálepky. Ale nemala som negatívne hodnotenia. Negatívne hodnotenie spočívalo v tom, že nálepiek bolo menej. Opakované písanie je klasika, ale tiež je možné v tom nájsť aspoň malé pozitívum, že deti získajú písací grif. Chápem aj jej snahu o vycibrenie pamäti detí, ale z nastupujúcou schopnosťou čítať a písať je to kontraproduktívne, mozog začína fungoať inak. To že na deti zvýši hlas je tiež podľa mňa ešte v norme, nie je však v norme ak na ne jačí. Toto mi skutočne pripomenulo moju prvú triednu, riadne psycho. Tá nám liezla úplne všade a ak bol neporiadok, tak to vysypala na zem a nechala deti upratovať. V kuse na nás jačala a raz ma tak vyšticovala, že som si ešte na obed vyťahovala chumáče vlasov. Tiež mi to pripomenulo jednu "pani učiteľku" na škole, kde som pracovala. Tá tiež na deti vkuse jačala, často sa pol vyučovacej hodiny ani nedostavila. Bola to taká malá pani s popukanými žilkami na lícach a večne z nej tiahol alkohol.
Ako riešiť? Hierarchicky - rodičovské združenie, riaditeľňa, zriaďovateľ. Nepreskakovala by som. Voľakedy chodili do škôl aj inšpektori. To už sa nedeje?
Na pani učiteľku by som išla opatrne, ešte stále je tu malá šanca, že to s vašimi deťmi myslí dobre. Hľadala by som kompromis. Kartičky sú OK, opakované písanie - do nejakej rozumnej miery, nie že s tým dieťa strávi hodinu, Kričanie na deti e-e-e. Peňažné pokuty sú však obávam sa, na nejaký paragraf. Pýtať od maloletého peniaze v poriadku nie je a učiteľka nemá žiadnu legálnu páku, ako tieto peniaze pýtať od dieťaťa, alebo nebodaj od vás. Neviem, či to mám zaradiť, ku krádeži, žobraniu, šikane, alebo vydieraniu,
Pride mi to ako sikanovanie.....robit drepy cez hodinu???? .....vyberanie pokuty??? Dohodnite sa s rodicmi a treba sa s nou porozpravat - pred riaditelom/riaditelkou, aby sa nevykrucala zbytocne.
co sa tyka znacenia DU tak nevidim problem so slovnickami, u nas funguju vyborne, deti maju uloh vela a nemusia si vsetky zapamatat. Co sa tyka cvicenia na hodine, pohyb im nezaskodi, prekrvi sa im mozog a urobia nieco pre zdravie. A este pisomne tresty, casto x je to jediny sposob ako prinutit decka sa spravat aspon trochu normalne, nevidim vtom problem, a este si aj precvicia pisanie, u nas to praktizuje bezne a ked by sa aj rodic prisiel stazovat, nepochodi. Ked je dieta slusne vychovane a vie co ma robit, nikdy takyto trest nedostane, dostavaju ho skoro stale rovnaky "vykukovia". A stale si myslim ze je to pre nich prospesnejsie ako pisanie poznamok do ziackej donekonecna, pretoze tu rodic podpise a tam to konci, vzdy si zastane dieta a je to hadzanie hrachu na stenu a pisanie niecoho neznasaju, tak si davaju na spravanie vacsi pozor.V kartickach nevidim problem ak vtom ma system ucitel, moze tobyt zaujimava forma. Problem vidim ale vo financ. trestoch, tam by som po osobnom rozhovore snou ziadala inu formu. Najskor riesit s ucitelom az ked sa nedohodnete riesit vyssie, pretoze ak to nemas od nej potvrdene, ale ti to len dieta zreprodukovalo-moze to byt uplne inak myslene.
Kartičky ok, u nás majú červené a čierne body, 5 červených - hádžu kockou a majú napr vymazaný čierny bod, nemusia napísať úlohu s niektorého predmetu a pod...
Drepy a písomný trest - nieje v poriadku
Vyberanie "pokút" by som dokonca označila za protizákonné
Krik nieje síce ok, ale je to asi viac-menej bežné, ale iné je posmievanie sa - toto by si jeden pedagóg nemal dovoliť
No a riešila by som to najprv z rodičmi, potom s triednou učiteľkou, ale asi najlepšie všetci rodičia a potom s riaditeľom/kou školy. Ale úprimne, rozum mi stojí čo to za učiteľka a ešte k tomu na prvom stupni 🤐
Adi, staré, prežité, komunistické metódy...písanie trestov a podobne...Aďka, u nás v škole je toto zakázané...tresty aj my dávame samozrejme primerané, ale nie preťažovať dieťa písaním nezmyslov...nech sprísnia vnútorný školský poriadok...u nás je napr. za tri poznámky v KZ napomenutie tr.uč., za 5 pozn. pokarhanie...atď..finančné tresty, tak to sa mi rozum zastavuje a krik učiteľa...no bohužiaľ niekedy to inak nejde, ale všetko s mierou...sťažujte sa, určite 🙄
ahoj, v krátkej správe, som si prečítala, že to už našťastie riešite ... mne sa nezdajú správne ani písomné tresty ...deti majú predsa veľa domácich úloh (aspoň naša tretiačka má úlohy každý deň...), aj tie drepy cez hodinu ...je to fakt hovadina a ... žeby prekrvili mozog? ... no tak na "prekrvenie" (nielen mozgu, ale aj celého tela) majú deti predsa prestávku...čo môžu drepy spôsobiť, je tak akurát poriadny závrat a nejakému slabšiemu jedincovi možno aj mdloby ...keď už drepy, tak na začiatku hodiny ako rozcvička 😉... a najviac ma pobúrilo to vyberanie peňazí ... ako pokuty za....čo?...na základe akého zákona resp. právneho predpisu?... veď to by muselo byť uvedené v školskom poriadku a musela by byť vyčíslená aj výška peňažnej pokuty ...
takže, rozhodli ste sa správne ako rodičia...držím vám palce😉
Ahoj, určite sa porozprávaj s učiteľkou (alebo aj s inými rodičmi) a ak by nedošlo ani potom k zlepšeniu, choď za riaditeľkou....ak sa väčšina rodičov s ňou nedokáže dohodnúť, treba to určite riešiť. Deti nemajú mať z učiteľky strach.Ak je to až také zlé- píšeš, že je to nová učiteľka-tak je tu 3 mesačná skúšobná doba...
Na to vyberanie peňazí nemá absolútne právo.
Keď už dám žiakovi písať trest, tak niečo užitočné, napr. vybrané slová, násobilku..... no a drepy by som pochopila na hodine telesnej výchovy, ak má niekto príliš veľa energie na to, aby poslúchal 🙂
No a posmievať sa žiakovi, to by som si nikdy nedovolila
@katarinamarkova nemas pravdu, aj poriadok ma co ucitela zaujimat, napr poriadok v triede, to chcete aby vase deti zili v neporiadku, odpadky na zemi, deti dnes nikto k poriadku neuci, tak aspon v skole nech sa naucia nieco
Skuste najskor riesit s nou - spolocne na rodicovskom. Ak by ste nepochodili, potom sa obratte na vedenie skoly.