6 ročné dieťa sa nevie spratať do kože

adanka0609
2. júl 2021

Ahojte...ja ani neviem ako zacat..mam 6 rocneho chlapca...a akosi sa nevie sprataat do kože..či ako to nazvať... vobec ma nepočuva...musim do neho len kričat..vtedy na mna začne reagovat...vsetko na svete ma...cokolvek mu doprajem...ale žiadna ucta..či ako to povedat..napr.protivi svojej 3 sestre...ked nieco po nom ona nezopakuje...začne hystericky plakat..ja potom placem nad nim.alebo ked poviem nerob..nechtaj to..nevymyslaj..čo robit? Mam ho zaviest k nejakemu psychologovi...alebo čo? Poradte...🤔

naobedbuduspagety
2. júl 2021

@adanka0609 prestať mu dávať všetko na svete.. To je prvý krok určite

sofiella
2. júl 2021

@adanka0609 všimni si, že pri každej takejto diskusii mamička podotkne ,,ma všetko co chce"
Tam by som začala. Toto je najväčšia chyba.
Koľko s nim tráviš denne čas? Koľko času trávite spolu ako rodina?
Ja by som sa psychológovi nebránila. Skus zájsť najprv sama. Možno ti len poradi, a nebude nutné tam tahat malého

adanka0609
autor
2. júl 2021

@sofiella tak som to myslela...že nechodi nejak zanedbane..že sme normalna..pracujuca rodina...aj pracujeme...radi si kreslime...piseme... aj s hračkami..sa hrame..len ak niečo po nom ta mladsia nezopakuje od slova do slova..hned je krik..plač a potom plačem aj ja..

elizabet173
2. júl 2021

@adanka0609 musíš byť dôsledná, ak niečo povieš, trvať na tom a počkať, kým to neurobí. Dávaj ale pozor, aby tých príkazov a zákazov nebolo príliš. Prípadne, keď bude on niečo chcieť, tiež "nepočuj" a potom sa ho spýtaj, či sa mu to páčilo. že tebe sa tiež nepáči, keď nepočúva a aby sa vám spolu dobre žilo, tak si to nebudete predsa robiť. Nesmieš pred deťmi plakať, pre nich musíš byť oporou, nie im ukázať, že nevieš čo ďalej. Keď syn niečo vyparatí, aj pocíti dôsledky svojho konania? Má nejaký trest? Samozrejme nemyslím telesný. Prečo by mala dcér apo ňom niečo opakovať, tomu nerozumiem.

tosomja
2. júl 2021

@adanka0609 môj ročný syn vie, že keď mu poviem ideme tam, tak tam ideme, keď nejde, musí sedieť v kočíku. 🤷 Keď nechce jesť v stoličke pri stole, nebude jesť sám (keďže sa učí jesť sám a páči sa mu to), keď bude kričať, nebudem si ho všímať. A veru, nedostane všetko už teraz.
Myslím, že 6r. už si je vedomý následkov svojho správania. Neprimerane správanie, primeraný trest. Ale nebila by som ho, skôr sa treba veľa rozprávať, ukazovať, venovať sa.

adanka0609
autor
2. júl 2021

@adanka0609 ide ešte aj o to..že ma choru prababku.moju staru mamu...staram sa o nu..a jednoducho ked prisiel..donedavna tak tam vymyslal..skakal..no aky male dieta..mali svoj kutik na hranie a len akosi si dnes nedal povedat..aj ked sme mu pekne hovorili..tak nas babka vyhodila z jej domu...že uz nas v zivote nechce vidiet...take dive divne decko nech sa jej uz neukazuje na oči...som myslela že ho prerazim...nejak mu to v tej hlave nedopina..alebo kde skm urobilq chybu? Pekne sme mu povdali že ,,babča " je teraz viac citliva..že ju boli bruško..a on dnes ako keby ju prvykrat v živote videl...som zuuuufala?!

adanka0609
autor
2. júl 2021

@elizabet173 trest ma..musi ist do kuta..tam sa vyplače..ked sa vyplače..spytam sa ho..bolo to potrebne? Ak ano...čo mi povies? Prepač...mami.. pekne podaj ruku a skus to prosim už nerobit..

tosomja
2. júl 2021

@adanka0609 tak sa nudí v kútiku, nemôžeš mu vyčítať že vás babka vyhodila kvôli nemu, ak vieš aký je, určite nie len dnes, tak ho nedať do kútika ale urobiť mu program na čas, čo sa musíš venovať babke. Keď nemáš kde nechať syna, tak k banke niekoho zavolať 🤷

adanka0609
autor
2. júl 2021

@tosomja ja tiez...pekne si sadni..tu čakaj..bez ruky sme nešli nikde..krasne vie kreslit...len sa mi zda..že ako sa narodila jeho sestra...je iny...dovtedy to bol krasny chlapec...ved ide do prvej...bože hadam som ho nezanedbala 😪

tosomja
2. júl 2021

@adanka0609 žiarli. Vyžaduje si pozornosť. Venuj sa mu osamote,chval ho viac ako karhaj. A hlavne ho nenechavaj v kútiku čakať kým sa staráš o babku. On tam nemá čo robiť,pozerať na chorú ženu.

elizabet173
2. júl 2021

@adanka0609 dieťa vymýšľa, keď sa nudí, treba ho zamestnať a myslím, že tým, čo robí upútava na seba pozornosť. Zistil, že ťa to vytáča a začal to krásne zneužívať. Tiež si myslím, že návšteva u starej chorej ženy, ktorá trvá viac ako dvadsať minút, nie je pre také malé deti vhodná, jedine, že by tam mali program - omaľovanky, nejaké hry a pod. Píšeš, že sa o ňu staráš, to sú tam deti denne s tebou? Ako dlho?

syslik81
2. júl 2021

ma neaky kruzok co by ho bavil a zabavil mysel?nieco na co by si bola nanho hrda a dala mu to najavo nieco co by bolo len jeho a mal sa cim pochvalit rodicom nieco co nema aj sestra , mas vyhradenz cas len pre neho? ste s manzelom na jednej lodi vo vychove ..?

oliali
2. júl 2021

@tosomja pockaj kym rocny syn prejde aj x obdobiami vzdoru ci to tak bude 😂 … lebo porovnavat rocne mimino a 6 rocne dieta ktore je v “prvej puberte” ( mam to doma) … a navyse ziarli na surodenca (mam to doma) sa moc neda….

tosomja
2. júl 2021

@oliali ja neporovnavam, len píšem, že už ročnému urcujem hranice a nedovolím všetko.

mirage
2. júl 2021

@syslik81 "nejaky"
@adanka0609 prosim ta, skus pouzivat bodky a ciarky, nie len tri, ci styri bodky
Posielat dieta do kuta? Nie. Mas k nemu zvlastny pristup.

euka210
2. júl 2021

@adanka0609 no tak ked sa to zmenilo sestrou, tak jasne ziarli, toto musis riesit. Vidi mozno ze sa jej viac venujete a chce aby ona jeho pocuvala, aby mal moc. 6r uz chape, vysvetlovat, byt razny, venovat mu cas extra. Hrat hry spolu s oboma detmi. Ja mam 3ch a prvi dvaja su bud partaci, alebo rivalita.

sslobodnamama777
2. júl 2021

niekedy si myslim, ci detom neskodi strava, co sa teraz predava. Napriklad Brumik je ake svinstvo a tak aj ostatne. Vela je gmo, to neni povinnost upozornit. Aj vela cukru je uplne vsade. To neni ako volakedy, ze strudle orechove, makove, tvarohové atd. Alebo z telky, pc, ze sa rychlo menia v rozpravkach obrazy..uplne nevhodne pre male deri..dnes som zazrela uvod Garfielda...hlava sa mi zatocila. A samozrejme aj ostatne z vychovy to moze byt. Ale toto ma napada, ked citam o tychto zaxhvatoch..je rychly zivot...kava go go go rychlo zo sebou, kanvice, to neni dobre. Chybaju pevné vzory, deti citia a prisposobuju sa, musia sa nejako vyrovnat s tym co sa deje vo svete, hlavne v cinziakoch to je utrpenie, neni tam co robit, maju to tazke. Jediny pokojny pristav by mali mat aspon doma. Iste vela lasky, citlivosti, pochopenia, pocuvania..co zazil..neviem...tie vztahy..su velmi dolezité, najdolezitejsi asi dobry vztah, hlboky. Kazde dieta je ine. Pevne hranice a vela lasky.

bluka2
2. júl 2021

Tak ja by som začala od seba, keďže deti sú naše zrkadlá. Prepac, ale places za také somariny?
Deti takáto labilita zneisťuje. Chápem, že si len človek, ale čo potom robíš, keď sa fakt stane niečo tragické? Posilni sa psychicky.
Ďalej "nerob, nechytaj, ne-blabla..." tak detský mozog nefunguje. Skús preformulovat takúto vetu v štýle: "pozri, keď chytis ten sporák,môžeš sa popáliť a bolelo by ťa to...radšej ti nalozim ja, ok? Chces rajcinovu alebo vývar?" Nech nerozprávas stále taký negativizmus s ktorým sa ťažko nakladá.
Tresty do kúta, k tomu už neviem čo povedať... Prečítaj si nejakú aktuálnu literáru o rodičovstve, aby si ho nemusela takto ponizovat. Stačí poslať sadnúť na gauč alebo uvidíš, niečo čo dieťa vie, že to je prúser a je mu to už ľúto aj tak. Choď na to so silou a veľa láskou, pevne, ale s pochopením, že ako sa asi to dieťa môže citit pre takom treste. Skôr iný dôsledok vyvodiť a samozrejme, ak nieco povieš, tak aj bez výnimky dosledne spravíš...

althejka
2. júl 2021

@bluka2 suhlasim do bodky.

bluka2
2. júl 2021

@althejka vďaka

777januska777
2. júl 2021

@adanka0609 babka vás vyhodila zo svojho domu, fu ha. Prepáč, ale co také hrozne akoze robil? No deti sú deti. Ja by som sa nešla starať o chorú babku, ked mam na starost male deti, ved sú ešte malé. To ze ma 6 rokov predsa neznamená, ze bude poslušne sedieť a počúvať na slovo. Ak sa aj vaša babka, takto chova, ze vas pre správanie dieťaťa vyhadzuje z domu, tak by som sa skôr zamyslela nad tým co to máš za "uzasnu" rodinu.

bluka2
2. júl 2021

Ešte odporúčam knihu prvorodené dieťa od prekopovej

ivangeline
3. júl 2021

Urcite s nim zle komubikujes. Musis sa zmenit ty. Je milion knih a kurvov... Staci na zaciatok 1 vec a hned uvidis zmenu. Cim skor..tym lepsie. Ani nvs ako a puberta bude...

gabika0825
3. júl 2021

@adanka0609 presne ako si napisala v príspevku, tam bude problém - má všetko na svete. To nie je zle, ale mal by si to zaslúžiť. Určite by som mu vysvetlila najprv v takej situácii že sa takto chovať nemôže. Keď niečo take nastane, chytiť ho za ruku a do oči mu povedať tak aby vnímal čo hovoríš že toto sa nepatrí a nemôže sa takto správať, a ak to zopakuje, bude bez hračiek alebo bez tabletu alebo bez niečoho čo má rad. Len teraz je už aj podľa mna celkom neskoro na takéto veci. Vychovávať treba od mala, je už celkom veľký, pôjde to ťažšie a bude to aj horšie zvládať, ale treba si stať za svojim a nie že sa hodí o zem a ty mu ustúpiš. A keď už by to bolo neúnosné tak jednu na zadok. My sme tiež v takom veku dostavali keď sme nepočúvali a stalo sa niečo? Nie. Len sme sa naučili čo sa patrí a čo nie. Nemám žiadne psychické problémy alebo následky z toho. Ty si musíš uvedomiť že tiež máš len jedny nervy, ešte aj pises že máš ďalšie dieťa. Máš jedny hlasivky. Treba si stať za svojim a vyjasniť pravidlá

evakalna
25. júl 2021

@adanka0609 Dieťa je obrazom svojich rodičov. Keď sa rodičia nevedia spratať do kože, tak aké má byť ich dieťa?

luccija
25. júl 2021

@adanka0609 neviem mne to pripadá ako normálny roztopasny 6 r chlapec, ktorý skúša tebou manipulovať.Kde sú 2 deti sú stále prieky a tak isto provokuje svoju sestru, aby robila to, čo chce on.preco ty plačeš???ty máš byť opora a nie plakať, že chlapec nepočúva.Su také deti môžeš sa rozkrajat a pôjde si svoje treba to korigovať.Ako vychováva otec má väčšiu autoritu?deti väčšinou vymýšľajú, keď sa nudia a nie sú zaujaté daj mu omaľovánky pracovné listy niečo čo ho baví.Aj babka je divná čo čakala, že chlapec bude stáť ako 5 peňazí?dobre ho fyzicky znic nech kope do lopty, bicykel, odrážadlo veď je to dieťa....nezanedbala si ho len potrebuje možno iný prístup a stále počúva aký je zlý.Rob niečo s ním a pochval ho nech je pyšný.no a určite žiarli a vydobija si pozornosť.
Len prosím Ťa neplač nemáš prečo čo čakáš, že Tí povie psychologická?hranice zaujať ...byť dôsledná.

luccija
25. júl 2021

@adanka0609 ty chces niečo od neho a on potom to isté skúša na sestre.Tak ako ty napominas a "buzerujes" jeho on to posúva ďalej.To sú dve deti stále sa niečo deje krik, napominanie a ešte, keď budú mať každý inú povahu.