Aj u vás v škole sa deti obdarúvajú na Vianoce?

11. dec 2024

Aký máte na to názor? Minulý rok si každý vybral jedného spolužiaka, jedno dievča si nevybral nik, tak našťastie jej kúpila niečo učiteľka a ona kúpila jej Tento rok si budú vraj losovať koho majú obdarovať..mne to príde blbosť. Už tie dary a Ježiškovi a sú všade. A za druhé, niekto sa snaží kúpiť,potešiť a dostane totálnu blbosť. Ja osobne by som ho zrušila. Vy si vo o Tom myslíte?

ivik4
11. dec 2024

To iste , u nas to nemaju a som rada

earlgrey
11. dec 2024

Už aj my sme to mali na ZŠ, keď som ju navštevovala ja a to už mám 37 rokov 😁 akože toto obdarovanie je pre mňa moc...ja toto neznášam, že ešte aj v práci, v škole, dobre že nie na ulici...nemám problém darovať, dať...ale pretvarovať sa nemiením a nikdy som sa týchto akcii nezúčastňovala - v dospelosti....kľudne mohli na mňa zazerať..
Ale kebyže niečo také má dcéra v škole, tak by som niečo praktické kúpila...

kavasmliekom
11. dec 2024

Aj dcéra v škole majú tento zvyk. Maju limit do 5e, co je ešte viac na smiech, lebo akože co za 5e? A aj tak sa pretekajú. Minulý rok 3/4 triedy si dávali hrnčeky z Tedi 😀

suzitok
11. dec 2024

Ani mne sa to nepáči..nikdy nezabudnem, ze my sme kupili take mensie lego a moj syn dostal 1ks klasickú cajovú sviecku....ja som to to vzala s humorom, ale vysvetlit to doma 6rocnemu sklamanemu dietatu bolo extremne zlozite...

mandzula
11. dec 2024

Pre mňa ako mamu dieťaťa, ktoré málokedy niečo dostalo, lebo je iné ako ostatné, to bol vždy stres, keďže dcéra chodila domov nešťastná, že na ňu nikto nemyslel, hoci ona darčeky pripravila. Ja chápem, že škola to nemyslí zle, no môže to skončiť aj tak ako u nás - smútkom a nešťastím.

autor
11. dec 2024

@mandzula s týmto presne máme aj my skúsenosť. Je to smutné, keď si nik nevyberie nejaké dieťa, že ho nik nechce obdarovať. Aj nám sa to stalo. Alebo dcéra dostala tiež nejaký obrázok a tvrdé salóniky z predchádzajúceho roka.

pralinka25
11. dec 2024

u nas maju tiez tajneho santu. akoze otravne to je ale aspon sa nestane ze nejake dieta nic nedostane lebo si kazde dieta losuje. uz viem ze to mavaju tak kazdy rok po vianociach nieco kupim k roku. nejake vianocne pera, svetielka take v nejakom tvare hviezdiciek, stromcekov proste nieco mile ale uz je to vo vypredaji lacne ...
ja by som to na vasom mieste spomenula na rodicku. to su take zbytocne traumy pre male deti. ucitelka by to mala poriesit inak

natall113
11. dec 2024

Ja si myslím že tejto akcie by sa deti mali zúčastňovať dobrovoľne. Ja som napríklad taká že ma to baví, rada obdarujem niekoho a vždy si dám záležať. Ale chápem že nie každý to tak má

autor
11. dec 2024

Ja chápem že myšlienka obdarovať môže byť pekná, ale už tých darov je aj moc pre tie deti...a za druhé naozaj niekto ti dá záležať a dostane hlúposť, alebo raz nedostala nič,lebo ten čo jej mal dať zabudol,tak sedela smutná. Aké nejde o dary,ale o tie pocity. A za ďalšie, veľa ľudí neba peniaze nazvyš,tak za 5€ môže kúpiť pastelky svojmu dieťaťu a nie cudziemu a to dieťa nedostane nič. Mája mám 40 rokov a my sme to v škole nemali.

autor
11. dec 2024

@natall113 no zas buď čierna ovca v triede.to je tiež také... Ja som len bola zvedavá, či dom jediná, ktorú to vytáča...

martul
11. dec 2024

tak mne sa to napríklad páči, ale:
1. musí byť dodržaný limit 5 eur
2. ak je nepárny počet detí tak sa zapojí aj učiteľka
3. učiteľka napíše mená detí a každý si losuje.

Tým pádom sa nemôže stať, že niekto dostane darček za 50 a druhý za 5 eur, nestane sa, že niekto bude vynechaný a ani si nemôžete vybrať obľúbeného kamoša a outsider ostane mimo.

benimnadir
11. dec 2024

aj mňa to hnevá autorka, a to nežijeme na SK. Myslim, že toto je skoro v každej škole. moja dcéra vybrala krásne sluchátka s mačacími ušami, nič extrémne, stáli tuším 8e v jednom detskom obchode u nás. Ona dostala kids sprchový gél na ktorom bola na spodku cenovka 1e a dátum spotreby o týždeň..ešte vyzeral aj rozhryzeny akoby od psa..

autor
11. dec 2024

@martul tak jeden rok doniesol spolužiak spolužiačke nohu z barbiny. Akože skoro sa rozrevala?

autor
11. dec 2024

@benimnadir no presne, veľa deťom čobsa snažia, taká akcia prinesie len sklamanie. Napr my sme mali problém so šikanou a ešte sme museli kúpiť dotyčnej darček.

maranco
11. dec 2024

Dary z donútenia a povinnosti sú oničom, neurobí to radosť ani jednej strane.

benimnadir
11. dec 2024

No tak to nie, to by som odmietla autorka. Tento rok si naša vytiahla kamarátku tak z toho dúfam nebude sklamanie. Je to hrozné

mandzula
11. dec 2024

@autor ja si myslím, že je toho už veľa a že to mnohých len zaťažuje. Ak chce niekto obdarovať kamaráta naozaj úprimne, môže to urobiť inak, nie násilne organizovane, lebo niekto si to takto vymyslel, že sa to patrí, lebo sú Vianoce.

autor
11. dec 2024

@mandzula presne, veď keď niekto má kamošku, nech ju obdarujte ak chce.. ale toto... Je siedmacka a je to od prvého ročníka, už mi to lezie krkom...

mandzula
11. dec 2024

@autor neteš sa zbytočne, že základkou to skončí, moja to má aj na strednej.☹

autor
11. dec 2024

@mandzula no to si robíš srandu?🤔😡😡😡

mandzula
11. dec 2024

@autor práve dnes mi to pristálo v Edupage a bolo to tak aj minulý rok.

natall113
11. dec 2024

Autorka prečo čierna ovca? Veď ten kto sa nechce zapojiť sa nezapojí, kto chce sa zapoji a taký čo pôjde do toho dobrovoľne určite nekúpi blbosť alebo nezabudne a predíde sa takýmto situáciám ako opisuješ

lucia13022023
11. dec 2024

Na základnej som to neznášala. Mali sme otrasný kolektív. Na strednej sme si boli všetci blízky, darčeky sme si dávali aj tak. Triedna nám potom vymyslela presne toto žrebovanie, aj ona nám vždy niečo doniesla, my jej.. Bolo to ale o inom, fakt sme mali nadštandardné vzťahy...

Ale ako decku ktorému nikto nič nedal a keď si ma vylosovali tak boli smutni, že práve mňa, by som to zrušila. Niekedy to viac ublíži ako poteší.
A to som nebola jediná.

michelle567
11. dec 2024

Trebalo povedať na rodičovskom...určite by ste sa dohodli. Keď tak dať učiteľke tie peniaze a ona nech spravodlivo a rovnako kúpi všetkým chlapcom a dievčatám....

lija22
11. dec 2024

mne to lezie na nervy z toho titulu, ze je to dalsia zataz na ktoru ma rodic mysliet. Ano nemam cas spekulovatnad tymto a viem,ze obdarovaneho to bude bavit dve minuty a mna to stalo drahocenny cas. Veru najblizsie poviem na rodicku ze dost

autor
11. dec 2024

@lucia13022023 presne 😥😥😥

ysseba
11. dec 2024

U nás to našťastie nemajú. Ale "dojalo ma", že moji kolegovia prišli s nápadom, že my, dospelý ľudia si spravíme tajného santu. Skoro ma piclo. Na margo obdarovávania sa medzi kolegami ešte spomeniem narodeniny a meniny kedy dostanem v priemere 10 čokolád a ja mám starosti s pečením a prepravou koláču.

martul
11. dec 2024

u nás sa také nikdy nestalo, ale to potom nie je problém v darčekoch ale o nevychovanom spratkovi, toto môže spraviť aj pri inej príležitosti.

zuz987123
11. dec 2024

@martul a ešte by bolo super, keby darčeky zbierala učiteľka a skontrolovala či niekto nezabudol, alebo či tam nie je niečo nevhodné...

deny3
11. dec 2024

Nikdy nezabudnem, ako sa môjmu synovi nic neušlo, oni si ťahajú lístočky s menami, tak sa tesil, co dostane, vedel, ze to bude nejaka blbost, len sa jednoducho tesil, ze kto si jeho vytiahol a co dostane. Potom bol neskutočný plač, ze jemu nikto nic nedal, tak mi ho bolo ľúto.
A o tych darcekoch skoda hovoriť, ale aj za par eur sa da nieco vymyslieť, hoci aj ten hrnček s nejakym vtipným textom alebo obrázkom.
Raz dostal stary anglicky slovnik, vnútro vyrezane a tam nejaky cukrík. Alebo mikulasky balíček, co dostali v jedálni na mikulasa.
Ked som vravela triednej, ze nech to zrusua, predsa len na druhom stupni to uz nie su deti, co sa potešia cukríky, tak odmietla, ze sa to roky robi a deyi sa z toho tesia.