11 ročný nechce bývať doma, radšej je u svokrovcov.

miskahryzka333
2. feb 2020

Ide o to ze mam syna ktory je radsej u svokrovcov ako doma.My byvame v meste oni na dedine.On je rad vonku a preto mu to vyhovuje.Mne to vadi lebo cely tyzden su starosti na mne a cez vikend sa pobali a ide tam ,samozrejme tam moze vsetko aj dom podpalit lebo si ho nikto nevsima ani nevedia kde beha.
Ja sa doma snazim a chcem aby sa ucil a mal povinnosti a preto nechce byt doma.Ale oni ho tam chcu len ked im vyhovuje.Ked maju program tak ich nezaujma ze on tam chce byt.Neviem ako to riesit ale niekedy by som ho najradsej pobalila a poslala tam.Niekedy mi este aj povie ze mna nikto nema rad a nikto nechce ao mnou byt.Pritom ma dni kedy sa tuli a lubi ma viem to.Neviem ci sa mam.na to vykaslat a neriesit to alebo proste ho nechat len tak.On si to neuvedomuje kto mu chce dobre a mna to bolí.

pribinak
2. feb 2020

Príde domov zo školy a nič? Nemá krúžky, že by bol s kamošmi? A robil niečo čo ho baví? Nesikanuje ho niekto? Ake povinnosti má doma? Aké zázemie?

miskahryzka333
autor
2. feb 2020

@pribinak cez tyzden je v pohode,aj kamosom ma v meste spoluziakov ale jeho ta dedina laka.Nie nesikanuje ho nikto ,on proste chce byt vonku na dedine.Na dedine ma kamaratov viac a jemu to vyhovuje.

mirro
2. feb 2020

@miskahryzka333 s kľudom angličana by som ho zbalila zo tri krát vtedy, keď babka s dedkom nebudú mať na neho náladičku. Ale pozor, chlapec musí vedieť,kde je doma, kam patrí. A ešte pozor...ide do puberty, komunikácia môže byť náročná.

janinah
2. feb 2020

pobalí sa a ide tam?11ročný?sám? bez tvojho zvolenia či doprovodu? môj má 14násť a poslúcha na slovo,niekde sa asi stala chyba...

martinajurkechova
2. feb 2020

Vieš keď bude v našich tokoch bude mať na tú dedinu najkrajšie spomienky. Neoberaj ho o to. Tak isto starí rodičia sú pre dieťa veľmi doleziti. Samozrejme že aj oni majú právo na svoj život. Určite sa viete dohodnúť keď budú mať nejaký program, že syn bude ten víkend doma.

sissy27
3. feb 2020

@miskahryzka333 čo ja viem, čo je na tom zlé? Aký program máš ty preňho nachystaný na víkend, resp. čo robí keď je cez víkend doma?
Ak si plní povinnosti doma tak nevidím problém v tom, aby išiel na víkend k starým rodičom. Jediné, čo ma na tom zaráža, že zbalí sa a ide? To si nepýta dovolenie?
Nie je to náhodou o tom, že ty sa so svokrovcami až tak neráčiš? Prečo tam nejdeš tiež?

deti95060810
3. feb 2020

@janinah 11 ročný už nie je tak malý....
moja neter v tomto veku chodila k svojej starkej z KE do Čiernej nad Tisou sama....cca 100km
keď mala 12, prišla aj k nám do MT...200km aj s jedným prestupom z rýchlika na osobák. A to bola jedináčik. Len rodičia ju stále viedli k samostatnosti...nikto ju nečakal....
v 18r. bola sama na 2 mesiace v Amerike....

deti95060810
3. feb 2020

a prečo nejde s ocinkom?

nika3136
3. feb 2020

Ano, deti su take. Tie z dedin utekaju do mesta a naopak. Ja som navstevovala babku v panelaku, lebo som chcela okusit mesto, take tie klasicke ihriska, kofoly a pizzu. Boli ale aj chalani, ktori utekali z miest na dedinu k nam. Samozrejme, v lete sme sa stretli cela partia a hrali futbal, chodili na malinovku, na huby do lesa, kupat sa za dedinu na jazero.... ale boli medzi nimi aj taki, ktori tam chodili, aby mali volnost. Prve cigaretky, stamperliky na zastavke a podobne. Neviem aku mate babicku, moja bola teda sekera a do dnesneho dna si myslim, ze velmi velka. Potajomky mi ratala este koruny v penazenke, kolko mi nasi davaju. Ked som chodila z von, musela som na nu dychat. Ale niektori stari rodicia uz nie su tak "zbehli" a deti im castokrat prejdu cez rozum. 11 rocny uz nie je maly chlapec, aj ked by sa tak mohlo zdat. Tym nechcem povedat, ze tvoj to robi, ale dala by som si pozor. Mozno hlada tu slobodu. Byt dlhsie vonku, prejst niekomu cez rozum. Popravde, ked vas chce oklamat, najde si sposob. Len by som mu mozno skusila ponuknut ak vonkajsok v meste. Niekam zajst do prirody, chodit castejsie na vylety, mozno ked sa dohodnete s rodicmi tych kamosov tak aj takto..... na druhej strane by som mu to ale nezakazala. Take to obdobie do tej dospelosti je nadherne. Komplikovane, ale bude nan spominat cely zivot. Porozpravala by som sa so svokrovcami, ako nanho dohliadaju, ci napriklad neujde v noci z domu (ja som odchadzala, ked nasi zaspali a vratila som sa rano 😃😃 ), ci vedia, kde sa zdrziavaju, o ktorej chodi domov a prinutila by som ich, aby dodrziavali rovnake zasady ako vy doma....cize ked sa zamieravas na upratovanie po sebe, nejaku samostatnost a pod. Ak by nesuhlasili, v takom pripade by tam nesiel.
@miskahryzka333

andreafa
3. feb 2020

@miskahryzka333 ahoj, kolko mas prosim rokov? Lebo jednas, ako rozmaznane decko. Synoviaa paci starych rodicov. To si vaz. O cvhvilu sa Vam ba vsetku staristlivost s prepacenim.vyserie. mam to doma.. 😪

pieksamaki
3. feb 2020

@miskahryzka333
Je super ze nie je pri mobile......jasne ze to nemas lahke....ale ocen ze nesedi pri pocitaci....
Skus sa viackrat a nim porozpravat co ti na tom vadi....a dohodnite sa na nejakych pravidlach

lussyl5
3. feb 2020

@miskahryzka333 Má také obdobie že dedina ho láka,je to fajn len to chce pravidlá,asi sa len musí naučiť že nie všetko a vždy sa dá len preto že on chce.Nájdi mu na víkend aj nejaké povinnosti doma ale aj nejaký program, nejaké menšie výlety či hry, jednoducho niečo čo bude robiť len s rodičmi a bude sa na to tešiť.A keby v čase keď sa nedá k starkým začal vystrájať tak nerieš "nedá sa a hotovo" a nech robí aj stojky na hlave.Chcelo by to možno so starkýmy dohodnúť kedy tam pôjde a na ako dlho aby to malo aspoň nejakú pravidelnosť a poriadok.Musí sa naučiť rešpektovať hranice ale aj súkromie starých rodičov,11 by už mohol rozumieť tomu že starý rodičia majú aj iný program.

pribinak
3. feb 2020

@janinah zrejme je to dedina blízko mesta, nemusí cestovať 5-6 hod. Na druhej strane je to aj fajn. Je samostatný a sociálne zručný
Autorka však dala minimum info: otec, súrodenci, povinnosti, program cez vikendy, ....

moonlight1210
3. feb 2020

@miskahryzka333 vezmi to zopacneho konca. Uzi si volny vikend. Urob veci, co inak nestihas. Od upratovania po veci pre seba.
Ty sa budes citit spokojnejsie, viac nabita energiou. Budes teda kludnejsia, usmievavejsia a trpezlivejsia pocas tyzdna.
Mas sancu sa uvolnit a byt kludnou a pohodovou maminou, co deti vzdy ocenia.
Vela mam sa o toto snazi, byt ta kludna, pohodova, ale s vyplazenym jazykom, ked sa snazia udrzat si nervy na uzde pocas nabiteho pracovneho tyzdna a dobiehania povinnosti pocas vikendov. Ty mas prilezitost, tak to vyuzi.

hettinka
3. feb 2020

@miskahryzka333 kedy to začalo? Nedávali ste ho náhodou cez vikendy vy k svokrovcom, keď bol maly?
Ja by som mu úplne nebránila, ale dohodla sa s ním, že tam môže ist na 1 deň z víkendu a spat bude doma.
Mám 12-ročného a tiež trávi čas so starými rodičmi, každý deň tam ide, ale musí si najskôr urobiť ulohy. Aj staršia dcéra takto chodila k starým rodičom aj spat, bývame v 1 dome, ale oddelene byty. No v puberte sa to zrazu zmenilo, prestalo ju to u starkých baviť, a teraz tam chodí malo.

eliska13
3. feb 2020

@miskahryzka333 ešte Ta bude veľa veci bolieť.Ide do puberty hľadá si svoju cestu chce už rozhodovať sám za seba....ak sa mu tam páči nezabránis mu v tom, ak mu to zakazes doma Ti zneguje každý program a a bude zduty.Dajte kompromis.Je logické, že keď svokrovci majú svoj program nechcú ho tam to musí aj syn pochopiť. Deti málokedy pochopia, že im chceme dobre, keď ich buzerujeme za papuče, umytie rúk, jedenie zeleniny😅skús porozmýšľať či ho netlačis až moc a preto chce ísť preč nech ma volnost

galioska
3. feb 2020

Dieťa ide tam kde mu je dobré, je to len sezóna, nebrán mu lebo bude ešte horšie, pekne na víkendy nech je tam cez týždeň doma

judar
3. feb 2020

Ma 11 rokov a vie sa o seba postarat , ked mu je tam dobre nech ide proste je to ine ako byt zavrety dajme tomu medzi styrmi panelmi s mobilom v ruke..ja ked som mala uz 9-10 rokov zobrala som bicykel a isla krizom krazom sama este aj cez 3-4 velke polia, do inych dedin aj do vzdialenych lesov ...a tu som a to ma mama takto nebuzerovala a nehyckala ako maca v klietke aj to jedine zaco ma vtedy riadne schnapala bolo ked som jej dosla domov na bicykli cela mokra s riasami na hlave...padla som vtedy do potoka 🤣

janinah
3. feb 2020

@deti95060810 v dnesnej dobe sa deti stracaju.niekedy to bolo bexpecnejsie

miskahryzka333
autor
3. feb 2020

Asi mate pravdu necham ho tak ked mu je tam dobre.to asi ja som precitlivela

vikusjk
3. feb 2020

@miskahryzka333 Dobre ti radia dievcata, ze ho nechaj, ak sa tam citi lepsie, nech je tam. Ty sa mozes snazit, aby sa rovnako citil aj doma. Venuj sa mu, vymysli spolocnu aktivitu vonku, v prirode, vylet, atd. Dohodni sa s nim na tomto programe cez tyzden, ked napr. vies, ze svokrovci maju na vikend program, ty vymysli nieco pre vas. Nech nema pocit, ze ty ho tam nechces poslat, ale ani ze ho tam nechcu oni, jednoducho starki maju program, tak my si spravime svoj.
Ak ti povie, ze jeho nikto nema rad, zrejme mu chyba tvoja pozornost, rozpravaj sa s nim, venuj sa mu, nejde o to, aby si ty vedela, ze ta on lubi, ale on musi vediet, ze ho lubis ty. Ze ho pocuvas a mas zaujem o to, ako sa citi. Preco ma u svokrovcov lepsi pocit, nebude to spojene len s tym, ze tam moze aj podpalit dom a oni nevedia, kde beha, to je tvoj pohlad na vec. Opytaj sa ho na jeho pohlad. Vsetko je o komunikacii. Ak to nepodchytis teraz, tak v puberte vas oboch cakaju ozaj nemile casy.

miskahryzka333
autor
3. feb 2020

@vikusjk nie ze jeho nikto nema rad ,ale naopak mna ako mamu.
Jemu ide len o to ze nechce byt v meste,paci sa mu na dedine.Aktivity v meste ho nebavia ,on rad beha po vonku.
Necham ho tak uz ked mu je tam dobre.

lenka2710
3. feb 2020

@miskahryzka333 moja ma síce len 5 rokov, ale keď sa jej spýtame, či nechce ísť na deň k babke, tak je v momente zbalena! Tiež bývame na byte, naši aj svokrovci na dedine! Keď sme u nich, ani neviem, že mám dieťa 😂 chodí s dedkom, cez leto polieva zeleninu, naposledy mu pomáhala s plotom 😂 to isté aj pri druhej babke! U nich si ani nespomenie, že existuje niečo ako televízor a už vôbec nie mobil a tablet

janinah
3. feb 2020

@pribinak nemyslím,že je dobrá taká "samostatnosť" kde dieťa behá po dedine a nevie sa s kým a čo tam robí,dieťa ide samo od seba ,matka s tým nesúhlasí,toto nie je ok ani náhodou...na druhej strane nerozumiem,nie je info,prečo tam občas nejde aj matka,kde je otec....víkendy na dedine sú super,ak sa mladému venuje napr. dedko a motajú sa spolu po záhrade,aj bicykle či vybíjaná s partiou je zábava,len treba vedieť odkial-pokial....teraz vysvedčenie aké bolo by ma napr. zaujímalo? ak je chalan každý víkend mimo a bez učebníc,tak asi nicmoc....povedzme si pravdu,ak sa v tomto veku chlapec trocha "neprišrubuje" tak o 2-3 roky budú riešiť oveľa vážnejšie problémy

vikusjk
3. feb 2020

@miskahryzka333 aha prepac, zle som to asi precitala. Ja ho uplne chapem, my sme kvôli tomu kupili dom blizko BA, aby sme mali kam na vikendy chodit, aby bola mala vonku a mohla sa vybehat. Ale aj tak, aj v meste sa da ist von, vzdy mas pobliz nejaky lesik, alebo miesto, kam sa da vybehnut, ked nie je na dedine a spravit si rodinny den vonku, v prirode ;) Kazdopadne drzim palce!

eliska13
3. feb 2020

@janinah podľa čoho súdis, že ak sa cez víkend neučí vysvedčenie má nič moc?možno mu stačí sa učiť cez týždeň.Ale súhlasím nech vie aspoň čo robí kde chodí s kým...aj mne by až taká voľnosť vadila, že babka s dedine doma a chalanisko má svoj program.Treba tomu dať nejaké pravidla
@miskahryzka333 teraz už ide do takého veku, že sa Ti bude stále sťažovať všetci môžu toto, všetci majú, ja nič nemôžem a pod....

janinah
3. feb 2020

@eliska13 súdim podla môjho syna...robia projekty,knihy na povinné čítanie,občas veľká písomka,nemyslím,že víkendy piatok-nedela nechýbajú

eliska13
3. feb 2020

@janinah ja mám 12 r a víkend je oddych max, keď majú veľkú písomku si to prejdeme.Urcite nie je nezodpovedná, že by sa zle učil a pošle ho nech tam žije ako divoch.Ja by som to rozdelila sobotu nech ide nedeľa doma nech majú aj spoločný program

galioska
3. feb 2020

@janinah nebolo, len sa to nedávalo do novín, ako dieťa sa pamätám, že na šírave v krikoch si nie raz dobre robil uchylak, dokonca sme išli sami peso zo stravy, partia a zastavil nám jeden pán že nás hodí domov, nebyť jedného pána kto vie ako by sme skoncili...

slavkadi
3. feb 2020

@miskahryzka333 a co tak ist tam s nim na vikend, bude u starkych a zaroven s tebou, a spravit si spolocny prigram a spolocne zazitky, nech ta vidi aj uvolnenu vysmiatu, nie len doma pri sporaku alebo inych povinnostiach.