9-ročné dieťa klame a obviňuje spolužiakov

4. dec 2024

Ahojte, poradte mi prosim, moj syn casto klame. Ma 9 rokov. Napr.vcera povedal, ze spoluziak mu naschval znicil pero. Ked som povedala, ze idem volat jeho mame, zlakol sa, nech nevolam, ze to si znicil sam, ze ho nema rad a chce nanho hodit nieco zle. Nie je to prvy krat. Klame aj doma, najma o skole, ako vyhrali sutaz, pritom prehrali. My s manzelom neklameme, stale vravime, ze je to neprijatelne. Najhorsie je, ze klame nie aby sa vyhol zlej situacii, ale aby poskodil spoluziakovi, pochvalil sa. Co s nim? Celkovo je syn svojhlava, komplikovana povaha, su na neho staznosti, ze nerespektuje druzinarku, robi si, co chce.

taktotedanie
4. dec 2024

Psycholog
Treba zakrocit lebo to bude len horsie a horsie

karmen118
4. dec 2024

Vysvetli mu, že ak bude stále klamať už mu nikto nebude veriť, ani keď povie pravdu. Ak nepomôže, tak psychológ a poradiť sa.

kukulienka83
4. dec 2024

Neporadim ale máme doma to isté , náš mladší tiež strašne klame ...aj keď ho pri sutuacii vidím, aj tak zaklame a ešte sa rozčuľuje keď ho kompromitujem.
Nás má ale ťažké adhd

ik70
4. dec 2024

Asi by to chcelo použiť naňho chlapskú ruku, ak sa zistí že klamal, aby si zapamätal že toto sa nerobí a vie čo ho čaká ak to urobí zase. My sme mali zase opačnú situáciu keď v synovej triede bolo zopár spolužiačok ktoré mali ohromnú zábavu keď nažalovali pani učitelke na chalanov že niečo vyparatili a pritom to nebola pravda. Využívali to že učitelka bola celkovo na chlapcov alergická a milovala len dievčatá. To sa raz prekecla mojej kamarátke ktorá mala v tejto triede dcéru. Učitelka nevie že sa spolu kamarátime a ani jej dcéra sa neprezradila medzi svojimi spolužiačkami, že sa jej rodičia kamarátia s nami, takže toto čo robia jej spolužiačky chalanom nám vždy potvrdila čo nám o nich povedal syn. Samozrejme keď sme sa stažovali na toto tak s ňou (učitelkou) nebola reč, proste zakomplexovaná osoba čo by nemala čo robiť v školstve. S inými učitelkami nebol problém.

mamamasama
4. dec 2024

Neklamete? Urcite? Ani ked bol dieta? Mne staci ked vidim ako vsetci blaznia kvoli Elf on the shelf, Mikulas,cert, Ježiško. Myslite, ze to nie su klamstva? Ze s detmi sa to netaha cely zivot? Teraz uz len psycholog. A skus porozmyslat preco klame. Nebol trestany? Ak nieco znicil, vylial, vyviedol? Nekricala si? Nebila? Netrestala? Toto su zaklady vychovy,.pri ktorych rodicia najcastejsie zlyhavaju.

biglovemom
4. dec 2024

Dieta zvykne klamat lebo sa boji negativnej reakcie . Bol casto konfrontovany aj negat situaciami ? Vie nalozit s Frustratiou,negat pocitmi?

Urcite by som to riešila psychologom je tam dôvod preco to robi…

ina2405
4. dec 2024

Môj prvý syn takto klamal, pomohli dve sedenia u psychologičky, asi až tam pochopil, prečo to robiť nemá a aké to má dôsledky. Teraz po rokoch sa na tom smeje, že vôbec nechápe, prečo si vymýšľal.

tiika
5. dec 2024

Je lepšie sa s ním o tom porozprávať. Hľadať dôvod a iné riešenie. Nie je v poriadku, ak si zvolil stratégiu klamania na dosiahnutie niečoho, no netreba ho za to odsudzovať. Neznamena to s ním však súhlasiť.
Treba ísť hlbsie. Nemá rad spolužiaka.. prečo, čo mu vadí, čo sa medzi nimi stalo, chce mu oplatiť niečo, čo povedal, urobil, ako by sa to dalo inak?
Rovnako, ako keď chce zaujať,pochváliť sa. Je sklamaný, veľmi túžil o víťazstve, po ocenení? Čo teraz, ako by mohol v niečom uspieť, byt lepsi?

petulda333
5. dec 2024

@mamamasama prosim ta netrep. Na mikulasovi a jeziskovi vyrastaju tisicky deti. Nik z toho traumu nema a urcite kvoli tomu neklamu.

mamamasama
5. dec 2024

@petulda333 Určite neklamú. Hlavne tie tvoje 🤦🏻‍♀️😘

petulda333
5. dec 2024

@mamamasama moje nie. A pisem,ze deti urcite neklamu kvoli mikulasovi a jeziskovi

mamamasama
5. dec 2024

@petulda333 Klameš aj teraz. Tvoje deti iné nebudú 😬

petulda333
5. dec 2024

@mamamasama 🤦🤦 kedze ta tu z komentarov poznam. Viac reagovat nebudem. Ty za to nestojis. Pekny den