Dobrý večer, chcela by som sa s vami poradiť, či aj vy máte takú skúsenosť a a ako reagujete?
Mám 11 ročnú dcéru a už dlhší čas mi klame. Prídem jej na lož, no stále si tvrdí svoje a klame mi do očí. Neraz sme sa o tom bavili, že to nemá robiť a že klamať sa nevyplatí. No stále to robí. Som už nešťastná z toho, neviem co mám robiť. Aj vaše deti v jej veku to tak robia, ak áno ako reagujete?
Ďakujem vopred za odpovede.
@elissa no je to des... Ja mám 9 ročného brata a robí to tiež posledný čas.. kto vie čo je s tými deťmi....asi skora puberta... A ešte Jake sú drzé. Včera idem po nho do školy a taký dvaja sopolosi neviem asi okolo 9 rokou kukali na mňa začali si niečo šepkať a rehotali sa no nechýbalo veľa a spýtala by som sa ich či majú nejaký problém a čo ich doma učia keď si šepkajú a ešte aj sa rehocu na druhých...
@mucilienka baby nasa ma 10 a pol a to iste. Neklame (zatial) ale to ako sa s nami bavi je neuveritelne,neznesitelne. Taku ironiu az sarkazmus použiva,že ja len oči pučim a neviem ako odpovedat ☹
Tak moja tiež používa nejaké hlášky, tak tiež ju usmerňujem. Jednoznačne to má zo školy, veď vedľa ich triedy sú deviataci. Nie je to moc dobrý nápad.
@veronikazuko nasa tiez, hrozne! co to bude este ked fakt na tu pubertu budu mat narok..ja ju tusim zahlusim! a to sme si rozumeli doteraz uplne dokonale... smutno mi je z toho...
u nás pomáha zaracha. na pc,tv,mobil,pobyt vonku,kamošov..potom si rozmyslí,či sa nabudúce zmestí do kože alebo nie...ale pri klamstve som ho ešte neprichytila,hučím do neho odmalička,že mamke má povedať všetko a pravdu,mamky sú na to,aby pomáhali a riešili veci...
@mucilienka aj nasa bola uplne zlata,poslusna. Ako nerobi zle veci,a aj sa uci vyborne,ale ta papuľa....smutno mi je z toho
@janinah A ked ma zarácha povedzme vo všetkom, bez coho sa vedia zaobísť, ako potom trávi čas? Ja som jej teraz zakázala ísť von, no rozmyslam aj nad mobilom, lebo na nom zvykne byt stále. A wifinu a je na nete. Oooch som nešťastná, stále premýšľam prečo je taká, ci to nezdedila po otcovi? 😔 Neviem čo mám robiť, trápi ma to.
Baby, je jasné, ze to zdedili po tatovi 😂😂😂, a zahlusit nepomoze, zavru vas jak za normálne. Len vydržať a opakovať si. ,,Vrazda aj v afekte je trestná". Ono ich to prejde. Moja dcéra bola iny ftacik. A ten bordel v izbe. Som tam radšej nechodila, ani nebolo kde stupit. A teraz?? Byva s frajerom a pol dna upratuje a rozculena , ze si po sebe nevie salku umyt. A rozsypal po zemi.....
Zeny... jemine - deti idu do puberty ... trosku pochopenia, spomenut si na seba v tom case mozno pomoze - ak mate teda spomienky ciste, nie uz vseliako casom upravene a prikraslene🙂 moja bude mat 11 - ma neznesitelne miesta ale aj dievcatkovske stale... doma mame jasny plan kedy moze tv alebo mobil - predtym musi byt pripravena do skoly, upratane etc. , jasne ze na zaciatku velky odpor, teraz to uz berie normalne - ked nieco zakazem tak vysvetlujem dovody a na 90% nakoniec pochopi...
To obdobie prejde - rovnako ako preslo u nas, len treba vydrzat
Aj naša 11 to robila, klamala do očí. Tak isto cez prázdniny všetko ok teraz je vkuse zduta atd...minule si "pozicala" moje diobtrocke okuliare a keď sme ju stretli ako išla na tanečnú a mala ich na sebe do očí nám povedala ze su to kamoskine. Večer nasledoval hodinový rozhovor o tom, že za chvíľu jej nikto nebude nič verit . Ani keď bude hovoriť pravdu . Samozrejme plač a rev. Zdá sa že to pochopila. Ale aj tak jej musíme dávať najavo, že ju kontrolujeme aby si nemyslela, že jej to len tak prejde. Minulý rok dokonca mala taký "zaracha" na tel., že sme jej ho do konca škol. Roka zobrali a dostala smiešny tlacitkovy aby sme sa jej mohlo dovolať. Zrazu ho nepotrebovala mať vkuse pri sebe 😂
@elissa ja mam dceru 6 rocnu a uz klame,zvykne si vymyslat,je drza niekedy az prilis...a neviem si predstavit,co to bude v puberte...snazim sa jej pekne vysvetlit,ze sa takto nemoze spravat,ospravedlni sa mi,ale o par dni sa to zas zopakuje...zas ani ja som nebola ina...ale pocas puberty som bola velmi kludna...s tym treba ratat,ze dieta zaklame,urcite veci zataji,dospieva a uz nebude chciet vsetko vesat na nos mamke...😉
@elissa zaracha nie na rok,trebárs na víkend alebo na jeden den,ak zas urobí neplechu tak zas zaracha na nejaký čas,ak dávam zaracha od netu,tak ponechám tv...ale nebojím sa,že by sa nudil.o to viac je vonku,kreslí,domáce práce dostáva aj robí,číta....môj syn je nečitateľ,číta len ak sa totáne nudí a to je práve ten čas so zarachom😉
@elissa Ahoj ja mam syna ma 13 a som sneho zufala uz dobre 3 r 😠akoze puberta strasna viem ze obcas zaklame ale tie odpovede,odpali ma ako neakeho soplaka uz neraz som mu povedala ze nech sa chova slucne.No jasne ako hrach na stenu hadzat dorazila by som ho.Niekedy je taky protivny ze ani neverim ze je moj.Ja dufam ze ho to prejde lebo fakt mam uz toho kolko krat plne zuby😢
@hors skús mu venovať čas a ísť s ním niekam,kde ísť chce,na nejakú akciu,výlet.....a odpáľ ho odpoveďou aj ty napr. ked pýta peniaze na niečo alebo chce niekam ísť s kamošmi....môj má 12 a zatial sa na pubertu nesťažujem,som zistila,že dosť pomáha,ak z neho robím veľkého chlapa- však ty to dokážeš,nie si už babetko- a naše resp. jeho heslo,ktoré do neho hučím už dlhšie je S&S /smelo a slušne/
@janinah no ja sa mu venujem maximalne 😉mame este dbe deti (4r a 15 mes)🙂on pomoze zahra sa s dievcatami kupi im darceky .Ale proste ma obdobie ze sa stazuje aj byvali ex nanho aj byvala svokra.Jednoducho je protivny odvrava kolko krat ignoruje......Kupit mu kupim co chce ale s mierou🙂chodi von s kamaratma .Jednoducho 3 r ho to drzi.Kazde dieta je ine aj v puberte nasho to slaha ☹ale su maminky ktore to maju v norme a poznam take ked sa postazujem tak povedia to mas super nasa alebo nas je taky a hentaky.Ja sa snazima aby bol zodpovedny co sa tyka skoli je jednotkar ucitelia ho chvali ale doma huruza strasna 🙈
Mne dali nasi citat knizky;) normal som im musela obsah povedat;).
Za to papulovsnie, za hlasky...
Od tej doby knizky nenavidim( precitala som ich 100);)))
No malo to pozitivum...
@elissa Ono zalezi aj na kontexte. "Klame" je velmi vseobecne povedane - klame, lebo chce nieco ziskat? Lebo loz sa jej zda ako lepsie vysvetlenie? Lebo si nieco tak velmi praje, az tomu uveri?
Moja 8.5 rocna tiez papuluje, aj mi klame, ale len velmi zriedka. Pretoze som kedysi zaviedla take pravidlo, ze ak mi povie pravdu, akokolvek hrozostrasnu 😀 , nebudem sa hnevat. A snazim sa to dodrziavat. Obcas treba velmi rozdychavat, obcas si treba vo vedlajsej miestnosti udriet pastou do postele, ale ked som to niekolkokrat za sebou dodrzala, klamanie sa znizilo na minimum. Obcas sa mi zda, akoby ma obidve dcery len skusali, ci naozaj dokazem odhalit klamstvo.
Ak ide o prkotinu, tak im len poviem, ze je to trapne takto klamat. Ak ide o zasadnu vec, dostanu trest. Tak sa obidve naucili, ze klamat sa proste neoplati.
A este co sa mi osvedcilo najviac, nerobit z toho dramu a vysetrovanie na pol dna. Klamala si? Dostanes trest. Hotovo, koniec diskusii na tuto temu. Ziadne hodinove vysetrovanie, dokazovanie, inspekcia a vysvetlovanie, to nestoji za to.
Vela zdaru, ono bude horsie, ked pride ta naozajstna puberta. 🙂
@dai Keby sa dalo dať 100x "páči sa mi", tak ho dám jedným klikom!
@elissa Musíš sa s ňou jasne porozprávať, pokojne, ale aj rázne! Nastaviť pravidlá, ktoré budete dodržiavať obe! Aby si neustúpila pri prvých "psích" očiach. A ty musíš dodržať dohodnuté tiež. Ironické tóny od dcéry skús obrátiť na žart, buď aj ty ironická, aby malá pochopila, že je to smiešne, Nie urážlivé!
Neviem, či som pomohla, ale dúfam, že aspoň štipku áno.
@bosoriak paráda. Celkm dobre si to teda vychytala. Ide o to, že ak si získate dôveru dieťaťa, ktoré bue vedieť, že aj keď niečo vyvedie, nebude to také hrozné tak je to isto lepšie ako len kričať a trestať😉
Ja vas teraz asi nastvem, ale moj syn ma len polroka pomaly, a ja sa uz tesim ako zacne papulovat a budeme sa "vychovavat" xD jooj, kazdy vek ma svoje caro, my sme neboli ini 🙂
Baby na Vám poradím jedno....u nás to funguje...tvrdá výchova...si drzá?nebudeš mať nič okrem základných potrieb...mobil som jej zobrala, lebo by na ňom strávila celý život...a ona si ho na drzovku našla a zobrala a bola na ňom.
A viete čo som spravila ja?zobrala jej ho a slyrla a povedala,že do konca prázdnin ho neuvidí....a naozaj je to tak....treba si stiahnuť knihu 5 dní ktoré zmenia vaše dieťa...alebo tak nejak...a uvidíte že dobrotou a láskou a milým slovom to niekedy nefunguje....ja som tiež skúšala všetko....stále byť dobrá,stále byť slúžka,splniť všetky sny....a viedlo to tam,že aj keď má dieťa všetko ,lebo veď chcem aby bolo šťastne....tak som ja skoro zosalela....teraz je dcéra ako med...skúste si prečítať tu knihu je skvelaaaa....
A tu nejde o to,že by som ju nemala rada alebo bola hnusná...ale všade sú pravidlá...škôlka,škola,práca...celý život je o pravidlách....treba milovať a rešpektovať ale dieťa sa musí dať to aj napsat...napr.mne vadí keď sa cítim ako nejaká slúžka a chudera pred svojím dieťaťom...veď my sme museli rodičov rešpektovať a nedovolili sme si to čo teraz deti...aspoň ja žijem takto a za tou knihou si stojím...je super a mne moc pomohla nastaviť pravidlá...
@elissa moja ma tiez prave 11 rokov, to co zacala robit za posledne 2 tyzdne je na vola vela. Ma to asi zo skoly alebo co, lebo cez prazdniny ok. Nie, ze by klamala, ale tie frky co hadze a ako odpoveda, pomooc! Sa drzim, aby som jej po ustach nedala.