6. ročník - pomoc s úlohou

kreta
18. mar 2021

Prosím Vás, ako vypočítať a zapísať tieto úlohy?

dskjhfdlkdjhl
18. mar 2021

@kreta je to kombinatorika. Ak mas 5 deti a mas vybrat predsedu, podpredsedu a pokladnika, tak na kazdu funkciu mozes dat len jedneho. Teda ak vyberas predsedu, tak vyberas z 5-tich deti, podpredsedu uz len zo 4-och deti a pokladnika uz len z troch, takze vysledok je 5.4.3=60. Velmi podobne je to aj s tym kodom, neparnych cifier je 5, nesmu sa opakovat, tak na prve miesto vyberas z piatich, na druhe uz len zo 4 a na tretie len z troch, preto je to znovu 5.4.3=60 a posledny je presne taky isty, opat 5 cifier, mas vybrat tri (nesmu sa opakovat, ale zalezi na poradi), takze znovu je to 5.4.3.

kreta
autor
18. mar 2021

@dskjhfdlkdjhl Super, si veľmi zlata, matik nikdy nebola moja silná stránka a zo školy som už 20 rokov von😆vďaka za pomoc...aspoň vieme, ako na to... dnad bude pani uč. stačit takyto zapis😉

kreta
autor
18. mar 2021

@dskjhfdlkdjhl ak dobre rozumiem, vsetky 3 ulohy maju rovnaku odpoveď??

dskjhfdlkdjhl
18. mar 2021

@kreta ano, je to stale ten isty priklad, len slovna omacka zakazdym ina. Ale vzdy mas 5 objektov a musis vybrat 3, ktore sa nesmu opakovat a zalezi na ich poradi. Resp. v tom prvom nezalezi na poradi, ale zase tam mas tri rozne funkcie a kazdej mas priradit dieta.

dskjhfdlkdjhl
18. mar 2021

@kreta Ak chces, aby na to prislo dieta same, tak mu mozes napr. tu prvu ulohu zmenit tak, aby vybral len predsedu a podpredsedu (to je 20 moznosti, tie si moze aj vypisat) a potom uz ten priklad, kde su traja (teda aj pokladnik) zvladne aj sam. teda, ak chces, aby tomu dieta aj rozumelo.

kreta
autor
18. mar 2021

@dskjhfdlkdjhl veď to, ako to vysvetliť dieťaťu

dskjhfdlkdjhl
18. mar 2021

@kreta ved tak, ako som napisala-nech ma tych 5 deti a ma vybrat predsedu a podpredsedu, tak nech si vypise vsetky moznosti, ked bude napr. Anicka predseda, potom vsetky, ked bude Ferko predseda atd, az prejde vsetky mena. A ked si uvedomi, ze na predsedu ma 5 moznosti a ku kazdemu moze potom pridat podpredsedu zo 4 dalsich deti, tak na tieto dve funkcie ma 5.4 moznosti (ale fakt nech si ich vypise) a potom uz aj sam pride na to, ze ked bude dalsia funkcia, tak este vynasobi 3. A podobne mu mozes vysvetlit aj tie zvysne dva priklady, nie je to nic tazke, siestaci su v idealnom veku, aby prave kombinatoriku chapali.

dskjhfdlkdjhl
18. mar 2021

@kreta Ved ak niecomu nerozumies, tak sa spytaj. Ak budem vediet, poradim. Ale toto je asi najlahsi sposob, ako mu to vysvetlit.