dnes sa mi dcera stazovala ze ju boli podbrusko nakolko je ztp tak nosi plienky isla som ju prebalit a plienka bola od krvi umilasom ju a zistila som ze ma menzes,ma len 8 rokov a vobec neviem ci mamju zobrat k lekarovi poradte mi prosim
Ja som dostala menzes ako 9-ročná a bola som vtedy aj u detskej gynekologičky. Poslala ma tam moja detská lekárka, tak sa skús spýtať vašej lekárky.
no ja by som sla tiez s dcerou ku lekarovi .. minule dcera dosla zo skoly domov ,ze jednej spoluziacke ( o rok starsej od mojej ) ze bolo v skole spatne a ze mala krvicku tam dole... 😖 tak som to mojej dcere vysvetlila tak este detsky ... 😖
ze vraj buclatejsie dievcence dostavaju menzes skor...
no ja som dostala...ako 10 ročná...a nikto ma nikde neposlal...ale asi by som isla aj ja k lekárke na tvojom mieste....
no neviem ci by jej nasteva lekara nesposobila velku traumu.. resp. si daj velky pozor na vyber lekara....
ja by som jej skor dala odobrat krv a skontrolovat hladinu hormonov, ale v pripade ze ma nadvahu, a zacalai sa pred nastupom menzesu objavovat aj sekundarne pohlavne znaky /ochlpenie rast prs, atd/ tak prosto dcera dospieva...
v rodine dostalo prvy menzes dievcatko v 9 rokoch nejako specialne to neriesili... ta hranica pohlavneho dospievania sa stale znizuje
a este neberie nejake lieky ktore by to mohli urychlit ? myslim nastup menzesu
@maznacik007 myslim , ze detsky gynekolog je preto detsky, aby traumu aleb o nejaku skodu nesposobil... ci? 😕
@gumimaci no neviem... ako volat sa to moze vselijako... ale akurat som minuly piatok hovorila s kamaratkou dcerka mala problemy /zapal a svrbenie/ a absolvovali vysetrenie u detskej gynekologicky a jej dcera a aj ona mali z toho dobru traumu... ako tam ziapala po malej aby roztiahla nohy ... / mala ma akurat tiez 8 rokov/ a ze to bolo desne... tak neviem...
to vysetrenie bola v januari tohto roka na kramaroch
@maznacik007 😒 no blbe fakt, ja to zas poznam opacne, lekarka jednej znamej a dcerke pomohla. asi zalezi aj od pristupu...
@gumimaci no ved to... ako ja neviem ako je to inde.. ja som od BA ale tu je celkom nedostatok detskych gynekologov.. a tych dobrych tak to ani nehovorim...
preto fakt treba zvolit bud niekoho dobre overeneho... ale len tak neslepo by som s dietatom nesla.. ze o nom nic neviem... a uz vobec nie po jej skusenosti.. fakt z toho bola dost hotova...
@mucka1985 urcite chod k dr.--mozno ta len ukludni, ze je zo naozaj menzes.ak sa bojis gynekologickeho vysetrenia..skus ist k MUDr. Repkovej v GA..ona je endokrinologicka..vyluci najprv, ci sa nejedna o hormonalnu poruchu..je velmi mila..pediater Ta k nej posle
rovnako daj vysetrit moc u svojej peditricky..ci nema zapal, niekedy je pri zapale mocovych ciest krv v moci..nemusi sa jednat nutne o menstruacnu krv vo vasom pripade
zalezi aj od zakladnej diagnozy dcerky..ci ma nieco s hormonami alebo nie...to ale tu neriesime
cize najprv pediatricka..da vysetrit moc, potom MUDr. Repkova..vyluci ci sa jedna o nieco hormonalne a potom detska gynekologicka
osem rokov je dnes uz normalne -mam kamosky co mali ich dcerky prví v 8-9 rokoch
mala by byt vysetrena na endokrinologii. normalne to nie je ako ti tu pisu. bohuzial. moze sa jednat o predcasnu pubertu. je o tom na nete celkom dost.
dakujem vam za pomoc dnes som volala s deckou lekarkou povedala ze zbitocne stresujem ze ide urcite o menzes mam sa jej ozvat zasa v piatok tak uvim
@mucka1985 ,tak ja by som sa určite tiež stresovala, keby moje dieťa v 8 rokoch dostalo menštruáciu. Je pravdou, že v posledných rokoch dievčatá dospievajú čoraz skôr a menštruácia v 8 rokoch nie je už takou raritou, ale aj tak je to priskoro, je to predčasná puberta so všetkými dôsledkami, čo k tomu patria - napr. sa môžu dievčatku predčasne uzavrieť rastové štrbiny a už nevyrastie. Deti dospievajú fyzicky čoraz skôr, ale mentálny vývoj tomu nezodpovedá, naopak v školách je trend dávať deti do školy čo najneskôr, je veľa odkladov. Pri takomto vývoji sa pomaly bude riešiť menštruácia u škôlkárov ☹.
Moja 10,5 ročná dcérka našťastie ešte menštruáciu nemá a dúfam že ešte aspoň rok-dva ju nebude mať. Ešte len začína mať prvé príznaky puberty, začína sa viac potiť a trošičku je narástli bradavky.
@mucka1985
Ano, okamzite ju zober k lekarovi. Mala by byt vysetrovana na endokrinologii. Ked dievca dostane menzes, tak sa mu uzavru rastove strbiny a prestane rast. V osmich rokoch je menzes velmi skoro, ide o predcasnu pubertu. A nemala uz nejake priznaky? Rast ochlpenia pod pazuskami, na ohanbi, rast prs? Aj ked je dcerka ztp, mala by si to riesit, a nemala by si sa dat odbit lekarkou. Neviem odkial si, ale tvoja lekarka by ta mala poslat na endokrinologiu. Velmi dobra endokrinologia je v Detskej fakultnej nemocnici na Kramaroch v Bratislave.
hm, ja som dostala menzes ako 11-rocna, moja sesternica dokonca o rok skor - bola som pritom vychrtlina 🙂 ako bol to sok pre mna aj moju mamu ( ona mala menzes az od 17-tich ) - pravda je ze som uz potom prestala rast ( nastastie predtym som stihla narast na nejakych 162 cm - to som bola najvyssia v triede 🙂 nasledne ma vsetky dievcata prerastli...)
no, ked je ztp tam by som ju asi k lekarovi zobrala, ci to nema aj nejake ine priciny, alebo to nesposobi nejake komplikacie - vzdy je lepsia prevencia...
ja by som určite išla k detskej endokrinologičke, môže sa jednať aj o predčasnú pubertu, nie je to len že dieťa skorej dozrie po tejto stránke, ale je dôležité aby sa predčasne neukončil rast - treba to vylúčiť. Ja idem teraz v marci s mojou 7,5 ročnou dcérou na endokrino, lebo napr. na ohanbí má už pár ochlpenia, málonko, ale predsa to treba vylúči´t, aby nemal predčasnú pubertu a v nejakých 12 rokoch by mohla prestať rás´t, tak pre istotu
ja mam8 roční dceru a ma asi menstruaci poroto lebo dnes sla na wc a strasne plakala tak som tam jela a ona strasne kvacela co mam delat
proc mi nik nechce poradit
@swajerova navstiv lekara.. 😕
ja sem dnes bila u decky gynekologycky s cerži a ta mi žíkala ze aby sem jela k endokrinologičce a aj ta sem byla a žika že aby so ji odebrala na vystreni menstruaci kref jak to mam udelat ze potom se uvidi
Ja by som asi radšej k lekárovi išla, predsa len, 8 rokov je málo na menzes 😕