Má už 7 rokov, výber nechávame väčšinou na ňu. Objednali sme jej cez e-shop nové oblečko, všetko v poriadku, až kým sme jej pred týždňom neotvorili skriňu s návrhom, že treba pár obnosených kúskov vyradiť. Zasekla sa, že ona ich nedá preč a odvtedy trucuje a nechce vôbec nosiť tie nové pekné veci. Nedá sa s ňou pohnúť, nechápeme, čo jej to vošlo do hlavy... Pritom ide len o jednu ošúchanú mikinu, dve tričká, dvojo legín a jedny jeggíny, nič strašné. Je to nejaké obdobie vzdoru?
Moja ked ma nieco oblubene, tak sa pozriem v bazare po vacsej velkosti, ci niekto nepredava. Ale ona si da povedat - vysvetlit, ked jej je uz nieco male a treba to vyradit. Ma 6r.
Mojej kupujem obdobne stále o číslo dva väčšie aby nemala problém, ale sú kúsky, ktorých sa vzdať nechcela, no sú aj také, ktoré som skôr ja chcela, aby ich nosila a ona ma stopla. Možno ta tvoja chce svoje veci a tie vami vybrané jej nevyhovuju, alebo symbolizujú niečo pripadne ms kamošky co také nosia. .. Ja už nebojujem, snažím sa kupovať obdobu toho, čo rada nosí. S jej dvojčatom vyberáme, komu posunieme, čo už nevynosia, niečo si rezervovali známe.... Každopádne sa snažím obom deťom vyhovieť v tom, v čom sa cítia dobre hlavne pohodlne. Spýtaj sa dcery, čo jej vadí ci tie nove veci, alebo to, že nemala možnosť si vybrať sama alebo to, čo s vyradený mi chceš urobiť? Tvoja ti odpovie
Ja by som jej ich nechala na nosenie doma. Onedlho z nich aj tak vyrastie a potom už snáď nebude protestovať s vyradením 🙂
@jajka71 Nove veci jej nevadia, vyberala s nami, aj nosila, až kým sme nechceli vyraďovať. Napríklad tú mikinu by nosila najradšej nonstop, ale to nejde... Na doma má aj kopec iných vecí.
ja som bola taka ked som bola mala.. nosila som to iste dokola.. mama vtedy prala ked som spala, inak to zo mna nemohla dať ani dole. Nenavidela som nove veci, stale to iste stare...v tom som sa citila najlepšie. Ono to prejde časom 🙂
Nerozumiem, preco tie veci treba uz vyradit, lebo su jej male? Alebo su uz prilis osuchane? Ak su nositelne, nech nosi 🙂 Pridam nas pribeh, moja dcera ma totalne iny vkus ako ja uz od skolky. Milovala tie tutu suknicky, ligotave veci a dokonca ju starka naucila na silonky. Raz ked bola u nej, tak sa zamacala v zahrade a starka jej potom dala svoje silonky, boli take bleducko fialkove a odvtedy nasa hviezda do skolky pytala silonky. Ja by som ju navliekla do legin, teplakov, ved na preliezky cchodila, divoska bola.... Dokazala hodinu trucovat. Teplaky ani pocut. Ja som bola z toho na prasky. Raz dostala od starkej svetrik cely posiaty flitrami, ja ked som ho zbadala, povedala som si auc, toto mam davat malemu dietatu? Jej to bol najmilovanejsi svetrik, tiez by ho chcela kazdy den. Pre porovnanie ja som totalny praktik, nohavicovy typ, lezerny, musi byt vsetko bavlnene, inak ma skriabe... Prave vtedy niekedy som pocuvala v radiu s ceskou navrharkou rozhovor a ona rozdelila zeny do skupin princezna, diva, rebelka, kamoska... a celkovo asi 8 ich bolo, podla toho, aky zeny preferuju styl. Princezna volankate, kvetinkove, cipockove, rebelka cierne, potrhane, vybijane... osvietilo ma, ze uz aj male deti maju vyhraneny vkus v sebe, a darmo ho my dospelaci lameme. Uz som vyber veci nechala na nu, aj ked niekedy som si fakt uzila, ja siva mys 🙂 Raz si na seba naviazala satky, a spravila si tak rozviate saty, a mohlo sa ist na navstevu... ja som chvilu trvala, nech si oblecie normalne saty, ale aj tatusko sa jej zastal, ze co ved je totalne originalna a sli sme... Moja dcera ma uz 10 a dokaze sa tak zladit, ze ju obdivujem. Je odvazna, miestami aj extravagantna, ked si daco uviaze na hlavu, ruku, da velke nausky, prevazne je ale elegantna, miluje saty, sukne, tuzi po lodickach... Ta elegancia jej zostala. A uplne len z pozerania filmov, dievcat na ulici, v skole, totalne vie, co je modne, povie to a to by som chcela a potom hladame v obchodoch. Niekedy to ani nemusi byt modne, len sa jej taky styl paci. Ma to po tej nasej silonkovej starkej, aj ona si take velmi vkusne veci vybera a ja jej styl obdivujem, hoc je to svokrusa 🙂
@jumama akoby som o mne a mojej dcére čítala 😅 ja som tiež totálne praktický človek, najradšej nohavice a tričko nič extra.. moja dcéra totálny opak odmalička miluje sukne, šaty, flitre.. má 7 a nechávam už na ňu čo si oblečie, len urcujem spodné vrstvy cez zimu aby nezmrzla. A vždy vyberá úplne inak ako ja, ale pekne az má to vždy prekvapí.. kedysi som zakazovala nosiť tie veľmi krásne veci, ale odkedy je koronacas, tak ju nechávam nech nosí fakt čo chce.. a tak vklude ide do polí v satenovych fialovych šatách s gumakmi 😅 a málokedy niečo zničí..
Verím, že niektoré baby ten zmysel pre módu majú v sebe, ja som ho asi nikdy nemala..
Čo sa týka témy - veci ktoré chces vyradiť vyraďuj až po sezóne, keď ich uz nebude vôbec nosiť a budú malé.. veď to je normálne že má rada určite veci a tie sa musia stále dokola prať..
Aj moja je taka a nevyradujem , ked su jej male vtefy sa ich vzda a uplnr naj kusky sa vzdy snazim zohnat nove len väcsie...
Ja by som jej ich tam nechala
Sú deti ktoré majú veci obľúbené a nosia do rozpadnutia, môj muž aj v dospelosti nosil tričká kým sa na ňom nerozpadli....
Možno len nechce vyradiť.....
niekedy naozaj nechápeme, čo sa s našimi deťmi deje a čo im behá po hlave - my sme mali doma taký extrém, že môj syn si taktiež nechcel obliecť nič nového - on aj súhlasil, aby sme to kúpili, ale nakoniec si to doma už potom nechcel obliecť. Mala som neskutočné nervy, doma kopec absolútne nového, ale nevynoseného oblečenia - jednu trigovicu nosil 4 roky, normálne som sa hanbila a v škôlke/škole som povedala, že je to jeho obľúbená a má ich doma viac rovnakých kusov ... naozaj to trvalo roky, našťastie máme staršieho syna a niektoré veci bol ochotný nosiť po ňom. Po rokoch som to jednoducho vzdala a synovi fakt nič na oblečenie nekupovala. Mladý muž sa spamätal až ako 15-ročný a či veríte alebo nie, až ako 15,5-ročný ma poprosil, že on by si teda niečo chcel ísť kúpiť na oblečenie, čo by bolo len jeho a nebolo to po bratovi. Takže s malou podľa mňa momentálne nič neurobíš, nechaj tomu voľný priebeh, priebežne jej ponúkajte nové oblečko, možno si to rozmyslí. Staré veci by som nasilu určite nevyhadzovala, príde čas, kedy sama pochopí, že je jej to malé. Ja som tiež niekoľkokrát išla do extrémov a zo zúfalstva som synovi vyhodila niektoré kúsky oblečenia a doteraz mi to spomína, ako ho to trápilo.
podla mna normalna reakcia, kamaratka to tak s dcerkou mala rovnako, proste sa nechcela zmierit s tym, ze stare veci uz tak povediac neoblecie. ano nove veci boli este aj krajsie, no chce to cas a hlavne sa o tom tak nejak rozumne rozpravat
Veci vždy triedim s deťmi. Všetko, čo im je malé ide automaticky preč zo skrine. Proste, ak to už neoblečú, niekde ich to tlačí, je im niečo úzke, necítia sa v tom dobre, tak sú si vedomí, že to musí ísť preč. Všetko, čo si chcú ešte nechať, tak to ostáva v skrini. Vôbec neriešim, ak majú obľúbený kúsok, na ktorom vidno viac nosenie, ale im je to stále dobré. No a čo, príde deň, kedy to už fakt na seba nedajú, lebo im to bude malé.
Ak ide naozaj len o 6 kúskov, tak to neriešte. V skrini to nezaberie tak veľa miesta a ona sama časom zistí, že tie veci už na seba proste neoblečie.
Uplne ju chapem, vyhadzovat stare veci som sa naucila az ako dospelá...ponozky som ako dieta nosila, hoci bolo na nich mnozstvo dier a aj velke...anibzadtopkat som jej nedovolila...na doma som ich milovala (samozrejme von som ich nenosila,ale doma a na záhrade mi ani dnes nevadi chodit v starych veciach.)proste ked je nieco obľúbené,tazko sa toho clovek vzda)
U nás sa záhadne stratia cestou do práčky. Deti ešte sú malé ale muž má 40+ a podobný detský rozum. Keď zmizne mesačne jedna vec, tak neprotestuje 😘
No obľúbila si tie staré kúsky a je jej ich ľúto vyhodiť. Celkom bežné. Mne je tiež ľúto ak mám nejaký kúsok čo je pohodlný, dobre mi sedí, páči sa mi a napríklad po oprati zistím že tam mám už minidierky a nebudem to už môcť nosiť. Ale som už stará, vyhodím a je. Ona s deckym rozumom to vníma inak. Nechaj jej tie veci a skús dať pár týždňov čas a vyhadzuj keď odsuhlasi ona, môžeš ju navadzat tým, že je to už deravé, osuchane, malé a ísť jej príkladom že spolu vypracete napríklad tvoju skriňu nech vidí že aj ty triedis veci.