Ahojte, dcéra nechodí rada do družiny. Tak ju beriem po vyučovaní domov. Prvý polrok sme mali prihlásenú aj zaplatenú, a bola tam dokopy asi 10x. A teraz uvažujem, čo s druhým polrokom. Chcela by som ju odhlásiť, no viem si predstaviť, že v nejakej kritickej situácii by som pre ňu možno nedokázala prísť po vyučovaní, musela by čakať dlhšie. Nemám tu nikoho, koho dokážem operatívne zorganizovať, ani nikoho, kto by mi to takto riešil viac dní. Ak ste mali podobnú situáciu, ako ste to riešili? Napadajú ma nasledovné alternatívy: skúsila by som sa dohodnúť s družinárkou, že by výnimočne toto urobila, za nejakú jej individuálnu odmenu; skúsim sa spýtať nejakej inej maminy, či by ju nezobrala na 2-3 hodky k sebe so svojím potomkom (ale toto nevidím ružovo); dcéra bude proste sedieť pár hodín v škole na chodbe, kým pre ňu nebudem môcť prísť. Perspektívne by som chcela ju natrénovať, aby chodila sama domov, ale to až keď sa oteplí, lebo aj tak sa bojí.
Napadá Vás ešte niečo? Podarilo sa niekomu napr. takto z nejakej agentúry dohodnúť nejakú slečnu opatrovateľku, ktorá by mi takto vyzdvihla a doviedla dieťa s čerstvým splnomocnením? Eventuálne, odhlásiť teraz z družiny, potom operatívne zase podľa potreby na pár dní prihlásiť, a potom zasa odhlásiť? Či to by sme asi aj tak museli zaplatiť celý mesiac a ešte by pozerali, že čo špekulujeme? (Čo je pravda, len hľadám riešenia.)
Prípadne niečo iné? Vďaka
Podľa mňa si to zbytočne cele komplikujes, ak je prváčka tak ma pred sebou ešte pol roka až rok kým bude pripravená ísť sama domov a 4 roky kým bude schopná ísť byť po skole sama doma.
Tak neviem ci robíš, nerobíš a ako to máš v pláne najbližšie 4 roky ale s tou druzinou by ste to mali najľahšie. Nechať ju tam max hodinu a keď nestíhaš aj dlhšie. Aspoň je s rovesníkmi a to je dôležité.
A že sa jej tam nepáči? No a? Ani v škôlke sa deťom nepáči, ani v škole a aj tak tam chodia
@lilitela v škole posedavat na lavičke nemôže, študentku, ktorá bude čakať, že ty nestíhaš v ten deň pre ňu prísť nenájdeš.Ucitelka to nespraví, že ju tam občas nechá zostava jedine, že pôjde sama domov, alebo zaplatiť družinu.U nás sa nedalo odhlásiť prihlásiť ja som chcela družinu len v zime nešlo to vždy chceli záväzne pol rok.Spoluziackuna mama len v núdzi ja som to nemala rada, keď mi dieťa strkali chcela som ísť do obchodu, či neísť vôbec domov a mať svoj plán
@lilitela ja by som zaplatila druhy polrok a dceru nejako motivovala,ostat v nej. Ked ju ak castejsie vyberies skor,ok....ale vzdy mas zadne vratka-keby nieco. A je mozne,ze si druzinu nakoniec oblubi.
@lilitela ani družina nie je holubník a nebude ti akceptovať že dieťa odhlásiš a potom opakovane budeš na pár dní prihlasovať a odhlasovať😉možno by ti to prešlo raz ale ak by si dieťa opätovne odhlásila, tak ťažko by ti ju znovu prihlásili....rovnako neviem ako by si ju chcela a hlavne kedy prihlásiť keď nevieš kedy nastane "kritická situácia" .....a družinárka ti určite nezoberie dieťa ktoré nie je prihlásené v družine - ona je v práci a nemôže si dovoliť dávať pozor na dieťa čo nie je prihlásené....okrem toho stačí že by nebola v práci (dovolenka,PN)a kolegyňa už pozná deti čo tam chodia, tiež by ti ju nevzala....sama poznáš svoje dieťa, len ty vieš či je tvoje dieťa schopné prísť domov a byť samo doma 2-3hodiny a čakať kedy prídeš....
prečo myslíš že sa nenájde nejaká maminka čo by zobrala tvoje dieťa na pár hodín? Ja napr. by som nemala problém. Chodia ku nám spolužiačky dcér a niektoré sú u nás aj 3 -4 hod. Samozrejme že im dám aj jesť...Však to decko nezje celú hus...
@lilitela ide ti skor o to, ze dcere sa tam nepaci ci nechces zbytocne platit za druzinu?
Ja osobne by som sa s dcerou dohodla aby v druzine nejaky cas zotrvala a ked mozes, zoberies ju co najskor, ked niekedy nebudes moct, zostane dlhsie. Ja by som si to nekomplikovala, ale snazila by som sa o adaptaciu dcery v druzine. Mojej dcere sa zasa nepacilo v skolke, ale mali fajn ucitelky, tak sme ju spolocnymi silami nejako motivovali sa v skolke dobre citit. Nemohla som si dovolit trcat 6 rokov doma, lebo dietatu sa nepaci...
Mali sme to iste. Syn druzinu bytostne neznasal. Tak vyfasoval mobil, kluce od bytu a dohodli sme sa s druzinarkou, ze pojde s nimi na obed a ked uz to nebude zvladat, tak.mi zavola a ona ho pusti domov. Druzinu som platila dva roky len kvoli obedu. Potom isiel vacsinou domov. Zvladal to v pohode.
Ja to tak mam, že mám ju zaplatenú a v prípade núdze ci keď ma staršia dcéra viac hodín počká v škole.
Ak ju raz odhkasis u nás sa už prihlásiť nedá potom a platí sa za celý mesiac čiže toto by asi nešlo, že na par dni atď.
Proč nemůže chodit do družiny ? Škola , družina, domů. Tak to první roky chodí, nemyslím, že by to byl nepřekonatelný problém.
Bud jí dáš klíče a jde sama domů, nebo do družiny. Nic mezi tím není. Leda - hlídání za peníze. Dítě není nic mimořádného, člověk, který žije život, tak jako my.
Dcéra určite nebude pár hodín sedieť v škole na chodbe, to jej nikto nedovolí.
Ja som chodila ako dieta do druziny tiez len velmi obcasne a bola som tam prihlasena na cely mesiac,aj zaplatene sme mali. Obcasne sa nedalo.
a taktiez mam osobnu skusenost s druhym variantom- vyzdvihovala som jednu 6-8r slecnu obcasne zo skoly a bola som s nou az do vecera a aj sme sa spolu ucili,chodili von.. teraz uz ma 12 a obcas mi napise na whatsupe ze kedy pojdeme na zmrzku 🙂 aj jej mama bola myslim so mnou spokojna.. ja by som pre svoje dieta tiez volila tuto moznost.
@lilitela inak, ešte otázočka - prečo tam dcera nerada chodí?
Do školy chodí rada?
Lebo sk v družine bola 10x za cely polrok, to ani nemala šancu si tam zvyknúť. Iné deti tam už majú svoje partie a hry a ona, keďže nechodí pravidelne, tam ani nemohla zatiaľ zapadnúť. Mala by si ju dat normálne na cely mesiac a ak ani potom nezapadne, riesila by som to inak (Pani na vyzdvihnutie, samostatný návrat domov)
Mala by si si položiť otázku koľko stojí družina a koľko by tá stálo času, energie a financií nájsť nieko na stráženie dcérky.
@renab Takze ste obetovali peniaze.
Pre baby ktore mali nejake doplnujuce otazky. Dcera ma vysokofunkcny autizmus, som rada, ze zvlada akotak bezne vyucovanie. Navyse, deti si uz evidentne vsimli, ze je ina, objavuje sa tam sikanovanie. Hoci to mam s ucitelkou poriesene, nie su vsemohuce, v tej druzine, kde je 34 deti a zasivaju sa za krickami, je to uz problem. Vacsinu casu sa stejne hraje sama. Zcasti mi ide aj o peniaze, druzina stoji 30 e mesacne, cize druhy polrok mam zaplatit 180. Viem si predstavit, ze tych 180 eur by som radsej investovala na oblecenie na celu jednu sezonu pre dieta, takze pochopitelne hladam dalsie moznosti.
Dakujem za ine pohlady do situacie.
@lilitela a ty pracuješ alebo si doma? Alebo zbehneš pre malú a berieš ju do práce? Lebo neviem čo by ti akože mohlo do toho prísť, že by si ju nevedela zobrať. Lebo ak si doma, vieš si to naplánovať. Horšie je keď sa človek zamotá v práci.
@lilitela myslím, že neexistuje, aby na 1 vychovávateľku v družine bolo 34 detí a nič tam nerobili, iba sa zašívali za kríčkami ... proste toto by som riešila v škole, s vychovávateľkami, oni tiež majú okrem behania po vonku robiť s deťmi výchovnú činnosť a hrať sa s nimi, aby sa šikana nemohla objavovať špecificky v družine.
@lilitela nie, normalne jej platte druzinu a v pripade potreby vyuzijete. Aj nam maly nerad chodi do skolky, a tiez takto fungujeme. Ked uz nemame ako kam, ku komu, tak tam musi byt.
@hettinka no u nas bola druzina tiez presne o tomto. Vela vrieskajucich deti vypustenych von s vrieskajucou druzinarkou. A ked boli dnu, lebo prsalo, bolo to este horsie. Syn bol introvert a tie "detske zabavky" ho proste nebavili. On im nerozumel. Ma 16 rokov a doteraz na to spomina s udivom...
Jedine riesenie bolo odchadzat co najskor z druziny. Suhlasil s tym, ze radsej bude sam doma, ako v tom "blazninci".
@lilitela a to iste bolo cez prazdniny. Nechcel byt nikde....😕
@lilitela individualna odmena pre druzinarku je kravina - ak sa tam stane uraz, mala by sakra zle, ze tam bolo dieta, ktore tam byt nemalo, to je na vyhadzov, to si ziadna druzinarka nelizne .... a stacilo by len, keby ju nabonzoval niekto z rodicov.
nemohla by mat mala asistenta? (to ma len tak napada) - asi by som skusala ju nechavat v druzine aspon raz tyzdenne - trebars s tym asistentom ... neviem, premyslam, netusim, ci sa to da ....
ku peniazom - no, 30 ecok nie je malo, ale ak by si mala takto raz do tyzdna dat dakomu peniaz, ze ti dieta vezme na 3 hodiny, bolo by t viac, ako tych 30 mesacne. nehovoriac o tom, ze ak by si to riesila agenturne, tak by to bola vzdy ina osoba (neviem, ako to ma mala s tolerovanim cudzich) ....
co tak este skusit najst nejake zodpovedne starsie dieta z tej istej skoly, ktore poznas, ktoere by ju vzdy sikovalo domov? za nejake drobne vreckove? (aj ked tam aj tak osava ten problem starostlivosti, ked nebudes doma .. ale mozno nejaka zodpovedna 8-9tacka by si to vzala za tych 20-30 eciek mesacne - ze by ju kazdy den vyzdvihla a raz za cas ju postrazila napr aj u vas doma na 3 hodky)
@lilitela syn chodil do družiny 4 roky. Dochádza a nedávala som mu na vyber. Proste tam počkať musí, pod dozorom a basta.
Teraz je druhákov na 8-ročnom gymnáziu a tiež chodí po škole do klubu kým po neho prídeme. Chodí tam rad, našiel si kamosov, aktivity.
Žiadna druzinarka ti nevezme dieťa do družiny len tak. Už len kvôli bezpečnosti, keby sa dieťaťu niečo stalo. To už skôr ta spolužiakova mamina by prichádzala do úvahy.