9 ročná dcéra mi klame a kradne

slniecko2
12. máj 2021

Ahojte, prosím o radu ako vyriešiť problém s mojou dcérou, u ktorej som zistila, že mi pravidelne klame a kradne drobnosti či už kamarátkam v škole alebo sem tam zrejme aj mne peniaze. Ide o to, že sa mi to ťažko dokazuje. V taške jej napr. nájdem nejaké nové pero, prívesok a keď sa jej pýtam tak zabudla vrátiť alebo jej tie veci kamarátka dala. Najskôr mi to neprišlo podozrivé ale minule sa mi už aj priznala a sama som si to už aj potvrdila. V minulosti som zažila že keď mala cca 5-6 rokov tak sa pokúsila ukradnúť v obchode žuvačky pri mne. Pani predavačka si to všimla. O zase v bufete minula veľa eur ktoré mala doniesť domov ako výdavok.

slniecko2
autor
12. máj 2021

Alebo akurát včera som našla u nej v sporkase cca 5 eur drobných a na moju otázku že odkiaľ to má tvrdila že našla na zemi. Vôbec jej to neverím a priznám sa že neviem ako reagovať správne. Nie som zvyknutá takéto veci riešiť u starších detí, možno pár razy ale oni sa hanbili a už to nikdy nespravili. Poraďte prosím.

maminkadeticiek
12. máj 2021

Neviem zodpovedne poradit ale jedine co mi napada je riesit to seriozne s psychologom.Mame v rodine dievca,dnes uz dospela zena ktora od mala kradla,v rodine aj kamaratkam,znamym.Ked od nas isla z par dnovej navstevy seriozne sme jej prehladavali este ako pubertiacke 12-13 rocnej tasku a nasli sa tam veci.Ked bola mala kradla malickosti,bezcenne,postupne nausnice,dnes vidim ze cez net ponuka elektroniku.Rodicia s nou maju strasne trapenie.Casom to slo do kradezi v obchodoch,na kruzkoch,policia...Ma sestru a to je jedno zlate dobrosrdecne snazive dievca,takze to naozaj nie je zalezitost vychovy,rodiny.Je to choroba.Riesilo sa to roky rokuce so psychologom,neskor chodila na liecenie na dlhsie.Nedala si nijako povedat,dodnes sa to s nou vlecie,znicila si tym vztahy v rodine,znamych,ma stigmu na cely zivot,uz jej nikto neveri,takze odporucam seriozne to podchytit cim skor.Aspon ty sama sa chod poradit za dobrym psychologom.

slniecko2
autor
12. máj 2021

@maminkadeticiek ďakujem za radu, tiež som nad tým premýšľala. Ja som dúfala že to prejde ale neprechádza. V týchto veciach jej neverím. Naučila sa klamať do očí a musím byť šikovnejšia aby som to na začiatku keď nie je pripravená zbadala. Je to hrozne a hanbím sa, že som taká nemožná matka. Ona sa snaží aj zlyhania schovávať teda to čo si myslí že je zle a k tomu toto.

maminkadeticiek
12. máj 2021

@slniecko2 Ja ti uplne rozumiem ze sa hanbis,tiez by som sa hanbila ako pes.Ale viem urcite ze to nie je tvoja vina.Nikto z nas nevie co nas vo vychove deti caka tak by sa nikto nemal na nikoho divat cez prsty.Naozaj uplne najrozumnejsie bude ked si najdes ale ze ozaj dobreho detskeho psychologa a pojdes za nim najskor sama,bez dcery.On ta uz nasmeruje ako to riesit.

alana1
12. máj 2021

dufam, ze ta neranim, ale je to aj o vychove...ja mam syna ma 10.5 r a tiez mi klame...ale, to ze klame a nevadi mu to je sposobene presne tym, ako sme sa my dospeli k nemu spravali od malicka....napr velakrat mu bolo slubene nieco a nedodrzane slovo...cize v nom je zakorenene, ze moze hocico povedat, slubit a nasledne nesplnit...on na tom nevidi nic zle... :( porozmyslaj ako ste sa k nej spravali ked bola mensia, alebo mozno aj teraz ako sa spravate...ci jej nerobite take nevinne "podrazy"

karmen118
12. máj 2021

@slniecko2 Nie si nemožná matka, možno má proste psychický problém, silné nutkanie to robiť a nevie to ovládať, je dosť možné, že sa sama za to hanbí a nechce mať zle tak sa naučila klamať, alebo možno chce na seba nejako upozorniť a robí to podvedome. To ti už lepšie poradí psychológ.

any_soj
12. máj 2021

@slniecko2 asi aj pomoc psychológa by bola fajn, skús pre začiatok si prečítať túto knihu - Bryan Post Od strachu k láske. My sme sa k nej dostali cez Návrat, odporúčajú ju preventívne rodičom s prijatými deťmi, ale je aj celkovo pre rodičov s deťmi, ktoré majú nejaký takýto problém - špeciálne napríklad tam hovorí aj o kradnuti. On sám má kadejaku minulosť a je z neho uznávaný odborník na detské správanie. Kniha veľa objasňuje z pohnútok dieťaťa, ako sa cíti, čo za tým môže byť a tak... https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=...

mamamasama
12. máj 2021

aj ja som mame kradla v tom veku peniaze z penazenky ... prisla mi na to.., dostala som od nej facku.,, prvu a poslednu v zivote ... no este teraz ju citim na tvari,,, neviem ci ma bolela viac ta facka, alebo ta hanba, ked mi na to prisla... nepodporujem v ziadnom pripade domace násilie, ale odvtedy som sa uz nikdy cudzej veci nedotkla 🤭🤭🤭

mamamasama
12. máj 2021

a bola som bezproblémové dieta... zo slušnej rodiny... mamku zboznujem, takze urcite si to nedavaj za vinu... proste som mala take obdobie... neviem uz ani preco... neboj sa.. nic zle z nej nevyrastie, len to treba stopnut tak, aby si to zapamätala...uz mam po 30-tke, úspešnú karieru, skveleho manzela a synceka... ziaden delikvent 😂

kittykat22
12. máj 2021

@slniecko2 mozno by pomohlo povedat jej ake nasledky bude mat taketo spravanie. Ze s dietatom ktore berie cudzie veci sa potom nielen ze nechcu deti hrat, ale maminky o nich rozpravaju zle veci. Ze zmiznute veci detom chybaju a zuvacky musi predavacka zaplatit zo svojej vyplaty. Navyse zlodejka je blby socialny status. Dohodni sa s nou, ze jej budes davat peniaze do prasiatka, a po 14 dnoch si moze peniaze vybrat a nieco si mozete ist kupit spolu - vyberie si co bude chciet. Nejaka kratkodoba motivacia.

Inak u nas v skole mame podobne dieta. Moj syn chodi pravidelne s revom ze mu zmizne to ci ono. Pisala som o tom aj status 😀

luciannka83
12. máj 2021

@alana1 znie to hrozne, no ma to zmysel. Nikdy dom sa na to tak nepozrela. Moj syn 9 rocny tiez klame. No v takych veciach, ze...urobil si to a to? Povie ze hej a neurobil.

prirodamaja
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terina25
12. máj 2021

@prirodamaja ty co vsade pises cislo? 🤦UZ druha tema s tvojim tel.c.

prirodamaja
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzubb007
12. máj 2021

Všetko je len a len výchova !!!

slniecko2
autor
12. máj 2021

@zuzubb007 mne je to absolútne jasné že je to o výchove. Práve preto prosím o radu, že ako na to, lebo v tom zlyhávam. V minulosti mi tu mamičky pomohli a neboli to práve príjemné komentáre, ale som za neho vďačná (úplne iná téma). No bolo to o nejakých radách/postrehoch. Takže rada: je to výchovou je nedostatočná.

slniecko2
autor
12. máj 2021

@kittykat22 dnes opäť klamstvo mala a pristihla som sa že som to prešla len tak. Potom som si to uvedomila, že nemôžem tolerovať ani mini klamstvo a som jej to povedala a dohováral, že či si myslí že je to takto v poriadku a že či má vôbec ľúbi. Plakala že ju to mrzí. Zmohla som sa na trest malý lebo podstate bola že si narvala cukor do škatuľky aby ho vyjednala. Tak som v rýchlosti vymyslela že to musí vysypať do záchoda a za trest sa nemôže hrať so skatulkou celý týždeň (ide o hračku k narodeninám). To ju zrejme nebude mrzieť ale nevedela som čo iné také keďže robieva horšie veci (ako len tak nájde 5 eur a podobne) Ešte som jej
povedala že nebudem tolerovať ak jej zrazu zázračné pribudnú peniaze a iné veci, že neexistuje aby nosila veci od kamarátok domov že akože darček. Tiež som spočítala každému dieťaťu peniaze v sporkase lebo v minulosti ukradla.

slniecko2
autor
12. máj 2021

@kittykat22 čo sa týka tých dohôd to moc nepomáhalo. Je schopná jeden deň sa priznať ku klamstvu a druhý deň mi klamať priamo do očí. Už je väčšia a naučila sa že nesmie váhať. Manžel má na to upozornil. Ja klamať neviem a ak sa pokúšam tak to vidieť. Jednoducho som nastavená že u druhých to neviem/nechcem vidieť. Teraz si na to vyslovene dávam pozor. Zle je že som si všimla, že malú viem nachytať len keď nie je pripravená 🙄

vevesh
12. máj 2021

@slniecko2 ono to moze byt sposobene aj charakterom- nebudem specifikovat, ale v rodine sme mali pocas puberty neuveritelne problemy. Dieta kradlo vsetko- od jedla, cez oblecenie, po peniaze. Od rodicov, od kamaratov, cez banku. Od "halierovych" veci po tisice- ukradlo a rozflakalo peniaze z podniku rodicov plus ich domacu zeleznu rezervu za par hodin.😱 Snazilo sa dokazat status medzi rovesnikmi, ze je hlboko nad vsetkymi, lebo ma vela penazi.....bohuzial rodicia to riesili akurat tak bitkou a...nic. Ja by som po takej bitke ani na peniaze nepozrela, ani sa neodvazila nieco cudziemu vziat....Doteraz v dospelosti nema zivot na poriadku, i ked nekradne, ale ta vlastnost, ze chce ukazat vsetkym aka bohata je a v skutocnosti nema ani poriadne na najom a stravu, ju vedie od jedneho chybneho zivotneho rozhodnutia k druhemu. Ja by som zasla za psychologom a snazila sa to riesit tymto smerom, aby sa zistila pricina- je to nedostatok pozornosti v rodine, charakterova crta ci chronicka choroba a potom pracovala s tym spolu s odbornikmi, ako na taketo dieta a jeho vychovu...

kittykat22
12. máj 2021

@slniecko2 tak bude stale mazanejsia ako bude starsia 🙂 su to male presibane certy. Ked prides na to, ze ti klame, tak jej to povedz. Povedz jej na rovinu, nech s tym okamzite prestane. Nedaj sa 🙂

slniecko_12
13. máj 2021

Ja mám iba jednu skúsenosť. Dieťaťu niečo chýba. A je jedno, či pozornosť zo strany najbližších, alebo viac lásky a menej zákazov, alebo túži niečo vlastniť, a nemôže.

didi35
16. máj 2021

Treba pátrať po motivácii, kludne sa s ňou porozprávaj, čo cíti pred tým, ako to urobí. Ake sú dôvody. Túžba vlastniť to, čo nemá? A potom dobry pocit, že to vlastni? Alebo ista forma vzrušenia? Čo jej to prináša? Dostaví sa pocity viny? Ak si na to netrúfas, tak pomôže psychológ, ktorý odhalí príčinu.

Bývala spolužiačka mala sestru kleptomanku, jej rodičia boli pritom bohatí, nič jej nechýbalo, kúpili by jej všetko, čo by chcela, bola to choroba... vliekol sa to s ňou do dospelosti.

Moja spolužiačka na prvom stupni tiež kradla, bolo to len prechodne.

lujza123
19. máj 2021

@slniecko2 skúšala si jej niečo ukradnúť aj ty? Niečo na com jej veľmi záleží, čo si hneď všimne že jej chyba. Potom to daj na nejaké viditelnejsie miesto aby to objavila ale stále jej tvrd že o tom nič nevieš.... Možno ešte intenzívnejšie lekcia bude keď jej to začnú robiť surodenci. Proste zrkadlo.
A porozprávajte sa o tom.... Ako sa cítila keď zistila ze jej niečo čo má naozaj rada chýba, ako sa cítila keď si jej do očí klamala...

Kamoski syn si raz od nás tiež niečo "doniesol", musel to ísť sám vrátiť a ospravedlniť sa... Chudák malý stresový level 3000, úplne ho klepalo, ale tiež účinná lekcia. Konfrontácia s okradnutym, s následkami vlastného činu.

Pri krádeži zrejme cíti vzrušenie, radosť z toho ze niečo získala a nikdo na to neprišiel. To vedia byť silné emócie, adrenalín je návykový. Co ju môže zastaviť je zas empatia, vcítenie sa do pocitov okradnuteho.

S tým cukrom si to vymyslela dobre. Treba byť dôsledný a intenzívny. Ja si osobne myslím ze krik, bitky, či nekonečné dohovaranie sú absolútne neúčinné výchovné metódy. Skôr je lepšie zážitkové učenie, jazda akcia vyvoláva reakciu, každý cin ma dôsledky.

A netrap sa s tým, veľa detí spravi takéto niečo, podľa mňa celkom bežné.... a len veľmi málo prípadov naozaj skončí ako kleptoman

aga_aga
Autor odpoveď zmazal
Zobraz