Ahojte, mam takmer 8 rocnu dceru, ktora sa boji vsetkeho. Nechodi na ziadny kruzok lebo sa boji, ze to nebude vediet (darmo jej vysvetlujeme, ze sa to tam vsetko nauci), ok, nenutila som ju. Nevie plavat, negativnu skusenost s vodou nema, navrhla som jej plavecky kurz, odmieta, boji sa, ze sa utopi, atd. Tak som jej navrhla, ze ju nauci ocino plavat, ani to nechce. Minuly rok sme kupili bicykel, nenaucila sa bicyklovat, stale chcela iba pomocne kolieska. Tento rok som si dala zavazok, ze ju to naucim stoj co stoj. Dcera hned plac, ze sa boji, ze spadne atd atd. Jediny "kruzok" na ktory chodi su koniky, jazdi na ponikovi, majitelka chcela aby uz zacala aj klusat, dcera odmieta, boji sa, radsej sa na ponikovi prechadza. Ked sa s nou o tom rozpravam preco sa tak vsetkeho boji place pri tom. Pytam sa jej preco place, ved sa normalne rozpravame, povie, ze nevie. Takto je to so vsetkym. Nic nechce skusat, pred vsetkym ma strach a mne je luto, ze sa obera o zazitky, nove zrucnosti. Ja viem, ze to nie je koniec sveta ale nas ako rodicov to trapi. Vo vela veciach ju to bude brzdit aj v buducnosti. Podla mna si neveri, preto by som sa rada poradila s maminami, ktore maju rovnake alebo podobne deti ako ste to riesili. Zvazujem aj psychologicku. Chcem dcere pomoct aby si viac verila.
Skus urcite tu psychologicku - aj kvoli vam, poradit sa nech viete akou formou s dcerou najlepsie jednat.
Jedna vec je dcerin strach a druha vec, ze sa pre vsetko hned rozplace a tym padom mama hned cuvne, nenuti, takze v podstate dcerka ma problem vyrieseny. Nemusi sa prekonat, zapriet, skusit to a zistit ze sa jej nic nestane a su to iba jej predstavy... Takymto stylom tu odvahu ani nikdy nenaberie.
Mozno spolu so psych.najdete citlivo nejaky konsenzus tak, aby dcera bola "nutena" so svojimi obavami bojovat, lebo ked sa to nenauci, bude potom cely zivot zbytocne stresovat (z hluposti).
@anjelicek26 ja som to praveze zobrala tak, ze je to taka povaha ale cim je starsia, tym je mi to viac luto, nechem aby to neskor lutovala a nebodaj mne vycitila preco som ju do niektorych veci nedokopala. Ved aj preto doteraz nevie plavat, nevie sa bicyklovat lebo som ju nenutila, netrvala som na tom ale chcela by som to zmenit nenasilnou formou
@colsami tiez si myslim, ze nebude na skodu kontaktovat psychologicku, aj keby som mala ist iba ja a poradit sa
S vacsinou cinnosti ste mali zacat v skorsom veku. Medzi 8 az 9r dieta zacne chapat a uvedomovat si smrt. Porozpravajte sa na tuto temu.
Ja mam pocit, ze dcérka ma úplne inú povahu a ty tiež... ocakavas,ze dobre veci bude chcieť, ze ju budú zaujimat a bude cielavedoma.. čím skôr si ty ako rodic uvedomis,ze je v poriadku,ze to tak nie je,tým lepšie pre všetkých....