Prosím o radu, syn má presne 6 a 1/2 roka a stále nevie povedať R. Na logopédiu chodíme od 4 rokov, poctivo cvičíme, každý deň posielame logopedičke videá, všetky ostatné písmenká sa naučil a to R stále nie a nie... bol to aj jeden z dôvodov odkladu a ja sa desím toho, že v septembri pôjde do školy ako 7-ročný a stále ho nebude vedieť povedať. Máte niekto skúsenosť, že ešte aj takéto väčšie dieťa sa to naučí? Lebo moja svokra stále tvrdí, že sme to zanedbali a že už sa to nenaučí...
@lienka175 so staršim sme chodili tiez 4 roky. A nepomohlo. Vekom to prišlo. Až okolo 9 rokov sa to naučil, začali sme chodit v 5tich rokoch. Kým neračkuje tak myslím že to príde samo. Sú myslím len 2 metody nacviku. Nahradit r písmenom d a druhá cez predĺžene r ( akoby strieľal)). Držím palce
@pribinak ja si nemyslím, že v tom je problém... podľa hodnotení a recenzií sme sa dostali k jednej z najlepších logopedičiek v meste... mám napozerané aj videá od uznávaných českých logopedičiek a idú na to presne tak isto... on proste nevie uvoľniť jazyk, stále ho napína a tak sa proste R povedať nedá... tak že či ešte dúfať, že ten jazyk naozaj povolí... či má nejaká mamička konkrétnu skúsenosť
Jasné, že sa to môže ešte naučiť. Niektorým to naskočí neskôr a iným zas nikdy
https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/syn-nevie-v-7-mich-rokoch-povedat-r/
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/3-5-rocne-dieta-nevie-povedat-r-2/
A ked sa nenauci tak co? 🙈
@lienka175 Moj syn tiez nevedel "r" az do cca 7,5r. Koli tomu dat odklad ma veru ani len nenapadlo. Nevedel ho cely prvy rocnik, ale raz do tyzdna chodil k ich skolskej logopedicke. Pred tym sme nikdy nikam s tym nechodili. Hmmm vsude vseho bol pri nej asi 5x po cca 10 -15min. Potom prisla korona, tak sa nikde nechodilo, boli deti doma. Dost ma to stvalo ze stale to "r" nevie aj ked sme tak sem tam snazili nacvicovat a trenovat. Potom prisli prazdniny a mal uz ist do 2.roc. (cize mal 7,5r.) a ja som objednala dvd lucinka pusinka 3, kde sa venuje aj "r'. No 2x sme to kukli, potrenovali sme a do tyzdna to bolo tam ! Takze da sa aj v takom veku ak samozrejme nie je nejaky fyziologicky problem. Tak som bola cela haopy ze sme do 2.rocnika uz sli s krasnym cistym jasnym "ŕŕŕŕ".
@yanni no je to rečová vada. Niečo, čomu sa každý snaží vyhnúť, podobne ako napr. krivej chrbtici. Obmedzuje to veľmi výrazne aj výber povolania. Ja by som to isto nezanedbala a trvala na správnej výslovnosti, ak to je len možné, teda ak tam nie je nejaké zdravoté obmedzenie.
@lienka175 v 6 rokoch to ešte nie je zanedbané, ale určite najvyšší čas. Robíte aj rôzne cvičenia jazykom? Proste ten jazyk rozhýbať, oblizovať, skúšať grimasy, kadečo. Moja dcéra sa naučila v 6 rokoch tým klasickým nahrádzaním td, ale ona vyslovene chcela, logopedičku brala ako záujmový krúžok 😎 😀 a bola silno motivovaná. Určite sa nevzdávajte a hlavne dohliadni, aby svokra nehovorila pred dieťaťom, že sa to nenaučí, podvedomie robí tiež veľa... Nerobiť z toho vedu, ale systematicky a neoblomne precvičovať, občas dať úplnú pauzu.
Proste sú veci, ktoré sa zdravé deti vedia naučiť, a treba to dotiahnuť. Môj 7-ročný syn nevie bicyklovať. Túto jar si ideme dať výzvu naučiť ho, lebo je to podľa mňa veľmi dôležité... s r je to podľa mňa podobné. Vidím, aký je to hendikep, že nešoférujem. Za mňa sú to všetko veci na podobnej báze - naučiteľné veci, ktoré ak sa dajú zvládnuť, treba to dotiahnuť.
p.s. áno, chcem začať šoférovať 🙂
Ja len, nedavno som pocula jednu fajn radu, nehovorte, ze cvicite, ale ze sa hrate. ;) Drzim palce, u nas to R vyskocilo zo dna na den.
@lienka175 ani môj nevedel R, keď nastupoval do školy, nikoho nenapadlo dávať mu kvôli tomu odklad. Ak sa ho nenaučí nikdy, tak nebude nikdy chodiť do školy? Ale naučil sa v prvej triede, raz prišiel k logopedicke a zrazu z neho vypadlo. A to sme tiež chodili dosť dlho. Naučí sa aj tvoj neboj, a keby náhodou aj nie, nič sa nedeje. Aj ja vediem plnohodnotný život 🙂
je to ok, moj ma 6 a este nevie, trenujeme....starsi syn sa tiez nacuil az v 1.treide, ekd mal vyse 6,5r. ....a to sme tiez trenvoali, makali, skusali od 4r. ......ked vypadli horne zuby, same nabehlo.....tvoj uz ich ma vonku?.....
@lienka175 Moja sestra sa naucila R az niekedy na strednej skole. Jej dcera je prvacka a rackuje uplne rovnako ako kedysi ona 🙂 Nie je s tym v skole ziadny problem. Jeden moj spoluziak rackoval este aj celu strednu, potom isiel studovat slovencinu a v ramci toho sa nejako naucil. Takze da sa aj v dospelosti este naucit.
@lienka175 môj manžel (35 rokov) dodnes nevie povedať úplne čisto "R", najmä teda keď ma rýchlo povedať po sebe ŕŕŕŕŕ.. toto mu nejde vôbec. Ale nikdy to u neho nikto neriešil. Moja sestra nevedela povedať "r" tak veľmi,že ešte aj na základnej škole písala namiesto r písmeno j alebo l. ale vyrástla z toho,nejak sa sama naucila 🤷 Osobne by som to len tak nenechala,a myslím si,že robíte vsetko čo sa dá. Môže sa stať,že musí byť väčší,aby dokázal to odsledovať a dávať si na to pozor (ako môj muž),proste to príde vekom. Skúsenosťou či odborne radiť veľmi neviem,tak aspoň také povzbudenie 😉☺️
@lienka175 Dcera nevedela R strasne dlho, nedavali sme odklad, len ucitelka v skole mala zvlastny pristup, a stale mi do slabikara vypisovala , ze trenovat , uz ma to nebavilo a nepacil sa mi jej pristup :( a pri tom sme tak poctivo trenovali, nebude to vtom, ze si to nejako zanedbala, to kludne povedz svokre :D viem o com pisem , bolo to strasne tazke nadrvit R, naucila sa to aj na zaciatku 3.rocnika, ked sa im zmenila triedna ucitelka, a my sme vselijako skusali to pismenko, uz som bola z toho nestastna, ze taka velka nevie to pismenko, :(
kamaratkina dcera R vedela pekne povedat, ked mala 1,5r
my sme zacali chodit na logopediu cca 4,5r ked mala
@sorciera24 nie, zúbky sa mu ešte ani len nekývu, ani jeden
@kristiii
@silvike odklad sme nedávali iba kvôli tomu, hore píšem, že to bol jeden z dôvodov... ten hlavý bol citová nevyzretosť, je narodený cez letné prázdniny, najmladší v škôlke, absolvovali sme aj testy školskej zrelosti, intelektuálne nadpriemer, emocionálne podpriemer... ten rok navyše v škôlke (v škôlke ako v škôlke, keďže je korona a po Vianociach ešte stále nenastúpil do škôlky, keďže ja mám HO a nechcú mi ho zobrať) mu veľmi pomohol... na školu už pripravený je, len to R
@lienka175 no vidis.....pockaj kym vypadnu....uplne inak sa bude rozpravat....fakt u nas R nabehlo hned ako vypadli zuby a rastli nove.....neboj sa, nabehne.....do skoly v pohode bez R.....nebude jediny.....
@lienka175 My sme so starším synom chodili na logopédiu skoro 4 roky. Samotné R sme trénovali takmer rok, naučil sa ho až v polovici druhého ročníka. Niekedy som už bola zúfalá... V škole s tým problém nikdy nemal, ani od detí ani od p. učiteľky. Práveže patril k najsikovnejsim aj v slovenčine. Dnes veľmi rad a vela číta. Takže to chce asi len tréning a čas.
@lienka175 pred rokmi nám s týmto pomáhala úžasná pani logopedička susedka, stará škola, už vtedy bola dôchodkyňa, už nie je medzi nami. Hovorila mi, že sa nemám báť, lebo R je úplne normálne keď sa dieťa naučí až... a teraz si fakt presne nepamätám, či povedala až do 7 alebo 8 rokov... lebo proste príroda. Pomáhala mojim deťom trošku rozhýbať jazýček ale vraj ak je problém iba v R a ostatné hlásky sú OK, netreba sa strachovať, deti majú čas a to naháňanie, aby všetko vedeli ešte v škôlke, nie je prirodzené. Učila ich zábavnou formou, žiadny dril, deti sa na ňu tešili.
@lienka175 môj syn sa naučil R v treťom ročníku...dovtedy chodil aj logopedičke ale stále to r nevedel....potom sme prestali a zrazu to prišlo samé....proste sám na to prišiel ako dávať jazýček...fakt a starší syn tomu to tiež trvalo ale len do prvého ročníka tuším...proste niekedy netlačiť na pílu...u nás to tak bolo
Dobrý deň, som študentkou logopédie a mám za sebou všetky predmety týkajúce sa raného vývinu reči, narušení raného vývinu rečí a porúch súvisiacich s rečou, ktoré sa objavujú už v predškolskom či školskom veku. V momentálnej situácii ponúkam online hodiny (cez teams/skype/zoom/messenger) s deťmi. Či už máte logopéda a iba by ste chceli zintenzívniť terapie, ste na čakacej listine k logopédovi, alebo máte pocit, že s rečou vášho dieťaťa nie je všetko v poriadku, môžeme sa dohodnúť na spolupráci. Mám skúsenosti s prácou s deťmi predškolského i školského veku a verím, že aj v online priestore budeme vedieť zapracovať a zlepšiť komunikačné schopnosti vášho dieťaťa. Ak by ste mali záujem, kľudne sa mi ozvite a poskytnem vám bližšie informácie 🙂
Skúste inú logopedicku.