7-ročný nevlastný syn má 260 vymeškaných hodín

vandapirkova
19. máj 2023

Zdravím,

Syn môjho manžela s expartnerkou - nezošobášení, žili solu iba krátko, bol minulý rok presunutý do starostlivosti jej, nakoľko mala frajera v Pezinku a tam ho prihlásila do školy a takisto k pediatrovi. Už býva naspäť u mamy v Bratislave, ale to nie je podstatné.
Malý je asi každý druhý týždeň chorý. Počas 1.ročníka má vyše 260 vymeškaných hodín. Kašel, žalúdok, hnačka, sople.. stále niečo. Samozrejme, ona trvdí že jej pediatrička tvrdí že to je normálne, že to bežne deti majú. Podľa mňa to normálne nie je, a pediatrička neberie každého detského pacienta zvlášť, pretože aby tam chodil ako na klavír a potom sa mu bývalá sťažuje do telefónu že zase musí na OČR a neviem čo...
Už mu dáva ospravedlnenky aj len ona. Niekoľkokrát ju manžel prosil, aby to riešila buď s inou doktorkou, alebo aby si vypýtala výmenný listok na imunológiu. Odmieta nám povedať meno jeho pediatričky, vraj on je úplne v poriadku a lekárka tvrdí že to je bežné.
Ja neviem, ja keď som bola malá, mala som v 1.ročníku 10 vymeškaných hodín, max 15, viac nie.
Neverím, že každý jeho spolužiak je každý týždeň chorý. Hrozia mu komisionálky. Bývalá viní môjho manžela vraj " od nás príde chorý" ale my nebeháme nikde po vonku, nerobíme adrenalínové športy ani nič... Každopádne bez ostychu nám ho sem pošle chorého. Príde mi to maximálne zanedbávanie jeho zdravotného stavu.
Čo si o tom myslíte? Je 260 vymeškaných v poriadku? Ako získať výmenný a ísť k imunológovi?

Ďakujem

maranta_leuconeura
19. máj 2023

A teraz mate striedavku? Lebo ak ano, nevidim dovod, preco by mal chory ostat u mamy, ved otec je rovnaky rodic, nech si s nim uzije aj choroby, nie len zabavu.
260 vymeskanych hodin je extrem, ved pri 20h tyzdenne je to 13 tyzdnov! Bud matke na vzdelani absolutne nezalezi, tak ho ospravedlnuje za hocico, alebo je naozaj stale chory a ona ma v hlave 💩 ked si mysli, ze je to normalne. Otec ma urcite pravo na informacie vratane mena lekarov, ktorych syn navstevuje, rovnako ho potom moze na imunologiu zobrat on. Len ci matka bude dodrziavat potom aj pripadnu liecbu je otazne. Tak neviem ako sa to riesi ked jeden z rodicov ,,nespolupracuje", defakto nekona v zaujme dietata, ci nejak cez socialku alebo co... No verim, ze niekto tu poradi.

lucylaw
20. máj 2023

@vandapirkova No takže takto,môj syn je druhak na ZŠ a má za tento školský rok vymeškaných zatiaľ 273 hodín..Áno,proste je skoro stále chorý a nalepí sa na neho tento rok úplne všetko,čo ide okolo,od septembra bol chorý minimálne 10-krát,z toho 3-krát bral antibiotiká - raz chytil nejakého pneumokoka,schytal aj šarlachovú angínu a hneď po nej aj klasickú angínu,všetko to priniesol zo školy..Riešila som to samozrejme aj s lekárkou,pýtala som aj lístok na imunológiu,ale lekárka mi povedala,že táto sezóna od septembra je najhoršia za posledných 20 rokov,že tak často deti neboli choré ani nepamätá,sú pravidelné výpadky detských antibiotík,čo sú toľko deti choré,je to proste dôsledok covidu/nosenia rúšok a podobne,povedala mi lekárka, že syn bohužiaľ zapadá do úplne bežného momentálneho priemeru,že u nej deti do 12 rokov sú teraz choré oveľa častejšie ako keď boli 5-ročné..Preto mi sama povedala,že imunológia teraz nemá zmysel,keby bol tak často chorý aj v júni/júli,tak potom mi dá výmenný lístok na imunológiu,ale momentálne sme úplne bežný priemer pokiaľ ide o chorobnosť..Takže to,že ty si vymeškala za tvojich čias 10 hodín je síce nádherné,ale bohužiaľ je situácia teraz iná..Ja dopujem malého všetkými možnými vitamínmi,vyhodila som na to už nemalé peniaze a proste to nepomáha..

A podotýkam,že nie som žiadna krkavčia mater,ktorej nezáleží na vzdelaní svojho syna,ale keď je chorý,tak ho mám poslať s kašľom,soplom do školy,nech to tam pekne šíri ďalej? Neraz nám riaditeľka píše cez Edupage,že deti s akýmikoľvek príznakmi choroby máme nechať doma,lebo nám ich pošlú domov zo školy oni..Okrem toho vždy so synom preberám doma úplne všetko,čo prebrali v škole..

matabb73
20. máj 2023

@vandapirkova každé dieťa je iné a áno, sú aj deti čo bývajú často choré a nič s tým nevieš urobiť. Aj moja dcéra je taká. U nej je norma 150 vymeškaných hodín za polrok. Teraz je deviatačka a tiež už má cez 200 za celý rok. Tiež s ňou nejdem zakaždým k doktorke keď je to len viróza, na ktorú ti aj tak nedá žiadne lieky. Nechám ju doma chorobu vyležať a sama jej napíšem ospravedlnenku. Len s vážnejším chorobami chodíme k lekárke. Takže, to že je dieťa choré, nemusí byť chyba matky, len ma slabšiu imunitu.

zuzana76
20. máj 2023

@vandapirkova môj syn siestak ma vymeskanych 226 hodín, tých 260 na prvaka je Ok, ak byva chorľavejši, ja som v prvom ročníku chytila zápal pľúc a bola som doma mesiac

zuzana76
20. máj 2023

@vandapirkova komisionálky mu podľa mňa nehrozia, vôbec to nie je dramatické

20erika07
20. máj 2023

Moja je teraz tiez velmi casto chorá, najprv bola koncom septembra, tahalo sa to oktober az polovica novembra, potom sa stal zazrak a druhu polovicu novembra, cely december a januar nebola chora,a od februara katastrofa, tyzden max dva tyzdne v škole, a tolko isto doma. Ma 220 hod vymeškaných. A na vzdelani nam zalezi, takze ju drilujem doma.Syn deviatak co byval max nachladnuty raz za rok, od zaciatku tohto uz bol 3x chory a kasla sa nevieme zbavit uz druhy mesiac , kazdy dr ci moj ci detsky povie, ze to je z covidoveho obdobia, pozatvaraní, zarúškovani, odznova premorit aj takymito beznymi chorobami , nic s tym nespravime asi

uhnakova
20. máj 2023

Tato zima bola obzvlast otrasná na choroby. Kedze predtym sa dve zimy nosili ruška, detom uplne odisla imunita. Aj moje deti boli neustale na striedacku doma, v skole vydrzali spolu max. 2 tyzdne a potom aspon jeden ochorel. Neustale podobné choroby - bolesti hrdla, kasel, brutalne sople a unava. Takze ja sa nedivim, ze prvak vela vymeskal. Buducu zimu to bude snad uz lepsie.

katzed
20. máj 2023

@vandapirkova mame 9r. syna má IgA deficit - imunita na bode mrazu, pred Vianocami chrípka, v januári 4 dni v škole a otvedy zápal stredného ucha stále dokola, na krčné chodíme ako na klavír, antibiotiká sme mali naposledy dospelácke, lebo mal nej mikróba a mesiac doma, teraz je dva týždne čo chodí do školy a každé ráno ďakujem Bohu, že nemá horúčku, učiteľka ho v škole ešte pochválila, že vie všetko čo treba, staršia dcéra a malý škôlkar sú v pohode.... Treba vydržať, on sa z toho dostane, učiť sa s ním koľko môžete.

taminka1986
20. máj 2023

@vandapirkova v kazdom pripade 260h je vela. Nieco neni v poriadku. Ano zima bola aka bola ale toto sa niekomu zda normalne aby decko kazdy druhy tyzden bolo chore? Urcite to treba riesit nie len mavnut rukou ze deti to takto mavaju

letfenixa
20. máj 2023

@taminka1986 nie je to normálne, ale je to fakt. U nás je to do bodky ako u @lucylaw, až na to, že syn je predskolak, takže zatiaľ mu nehrozia komisionalky, ale ja sa hrozim toho, čo bude od septembra v škole. Imunitu ma skontrolovana, ze vraj v norme.

matabb73
20. máj 2023

@taminka1986 moja dcéra má vymeškaných 230 hodín. Bola som s ňou u lekárky na krv. Robila testy na všeličo a dieťa, okrem alergie a nižšej hodnoty vitamínu D, je úplne zdravé. Ona je proste taký typ, od malička. Je alergička, tak možno preto. Chytí každú virózu čo je v škole. Najzdravšie bola počas covidu keď nechodili do školy. Proste, sú také deti. Aj ja som taká bola, aj dcérin otec. Často je to dedičné, deti z toho vyrastú. Teraz už nebývam často chorá. To, že ty také deti nemáš, neznamená, že to nie je normálne.

matkahelka
20. máj 2023

@vandapirkova paneboze, moja je siedmacka a za 7 rokov skolskej dochadzky nema 260 vymeskanych hodin. ale je fakt, ze su deti, co maju blbu imunitu a nalepi sa na ne vsetko. niekedy zaciatkom tyzdna bola v spravach reportaz, ze pediatri apelovali na MS SR, aby rodic mohol ospravedlnit tyzden vkuse bez potvrdenia od lekara, prave pre pripady beznych viroz, kde lekar okrem vitaminov a pokoja vlastne nic ine neda a zbytocne sa lekari zatazuju tymi ospravedlneniami. Kazdopadne vsak, otec ma pravo vediet meno pediatra. To neexistuje take, ze matka nepovie. Nech sa jej opyta, ci to ma riesit sudnou cestou.

andrejka1974
20. máj 2023

@vandapirkova na prváka je to veľmi veľa ,mali by riešiť či tam nie sú napr.nosne mandle infekčné ,imunológia toľko hodín u mňa deti nikdy nemali a môže u prváka hroziť aj opakovanie ročníka

marsmykkok
20. máj 2023

Je to veľa fakt. Sú deti, čo choré nebývajú vôbec a majú vymeškaných 10-20 hodín za polrok. Potom chorľavejšie, čo majú 100-200 hodín a príde mi to ešte ok. Ale nad 200 je extrém, hlavne teda ak tam nebol nejaký dlhodobejší problém, že by bol napríklad mesiac mimo kvôli pobytu v nemocnici a tak. Ale na obyčajné chrípky, prechladnutia je to moc. Bud úzkostlivá matka, čo ho nechá doma aj so soplíkom alebo s tým, že ho škriabe hrdlo trocha občas (mňa napríklad v zime škriabe skoro stále a aj mám sopeľ z alergie na chlad) Alebo by to chcelo vyšetrenia a prísť na klb tomu, kde je problém.

pink_lady
20. máj 2023

moj syn siedmak tiez tento rok extrem. Na konci septembra prisiel zo skoly s vysokymi horuckami - kovid - 40tky mal niekolko dni, skončil v nemocnici. Odvtedy bol chory 8x krat, horúčnate stavy (41 v kuse niekolko dni), niekolko x atb (na zaklade CRP). Kasel mu brutalny pretrvaval niekolko mesiacov. Aj po prelieceni ATB. Je astmatik, v skole ich nezaujimalo ze "uz" je zdravy, robili mu dokola covid testy, nepomohlo ked sme mali potvrdene ze uz je zdravy a kasel su uz len dozvuky, museli sme ho nechavat doma (ak aj prisiel do skoly, o hodinu mi volali ze pridte si pre neho). ked kasel presiel prisli hnacky, odpadavanie, vracacky, epi zachvat. Ked uz som sa tesila, ze uz je ok a uz to do konca sk. roka dame (tiez vyse 200h vymeskanych), tento utorok ho o 1 v noci operovali na slepak. Cize zas 2 tyzdne doma aspon. Nechcem vidiet pocet vymeskanych hodin. Takze ano, ja verim, ze po 2r pandemie kedy boli socialne kontakty obmedzene, sa na neho vsetko lepi. a je uplne jedno ci je to skolkar či školák mladší/starší. Sú deti, ktoré sú k tomu náchylnejšie a tie čo máte zdravé deti, budte šťastné.
P.S.: pred 12rokmi nás lekar poslal k imunologovi po asi 4 respiracnych chorobach v kratkom case. Teraz neposle malych susedov ked su chory kazdy mesiac. Hold, doba sa zmenila, pandemia urobila svoje, plus, zas, na imunologiu sa v sucasnosti u nas caka 1 rok. Presne o rok davaju terminy. Takze tak. Ale - pokial je otec zapisany v rodnom liste, ma pravo vediet kto je jeho osetrujuci pediater - hoc cez poistovnu. A pediater mu to vysvetli. Ty osobne to nemas co riesit. Vobec.

pink_lady
20. máj 2023

a ano, teraz uz moze rodic davat ospravedlnenky 5 dni po sebe. Plati to tak do konca šk. roka, potom sa bude o to žiadať. Ja som to osobne riešila tak, ked nas poslali oni domov zo školy, bud som poslala mail doktorovi, alebo zavolala aby bol o tom zaznam - on uz povedal či mame prist alebo kolko ho nechať doma.
Inak nam ucitelky kazdy den posielali co mame sa ucit, ulohy - po navrate hned ho skusali. Mari sa mi ze uz je to povinnost ucitelky informovat o prebratom ucive. Ale nie som si ista. Pokial bude mat zvladnute ucivo, komisionalky robit nemusi. Nie je to nikde ukotvene v zakone, ze vtedy a vtedy musi. Dolezite je zvladnute ucivo.

katkami123
20. máj 2023

Ako to, ze otec nepozná meno pediatricky? To on s ním nezajde ku lekarke, keď je dieťa choré, všetko iba matka?

matabb73
20. máj 2023

@katkami123 tiež nechápem. Ak sa mu niečo nezdá, môže aj on zobrať dieťa k lekárovi. Najľahšie je pindať a nič nespraviť.

bazarik456
20. máj 2023

Ja sa vyjadrím len k tým hodinám, som prekvapená o akých počtoch tu čítam, u nás sú nad 100 vymeškaných hodín automaticky komisionálky a nikto nediskutuje, a áno, je to veľmi veľa.

matabb73
20. máj 2023

@bazarik456 to kde žiješ? Máte to tak v školskom poriadku? Veď u nás by mala komisionálky tretina triedy. Dcéra má každý deň 6 hodín. Len jeden týždeň choroby a hneď máš 30. Stačí keď je dieťa tri krát choré plus nejake vyšetrenia a hneď máš 100.

bazarik456
20. máj 2023

@matabb73 normálna ZŠ na SK, áno je to zakotvené v školskom poriadku. Dcéra mala vážnu nehodu a skončila v nemocnici, predtým nikdy školu nevynechávala, vyšetrenia sme vybavovali po škole alebo som ju vypýtala len z prvej/poslednej hodiny, kvôli tomuto mala 96 vymeškaných hodín a keď sa vrátila do školy, tak nič iné nepočúvala, len že nesmie už chýbať do konca šk.roka, lebo bude mať komisionálky.

matabb73
20. máj 2023

@bazarik456 dosť ma to prekvapuje, lebo väčšinou je to aj žiak vymešká viac ako 25% hodín. Niekde dokonca 30%.

bazarik456
20. máj 2023

@matabb73 u nás stále robia obštrukcie s vymeškanými hodinami, žiadne ospravedlnenie 5 po sebe nasledujúcich dní od rodiča, ale iba 3 dni za celý polrok, pritom niektorí lekári už ospravedlnenky dávať nechcú a hodia to na rodiča, a triedna u nás tie ospravedlnenky “navyše” v Edupage ignoruje a svietia tam potom neospravedlnené hodiny, nám sa to ešte nestalo, ale pravidelne sa to rieši na rodičku.

pink_lady
20. máj 2023

https://www.lewik.org/term/4478/komisionalne-sk...
https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/10187/kom...

https://www.rodinka.sk/predskolak/skolak/8-dovo...

Nie, komisionalky sa nerobia kvoli chybaniu v škole. Ale kvoli nedostatečnému počtu znamok. Ale tie dokáže Žiak získat aj ked pride po chorobe do školy...

mane01
20. máj 2023

@vandapirkova Ako, moje deti tento rok vobec neboli chore ale oni ani nebyvaju chore… lekarka nas vidi raz za dva roky na preventivke. Takze tak caste choroby, to musi byt znizena imunita… sucitim so vsetkymi, co tu pisete, ze mate tak casto chore deti… omg!

leskovael
20. máj 2023

No predstavím si žeby situácia nastala v mojom prípade - moj je tretiak a každý rok má vyše 200 vymeškaných hodin.. Máme za sebou vyšetrenia ORL, imunológiu spred 3 rokov ktorá nebola poriadna koli kovidu, tak sme sa vtedy nikam nepohli, teraz ju riešim nanovo...mal už 2 všeobecné lekárky s ktorými som riešila častú chorobnosť. Som na prášky z každého soplu, lebo viem čo nás čaká.. A keby priateľka môjho ex riešila, ako má moje dieťa veľa vymeškaných hodín a či len nezanedbavam jeho zdravotný stav, tak by som jej asi prišla osobne povedať svoje. Ja chápem že len zisťuješ ako to je, ale nie vždy je ex tá zlá, nezodpovedá a neviem aká ešte (hoci si súčasná partnerka myslí hocičo.. ). Aspoň teda ja ako matka len čakám na ten deň, keď bude dieťa konečne viac v škole ako doma a ja nebudem musieť neustále riešiť sople, vymeškané hodiny a hlavne doháňať učivo popri práci.

Otec nepozná meno pediatričky?? Veď je dieťa choré, môže s ním ísť k lekárke aj on a meno by vedel. Či klasika, len matka behá s dieťaťom k lekárovi, každú jeho chorobu musí riešiť ona a "príjemné" OČR ktoré zamestnávatelia tak milujú, sú tiež iba na nej? Bez ostychu Vám ho pošle chorého? Otec je po rozvode/rozchode len na zábavu či ako?

V škôlke bývajú deti často choré a často sa to ťahá ešte aj v škole. To potvrdí nejedna pediatrička. Áno určite by mala matka ísť aj alergo-imunológiu, ale je možné že budúci rok už bude lepšie. Predsa len je to prvák. Ak rodičia nevedia normálne komunikovať tak nech upozorni matku že ak nepovie meno lekárky, bude to riešiť na súde. Lebo nato má naozaj právo a matka je povinná také veci povedať. Hoci by naozaj stačilo, keby občas choroby riešil aj on a určite by vedel meno lekárky...

mogaa
20. máj 2023

nuž s dieťaťom môže ísť k lekárovi aj otec....rakže neveim čo riešiš...zavolať bývalej ke´d máte malého alebo keď je chorý a povedať jej že muž ide na OČR meisto nej - a určite s radosťou dá meno pediatra🙂

matabb73
20. máj 2023

@bazarik456 tak to porušujú školský zákon, lebo ten hovorí, že rodič môže ospravedlniť 5 po sebe nasledujúcich dní.

katkami123
20. máj 2023

Tak muž hlavne nechce byť potom so synom OČR, tak to je podľa mňa hlavný dvôvod, prečo nepozná meno pediatričky. Či tam v ambulancii by povedal, síce som otec, ale OČR vypíšte na matku? Matka OČR zakazdym asi byť môže. Možno by sa mohol aj viac otec postarať, aj keď sú problémy nie iba zábava a vedel by hneď.

zuza265
20. máj 2023

Vidim, ze tu pisu zeny bez skusenosti🙃

Matka musi podat info o pediatricke - meno, sidlo … vsetko. Musi informovat o zdravotnom stave aj o vsetkych dolezitych veciach tykajucich sa dietata.

Ako ma ist muz s dietatom k lekarovi, ked nepozna meno? Co ak je unho dieta len cez vikend? Co ak byvaju inde nez matka? Milion moznosti ale hned obvinit chlapa 🤷🏼‍♀️