Ahojte dievčatá, prosím Vás, do akého veku Vaše deti verili, že darčeky na Vianoce nosí Ježiško? Môj syn je už tretiak, má 8 rokov a stále tomu verí. Myslela som si, že v tomto veku o tom bude mať už dávno jasno, ale nie. Pritom nie je žiadny hlupáčik, učí sa výborne, myslí mu to, na škole vyhráva všetky možné súťaže. Len toto mu proste nejako nedôjde. Keby záležalo na mne, už by som mu to dávno nejako vhodne vysvetlila, ale môj muž má opačný názor, nechce, aby sme mu to povedali. Ja sa zase nechcem ďalšie Vianoce pretvarovať, že aká som prekvapená, kde sa tie darčeky pod stromčekom vzali. A navyše si myslím, že mu to v škole nejaký spolužiak určite povie a my, rodičia, budeme vyzerať, ako klamári.
Keď veri nech verí. A možno to len pred tebou hra 😂🤣😉 u nás nenosí darčeky Ježiško takze tak 😉
mozno sa mu len paci verit v to 🙂
On to nehrá, fakt tomu verí. Nedávno sme sa bavili o 7 divoch sveta a on povedal, že by medzi nimi malo byť to, ako sa darčeky na Vianoce zjavia pod stromčekom. Alebo sa muž hneval, že sa syn veľa hrá na tablete a povedal, že ľutuje, že mu ho kúpil. A syn ho opravil, že on mu ho nekúpil, ale že ho dostal od Ježiška. Vtedy som to synovi už-už povedala, ale muž má zastavil.
@h2 no,moj syn tiez dost dlho veril a ked na to prisiel ze asi to tak nieje tak bol za mnou a priamo sa ma spytal. Tak som mu povedala pravdu a aj to preco to rodicia detom hovoria...no ale teda bol na mna nahnevany a bol velmi sklamany,povedal mi ze som ho roky klamala. Ak by som vedela vratit cas tak by som mu uz nikdy bachorku o noseni darcekov Jeziskom nepovedala.
V dnesnej dobe sa uz riesi ozaj vsetko bohaca... My sme ako deti tiez verili ze darceky nosi jezisko a sme tu, normalni, zdraví, bez ujmy. Prepacte ale to je ozaj take dolezite? Ved je krásne ked dieta veri na niečo carovne, naco s nim treba jednat ako s dospelym ked je este dieta...
Moj sa to dozvedel minuly rok, bol stvrtak. Pred sviatkami s tym chodil zo skoly,ze mam povedat pravdu, vsetci hovoria,ze darceky kupuju rodicia, a chce vediet pravdu. Ked povedal, " ty mi nikdy neklames, vzdy povies pravdu,aj ked sa mi to nepaci..." tak som mu to povedala. Reakcia bola,ze bol velmi smutny, ze dospeli su klamari, ze ho uz Vianoce nezaujimaju a nic nechce. No, bolo to dost zle. Vysvetlila som,ze to nie je klamstvo ale roky rokuce to tak funguje vsade vo svete. Ze je to vlastne tradicia. A on ze tragedia,nie tradicia 😄 Teraz je uz ok, uz to prebolelo. Takze ked syn tak veri velmi, opatrne s tym 😊
Moj ma tiez 8rokov, je tretiak a myslim, ze este tomu veri, lebo minule sa vyjadril, ze ide pisat list jeziskovi. Necham ho v tom, pokym mu to nedojde. ale ked mame teraz 2mesiace pocuvat reklamu napr.alzy, kde stale vykrikuju ze darceky kupite na alza.sk......uz len cakam, kedy sa nato spyta
Mala som 12,uz som nasla co-to v skriniach a stale som to potrebovala mat ako prekvapenie.a verit v to,ze to doniesol Jezisko...Moj 5 rocny daval minuly rok rozumy 8 rocnemu a ten s otvorenymi ustami pocuval jeho "fabulacie" typu:Jezisko je somarina,nezije...bol rychlo stopnuty,nechcem brat starsiemu potrebu verit v nieco ..a ak to raz pride,vtedy im to vysvetlim tak,ze nejakym sposobom Jezisko pomaha v tom,ze mozete mat darceky (sme zdravi,mame pracu,ocko moze zarabat...)
@adkoalauri Ďakujem Ti veľmi pekne za krásny komentár. ♥️
Nechaj mu detstvo kým sa dá,dlho to už nebude.Každý sme sa to raz akosi dozvedela a nijaká trauma z toho nebola.U nás to šlo štýlom,že ježiško nosí lásku,pokoj,radosť,zdravie,ale s tým sa hrať nedá,tak milujúci rodičia k tomu dokúpia aj hmatateľné darčeky.
@h2 u nas to deti zacali okolo osmych rokov uz sipit, ze to nebude len jezisko. a kedze som im nechcela vziat iluziu hned naraz, tak som sice priznala, ze darceky sice kupuju rodicia, lebo tak jeziskovi pomahaju, kedze on ma toho vela, vsak deti je velmi vela a on ma na starost hlavne tie, co nemaju rodicov. ale odlozia ich natajne miesto a jezisko potom rozhodne, ktore z nich dieta dostane a ktore radsej vezme a da inym detom, lebo si ich nezasluzi, ked sa dobre nechovalo. a kedze sme mali zariadene, ze vzdy dareky niekto z nas nenapadne dostal pod stromcek, kym sme vecerali, tak tomu este chvilu verili aj takto, lebo aspon toto bolo take kuzlo. tak verili, ze to zjavenie sa darcekov pod stromcekom robi prave jezisko.
a potom sa to nejak prirodzene prehuplo do pochopenia, ze je to cele praca rodicov. ale starsie maju prisny zakaz brat iluzie mladsim. aby to aj u nich prebehlo takto postupne.
@liz_lemon a naco potom do toho pchas nos, ked ti je to jedno? chod sa ventilovat k zehleniu.
@h2 moja ma 8 a uz tusi nieco. Ja som sa k tomu postavila tak, ze rozni ludia veria v rozne veci. A nie je na tom nic zle. Takze ak chce verit ze u nas nosi jezisko, tak bude nosit jezisko. Ak jej bratranec veri, ze rodicia, tak u nich rodicia. Myslim ze momentalne to ma tak ze nieco jezisko nieco navzajom. Kazdopadne jeziskovi cez slovensku postu tento rok pisat chce. A myslim ze aj tie deti co im nosia rodicia mnohe pisu. Jezisko ako symbol dobra, pomoci, snahy urobit druhemu radost, splnit prianie. A lekcia zivota ze ludia mozu verit v rozne veci a netreba sa im smiat, ze k inym vieram treba pristupovat s uctou. A uz som bola pri roznych nabozenstvach. Ze vo svete je to ponimanie rozne a niektory nemaju vianoce ale ine pre nich dolezite sviatky.
Starsi syn ma 10r, na Jeziska veril do 5 rokov.
Mladsi ma teraz 5 a dufam, ze aspon este buduce Vianoce bude verit 🙂
mam 30 rokov, ale dodnes si velmi zivo pamatam, ako my rodicia v mojich siedmych rokoch oznamili, ze darceky ziadny Jezisko nenosi. Chceli, aby som sa to dozvedela radsej od nich, ako potom dostat takuto informaciu medzi svetla od nejakeho uz zasvateneho spoluziaka. Moja reakcia ich absolutne odrovnala. Povedala som im, ze to nie je pravda. 🙅♀️😄 Darceky nosi Jezisko a hotovo. ☝️
K Tvojej otazke len tolko - raz sa to dozvie a myslim si, ze ma vek na to, aby mu to citlivo a vo vhodnej chvili vysvetlili rodicia. Bude to boliet menej, ako keby ho s tym niekto skodoradostne knokautoval... 🤷♀️
Jej ved to je mile 🙂 aj ja by som v to chcela este verit ❤️ kludne mu vysvetli ak na to dojde, ze jezisko by nestihol rozniest darceky po celom svete preto sa snazi zabezpecit rodicom peniazky aby mohli kupit darcek ☺️ ježiško sa musi cely rok starat o to, aby boli rodicia zdavi, aby mohli chodit do prace...iato to pochopi a stale tam ostane to caro ze jezisko to vsetko zariadi ako ma byt 🤗
Moj syn ma 5 a mal obrovsky strach zo Santa Clausa, pretoze jeho tretie Vianoce sme stravili so svagrovcami, kde sme vyliezli pomaly az na strechu, aby sme pozerali kedy pride, aby oni stihli ponosit darceky pod stromcek. Jeho bratranec bol nadsenim bez seba a zjapal ze ho urcite videl a moj syn plakal a triasol sa od strachu aby neprisiel, takze uz vtedy som mu povedala, ze toto je len hra, ktora ma odputat pozornost a zabavit jeho bratranca. Ked sa upokojil, sa ma pytal ako to je. Ja osobne som caro Vianoc pokazit nechcela, ale ani ho klamat, pretoze je jasne ze raz na to pride. Aj tento rok piseme Jeziskovi a na Mikulasa prilozime k topanockam.
Vysvetlila som mu, ze VIanoce su krestanske sviatky oslavy narodenia Jezisa Krista, syna Boha, ktory prisiel na zem ako dar pre ludstvo, ako jeho zachrana. Symbolicky sa obdarovaname na VIanoce, aby sme si tento dar pripomenuli. Tema bola pre neho uzavreta a upokojil sa.
Velmi zavisi v akom prostredi dieta vyrasta, pretoze poznam rodiny, kde si deti same darceky v obchodoch pod stromcek vyberaju, rodicia ich len zabalia a napriek tomu to dieta pride zo skolky utvrdene v tom, ze darceky nosi Jezisko.
Za dolezitejsie ako tajomstva, klamstva, cary ci tradicie povazujem, aby dieta ustalo svoju autonomiu v kolektive v ktorom zije - rodinnom, sirokorodinnom aj skolskom. Preto je dobre dietatu, ktore na Vianoce caro uz nepozna, vysvetlit, ze su deti ci dospeli, ktori veria ci verit chcu a taki, ktori neveria a je to v poriadku. Moze sa totiz stat ze premudrele dieta urazi babku, alebo prave "naivne" dieta si odnesie zo skoly traumu z posmechu ci dokonca bude sikanovane za svoj nazor. Vianoce svoje caro pre drvivu vacsinu ludi maju a v com je, to je kazdeho osobne rozhodnutie. Naucte deti (a podaktori aj seba a prtnerov) akceptovat roznorodost vo svete a snazit sa o harmonicku existenciu roznych nazorov a pristupov a zivot bude krajsi pre vsetkych zucastnenych. 🙂
Prajem krasny predadventny cas.
Moja najstaršia dcéra má 10r a tiež stále verí -má to svoje čaro,ktoré vnáša aj do nás dospelích a vôbec nemám pocit,že ju klameme. Prišla veľa razy domou s tým,že to kupujú rodičia -ja som jej povedala,že dobrým deťom nosí Ježiško a tým horším kupujú rodičia aby neboli smutní. Ale ona že vie,že to nosí Ježiško a rodičia mu posielajú iba eu 🙂 Nič nevidím na tom zle -tiež som dlho verila a potom postupne mi ocino alebo mama dali koruny aby som niekomu z rodiny niečo kúpila a zabalila sama -tak to nejako pekne prešlo 🙂
@h2 ja som verila v jeziska dost dlho a jedneho dna som plynule prestala a vedela ako to naozaj je. Nik to neriesil, nemam traumu a ani pocit ze mi rodicia klamali. podla mna sa dnes riesia uplne hluposti . Deti su deti a je pekne ked maju detsku fantaziu a detsky svet a treba icj nechat. Urcite nebude verit na jeziska ked bude mat 15. A mozno len chce verit na jeziska a v nieco magicke 🙂
@h2 na tvojom mieste mu velmi citlivo poviem pravdu.. radsej nech to vie odomna ako od kamaratov..
Moja dcera mala 4r ked sa dookola vypytovala na detaily okolo jeziska a tak som jej povedala pravdu.. o kuzlo vianoc neprisla, stale je to pre nu carovne obdobie, na druhej strane ma radost, ze jej neklameme.. vie, ze o tom nema povedat inym detom a casto riesime, ze nerozumie preco iny rodicia detom nehovoria pravdu.. za mna dobre rozhodnutie, aj takto sa buduje dovera.. 🙂
@misulka1989 Ze “citlivo a vo vhodnej chvili” 🙄 No to je na dozivotnu traumu. Mali by to urobit pod dohladom psychologičky. Uz to fakt prehanate niektore...
Dcera mala tiez takeho spoluziaka a ked mu to po vian9ociach v 3.rocniku povedali, este sa mamicka stazovala. On ho kazdy rok aj natacal na video. Aby ho konecne priniesol ukazat do skoly, to uz boli stvrtaci. 😊 deti su rozne, nechaj ho v tom , on na to pride sam. Ja by som to neriesila. Nas dokonca tiez dlho "veril", az sa raz prekecol a potom si z nas robili srandu, ze vie to uz davno .ale jeho bavilo ako cakame a tesime sa a nechcel nam to kazit. 😊