8 ročné gymnázium - Modra

rebeca2
15. nov 2018

Syn by chcel skúsiť ísť na prijímačky na uvedené gymnázium. Na stránke majú nejaké vzory testov, napriek tomu by som sa chcela spýtať, či náhodou neviete o nejakých špecifikách alebo na čo sa treba sústediť pri učení. Prípadne, vedeli by ste poradiť doučovanie na prijímačky v okolí PK? Ďakujem za každú radu🙂

hettinka
15. nov 2018

@rebeca2 Syn minuly rok išiel na 8-ročne gymnázium, v inom meste, ale tiež dosť natresk. Ja som to brala tak, že buď na to má a dostane sa, alebo na to nemá a teda radšej nech sa nedostane. Kúpil si knižky Mama, otec, pripravte ma do primy a učil sa občas z toho ..., ale veľa tomu nedal. Plus to, čo mali v škole. Na prijimackach skončil výborne, vzali ho a je spokojný.
Treba sa sústrediť na čítanie s porozumením, robiť úlohy z rôznych zdrojov, zavážia aj súťaže a olympiády. Ak sa aj neumiestni, aspoň sa stretne s inými úlohami a testami, ako majú v škole.

rebeca2
autor
15. nov 2018

@hettinka ďakujem krásne za odpoveď, teraz sa pripravujeme na testovanie 5, matike rozumie,len občas urobí chybu z nepozornosti vo výpočtoch, čo ma hnevá,lebo príkladom rozumie,ale snaží sa rýchlo sčitovať a násobiť a potom mu to uletí🙂, slovenčina tiež ok, ale asi na 100% to nedá🙂...vraj sa berie do úvahy na prijímačkách aj úspech na testovaníí, no uvidíme....jasné, to je správny pohľad, ak na to má, nech sa dostane, ak nie, tak radšej nie....vy ste mali aj nejaké výsledky z olympiády? lebo my nič🙂, ďakujem

hettinka
16. nov 2018

@rebeca2 kritériá na prijímačky má každá škola trošku iné, ale uverejnia ich na stránke školy nejako pred skúškami, treba si to pozrieť, čo zohľadňujú.
U nás brali Testovanie 5 len ak malo dieťa 100% a 100% ... no a náš mal MAT 100 a SJ 83, takže body navyše nedostal. Olympiády brali len tie, čo organizuje JUVENTA a len matematiku a slovenčinu, vyššie kolá ,,, a to sme tiež nemali. Syn mal nejaké 1. miesta, ale na súťaži z informatiky, alebo iný organizátor.
Ale ťažisko bolo aj tak na prijímačkách. Potom fakt treba siahnúť po rôznych zdrojoch, lebo tam bývajú zadania, kde treba poriadne čítať a zapojiť logiku. Dieťa často počítať vie, ale zle si prečíta. prípadne sú úlohy 2-3-krokové a dieťa spraví iba polovicu. Zo SJ bol kľúčový pravopis, potom tam boli aj príslovia, porekadlá, hádanky, čítanie s porozumením s otázkami k textu. A vraj o dosť ťažšie ako Testovanie. Testovanie totiž píšu aj slabí žiaci a aj tí ho musia nejako zvládnuť. Prijímačky sú nastavené tak, aby vyselektovali najšikovnejších medzi šikovnými.

rebeca2
autor
16. nov 2018

fúúú, ďakujem krásne....no budeme mať čo robiť...myslím, že po príprave na testovanie ihneď zahájime prípravu na prijímačky, ....ešte raz veľká vďaka za reakciu, všetko dobré....🙂

hettinka
16. nov 2018

@rebeca2 áno, tiež som si tak myslela... ale mladý mal iný názor a bral tu prípravu tak v pohode. Len nás chodil na naozaj dobrú ZS, takze som sa mohla spoľahnúť na dobre základy zo školy.

rebeca2
autor
11. dec 2018

@hettinka zdravím, môžem sa ešte spýtať, mohli deti používať na prijímačkách kalkulačky? ďakujem🙂

hettinka
11. dec 2018

@rebeca2 u nás nie. Inak, prijímačky sú v polke mája, myslím že 12. a 16.5

rebeca2
autor
12. dec 2018

@hettinka ďakujem, my skúsime pezinok a modru...v modre tuším majú povolené kalkulačky...syna neviem dokopať do učenia, radšej behá s chalanmi kade tade, no neviem...🙄