10-ročný syn kradne

13. jún 2024

Chcem sa poradiť ohľadne syna, má 10 rokov, a začal nám z domu brať peniaze, najprv sme si to nevšimli brával si drobné ktoré boli na poličke alebo niekde v byte, až potom sme zistili že v podstate už vyraboval svoju pokladnicku kde mal dost veľa peňazí a začal brať aj súrodencovi. Peniaze používa vyslovene na hlúposti, ide vonku a kúpi si nanuk alebo chipsy, malinovky....nikdy sme neboli takí že by sme mu niečo nedopriali ale toto už prestrelil...vôbec neviem ako to snim riešiť, najhoršie že jeho odpoveď na všetko je : je mi to jedno... Bojím sa čo bude ďalej keď bude starší ak to už teraz správne nepodchytim....

basulaak
13. jún 2024

Aj moj muz kradol rodicom peniaze z penazeniek ked bol cca v podobnom veku. A kupoval si pogy, sladkosti a somariny. Mali s nim rozhovor (taky ten razny v 90. rokoch), neviem ci nie aj horsie, no a vyrastol z toho.

mima1608
13. jún 2024

Aj ja som to robila ako 10-12 ročné decko😅 prešlo ma to po nejakom čase. Tiež som peniaze míňala na somariny typu kartičky, časopisy a podobne.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maminkadeticiek
13. jún 2024

Poznam osobne zenu ktora zacala kradnut ako malicka a nepomohlo nic.Psycholog,psychiater,kradla doma,po rodine,znamym,priatelom,nikto ju uz nechcel mat v dome.Lebo to neboli len peniaze ale ona si normalne odnasala v batohu x veci vratane sperkov.Musela ho vylozit,a tam sa to naslo pri odchode.Nepomohlo reedukacne centrum,mali s nou strasne vela hanby a trapenia,trvalo to az do dospelosti.Videla som pred rokmi ze ooat predava cez internet veci,ktore vyzerali akoby ich ukradla.Je to strasne trapenie pre rodicov,stigma,dozivotna hanba a stranenie sa znamych pre toho cloveka co kradne.Odporucam zasiahnut raznejsie ako dohovorom.

madeincssr
13. jún 2024

Otazne je, kde to videl (resp. skor pocul), ci nema nejaky kamaratsky vzor. Vsak nenechavajte peniaze/penazenky kade-tade a pohovorte s nim, ze povest cloveka sa dodatocne tazko cisti, ze ved nech si pride popytat financie na lakocinky (ma z toho asi zazitok kupit si nieco sam "za svoje").

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
biglovemom
13. jún 2024

Dala by som mu vreckove.

madeincssr
13. jún 2024

@taynee tento tvoj prispevok je taky pekny, mily, cisty, uprimny. Verim, ze potesi (povzbudi) aj AUTORKU.

bellaa3007
13. jún 2024

AJ ja som to robila aj mame aj otcovi :D len ja som žiadne vreckove nedostavala

anavianavi
13. jún 2024

aj ja som brala doma peniaze v tomto veku, mame z vrecak, lebo tam mala vzdy drobne a babke, ktora byvala s nami. minala som ich na uplne hluposti. ani vobec nevie preco som to robila, lebo som tie peniaze nepotrebovala. nestal sa zo mna zlodej. casom som prisla na to, ze to nie je spravne a kupujem hluposti. sama som prestala okolo 14-tich. nikdy ma neprichytili.

cimage
13. jún 2024

Asi to robi a robila vacsina deti, lebo si chcu kupit sami a nieco na co maju chut a rodicia to casto nekupuju (vacsinou ani nie dobra volba ako sladke malinovky, chipsy a energetaky). Skus mu dat vreckove a pohovor si s nim o tom co je vhodne a nevhodne kupovat.

janage
13. jún 2024

Čo mu je jedno? Že bol prichytený? Že sa hanbíte za to co urobil?
Dostáva vreckové?
Z čoho pramení ten náhly záujem o blbosti?
To všetko poje sám? Tie blbiny, či sa snaží takto zaujať kamošov?
Za akú dobu a koľko minul?
Nešikanujú ho, že mu berú peniaze alebo niečo im musí kupovať?

0silvia0
13. jún 2024

vreckové dostáva? V tomto veku je najvyšší čas. Niektorým deťom je trápne pýtať od rodičov, lebo dostanú k tomu kopu nevyžiadaných rečí? Zasa pýtaš? A načo si minul minule? Načo ti je taký drahý nanuk? My s oteckom papáme lacné nanuky. Atď. atď., poprípade ide s kamošmi zo školy do obchodu a nechce sa kukať do huby kamošom, ktorí majú nanuky a on nič.
Čiže miesto toho, aby si išla nejak drasticky podchytávať jeho správanie, hoď s ním reč, aká je jeho predstava, čo si potrebuje kupovať, koľko potrebuje a čo je ochotný robiť aby dostával vreckové.

tykat
13. jún 2024

@mima1608 ja tiez 😅 pravidelne som vsetky vrecka na bundach a nohaviciach vytriasla, hlavne otec nemal prehlad kolko tam ma, tak som vzdy tak primerane odobrala, dokonca aj bony som si brala, do Tuzexu, nebolo vacsej frajerky ked som si za pol bona kupila taky box s asi 20 roznymi zuvackami.
Nasi na to asi neprisli lebo pohovor nebol. Potom som s tym prestala.

maranco
13. jún 2024

@biglovemom * Dala by som mu vreckove. *
Odkiaľ sa nabrali peniaze v jeho pokladničke aj v bratovej?

eliska13
13. jún 2024

Hra frajera pred kamaratmi

tanyan
13. jún 2024

@maranco Peniaze idú do pokladničky napríklad na narodeniny, meniny, Vianoce, Veľkú noc... Zdrojom nemusí byť vreckové.

biglovemom
13. jún 2024

@maranco je rozdiel mat pokladnicku kde mozno rodicia mince hadzu, a je rozdiel mat vreckove co dieta moze minut …. 🤷🏼‍♀️ autorka nekonkretizovala

kandelabra
13. jún 2024

Nemyslim, ze je velky problem, ze v tomto veku kradne - ako vidis viaceri sme taki boli, z roznych dovodov. Ale myslim, ze je ovela vacsi problem, ze ste na to prisli a jemu je to jedno. Netrapi ho, ze robi nieco zle, lebo za to zrejme neocakava dosledky. A tie mu treba. Bratovi by peniaze musel vratit, zo svojho co dostane napriklad na sviatok. A poriadnu prednasku o tom, ako financie funguju, ze peniaze treba zarobit a najprv platit co je treba, az potom menej podstatne veci. Mozno sa dohodnut na vreckovom ak vam to vyhovuje, alebo na financnej odmene za extra pomoc v domacnosti (nieco mimo jeho obvyklych povinnosti). Aby pochopil, ze to nie je len tak, ukradnem si a viacej ma netrapi...

chiarisimo
13. jún 2024

Minulý mesiac ukradol synov spolužiak (12) u nás 20 €, žiaľ som to nemala ako dokázať, tak som to neriešila s jeho rodičmi... synovi som povedala, že si neželám, aby ku nám chodil a nech si uvedomí hodnotu ich kamarátstva... ja, len aby to nezašlo ďalej ako by si si želala...
Jednoznačne prísny trest, zobrať obľúbenú hračku, konzolu, bicykel a predať, vrátiť dlh súrodencovi, vy si tiež zoberte, čo Vám patrí.
Potom dať pravidelné vreckové s tým, aby si aj na niečo konkrétne našetril.
Vreckové je u nás odmena za domáce práce a prospech v škole...
Samozrejme schovať si peňaženky a všetky dostupné sporkasky z jeho dosahu