8-ročná dcéra je vyberavá

23. júl 2024

Ahojte, mám osemročnú dcéru, ktorá v poslednom čase odmieta jesť. Keď máme napr. na obed rybu, trochu rozrýpe, povie že nevládze. Lenže za desať minút príde, že chce zmrzlinu, a zje jej dvakrát toľko ako ja s manželom dohromady. Skúšala som nedať, začne revať, kričať, správať sa ako batoľa, vrieskať že som zlá mama, že ju týram, že je strašne hladná...Keď jej dám, čo nedojedla, tak začne druhý cirkus, že ona nechce to, ona chce koláč... Kým nedostane čo predtým pýtala. Ako ju naučiť jesť zdravo a nie len samé hlúposti?

krasolienka1
23. júl 2024

Syn je tiež slabý jedák
Ale vie ze keď nezje aspoň trochu z obeda tal nedostane nic

lulu0123
23. júl 2024

Úplne jednoducho, nedať koláč ani zmrzlinu kým nezje normálne jedlo,nech reve, po pár minútach ju to prejde. Akože v týchto teplách nemusí zjesť plný tanier, ale aspoň niečo. Proste nastaviť hranice a trvať na nich.

seahorse27
23. júl 2024

Tu len doslednost a konzistentnost pomoze. Nemozete jej tu zmrzku dat, aj ked sa bude o zem hadzat. Jednoducho sa nechate vydierat a dieta si s vami robi, co chce. Postupne to prejde aj k inym veciam, neostane to len pri jedle. Pochopila, ako dosiahnut svoje a vie, ze jej to funguje, tak preco by to neaplikovala aj na ine situacie…

deti95060810
23. júl 2024

ešte troška počkaj, príde do puberty a jesť bude omnoho lepšie... 😉

slovakboy
23. júl 2024

Čo keby si ju zapojila do varenia a aj plánovania toho čo budete variť. Ryba jej asi nechutí. Zmrzlina chutí každému, ale možno nájsť niečo zdravšie ale chutné. A spoločne, nech si sama vyberie čo by sa malo variť.

7miriam77
23. júl 2024

Tiež mám 8 ročnú dcéru, o pár dní má 9, no fakt si neviem predstaviť, že by pre niečo vrestala🤭. A ako sa dcérka stravovala predtým? To len teraz začala vymýšľať? Ja by som nepoľavila, jednoducho kým by nezjedla obed, tak by som jej nedala žiadnu zmrzlinu ani iné blbosti. Už je dosť veľká na to, aby veci chápala....nenechaj si skákať po hlave, lebo v čase puberty si neporadis. V kľude jej dohovor, alebo sa s ňou raď, čo by si mala uvariť napríklad zajtra. My s dcérkou rozhodujeme spolu a aj mi pri varení pomáha.

maickamf
23. júl 2024

Myslim, ze s podobnym problemom zapasi 90% rodicov.
Nasa 10r dcera jedla odmala vsetko bez problemov. Chovame, cize maso domace, vela zeleniny, ovocia...
Ako zacala chodit do skoly na obedy, odpozerala od inych deti maniere "to nechcem, to nelubim a bla bla bla". Pritom v skolke bola vzdy na dupli.
Teraz problem aj doma nieco navarit, aby jej clovek vyhovel. Mne s muzom varim ine a jej tocim zo 5 jedal dookola co viem, ze zje. To je katastrofa a dufam, ze raz ju to fujkanie nad vsetkym prejde.
Sladkosti vela nezje, v tom je tiez prieberciva, skor cipsy a tycinky.

katka708
23. júl 2024

Fuha. Môj názor je, že by som ju nechala nech si vrieska koľko chce. Maximálne by som jej dala 2-3 varianty normálneho jedla a ak niečo z toho nezje, tak žiaden koláč, zmrzlina nebude. A treba to hlavne dodržať aj keby traktory z neba padali.
Urobí to možno ešte 2x a bude vedieť že "tudy cesta nevede"

Môj toto skúsil asi 2x keď mal 4 roky a viac cirkus nerobil

katka708
23. júl 2024

Tu asi nejde o to ze je slabý jedák. Ona proste vie ze po cirkuse dostane to co chce. Tak na čo by jedla mäso s ryžou keď koláč jej chuti viac a vie ze ho tak ci tak dostane

autor
23. júl 2024

@slovakboy Len to nie je len s rybou, napríklad v šiestich mala rada cestoviny, normálne ich jedla, teraz ani tie nezvládne. Keď sa spýtam, čo chce jesť, povie že nevie, alebo že je jej to jedno. Keď naveľa niečo vyberie, tak to potom aj tak odmietne

matullienka
23. júl 2024

Za mňa je rozmaznana neskutočne. Aby sa 8 ročné dieťa správalo ako batoľa a vydobijalo si veci revom a krikom? Za také správanie by nedostala vôbec nič. 8 ročné dieťa sa má vedieť už správať a nie si veci vydobijať revom.

januska12323
23. júl 2024

Ona nie je vyberavá len rozmaznaná. Keď za tebou príde, že chce zmrzlinu pričom nič z obeda nezjedla nemáš jej ju dať. Keď sa chce hádzať o zem ako škôlkar nech sa páči robí hanbu len sama sebe. Opýtaj sa jej aké jedlá má rada, čo by si dala, ak nevie tak bude mať to čo ostatní. Zmrzlinu tiež každý podľa zásluh. Nezje nič nedostane ani sladké, zje dve lyzicky dostane pol kopčeka a ostatní ako bežne.

duppka13
23. júl 2024

Ponuknem navareny obed. Ked nechce ponuknem alternativu napriklad jogurt, chleba s maslom a rajcinou. Ked odmietne bude cakat do dalsieho jedla, resp. vecere ked budeme zase vsetci jest. Ked by vrieskala za zmrzlinu tak ignor a este by som jej zakazala tv alebo nieco ine co ma rada. Ked nie je hladna ok nech neje ale ked nie je hladna netreba jej ani zmrzlinu, to sa od hladu neje. Musis byt trochu raznejsia. Nebojsa keby aj cely den nejedla z trucu tak od hladu nezomrie.

dadka1997
23. júl 2024

Jednoducho nedať a moze sa aj na hlavu postaviť

colsami
23. júl 2024

Neviem si predstavit 8rocnu ako zacne "revať, kričať, správať sa ako batoľa, vrieskať že som zlá mama, že ju týram".

To je rozmaznanost a nie vyberavost v jedle - ta vyberavost by ma trapila teda ovela menej. 8rocna Ti od hladu neumre, ze jej musis dat dvojnasobnu porciu zmrzliny len preto ze zacne robit scenky. Chvilu by nejedla a hned by aj ryba bola dobra.
A ostatne si podchyt cim skor, lebo v puberte sa zblaznis.

martul
23. júl 2024

No je rozmaznaná, neviem čo chceš počuť. Začne vrieskať a vy povolíte.
Tam je úplne jednoduché riešenie, nepovoliť, vydržať, raz, dvakrát si povrieska a zistí, že jej to nepomôže.

laurita285
23. júl 2024

Buď zje normálne jedlo alebo nič :D to nie je na diskusiu a to hovorím ja, čo som žrela suché zemiaky lebo mi nič nechutilo snáď desaťročie.

denden77
23. júl 2024

nesekla si sa vo veku? lebo toto si neviem predstavit.. mam ani nie 4 rocnu ale toto teda ozaj neskusa.. spytam sa, co chce.. ked to neje, ponuknem max. jednu dalsiu alternativu.. ak nechce, ma smolu.. a teda nedovoli si revat za to, ze jej nedam ako alternativu cokoladu, zmzrlinu atd. 😁

adrianap83
23. júl 2024

Počuj a krvne testy ma ôk? Možno tam bude dačo, čo spôsobuje nechutenstvo.
Už jej normálne povedz, že proste bude chorá, keď nebude normálne jest. Už je veľká, pochopí súvislosti, keď s nou pokecate o zdravej výžive atď atď...a išla by som s nou do kníhkupectva, nakúpte kuchárske knihy, varte spolu podľa nich aj netu.
A poradila by som sa aj s Dr.

kacena4
23. júl 2024

toto nie je vyberavost v jedlach ale rozmaznanost

3petka
23. júl 2024

Tak si stoj za svojím. Proste nedaj a nech sa hádže o zem aj hodinu. Buď sa normálne naje a potom dostane fajnotku alebo bude hladná.
Každé dieťa to skúša aj môj syn je taký. Ale keď sa normálne naje ani nemá potrebu hladať potom somariny.
Alebo jej nakrájaj jablko, hoc čo. Naučí sa a bude po pár dňoch kľud.

diewcatqoo
23. júl 2024

Dobre s tebou cvici. Ja mam syna, takmer 8 rocneho a tiez je odmalicka slaby jedak. Tiez toto nelubi, hento nelubi (pritom vcera mu to chutilo, ale dnes uz nie). Ale vie, ze ked nezje, co dostane, nedostane ziadnu sladkost. Ak nieco nechce, ponuknem mu aj alternativu, ale ak nechce ani tu, tak smola. Ani by sa neodvazil pytat si zmrzku alebo nieco, lebo vie, ze by som mu ju nedala, kym nezje nieco normalne.

h2
23. júl 2024

Vrieska, až kým jej nedáš, čo chce? Len tak ďalej, si na najlepšej ceste úplne ju rozmaznať. Ak už sa tak nestalo. Čo myslíš, prečo asi reve? No preto, lebo potom jej dáš, čo chce.

janage
23. júl 2024

S kľudom Angličana jej oznám, že jednu dávku zmrzky dostane, ak zje obed. A nie, nie si zlá mama, práve naopak. Ty si myslíš, že si dobrá mama, ktorej záleží na tom, aby sa zdravo stravovala. Má 8 rokov, tak nech sa správa ako 8 ročná, nie 2 ročná. A ak bude ďalej vrieskat, neuvidí sladkosti týždeň.
A dodrž.
Môžeš ešte povedať, že chápeš,že zmrzka ju láka viac ako obed,ale taka strava nie je dobrá. Žiadne siahodlhe vysvetlovacky.

janage
23. júl 2024

A nechce obed, ranajky, večeru? OK, ďalšie jedlo je o 3h. Medzitým nič, žiadne blbosti. Môže mrkvu, hrášok, jablko....
Keby napr nedokázala jesť mäso, natretý chlieb atď to by bolo, že niečo tam je. Ale ona vymýšľa, napcha sa blbostami, ktoré si vyreve a vydupka, tak čo by jedla normálne.
Vyskúšaj systém nechceš, nejedz, ďalšie jedlo podľa poradia. Teda nezje raňajky, bez slova vezmeš tanier. Potom ponuknes obed. Ak nezačne jesť ani takto. (ale fakt vydrzat tyzden, dva) oznam jej, že vidíš, že nie je niečo v poriadku a preto ju vezmeš k dr. na odbery. A kľudne vezmi, nech spravia krvný obraz.

janage
23. júl 2024

A určitú dobu nekupuj domov sladké ani zmrzku. A na rev bude odpoved: nemáme

prasiatko30
23. júl 2024

A kto tu zmrzlinu kupuje?

tini27
23. júl 2024

Pozri, toto by som netolerovala ani mojej 2,5 ročnej, 5-ročnému už vôbec, nie to ešte väčším deťom… Máme niečo podobné v rodine, a hoci sa to ťažko priznáva a vždy he okolo toho kopec výhovoriek, je to o prístupe rodičov. Toto proste nemôžeš akceptovať, určite nie v takejto miere. Jasné, nemusí jej všetko chutiť. Ale to neznamená, že nemôže zjesť aspoň trochu. A nie, nebude potom zmrzlina, ani koláč, keď nedojedla. Proste tak to je, počká to na ňu po jedle. A môže kričať… myslíš, že umrie od hladu keď by nejedla pol dňa alebo deň? Nič sa jej nestane.
Skús sa jej opýtať- čo si dáme na obed? A to, na čom sa dohodnete aj bude. Rozhodla sa pre to ona, tak to bude obedovať. Ak nemá chuť, dá si neskôr. Ale proste neustúp. Sladkosti nie sú náhrada jedla a za tým si musíš stáť…
Ja napríklad nie som za to ani doma nemať zmrzlinu. Prečo. Keď sme my dojedli a máme chuť na zmrzku, tak si dáme… ak doje rovnako a bude mať chuť, tiež si predsa môže dať…
Držím palce

sense
23. júl 2024

Jednoducho neustupit a nech sa aj o zem hodí... U nás platí keď zješ môžeš dezert... Ale nie ze nevládzem a o 10 minút kybel zmrzliny... Žiadne také. Na druhej strane rešpektujem ak niečo nemá rada, nechce mäso ôk, nemusí ale musí zjesť prílohu a zeleninu, a keď máme zemiaky viem ze nemá moc rada zemiaky tak dostane 3 ale musí rybu a zeleninu...

janage
23. júl 2024

Ak by mala skutočne blok v jedle, tak ani po týždni to konkrétne jedlo nedá do úst. Aj keď pomedzi to nebude nič mlsat a bude fakt hladná.
Mam doma také dieťa. Doteraz neje napr. mäso a chlieb natretý maslom, iba čistý a pod. Každé jedlo nové je úspech. Ale ono by to nezjedlo ani keby malo umrieť od hladu. A ma to od malinka. To by bolo iné. Tvoje je rozmaznané a vie, že na vresk povolis. Mimochodom v škole jedlo čo?