6-ročný syn chce dlhé vlasy. Správa sa ako model

10. mar 2024

Dobrý deň, ahojte maminy.
Mam dve deti, chlapcov a jeden z nich (6,5 r.) si hocikedy cez deň dá na hlavu nejakú utierku alebo pancuchy na hlavu, teraz na novo nakrčník a sa tu doma prechádza, že má vlasy dlhé. Prechádza sa tu ako model, hádže s "vlasmi" dáva si ich do očí (zorného poľa) keď sa hrá, najviac sa teší keď mu fúkajú "vlasy" vonku na dvore a už mi aj povedal, že ale ja som sa nechcel narodiť ako chlapec ale ako dievča. NETUŠÍM odkiaľ má túto vetu. hláskom napodobnuje akoze zensky hlas - ale to aj druhy ked sa spolu hraju s autami.
Mamina mi hovorí (ked som jej to spominala) ze je malý a este nerozumie ze preco to nemá hovorit alebo tak sa hrať ze ma dlhe vlasy. Páčia sa mu dievčence, nikdy nepovedal ani nenaznacil opak, neobzera chlapcov. Velmi ma rad "frajerku" zo skolky, stale je to jeho laska, stale ju spomina, mysli na nu aj povedal, ze to bude jeho manzelka, aj sa stretnu este obcas. aj ked su skolaci.
Viem ze je maly ale kazdy den to riesime uz asi rok.
Muž ten mu to direktivne zakazuje až hučí niekedy na neho za to.
Ja sa mu to snazím vysvetlit aj som mu navrhla, že nech si nechá narásť ofinu. Ukazovala som na internete chlapcenske strihy s dlhsimi vlasmi a nepáčia sa mu. Jemu sa aj dlho - uz od skolky paci ruzova farba.
Ja mam hlavne z muza uz z toho hlavu v smutku. Neviem čo si mam mysliet, ci to je ok, normalne, nejake vyvojove stadium alebo sa nieco ine deje. Ci ist s nim k psychologicke alebo co.
Na druhej strane, ked premyslam, preco by sa tak mohol spravat alebo davat sa do zenskej role - vychádza mi z toho jedno - s muzom nie sme za dobre a doma nie je dobra atmosfera - hadky su asi coraz castejsie a mam taku podvedomu myslienku - ci on nenapodobnuje mňa - spravanim vidim, ze ano - ale moze to mat aj tu vonkajsiu stranku?
ak máte skusenost - budem rada za vase odpovede.
Ďakujem.

zuzanka.zuzu
10. mar 2024

😂😂😂 je to decko, ku psychológovi choďte vy dvaja s mužom a nehadajte sa 😉 to bude pre vývin syna to najlepšie čo môžete urobiť, nie či má rád čiernu alebo ružovú farbu

syslik81
10. mar 2024

ak narazas na to ci je gay tak to este iste nevie a ani netusi co by to ohlo byt ... ano niekoho napodobnuje-nieco videl .. mozno videa mozno teba a mozno niekde vonku v tv etc ... hucanim donho nic nespravite ..namisto toho sa pokus narovnat situaciu doma s uzom .. prospeje to nielen detom ale i tebe ... a k psychologovi ano ale s tebou a manzelom -v dobrom myslene

deedol
10. mar 2024

ja len ze chudak syn, ked nanho muz za to huci :(
pokojne sa chod ty poradit s psychologickou (netahaj tam syna), ale vyber si nejaku osvietenu, co ti to vysvetli na zaklade vedeckych poznatkov a nebude do toho tahat napr. vieru.
a ano, moze ta pokojne napodobnovat, moze z toho vyrast, ale aj nemusi. moj syn mal v minulosti dlhe vlasy, zboznoval ruzovu a fialovu, aj veta, ze chce byt dievca od neho zaznela. teraz bude mat 6r a beha po byte vylucne s autobusmi a vlacikmi.
mame vsak v rodine aj geja (uz dospely) a ten sa tiez rad paradil. dopredu nikdy nevies, ale cim viac na to upozornujes a hresis ho za to (alebo teda muz), tym horsie.

viestta
10. mar 2024

Spytam sa ta inac, keby, ciste teoreticky, lebo prakticky to moze byt uplne inac, bol gay co by ste vy dvaja, jeho rodicia robili?
Odporucam psychologa pre rodicov, aby ste sa naucili prijat aj dieta, ktore sa sprava a rozmysla inac ako od neho ocakavate.

1mina
10. mar 2024

Jedna vec je co pise
@viestta aj keby bol gay, tak co nebudete ho mat radi ? Aj tak by ste zakazovanim nic nezmenili. .... A druha vec ze podla mna v tomto veku absolutne zbytocne sa tim zaoberat...nejako ho to chytilo, za rok dva moze btt uplne iny. Aj to pacenie dievcat - co ja viem v tomto veku je cca dcera, ma napadnika ktory je do nej zalubeny, ale ona este chlapcov takto vobec nevmina. A pomimo to, v lete plakala ze chcela mat pipik 😂 neviem co jej to skrslo v hlave, samozrejme nato zas zabudla a teraz chce byt princezna

autor
10. mar 2024

@zuzanka.zuzu
@syslik81
@deedol
@viestta
kočky - ja som toho istého názoru, fakt mam v hlave len to ze muz do neho dzube za to.
Muž je proti gejom a bisexualom a dava to velmi znat.
telka ide o sporadicky a vzdy viem co pozeraju chalani.
Ja sa snazim ich vychovavat v respekte, porozumeni, s hranicami aj kompromismy. Muž - to je ina tema - ten som zistila, ze to asi nema v hlave ok, ja uz vnutorne riesim rozvod ale musim sa do toho dokopat - chcem pre deti zdrave prostredie
Keby sa to zvrtlo a bol by - ja by som ho prijala aky je - je to moje uzasne mudre dieta. Nevidím to v nom vsak - skor fakt mam pocit, ze to ide od muza. take skatulkovanie a podobne. Uz aj syn ked ma na hlave "vlasy" a muz prejde okolo alebo pride domov, rýchlo si to da dole a schovava. Co nechcem aby zacal robit tajnosti alebo bat sa ukazat kto je - lebo sa to niekomu nepaci (predo mnou to nerobi).
Muz ani psychologovi nechce ist so sebou ani nepojde za dieta, ani do manzelskej poradne nechce ist. snazim sa o to uz nejaky cas - odpoved" nebudem cudzim vesat na nos moje problemy.
@1mina dakujem za príbeh - pobavil ma to celkom 🙂
Ďakujem kočky - hneď som sa aj ukludnila, ze sme ok. len niekto iny ma problem 😉

evinka400
10. mar 2024

Môj syn v tomto veku tiež chcel dlhé vlasy a nechal si ich do šiestej triedy. Všetci z rodiny boli proti tomu, ale ja som ho nikdy nenútila dať sa ostrihať. Už máme toto obdobie za sebou a neutrpel žiadnu ujmu na svojej orientácii. Pokiaľ však tvoj syn hovorí, že mal byť dievča, môže to súvisieť s predstavou, že iba dievčatá môžu mať dlhé vlasy. Treba mužovi vysvetliť, že veľa známych chlapov má dlhé vlasy a nesúvisí to s orientáciou. Ak syn chce dlhé vlasy, tak ho nestrihajte a dajte mu ako dôkaz, že to je len vec vkusu, nejakého známeho herca 😉

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
10. mar 2024

@evinka400 Ďakujem veľmi pekne za názor, skúsenosť a tip

kandelabra
10. mar 2024

Ma 6 rokov a vy z toho robite obaja zbytocnu dramu. Chce dlhe vlasy? A preco by ich nemohol mat? Chce ruzovu farbu? Dneska su napr panske kosele vo vsetkych farbach. Vobec to neznamena, ze by bol chlapec inak orientovany, proste sa mu paci nieco, co by podla nejakej "normy" ako clapec robit nemal.
Ja som ako dieta liezla cez ploty, po stromoch, hrala sa s autickami a kamaratila som sa len s chlapcami, a som uplne bezna zena. Skor mi ublizilo to, ze do mna hucali, ze to dievca nema, ze sa to nepatri a ze by som sa mala radsej ucit strikovat. Tiez myslim, ze tvojmu synovi viacej ako nosenie ruzovej farby ublizi to, ze po nom jeho vlastny otec hulaka za to, kym je.

autor
10. mar 2024

@wolf_ Ďakujem. Áno reaguje tak aj manželstvo je inde než bolo (prebúdzam sa z pohľadu cez ružové okuliare a začínam vidieť jasne). Odborník by mal byť kto? Psychológ? Myslíš, že by mi to dačo dalo? Ďakujem.

autor
10. mar 2024

@kandelabra Áno - som toho istého názoru, ďakujem. Ja som bola ako dievča rovnaká ako ty teda.

zuzina1988
10. mar 2024

Pamatam si, ze na zakladnej skole mal najziadanejsi chlapec dlhe vlasy, v histori tiez mavali muzi dlhe vlasy, vikingovia, indiani, krali…nic na tom nevidim, nemusi to nic okrem hry znamenat.

Vam ako milujucej matke, odporucam pripravit sa aj na moznost, ze to bude nieco znamenat, stale to bude vas syncek, stale moze byt uspesny, aj slusny clovek, aj s dlhymi vlasmi, aj gay, aj metrosexual…
je mi luto reakcii vasho muza :(
a celkovo rodinna atmosfera je dolezita pre vyvin deticiek. vzdy ma velmi mrzi, ked nam doma s muzom ujdu nervy, jasne stava sa, ale nemalo by to byt bezne a caste.

autor
10. mar 2024

@zuzina1988 ďakujem za pekné slová 🙂

negymama
10. mar 2024

a za cias Janosika nosili chlapi zapletane dlhe vrkoce.

lavender94
10. mar 2024

Na celej tejto situacii je jediná vec nešťastná a to postoj tvojho muža. Podľa toho, co si pisala ďalej, je to taky ten typicky chlap s velkými rečami o tradičnej rodine, ktorú od seba akurát tak odháňa a svojim správaním ničí. Chcela som ti poradiť, že by sa terapia zišla vám dvom, aby ste si vyriešili vzťah a neprenášali to na dieťa. Keď nechce, asi nespravíš nič. Chlapec vôbec netuší, čo je to byť gay, trans a proste sa hra. V jeho veku úplne normálne, vôbec to nemusí nič znamenať. A aj keby znamenalo. Čo spravíš? Najlepšie čo by si v takej situacii mohla urobiť - vytvoriť mu rešpektujúce prostredie, kde sa nebude musieť báť a hrať sa na niečo čo nie je. Ale deti to nevidia ako my. Veľa ľudí vidí lgbt propagandu úplne všade, aj tam kde nie je si ju domyslia, len aby si mohli ponadavat a hulakať svoje srajdy, za chvíľu budú hádzať rannú kavu o zem, lebo je teplá

katkaseiner
10. mar 2024

necitam komentare...moj nosil v 4 rokoch tutu suknu, lebo aj jeho sestra nosila...teraz ma 8 a nechava si dlhe vlasy...a nie, nie je gay. A verim ze ani tvoj nie. kluud

mamamasama
10. mar 2024

Och Bože môj. Veď je to dieťa. Môj sa občas hrá na psa. Mám mu hádzať loptičku. Nejdem s ním k psychológovi

autor
11. mar 2024

@negymama pravda 🙂
@lavender94 máš úplnú pravdu aj ty. Odo mňa rešpektujúce prostrediu budú mať určite - nech sa nájde ako sa nájde.
@katkaseiner 😇

@mamamasama ano chápem ako to myslíš - ale Ďakujem Vám baby za moje potvrdenie, že je to ok, vekom, hra. Muž preháňa veľa vecí - toto sa však rieši už dlho a skoro som asi začala preberať jeho vzorec - ale mám svoju hlavu a iba ste mi potvrdili čo si myslím ja. a poznám si syna najlepšie.

Ďakujem. Pošlem Vám pár modrých ❤ dnes 😉

Pekný deň všetkým.

jina29
11. mar 2024

Moja dcéra ma 6 chce byť chlapec.. Nenosí sukne, šaty, nehra sa s bábikami.. V škôlke má naj kamoša chlapca.. No a? Nemám princeznú som s tým ok našťastie aj manžel. Nepodporujeme ju v tom, ale ani nezakazujeme. Uvidíme.. 😅 Hlavne, že je zdravá.

vsadeviem
Odpoveď bola odstránená
Zobraz