Mile maminky, prosim o nazor 🙂 dnes prisli za mnou dievcence - moja 8r.dcerka a 10r.bambulka z rodiny, ktora u nas travi letne prazdniny, s tym, ze si chcu zarobit. Ide o to, ze sme mali debatu o tom, ze nemozu mat vsetko co chcu (za par dni absolvovali kino, kupaliska, nakupy, detske centra, ta chce to, druha tiez atd atd a ja nestiham ani platit). Tak som povedala, ze sa treba miernit a ze aj my dospeli si na vsetko musime zarobit. No a teda dosli s tym, ze by chceli pozbierat hracky, s ktorymi sa dcerka uz nehra a urobit si na/pri ihrisku "stolcek" a predavat to. Pride mi to z ich strany mile, ze miesto ofucania sa zapli mozocky a nasli sposob, ako si zarobit na dalsie kupalisko ci inu platenu aktivitu. No trosku vaham, ako sa k tomu postavia ine maminky. Jasne, ze ceny smiesne (20,30,50c) a samozrejme len jednorazova akcia...ale tak prosim kazdu, ktora moze, pridat svoj postoj ci nazor, ako by ste to vnimali? Nerada by som nejako poburila zvysne maminky a ani neviem, ci to dievcence vobec smu z hladiska nejakeho zakona atd. 🙂 vopred dakujem za kazdy nazor.
@natalym no vsetko by bolo fajn, len tym ze ja mam este ani nie 2r.syna, tak sme dost obmedzovani...v tychto horucavach teda urcite. Cize bud fakt len voda, alebo ihriska...maly uz kocik nechce a nesadne mi do neho, zas vela neprejde. Naobed este spi, v aute zas s nimi aj preto daleko ist nechcem...takze sa snazim sklbit nieco pre vsetky vekove kategorie a aby aj ja som sa nezblaznila 🙂 my doma mame aj bazen aj cele ihrisko, ale tiez nechceme byt vecne len doma a kedze byvame v meste, cez tyzden vyuzivame moznosti nasho mesta. Ked sa vyberiem len na kupko, tak je to uz aj 10€ len vstup a to uz su dalsie pitie, nanuky, kukurica...vsak vieme...
U nás v okolí som zaregistrovala oznam podobne starých detí, že za poplatok vyvenčia psov. To je aj aktivita, aj zárobková činnosť. 😉
@natalym no ved ja nevravim, ze nechapu...ale kedze nieco chcu a vedia, ze ja nie som ochotna tolko platit, tak si nasli takyto sposob, a "zarobia" si na to same. Mne to pride ako celkom zodpovedne rozhodnutie, ze necakaju a nefnukaju, ale hladaju riesenie. Ako sa hovori, kto chce, hlada sposoby, kto nie, hlada dovody 🙂 a asi by si mohli tym aj vyskusat, ake to je dosiahnut cosi vlastnou "pracou", pricinenim..
@luvika Veď toto a vieš si predstaviť poznámky niektorých materí na tom ihrisku voči Tvojim deťom? Ľudia sú veľmi hnusní a zlí.
Ja tomu nerozumiem, my sme tento problém nikdy nemali, moje deti majú 17 a 12 rokov, na dovolenke sme nikdy neboli, staršia má kamarátky a brigádu, zabaví sa, mladšia má kamarátky, bicykel, všetky ihriská majú obehnuté. Tieto Tvoje sú dve, keď boli moje menšie, celý deň som o nich nevedela, a tiež sme nechodili ktovie kde.
@luvika mne to pride uplne normalne a mile od deti. akurat minule som bola milo potesena, v nemecku, sezona jahod, decka uplne bezne pred barakom stolceky a predavali vlastne vypestovane jahody a mali teda riadne trzby, lebo ludom to tam pride normalne a mile a decka tam podporuju. asi aj preto ked je to u nas vnimane ako nieco divne, vsak @natalym tak potom decka nie su financne gramotne. lebo ved to je divneeee nie?
nie nie je to divne. je to normalne, decka su podnikave. bodka. schvalujem. moj maly sa inspiroval tymi jahodami v nemecku a buduci rok chce predavat u nasich v dedine svoju vypestovanu zeleninu. a je to fajn, lebo jednak si ju sadia pestuje sam a takto bude mat aspon nejake euro na svoje aktivity. ani dospeli nerobia zadarmo. je to uplne normalne. a cim skor pochopia decka mechanizmus zarabania penai a cim skor zacnu, tym budu na tom lepsie vo financnej gramotnosti. a nebudu tupi ako poniektori dospeli.
@natalym aj nasi maju bazen a aj tak chodime na kupko. no a co? a na druhej strane vylety, ja som rada, ked deti spoznavaju uz odmalicka. co je na tom akoze divne? a tiez som penazi nemala a ani nejako nemam, ale si to viem zariadit tak, aby mali. plus ked pomozu, dostanu nejaku drobnu. spporia si.
@natalym hej toto je problem slovenska, predsudky. ludia su zli, co na to ludia povedia a bla bla bla... smutne. vsade inde v zahranici to bezne funguje a nikto sa nad tym nepozastavuje. len my sa tu ideme hrat na panov, ze pouzite hracky fuj. preco by boli fuj. preco by to malo byt divne??
@mawka No veď a čom hovorím, dá sa ísť na výlet aj za málo peňazí, nie? Veď o tom som točila. Lenže keď boli každý deň tam a tam, tak jasné, že čakajú, že to bude každý deň. Dve deti sa nevedia zabaviť samé? No podľa mňa je to divné. + je problém pochopiť, že ešte je tam mladšie dieťa? Moja mala 5 rokov keď sa malá narodila a pochopila čo sa dá sa čo sa nedá. Ja som sa tiež prispôsobila, raz tak a raz tak.
@natalym hej, lebo niekto sa naschval uspokoji s obycajnym vyletom len aby navonok zakryl to, ze neni shopny zabezpecit lepsi vylet a chcel by. ja sa tu nebudem hrat na skromnu, ale neviem si predstavit, ze by moje extremne zvedave decka baziace po poznavani novych miest, faktov, kultury a historie behali len tak mirnix dirnix cele dni po sidlisku. akoze sorry. sama taka nie som a radsej pojdem na vylet s deckami a naucime sa nieco nove nez byt alibista a decka nechat behat po sidlisku ze sak co a ukludnovat sa ze je to uplne normalne. no ako pre koho. pre mna nie. ano, aj my ako decka sme behavali po vonku, ale rovnako nas nasi casto bravali na vylety, nebolo prazdnin kde by sme minimalne 1-2x neboli na tabore, na rekreacii a spol. a niektori neboli vobec co si pamatam. vies, kazdy si zariadi. alebo lepsie povedane, kto chce, zariadi si. a holt, ked decka chcu "podnikat" a zarobit si na kraviny, nech sa paci, ja to schvalujem. predavat stare hracky nie je nic hrozne. maly si predava dokonca na istom bazare hracky - sice pod mojim menom, ale vsetko si to obhospodaruje sam a ja mu do penazi nelezem. jedine co mu pomaham, tak zabalit to. aj na postu si zajde. sikovny chlapec.
Môj názor, že dnešné deti sú čo sa týka aktivít veľmi rozmaznávané od malička, ja mám dosť ked tu vidím ako každý víkend alebo sviatok všetci riešia kde s deťmi pôjdu a vždy to musí byť niečo iné a nakoniec je to bud aquapark 300km od bydliska ktorý ich ich vyjde aj na 100-150 eur za deň s cestou alebo podobný náročný výlet. A ked sa to zoberie mesačne je to len cez víkendy aj 300-500 eur na výlety a potom nariekajú že nemajú peniaze, nič neušetria, aké sú platy malé, rodičák nízky atd.
Za naších čias deti chodili cez víkend s rodičmi na prechádzku do prírody, 2 krát ročne na kupko, raz do Zoo a stačilo im to, vedeli si užiť prázdniny a voľné dni aj doma. nemusel stáť každý ich voľný deň rodičov 50 eur.
Ked budú chcieť , dokážu sa zabaviť aj doma, majú dokonca bazén, detské ihriská v okolí, ked bude chladnejšie môžete ísť na výlety do okolitej prírody, ísť do mesta na zmrzlinu, hrať spoločenské hry a podobne.
To je podobné ako s hračkami, teraz sa zisťuje že deti sa lepšie zahrajú ked majú minimum hračiek alebo napríklad sa hrajú aj bez hračiek a hrajú sa s bežnými predmetmi v domácnosti, lebo vtedy zapájajú svoju predstavivosť, zatiaľ čo rôzne blikajúce, hovoriace a iné predražené hračky ich omrzia za pár minúť a potom sa nudia. Tak je to aj s výletmi, ked majú deti veľa podnetov, časom sú stále náročnejšie a všetko ich zaujme len na chvílu
@natalym uplne zle si situaciu pochopila...nie sme kazdy den niekde..boli sme par dni len na chate, kde si vystacili s malym nafukovacim bazenikom a hadicou a nic im k stastiu nechybalo...rovnako tak sme niektory den aj cely doma. Ale tym, ze je tu aj to dievcatko u nas a nezije na Slovensku, tak chcu zazit spolu aj ine nez len nas dvor. A tiez ich same nepustim niekam na bike bez dozoru, alebo nenecham drobca neviem kde a v tej horucave ist na turu s nimi...je jasne, ze sa tesia aj kinu, zoo, kupalisku, detskym centram kde su aj dalsie deti a su trosku prec z toho slnka...to neznamena,ze si to dozaduju a musia mat. Ale tesia sa tomu, co je predsa u deti normalne. Rovnako ako sa tesia aj ked su doma a robia ine veci, maluju, vyrabaju, "stanuju"...
@luvika Tak to sú teda podnikavé deti. Asi zrovna toto by som nepodporila, neviem si to predstaviť. Skôr by som pouvažoval nad tými aktivitami. Podľa mňa sa dá zabaviť aj za málo peňazí. Túra, bike, piknik, výlet na nejaké zaujímavé miesto, lacné pekné dedinské kúpalisko. U nás je napr. za 2 € na deň. Krása. Jedlo so sebou a aký problém?