8-ročné dieťa mi z prímestského tábora chodí domov s plačom

kittykat22
21. júl 2021

Potrebujem poradit. Syn 8r chodi domov s placom. V skupine je s nimi chlapcek a ten je na syna protivny. Ma blbe kecy, vysmieva sa, hovori o nom vtipy. Je na tabore s kamaratom a doniesli si auticka a tento chlapec (tiez 8) sa im vysmial, ze sa s nimi hraju, ze je to pre deti, a maval na nich s mobilom. Syn nestihal dokreslit obrazok, bol posledny a chlapcek po nom zacal hucat kto ma 10 miesto. No a takto podpichovacky. Syn doma reve, nevie sa branit. Aj ked mu povie nech ho necha na pokoji, nenecha. A uz mu aj pani ucitelka povedala nech sa skludni. Uvazujem ako mu poradit, pretoze mi ho je luto. Ale nechcem tam volat, chcem aby sa s tym trosku vyrovnal uz sam. V piatok koncia - tabor je len tyzden. Cely svet nebude dobry a rada by som ho naviedla ako to menej brat k srdcu alebo mu nieco uz povedat spat. Ako to riesit vy so svojimi detmi? Co im hovorite?

dskjhfdlkdjhl
21. júl 2021

@kittykat22 takychto deti este stretne. Najlepsie je ignorovat ho, lebo kym ten chlapec vidi, ze jeho spravanie "ucinkuje", tak bude otravovat stale. Ked bude vidiet, ze efekt je nulovy, tak bud si najde inu obet, alebo sa skludni. V kazdom pripade sa ale jedna o sikanu a o tom by veduca tabora mala vediet. Takze ked tam rano s nim pojdes, tak to povedz. A zaroven synovu vysvetli, aby ho ignoroval.

anjelicek26
21. júl 2021

Ale ved tam bol len dva dni, to hadam nemoze mat taku traumu s dvoch dni. Taketo deti musi vediet syn skorigovat sam v tom veku uz urcite, ved takych ludi v zivote stretne este xy... samozrejme, ze sa ma ohradit - najlepsie klasicka hlaska - A tebe to vadi??? Hras sa s autickami - a tebe to vadi??? Asi by si sa tiez rad pohral. Si zasa posledny - A tebe to vadi??? Aspon som to tak neodflakol ako ty. Hlavne su tam s kamaratom, takze dvaja, takze nechapem, ze to nevedia vyriesit v prevahe. Vediet sa ohradit je uplny zaklad, zarazi to v zaciatku a ma svaty pokoj... Ucitelka si to dozrie, syn nech si zastane svoje... nemozes ho zobrat s tabora za toto, co si s toho zoberie? Uz je moc velky, aby maminka riesila kazdy problem.

snazilka_bio_mamka
21. júl 2021

@kittykat22 neviem ako poradiť, ale musim povedať, ze zmyšlanie mate veľmi dobré. Ine mamičky by tam mozno nabehli cirkusovať a tým by este viac uškodili malemu, lebo srandu by si tak ci tak z neho robili, vy sa snazite najsť sposob, ako chlapčeka pripraviť na to, že bohuzial zivot je občas kruty a ludia tiez. možno by som mu poradila ho uplne ignorovať, jeho baví hlavne jeho reakcia a to ho teší, ze tvoj maly je smutny a plače, ked ho nebude vnimat tak ho to prestane bavit

simona139469
21. júl 2021

My sme mali spolužiaka 3 roky ktorý sa do všetkých navážal aj na mna mal poznamky a ja som ho ignorovala. Čo mi iné zostalo veď takých stupídnych ľudí si netreba všímať. Potom som šla na gympel a tam nás rozdelili do dvoch tried ale aj keď sme sa stretli na chodbe tak bol hnusný. Potom raz zbil môjho spolužiaka jedného tak že mal az otras mozgu a skončil v nemocnici. Potom odišiel zo školy lebo mu hrozilo vylúčenie. Takze skús mu nejak poradiť aby ho ignoroval alebo aby sa na to nezameriaval nech si hovorí čo chce.

kittykat22
autor
21. júl 2021

@dskjhfdlkdjhl ignorovanie nepomaha. Prave ze ho ignoruju a on je taky ze ide stale. Je to kategoria protivne decko 😅

kittykat22
autor
21. júl 2021

@anjelicek26 prestan ma poucovat co ma a nema vediet dieta vo veku 8 rokov. Nie vsetky deti sa vedia ohrabat a nie vsetky prejdu neustale sproste urazanie bez povsimnutia. Je to dieta. Nikde som nenapisala ze ma traumu tak z toho zase nerob frasku. A ano su dvaja chlapci a su to fajn deti ale ked je tam uber idiot tak to nie je prave jednoduche. Budes prekvapena ale arogancii ich neucime, ucime ich ze maju dieta ignorovat a nebavit sa s nim, ale zjavne to tu nefunguje. Pises to tu stylom ako keby nebolo normalne ze dieta sa trapi koli spravaniu ineho dietata. Je normalne ze je smutny z toho ze sa niekto do neho navaza. Keby to mal na haku tak by som mala pochybnosti ci je normalny.

kittykat22
autor
21. júl 2021

@snazilka_bio_mamka ignoracia nepomaha. Je to skoda, pretoze si tabor maju uzit a nie aby tam niekto robil zle 🙄 Myslim si ze je viac sposobov ako si pomoct ... skusim si mozno pozicat nejaku knihu z kniznice 🤔🤔 Ako sa nieco take moze volat? Detska asertivita? hmm ...

jana_eyre_2
21. júl 2021

Vždy keď nastane čosi takéto čo deti znekludni, zneisti, nebodaj rozplace, tak trénujeme buduci rozhovor.. čiže napr.syn by mi vravel, že sa mu niekto vysmieval za autíčka (môj najstarší syn je ale splachovaci typ ten také veci moc nerieši, zväčša len dcéra rieši) tak sa ho poprvé opýtam čo mu na to povedal.. keď mi povie že nič, tak mu poviem že tak mu nabudúce odpovedz, "čo tu mavas mobilom, mobil dokáže ovládať hocikto, ale autami sa zahrať každý nevie".. decká sa na tom potom víťazoslávne smejú, že hej tak to urobím..

nemyslím si že deti naozaj niečo také potom povedia, situácie sa aj nikdy rovnaké neopakujú - ale tým získavajú sebadôveru a návod že nemajú byt ticho a nabudúce nikdy nie sú ticho, veľmi chcem aby sa vedeli samé za seba postaviť, nech nečakajú na iných, aj sa mi to už pár krát splnilo .. taktiež im opakujem a máme natrénované postupnosť, ak im niekto robí zle.. ako prvé im dôrazne a jasne povedať "nerob mi zle" a odísť od neho.. ak to nepomáha, tak to povedať nahnevane.. ak ani to, povedať to niekomu dospelemu.. ak ich niekto bije, okrem riadneho zazjapania (vravím im tak, vtedy kríc tak ako ja keď som hrozne nahnevaná) aby ich nechal na pokoji a nenecha tak ho môže sotit späť.. nie nevychovam agresívne deti, ale nechcem aby sa nechali otlkat nejakými nevychovancami.. už sa do takej bitky dostal najstarší a sotenie mu pomohlo k tomu aby si chlapec uvedomil, že z neho nemá syn strach..

Mňa veľmi mrzí že môj muž k takej obrane nikdy nebol vedený a ostalo mu to dodnes.. stále mal len sklápať uší ako to bývalo zvykom a tak keďze je to dobrák, ľudia to využívajú.. nás mama zase učila si nikdy nenechať skákať po hlave, od takýchto malých machov a že bohužiaľ ich je dosť veľa..

dskjhfdlkdjhl
21. júl 2021

@kittykat22 V prvom prispevku som Ti napisala, ze mas ist rano za veducou tabora. Cize to je nutne urobit, ona by si mala toho chlapca ustriehnut. Ak ignoracia nepomaha (a to nie som si ista, lebo podla vsetkeho Tvoj syn ho asi uplne neignoruje), tak potom natrenovat vhodne odpovede (ale tu navstevu veducej nevynechaj). Ked mu povie, ze je posledny, tak dobra odpoved je: Uz sa niekedy stalo, ze nikto nebol posledny? Ak sa mu vysmieva kvoli auticku, tak sa inspiruj na MK a nech mu odpovie: Nezavid. A takychto odpovedi si treba par pripravit a spratka odzbrojit.

dskjhfdlkdjhl
21. júl 2021

@kittykat22 a podla toho, co tu ostatnym zenam odpovedas, tak by si mala aj na sebe popracovat, lebo zeny sa Ti snazili radit a Ty reagujes nejako prilis podrazdene.

kittykat22
autor
21. júl 2021

@dskjhfdlkdjhl ostatnych myslis anjelicek? To bola len jedna odpoved s ktorou nesuhlasim ak sa nemylim. Ci ich vidis viac?

Ano, syn ho kompletne ignoruje a chlapec si ide stale svoje. Je to spratek. To co pises - ako nezavid ap., je mimo 8r dietata. Ja neviem co to mate doma za deti, ze mate pocit, ze v 8r dokaze dieta niekoho slovne odpalit 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ To je uz level ironia, ktora je pre tento vek uplne mimo. Je to male dieta na taketo odpovede. Preto som sa pytala, kto ma doma take dieta a kto to v tomto veku riesil. To co ty pises nie je mozne mu povedat ... je na take odpovede prilis maly.

kittykat22
autor
21. júl 2021

@jana_eyre_2 dik to dobry napad. Prave chcem aby sa vedel branit sam a nieco povedat. Uz nebudem chodit za veducimi tabora ani do skoly (keby to nebol extre samozrejme). Je na case aby si tieto veci poriesil sam. A nebudem ho ucit "mudrejsi ustupi" pretoze potom to vsetko vedu sprosti. To je take vedenie 90 rokov, sklapni usi a bulime ta dalej. Tie modelove situacie su super. Samozrejme to bude beh na dlhu trat - presne ako pises. Vnesies svetlo do jednej situacie, nastanu 3 dalsie 😅 Ale riesit to urcite budeme. Dik za odpoved.

dskjhfdlkdjhl
21. júl 2021

@kittykat22 Pozri, moje rady sa Ti nepacia, tak cakaj na dalsie, alebo si porad sama. Moje deti vedeli aj v 8 rokoch takto odpalit ostatne deti, nepotrebovali vodit za rucicku. Takze Ti pisem zo svojich skusenosti.

kittykat22
autor
21. júl 2021

@dskjhfdlkdjhl a ako mi pomoze ze tvoje deti nieco vedeli v 8 rokoch? Co ja mam z toho ze tvoje deti tento problem v 8 rokoch nemali?

Dik za info. Blahozelam. Ak chces, mozem ti poslat oficialne blahozelanie online.

dskjhfdlkdjhl
21. júl 2021

@kittykat22 a teda, ak aj s nejakou odpovedou nesuhlasis, tak sa to da napisat normalne. Tvoje odpovede od normalnych maju hodne daleko.
No, a co sa tyka toho, ze co mas z toho, ze moje deti takto vedeli reagovat v jeho veku-no, ja pisem zo svojich skusenosti, to si predsa chcela, ja nemam odkial vediet, ze Tvoje dieta ironii nerozumie, bezne deti uz v takom veku ironii rozumeju, aspon take deti, s ktorymi som ja prisla do kontaktu.

dskjhfdlkdjhl
21. júl 2021

@kittykat22 O blahozelanie od Teba nestojim, to si nechaj pre svojho syna. Ale aspon viem, ze Tebe je naozaj dobre sa vyhnut v diskusii, lebo diskutovat nevies.

anjelicek26
21. júl 2021

@kittykat22 ale no nebud hneď ostrá. Vidis, že ignoracia napomáha, treba ísť level vyššie. Niektoré veci pomáhajú efektívne, rýchlo a stručne. Ucim to deti od začiatku, lebo nie s každým dietatom sa dá dohovoriť rozumne.. To je ako s dospelými.

unicornlady
21. júl 2021

@jana_eyre_2 U nás tiež sme tak boli učení, byť ticho a sklopiť uši.
A časom sa človek učí asertivite. A pri niektorých ľudí je naozaj dobré nedávať ich pozornosť, lebo o tom im ide, vyvolať reakciu.
A pri niektorých treba rázne odpovedať. Ale na to treba mať vybudovanú sebaistotu, aby to vyznelo naozaj (a nie potichu, so strachom či slzami).

Na fb mi vyhodilo nejaké obrázky, že keď niekto chce v nás vyvolať pocit hanby, tak príklady ako odpovedať (nie je to síce o deťoch, ale ako príklad je to fajn)

unicornlady
21. júl 2021

A hlavne mu treba vysvetliť, že to, čo hovorí/robí ten chlapec, vypovedá iba o ňom. O tom, aký on je vo vnútri (ten chlapec), a čo je v ňom, to ide z neho von. Nijak to nevypovedá o tvojom synovi, o jeho hodnote.
Toto uvedomiť si (ešte skôr, než ho pohltia pocity na plakanie) mu pomôže vytvoriť si odstup od toho chlapca, a vtedy bude vedieť lepšie zareagovať.
Škoda, že nás to neučili v detstve. Ale tak vždy sa dá meniť 🙂

sonkaxxx
21. júl 2021

@kittykat22 Ja by som skusila ako baby radia vyssie poskusat modelove situacie. Presne nech ti syn povie co sa deje v situacii ked sa ho ten starsi chalan vysmieva. Moj syn 3r zacal chodit do skolky a nevedel hovorit a raz mi vravi (ked prisiel zo skolky) bije ma. A ja mu na to kto ta bije?. On odpovie Matusko spoluziak. A ja mu na to povedz mu Nebi ma. Skusali sme si to doma. Spomenula som to aj p. Ucitelke v skolke, nech si ich prizrie ked budu spolu. Teraz nema problem momentalne. Modelove situacie pomozu. Vzdy treba skusat a byt slovne pripraveny. Ja som tiez taka ze radsej niektorych ludi ignorujem ale trapi ma to a bojujem s tym odmala tiez nie som asertivny typ. Snazim sa u deti aby vzdy vedeli reagovat lebo viem ze mne to chyba. A teraz v tomto svete to je asi najviac byt asertivny.

kittykat22
autor
25. júl 2021

Takze zaver je, ze tabor sa skoncil na zaverecnej vystave som videla chlapceka a pocula co a ako hovori. Syn ani jeho kamarat nemali sancu. Chlapcek nemal 8 rokov, mohol mat 10. Vyjadrovanie, ironia a ego na 1*. Bol mentalne +10 bodov od nasich deti. Myslim ze uz pomaly isiel do puberty pretoze slovne oponoval a odpalkoval svoju mamu. Klasika dieta sa hrabe do puberty tak je protivne, nemyslim si ze by s nim bolo nieco zle. Keby sa rozkrajali, nemali by ti nasi dvaja jelimani sancu. Jeho mama so mnou neustale navazovala ocny kontakt a dokonca prisla pochvalila synove kresby, a pytala sa kde byvame a tak. Bola mila a vypadalo to, ze by asi mala aj zaujem nadviazat priatelstvo. No vzhladom ku kvalite vztahov nasich deti nic nebude. Ani vedeniu ani mamicke som nic nepovedala. Bol to "nerovny suboj" v ktorom nase deti museli nutne prehrat koli mentalnej nezrelosti 🙂 dik za rady. Budem trenovat moznosti komunikacie pretoze toto urcite nebude posleny problem v kolektive.

svetlanka111
26. júl 2021

@kittykat22 ahoj precitala som len zaciatok par rad a potom len tvoj koniec..s niektorymi detmi si neporadi clovek ani za nic moze byt nevsimavy,asertivny kolko chce.proste su typy doslova protivnych deciek ktore si idu stale svoje..my s tym bojijeme v skole..zial dcera neni k tomu vedena,skor opacne som ju viedla k inym vlastnostiam a teraz sa mi to vypomstieva..je typ co pomoze poradi neni protivna neni naladova nuz ale ma smolu lebo niektore dievcata su ina liga a su taketo ako opisujes..a mozeme sa ucit rozne situacie dokola dokola je to tazke.ucitelia mam pocit ze v dnesnej dobe kokektivitu nijak neriesia..mas dobre ze to bol len tabor a syn sa s nim nemusi potykat v skole.

kittykat22
autor
26. júl 2021

@svetlanka111 ja som tak isto vychovavala syna k slusnosti a teraz sa mi to tiez vracia inak ako som ocakvala 🙄

svetlanka111
26. júl 2021

@kittykat22 aj u nas tak..inak mne sa to tiez vracia a dcere tiez..neviem co je to za svet😏co za ludi toto..