7-ročný nechce chodiť von

26. mar 2023

Mám syna 7 ročného, ktorý nechce chodiť von a mňa to trápi, lebo mňa nebaví sedieť doma. Vždy keď ideme von, chytí doslova paniku, plač, presviedča ma, aby sme išli len na chvíľku. Doslova chce ísť len v blízkosti domova, aby sa mohol vrátiť domov čo najskôr. Keď ideme ďalej, autom, chytá ho ďalšia panika a dokáže hodinu drankat, že chce ísť domov, opakuje to dokola a nechce ani normálne kráčať, len stojíme na mieste a dohadujeme sa. V reštaurácii tak isto neobsedí, ak aj sedí, metá rukami, čo vzduchu ako pomateny. Ja som už z neho v koncoch a netuším čo mám s ním robit. Chcela by som aby viedol aktívnejsi život. Mám ísť k psychologicke alebo čo mám robiť? 😢

pribinak
26. mar 2023

No áno k psychologické, môže to byt nejaká forma úzkosti.

dadka128
26. mar 2023

Uzkost a panika uz každého sa inak prejavuje ci dieta dospelý, urcite by som sla ku psychologicke ako dlho to trva ?

autor
26. mar 2023

@dadka128 ja už presne ani neviem, možno od 4 rokov, odkedy tak viac si uvedomuje.

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
panelacikova
26. mar 2023

autorka - a doma čo vlastne robí? čím sa zabáva? aké činnosti ho doma bavia? čo robí celé dni?

tinkavvv
26. mar 2023

Urcite k psychologicke.
Ale kazdopadne 7-rocny by uz mal byt schopny popisat preco chce ist domov, co sa mu nepaci... skusit o tom komunikovat. Alebo dovod preco chce ist domov - co chce robit? Nie je vonku / mino domu nic, co by ho zaujalo?
Ale kedze to uz trva dlho, tak urcite riesit.

A do skoly mu nerobi problem ist?

marca12
26. mar 2023

Moze to byt uzkost alebo aj lenivost. Netravi vela casu na mobile alebo pred tv?

autor
26. mar 2023

@tinkavvv do školy vie že musí. Aj to je problém, že nemá kamarátov 😢 Je introvert, plus je aj taký iný, pravdepodobne ma diagnózu Asperger, preto sa s ním nechcú hrať.
Doma chce byť z dôvodu, že sa chce hrať minecraft, a jeho ideálny víkend je byť cely doma.
Keď ideme von, plače, že nebude mať čas na hranie a že mu "mám dať voľno".

autor
26. mar 2023

@marca12 iba minecraft na xboxe, prípade pokémon karty.

panelacikova
26. mar 2023

a na tom x-boxe trávi koľko času denne?

seahorse27
26. mar 2023

Ak mate podozrenie na Aspergera, tak jeho spravanie je pravdepodobne sucastou diagnozy. Ked budete mat dg. na papieri, skuste sa poobzerat po cielenych terapiach zameranych na uzkostne prejavy, zvladanie zmien a pod. a urcite sa pohnete vpred 😉 Drzim palce

rohypnol1
26. mar 2023

Su to typicke prejavy zavislosti. Uvidis, ze ked odburate tablet/xbox/mobil, rad pojde von hladat cinnost.

tinkavvv
26. mar 2023

A ako dlho sa denne hra? Ja mam tiez 7-rocnu, ale ma limit a uprimne to ani nevyuziva. Snazim sa jej vyplnit cas inak. Aj ked sme doma. Moze to byt aj zavislost, ze nema na nic ine chut, lebo vie, ze o to menej sa bude hrat.

alex49
26. mar 2023

opíš jeho bežný víkendový deň, napríklad čo robil dnes? ak má ako jediné vyplnenie volného času a ťahá ho to domov, aby sa hral, tak je závislý.

autor
26. mar 2023

No popravde všetok čas čo je doma, mimo domácich úloh a hrá. 😢 Otec ho v tom podporuje a hrá s ním. Je pravda, že vedia spolu pri tom aspon interagovat, rozprávajú sa, smejú sa... Ale ja ozaj sa cítim ako navyše, neviem ako s ním mám tráviť čas. Nebavia ma veľmi aktivity vo vnútri v byte.

michu_
26. mar 2023

zrusit hry. 7 rocny? normalne- odvykacka... :D pokecat aj s otcom o tom urcite. take dieta ma est e toho vela co vo svete objavovat ineho a zaujimavejsieho a prospesnejsieho pre nho nez hry. to mu musite vy s muzom ukazat , co vsetko sa da robit aj v realnom svete , ake rozne zmysluplne veci ho vedia "naplnit.
je to brutalne navykove pre tak male deti. potom ked bude mat tak 13 od pc ho uz nijak nedostanes. 🙄

alex49
26. mar 2023

A sme doma, v prvom rade sa porozprávaj z mužom, 7 ročné dieťa nemá tráviť celé dni pri hrách na xboxe. Má čítať, skladať puzzle.

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sissy27
26. mar 2023

V prvom rade zrusit pc / xbox - v jeho pripade uplne, nie len obmedzit. A zapajat ho do beznych veci - pomahat v domacnosti, ist spolu na nakup, na navstevu, na bicykle… toto smrdi viac zavislostou na hre ako aspergerom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dagmarovita
26. mar 2023

Je to sice po česky, ale dá da to porozumieť ...velmi jasný članok od detskeho psychiatra o výchove detí...doke je o pocitacoch a detoch ako posobia..aj ked je spomenute adhd, nech ta to nemyli plati to pre vacsinu ludi. Skus si to pozorne prexitata co sposobujete synovi. https://www.jaroslavmatys.cz/vychova-ditete

Hranie hier a dlhobodoby socialne siete u deti..dumujú mozog doslova..je o tom vela stúdií..zdravy mozog má ryhy, ti ktori vela hrali majú hladky mozog...a s tym idu skor ci neskor vázne diagnozy.

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dagmarovita
26. mar 2023

gumujú tam malo byt

.,tu má clanok ten doktor o zavislosti na elektronike https://www.jaroslavmatys.cz/deprese-nebo-zavis...

simona20201309
26. mar 2023

Takto si dodrbat vlastne dieta.... 😨
Ako sory, nebudem slusejsia ani empaticka.
Aby 7r dieta všetok svoj voľný čas travilo hrami a oberas ho o všetko, čo mu život prinasa?
Nemusí mať aspergera. Kludne môže mať digitalnu demenciu a kadejaké iné diagnózy, vďaka vám, rodičom.
A možno je len závislý, potrebuje liečbu.
Zakázať hry, navštíviť psychológa a ukázať mu aj iné možnosti, ako sa dá tráviť voľný čas.
Ide leto.... bicykel, kolobežka, korcule, túry, .... pre boha,.... nemám slov.

myela
26. mar 2023

mozno ma aspergera alebo nejaky autizmus, ale to mozu byt aj prejavy zavislosti, to sa mi skor zda podla toho co pises, je to pre deti hrozna namotavka, mali by ste s tym seknut, kym mu to este viac neuskodi. napr pravidlo ze hru len cez vikend na hodinku, viac nie, lebo aj to je vela. a trochu viac sa mu povenujte spolocnymi aktivitami. skuste najprv len tie vikendy a ked da to nezlepsi zruste to uplne.

gabika0825
26. mar 2023

Určite smer psychológ!! Môže ísť o nejakú diagnózu…

andreatytler
27. mar 2023

Cele dni hra hry a tebe to nepride skodlive?😲 Ty ho nechas? Odkedy sa hra? Od 4 rokov? Co robi jeho otec cele dni? Tiez hra?

majka1921
27. mar 2023

Pises ze 'pravdepodobne ma diagnozu Asperger' - znamena to, ze ste to uz s niekym riesili? Nie kazde dieta, co je trochu ine nez "normal" musi byt hned autista.
Nechali ste to zajst strasne daleko, ale nevadi - vidis problem, treba urgentne riesit a s odbornikom, toto uz sama nedas. V prvom rade poriesit muza - ak ho on bude v hrani podporovat, akakolvek tvoja snaha bude zbytocna. On je tiez silny gamer?? Jemu to pride fakt ok? Vy dvaja musite drzat spolu a mat odhodlanie, jedine tak synovi pomozete. Podka mna je tiez uz zavislak, tak neodvazim si radit ako to liecit, jednoznacne najdi psychologa.

autor
27. mar 2023

@majka1921 muž hry nehráva mimo času čo hrá so synom. Problém je, že sme sa rozišli a každý z nás razí inú teóriu čo je pre dieťa dobré. Neviem či to mám riešiť súdne, aby ho dali do mojej opatery, alebo aspoň striedavku.

autor
27. mar 2023

@majka1921 tá diagnóza to sa teraz určuje, ale zatiaľ nemáme ju urcenu.