Ahojte dievcence, piradte mi, ako na 7 rocneho syna. Je neuveritelne pomaly uplne vo vsetkom. Najviac mi ale vadi, ze mu ranna hygiena a upratanie si veci (pyzamo, postielanie, oblecenie) trva aj 40 min. On napr lezi na zemi a na vsetko kasle. Kricanie, motivacia, prosenie absolutne nic. Jedine sa dokaze obliect rychlo v sobotu rano-vtedy to zvladne za 5 min, lebo maju rano povoleny tablet na 30 min. Takze vidim, ze ked chce, tak to dokaze. Napr. dnes vecer, sa osprchoval a isiel sa obliect do pyzama a miesto toho, aby si obliekol pyzamo si oblieko tie iste veci, co mal predtym... Ked prideme z vonka-to iste, kym sa prezlecie a umyje si ruky....
Rano mi to neuveritelne lezie na nervy, lebo kym sa dokycka k ranajkam.... Nemam nervy len nanho kricim a potom mi to je luto, ze je rano tolko kriku
Nemyslím si, ze su to nejake prehnane nároky, mam predskolaka a 2x týždenne u nas prespáva neter
Veci na oblecenie s vsetko co potrebuju do MS/ZS su chystajú uz vecer, ak im to rano dlho trva a ja ich musim poháňať a naháňame sa, tak nasledujúce rano sa vstáva o to skor
Tak som isto ajvysvwtlila, je to uch voľba, dlho vam to trva a ja robím gestapo? OK, rano si privstanete
Inak uz som zažila, ze uplne donervacena matka dovlieklo synovho spolužiaka v pyžame, na vrchu mal len bundu a čiapku
Hanba pre chalana ako svet
Chyba urcite niekde bude a moze byt na oboch stranach. Ono... netreba vsetko nechavat na uplne rano... co sa tyka obliekania, starsie deti sa chystaju jasne same. Ale ja im vecer pripravim oblecenie na zem, skontrolujem tasku malej, ku vchodu vylozim bundu a topanky, co si oblecu pred odchodom. Desiata je hotova v chladnicke, len si ju musi vlozit, dokonca na stol im davam uz misky na músli, lyzicky, oblubene vlocky su rano na stole, len si sadnu k tomu... nech je to pre nich co najviac easy...
Podotknem, ze 40 minut rano nie je az tak vela. Moj muz potrebuje cez hodinu a to nie je ziadne dieta, proste sa nehodla vystresovat. Zakladom je potom - skor vstat 😀 Krik a stres na rano je velmi zly, dokaze pokazit cely den.
7 rocne dieta vie citat hodiny, nastavit mu tam digitalny budik alarmy po urcitom case, nech vie, kedy ma byt s cim hotovy, mozno mu to pomoze...
Ano pyzamo konci u nas automaticky pod vankusom, ale postele robim ja, ked su uz prec.
dlho sa babre s ranajkami? pojde hladny.... parkrat to vyskusat a zmeni nazor na cas
kupte mu budik, naucte kedy ma vstat a ked nestiha pojde hladny
Skús motivačný program vymyslený n a cely týžden, nám to tiež velmi pomohlo. Od pondelka do nedele zbiera body vyber si najviac tri veci ktore budeš hodnotiť takže za jeden deň môže získať maximum 3 body a vtedy získa dennú odmenu na ktorej sa vopred dohodnete ( napr. Tablet, hra z legom alebo rozprávka v telke a podobne...) a potom máme týždennú odmenu pri ktorej musi získať minimálne 19 bodov ak za týždeň stratí 2 body aj tak dostane týždennú odmenu aby to nebolo demotivujúce . Tiež sa vopred dohodneme na tejto odmene . Môj syn má v izbe takú tabuľu do ktore si sám dopisujem tie body ked mu poviem že môže a tiež je tam napísane koľko bodov musí získať a ake sú odmeny . Mám to skvele pomohlo k samostatnosti hlavne s domácimi úlohami kedže môj je už druhákom ;)
Praveze, vsetko robime vecer-tasku, veci atd. Ranajky su 6.50, odchod z domu 7.35, to stihne vzdy. Akurat mladsi po ranajkach si umyju zuby a este sa stihnu hrat. On akurat zje a zuby a ideme. Vzdy je sam, lebo spolocne ranajky nestihne...
@katkabalon tak toto je super, zajra robim tabulky...
@hipuska presne toto je u nas cely dlhy zivot so starsim. Teraz maturuje a stale to iste 😀 niekedy uz sa aj smejem ved to snad nie je mozne. Rano sadne na zachod sedi aj desat minut a posediacky este aj tam zaspi. A takto si my zijeme uz od materskej skolky. Ma nas v pazi vsetkych. Dufam ze aspon tie maturity nezaspi.
A nepomôže, že ukázať na hodinkách o toľkej odchádzame z domu a nech sa teda stará sám ?
Má hodinky? Pozná hodinky?
To mi poradila moja super svokra robila detskú psychologičku a naozaj to aj v praxi veľmi dobre funguje len treba to presne dodržiavať aby odmena bola fakt len vtedy ked si zaslúži ;) držím prsty a pevne nervy 🙂
no ja mam takeho muza a syna, ten je ale mladsi ako tvoj.. pomaha, aj ked nie 100% na vsetko dopredu pripravovat - tj napr. o 10minut to urob, o chvilu zopakujem on urobi cast, o chvilu zas nieco zopakujem, zas urobi cast a tak podobne.. /samozrejme nechape co to je 10 minut a ja ani 10min. nedodrziavam, je to len taky smerodajny udaj, ktory respektuje/
ak sa uz velmi ponahlame, som nervna priznavam..
obcas sa smejem, ze to mam zato, ze som sa raz smiala spoluziakovi v prvej triede, ze je pomaly.. chuda male..
Keby toto mne robil moj 7-rocny, spravim to, co pise @cicimon - nestihas sa najest, lebo ti dlho trva obliekanie? Ides hladny. Nestihas sa prezliect? Ides v pyzame. Budu sa ti v skole smiat? Nuz, zajtra to mozno vsetko stihnes nacas. Nechat ho pocitit dosledky svojich rozhodnuti.
no, baby, ja som uz dospela, mam 30+ a rano vyzeram presne ako syn zakladatelky 😀 kym ja sa rozhybem, vstanem z postele, kym vypijem kavu, umyjem sa, obleciem... jest uz nestiham 😀 a nepomaha ani nastavit budik skor, furt po nom svacnem, ze mam este cas 🙂 proste som slimak a ked ma to doteraz nepreslo, tak co uz 😀 takze pri 7 rocnom dietati nemozte cakat zazraky, ked u "starej kozy" to tiez nefunguje... a ked ma niekto suri, alebo zdvihne hlas, tak just som este pomalsia... asi tak
@hipuska za mna mu chyba motivacia..alebo nieco v skole ranny stres ked v sobotu s tabletom to ide..za dalsie uber aj za seba s viacerymi nazormi tu sa nestotoznujem..typu ides nejdes hladny atd..kolko ma 7...co je prvak, druhak..to sa casom este vycepuje nabehne sa na rezim..plus zase je to o tom istom..kazdy sme iny mas priklad aj u dospelych, ktorym treba svoj klud..moj otec je taky isty..aj vystudoval chodi na 7 do prace a je tu..byt pomalsi nie je vada...nenervaci a nerob problem, kde nie je..vstante skor a nech si rano da podla svojho rezimu a vklude a uvidis..pripadne nastav casy co kolko cca a postupne ukrajuj, ale tak aby to zvladal...
Moje deti sa takto vedia zaseknúť hlavne večer v kúpeľni. Najprv zuby 30 minút a potom zase voda vo vani tečie aj hodinu v kuse. A oni sa tam vykecávajú. Ale oni sú už starší. Keď im idem už piaty krát povedať že by už hádam bolo načase opustiť kúpeľňu, vezmem zo sebou hodiny a dostanú ultimátum v štýle: " Alebo do 5 minút vypadnete z kúpeľne alebo môžete ísť dnes spať bez čítania, lebo už nebudete mať na to čas." (U nás si deti pred spaním ešte čítajú knihy a nakoľko ich to baví tak je to pre nich krutý trest.) Na mladšiu zase zaberá , že keď to nešvihne nestihnem jej rozprávať rozprávku na dobrú noc. 😀
@hipuska Ja by som z toho tragédiu nerobila. Môj je prvák a ráno ho musím obliecť ja v posteli, niekedy ho treba aj zniesť k raňajkám, aby sa vôbec prebral. Keby som čakala, aby sa sám obliekol, tak by ani do školy nešiel. Snáď sa hádam vekom rozhýbe. On je inak šikovný, ale rád si pospí, takže u nás je problém s tým.
Zla komunikacia, nepochopenie, maly ma toho asi plne zuby. Ja sa mu nedivim. Mozno mate aj prehnane naroky, neda sa to takto posudit. Zacat treba od seba, nie od maleho....Skuste si nieco nastudovat, napr. Respektovat a byt respektovany, Uspesna rodicovska vychova a podobne publikacie.