6 ročný syn ma často provokuje a ja to nezvládam

iivanah
9. okt 2021

Ahojte maminy, mám 6r. syna prváčika a už dlhšie mám taký problém, že sa v mojej prítomnosti tvari, že nevie, čo a ako má robiť, napr. základné úkony ako obliekanie, ranná hygiena, jedenie a podobne, jednoducho ma často provokuje. Nepomáha ani vysvetľovanie, že mi tým nijako nepomáha a on sa tým vlastne zabáva. Stane sa, že na konci dňa to už nevydržím a rupnú mi nervy a potom mám výčitky a je mi z toho nanič, ako som prehnane reagovala. Naozaj už neviem, čo mám robiť, trpezlivosť nepomáha, navyše keď je času málo a nemám naozaj energiu mu neustále pripomínať to isté, čo už dávno vie. Dostala som aj radu, že mám činnosti zmeniť na zábavu ale ako to mám urobiť? Nepomáha ani motivácia typu, keď spravíš toto, ja ti za to dám/spravím alebo nedám nespravím toto. Ďakujem pekne za akékoľvek rady.

pribinak
9. okt 2021

@iivanah a hladný už bol? Dať na stôl, ak neje, chvíľu počkať a ak nevie ako jesť, zobrať zo stola, ale nedať jesť, až keď bude ďalšie jedlo pre všetkých členov rodiny

zaira1111
9. okt 2021

@iivanah máme to doma..... Hrôza des

maminkadeticiek
9. okt 2021

Nechala by som ho ist take neumyteho,hladneho do skoly.Nech urobi co chce,co stihne.Nech mu spoluziaci povedia ze mu smrdi z ust,nech mu skvrka v bruchu.A co?!Nic sa nestane,zisti ake je to ostat hladny a nabuduce si 2x rozmysli.Ved mu das desiatu.Mna vytaca dcera pomalostou sialeneho levelu.Pracujem na tom veeeeelmi dlho a nic nepomaha,je taka.Nechala som ju teda zmeskat do skoly.Nech sa chysta vlastnym tempom.Nech prevezme zodpovednost,vysvetli to,zahanbi sa a poobede som zavolala ucitelke ze to nebola nahoda a co s nou riesim.Dohodli sme sa ze ma podpori.Tusim to trosku pomohlo.

lenka2710
9. okt 2021

@iivanah ja mam doma to isté, a začalo to keď začala chodiť do školy, tiež je prvacka! Predtým nebol žiaden problém, prišli sme zo škôlky, prezliekla sa, ak bola hladná najedla sa atď! Teraz príde zo školy, xkrat jej poviem, aby sa prezliekla, koľkokrát ostane v tom bo jej sa nechce, o jedle ani nehovorím! Mam ešte 15 mesačneho, tak vždy sa chcem s ňou učiť keď spi! Minule sme to ani nestihli, lebo sedela nad polievkou skoro hodinu a kým sme sa dostali k úlohám, malý sa zobudil! Ráno to isté, stále dokola každý deň jej hovorím to, čo do nedávna robila automaticky, úplne základné úkony, cikat, umyť, obliecť, už sa cítim ja ako debil! Minule mi už ruply nervy a keby som hneď neodisla z izby, tak už jedna letí vzduchom 🤷‍♀️ neviem co sa s ňou porobilo, drzá je ako plostica, odvrava

iivanah
autor
9. okt 2021

@maminkadeticiek radšej by som to chcela riešiť trocha inak

21oktober
9. okt 2021

Ja som to s jednou dcérkou riešila počas predškolskej , rána s ňou boli utrpením , vždy sa na ňu čakalo , 100 krát sa upomínalo až raz sme sa dohodli s manželom a učiteľkou že sa povie raz a potom už nie . Nuž nepovedalo sa , 7:30 milá dáma v pyžame na raňajkách , zjedených pol rožka. Manžel pristúpil zozadu , zdvihol ju a odniesol do auta, nasilu priputal prehodil deku a odviedol do škôlky . Samozrejme v škôlke sa jej pýtali prečo je tam v pyžame a či nemá ani umyté zuby , pýtali sa jej to deti . Celý deň bola v pyžame ,deti išli von a ona ostala dnu s inou triedou . Viac sa nám to nestalo .

iivanah
autor
9. okt 2021

@lenka2710 tak to je asi jedna z tých lepších možností, odísť do druhej izby....ale ako mám zabrániť tomu, aby sa neopakovalo aj to, keď zareagujem tak, že ma to potom mrzí a navyše aj preto, lebo mu tým nedávam vhodný príklad a nechcem, aby si pamatal hlavne tieto reakcie....lenže, ja to už naozaj niekedy nezvládam, je toho veľa (práca, domácnosť, starostlivosť o syna a všetko ostatné, škola, krúžky, takmer žiadny voľný čas na seba. Bývam sama so synom v inom meste).

lilope
9. okt 2021

@iivanah s čím sa rád hráva? Má telefón / tablet/ X - box/ počítač? Ak má niečo z toho a dávaš mu to neobmedzene, treba to obmedziť. Ak nespraví toto, tamto čo od neho vyžaduješ, buď mu tú vec obmedz alebo zakáž na ten deň úplne. Ak má napr. povolený mobil na hodinu denne, nenaraňajkuje sa, 10 minút dole z času na mobil, neumyje si zuby, ďalších 10 minút dole a zásadne to dodržiavať. Keď to nejde po dobrotky vysvetľovaním a robí ti vyslovene schválne a ani pozitívna motivácia nezaberá, musíš ho nejakým spôsobom za jeho správanie potrestať a vždy to dodržať! Uvidíš, vzdorovanie prestane keď bude mať z neho len nevýhody.

sissy27
9. okt 2021

@iivanah jednoducho. Keď sa nevie obliecť, umyť, najesť, tak pôjde do školy v pyžame, hladný a neumytý. Nevidím problém. Provokuje? Tak tu je dôsledok. A odviedla by som ho do tej školy v pyžame vysmiata od ucha k uchu, žiadne nervy.
Ale na druhej strane, možno je to trošku aj na zamyslenie - venuješ synovi dosť času? Nie je to z jeho strany dožadovanie sa pozornosti? Keď ti robí takto naschvál zle, tak mu proste venuješ čas a pozornosť, negatívnu, ale venuješ. Vieš, často deti počujú, ako nie je čas na toto, na tamto, teraz sa nedá, počkaj chvíľu… ale keď robia zle, tak zrazu je dostatok času všetko odložiť a obrátiť svoju pozornosť na deti, pýtať sa prečo to urobili, vymyslieť trest, vyhrešiť, zrazu už čas je… netvrdím, že to musí byť tvoj prípad, ale za zamyslenie to stojí.

iivanah
autor
9. okt 2021

@lilope keď na neho toto veľmi nefunguje, skôr by pomohlo niečo iné, len prísť na to, že čo asi, treba sa asi skúsiť pozrieť na veci z jeho pohľadu a prísť na to, čo ho asi vedie k tomu, čo robí resp. nerobí ale mám také tušenie, že to bude najmä tá chýbajúca autorita zo strany muža? Inak na margo k pc, mobilu, tabletu, x-boxu, nič z toho som mu doteraz nedávala, keď mobil tak veľmi zriedka zahrať sa na chvíľku edukatívne appky a tv pozerá iba večer rozprávku pred spaním. Skôr ho budem musieť priúčať mobilu,pc, aby zase nebol pozadu v porovnaní s rovesníkmi🙂. Má ešte prosím niekto nejakú inú odskúšanú metódu, ak vôbec nejaká v takomto prípade existuje? Alebo už len pevné nervy a nekonečná trpezlivosť pri obmedzených najmä časových možnostiach a aj tých ktoré sa týkajú pevnej psychiky🙂) Ďakujem🙂

lilope
9. okt 2021

@iivanah keď nič z týchto vymožeností nepoužíva, tak s tým teda naozaj nepochodíš. Ak mu teda ani zakazovanie obľúbených činností/ hračiek nepomáha, tak naozaj mi nič iné nenapadá. Vyskúšala by som robiť tak isto nejakú činnosť pomaly (keď na to budeš mať čas) ktorú od teba požaduje. Chce niečo podať, rob to pomaly ako on, chce zapnúť rozprávku, daj si na čas ako on a neurob to hneď. Pomaly je pred odchodom do školy, pôjde hladný, ak cez víkend, nechala by som ho pri tom sedieť kým nezje (ak by nechcel, nenútila by som, ale zostal by hladný). Ak nič nepomôže, už len skúsiť psychológa - aspoň skúsiť ísť si po radu od odborníka keď si nedáš rady, možno príde na to, prečo to robí a ako na tom pracovať.

heidy222
9. okt 2021

@iivanah Moja 6 rocna Toto Robi, napr ideme do skolky Rano, zacnr sa pytat ze kam ideme, naschval si obuva topanky naopak a pod. Pomaha ked poviem OK si babatko a babatka nepozeraju rozpravku pred spanim a nejedia cukrik, obcas ked to prezenie jednu z tych veci aj zakazeme

miadi
10. okt 2021

@21oktober hah u nas by to ani nikto neriesil ., poznala som jednu v detskom centre. Nieco ako skolka ibaze tam musel ostat rodic ako doprovod.. tak jedna mama bezne doniesla 3r dvojky v pyzamach vlasy strapate ako sa vykotulali z postele. ( pritom tam clovek mohol prist kedy chcel odist kedy chcel) asi som bola jedina komu to bolo divne. 😁ale u nas maju raz za rok pjs day v skole - ze mozu dojst v pyzame do skoly🤨nastastie Moja to nechce 😀Mne sa to nepaci.

miadi
10. okt 2021

Ked to robi len v tvojej pritomnosti skusila by som mu len povedat nech sa oblecie ze mà na to 5minut..potom len skontrolovat, a ostatne veci. Mozes skusit urobit taky kalendar kde napises/nakreslis co mà denne urobit. Umyt zuby umyt ruky ked pride zo skoly upratat si izbu obliect sa. A ku kazdej aktivite okienko check Mark ✅ ktory si tam potom da. Alebo nalepky hviezdicku.,

elizabet173
10. okt 2021

@iivanah dostala si tu veľmi dobré rady, ale ty si ideš stále svoje. Nemusíš hľadať čo by pomohlo, stačí keď ho necháš pocítiť dôsledky jeho správania. Ak ho už nechceš odvliecť do školy v pyžame, tak začni v sobotu ráno. Neprezlečie sa z pyžama? OK, ale z postele sa nepohne. Nie je umytý a učesaný? Raňajky nedostane a kľudne by som ho nechala hladného až do obeda. Chceli ste ísť na výlet? Nie je oblečený, nejde sa nikam. Opísala si to presne, že sa zabáva tým, že to teba vytáča. A tiež tým vzbudzuje pozornosť. Keď mu dáš najavo, že ti je srdečne jedno, či je hladný alebo nie. On nepotrebuje autoritu otca, on potrebuje mamu, ktorá by bola dôsledná a nebála sa toho, že ak jej dieťa pocíti dôsledky svojho konania, tak sa mu niečo stane. A nešaškovala by som so žiadnymi nálepkami, motivovať k takýmto samoobslužným úkonom tak trojročného, nie šesťročného. Stavím sa, že v škôlke s týmto problém nemal. Inak neobliekala a nekŕmila si ho ty ešte v štyroch rokoch a nezvykol si, lebo je to pohodlnejšie?

sense
10. okt 2021

Pevne nervy a co tu uz bolo spominane... moja sice v pyzame do skoLy nesla, ale sla uz aj hladna aj prisla uz neskoro s tym zw to musela povedat ona, ziadne ze ja pojdem za nu hovorit...no a vecer bola aj bez rozpravky kedze nestihala ...
Nema vyznam sa rozculivat a nervovat. Nebude ju cely zivot niekto prosit a prisposobovat sa jej..

timi247
10. okt 2021

@iivanah nerozumiem prečo sa nervacis, ja mam tiež 6 ročného, keď sa ráno chystáme a vidím ze ešte nedojedol, strcim do ruky, poviem dojedz, alebo pripomeniem chod na WC, umyť zúbky, ak hneď nejde pomôžem bez kriku, nervov. Tak isto oblecko nachystám,, ak sa oblieka pomaly alebo mu to nejde, alebo sa mu nechce, pomôžem mu, ale tak ze pod ved ty už nie si bábätko, takto sa to robí.. Aj keď dookola každé ráno, neobťazuje ma usmerniť ho a aspoň je ráno u nás kľud. To isté som robila aj so staršími dcérami, nikto neskončil ako nesvojpravny, vedia sa obliecť aj najesť same😁 chce to kľud a pohodu..

ivanka12311
10. okt 2021

Občas to prežívam aj ja mám slečnu (6r)... doplním že sa v tanieri 2-1,5h gebri hrabe a ja len zohrievam😤 riadne na nervy mi to ide

evica17
10. okt 2021

@iivanah preco a ako inak riesit. To co pisala
@maminkadeticiek je pekne riesenie. Nech sa uci na vlastnych chybach, darmo budes vysvetlovat.

kittykat22
10. okt 2021

@iivanah keby mi toto robilo dlhsiu dobu vlastne dieta - a videla by som ze je to umyselne tak by som na neho nahukala a dostal by na paradne zadok 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ Ale ja mam asi iny styl vychovy ako ty. Ak s tebou pravidelne toci 6r dieta, tak si makka matka ktora nezvlada vlastne dieta. Ked bude starsi, tak sa z neho zblaznis 😐😐 Splnit nieco hrou je v momente ked si dieta nevie poradit, nechce, ma strach ... ale tvoje si z teba robi dobry den, a ty este okolo neho skaces.

janka0509
10. okt 2021

Neviem ti pomoct, ale riešim to iste. Aj tie moje reakcie, ze vybuchnem, a potom mi to je luto, ale neviem sa proste ovladnut. Nedokazem pochopit, preco yplne zakladne úkony nemoze zvladnut. Ma 5 rokov. On sa sice netvari, ze to nevie, ale mozem mu 10 krát povedat obliekaj sa ( vsetko ma pripravene, doslova nastavene, ze len chytit a obliect), a neoblieka sa... Doslova akoby cakal, ze to nevydržím a pri hre ho obleciem.. lebo ked potrebujeme odist, tak mam tri moznosti, nechat ho doma aspon na 10 minut, ale to on by robil taky cirkus, keby zatvorim dvere,ze susedia sociálku zavolaju, a tak ci tak by to vlastne skoncilo scenou, druha moznost obliect ho, alebo doslova vybuchnúť a zacat tak kricat,ze sa nakoniec oblečie. Obcas sa teda oblecie aj bez kriku, ale aj to mu musim hovorit tricko , oblecie, medzi tym utecie, hraje sa, ja na neho zvolam este tepláky, tak oblecie tepláky, a pritom mrnci a hučí, akoby neviem co od neho chcem.. on je schopny si obut jednu topanku a k druhej ho musim zase 5 krát vyzyvat.. ze aj druhu.... keby mu to nehovorím, tak nikde fakt nikde sa nedostaneme, uz som to tak aj urobila, ale reval, ze chce ist. Tak sa obleč, a reval ďalej, alebo sa obliekal ale tiez s plačom a potom často vybuchnem, lebo nechapem na co tie ceremonie okolo toho su potrebne

ajuga
10. okt 2021

Ja sice neporadim velmi, len ohladom jedla. Moja takmer 5 rocna sa pri jedeni vzdy hrala, dokazala sa hrat aj so smietkou, co bola na stole. Raz sa stalo, ze som nevydrzala, zobrala som plny nedotknuty tanier a dostala jest az vecer. Veceru zjedla bez problémov. A ak sa to bude opakovat, tak to urobim zas tak. Urcite by som ju nekrmila, netolerovala hodinové sedenie nad tanierom a zohrievanie jedla, len aby sa princezna najedla. Nepamatate si bambulku a deda jozefa? Pacil sa mi jeho pristup

janka0509
10. okt 2021

@kittykat22 keby to tak pomahalo dostat na zadok. Tak ja mam doma anjela. Prave o tom aj hovoríme, ze vybuchneme, a teda ja vybuchnem tak,ze sa hanbím pred susedmi, lebo ma pocuju aj do druheho paneláku.. ale na synovom spravani to nic nemeni.. na druhy den mam to iste..

sense
10. okt 2021

@janka0509 ono sa to nemwni lebo dieta ma tvoj krik uz na salame, no co pokricis a urobis za neho , on nemusel nic menit...ty vybuchnes a potom co zrazu sa v kludw v momente sam bez problemov obuje? Oblecie? Naje? Slebo mu pomahas ty. U nas bolo mas 5 minut na oblecenie inak nejdeme nikde, nastavila kuchynsky budik a bud stihla alebo sa nikam neslo a potom mohla hucat kolko chcela ze chce. Urobils druhykrat a treti slo ako po masle...a takisto hrat sa moze az ked ma povinnosti spravene a nie zw obliekat 6r dieta pri hre

martinajurkechova
10. okt 2021

@iivanah aj môj to robí, no je to na nervy, lebo v škôlke vie všetko, ale doma sa nevie prezliecť do pyžama. Väčšinou sa mu vyhrazam, že nedostane to na čo sa teší. Napríklad darček k sviatku, alebo, že nepôjdeme na výlet na ktorý chce ísť a pod. 🤪

mabenn
10. okt 2021

@iivanah nech ma niekto opravi, ked sa mylim, ale toto je vyvojova faza v 3rokoch, moj to teraz robi...uz ti vyssie poradila zena nechat pocitit dosledky rozhodnuti, nepacilo sa ti to...to postupne bolo treba skor, syn vie ze vsetko budes riesit ty, ze za vsetko preberas zodpovednost, skusa tvoje hranice a bavi sa na tom...autorita je kde? Ty si este aj to vycitas ze si vybuchla? A ako sa ma chlapec naucit pravidla zivota inak ako tym ze mu umoznis to zazit na vlastnej kozi? A do kedy to planujes takto natahovat?

mabenn
10. okt 2021

@iivanah a otocit povinnosti na zabavu? X krat denne? Co si šašo? To tak mozno 2rocnemu...6 rocny uz ma trochu rozmyslat za seba a robit sam co robit vie a ze je toho uz dost v tomto veku

marianarem
10. okt 2021

@iivanah Ja som tiez za pocitenie dosledkov, je uz velky, ale tak este mu to mozes vratit. Ked nieco bude chciet, zacni sa chovat rovnako, ze nevies, ako sa to robi. Alebo nepriprav ranajky a povedz, ze fakt nevies ako na to. Ak si myslis, ze je za tym nejaky hlbsi problem, tak sa s nim o tom porozpravaj, ale nie pocas daneho incidentu, ale vo chvili pohody.

markaterka
10. okt 2021

Ty chceš ísť na neho veľmi mäkko, ale to nejde. Ako písali vyššie, on musí zistiť, že keď niečo neurobila, tak to jednoduchí nebude. Neoblecies sa, tak pôjdeš v pyžame. Nenajes, pôjdeš hladný, atď. Ty sa snažíš dohovaranim, potom raz vybuchnes a ešte ty máš výčitky svedomia. Zle robíš.

kittykat22
10. okt 2021

@janka0509 to je preto, lebo si makka matka a syn to vie 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ nemas autoritu