10 ročné deti a reči o sexe

ank
11. dec 2013

Chcem sa spýtať mamín čo majú piatakov, šiestakov.... Dcéra je piatačka a ja žasnem, aké reči začali spolužiaci tento školský rok. Dcéra tvrdí, že celý deň sprosté sexuálne reči. Napr. chlapci hrajú s kartami "misu lásky". Kto si vyberie guľu, znamená to sex. A on sa opýta spolužiačky - urobíme to tu, alebo doma? Alebo chlapec si zoberie medzi nohy takú dekoráciu - mačku, čo majú v triede, a napodobňuje s ňou sex. A to sú chlapci s normálnych rodín, celkom dobre sa učia, žiadni asociáli. Je to podobné aj v triedach u vašich deti? Niekde som čítala vyjadrenie učiteľky, že sa bojí dať si do školy kratšie šaty, lebo v 8., 9. triede sú tie sexuálne reči strašné. Ale piataci??? A ako ďaleko je od slov k činu???

cerez
11. dec 2013

Celá doba je divná. No povedzme si, že téma sex sa ponúka každý deň. Stačí si pozrieť telenovely, reklamy, časopisy. Deťom sa to predkladá všade. Ja mám tretiačku a už vo škôlke jej chlapci hovorili, že je sexica. V prváku zas jej spolužiačka navrhovala môjmu synovcovi rovnako starému nech si dajú francuzáka. Alebo líčila na ihrisku, ako jej otec mydlí prsia svojej mame. Čo dodať? 😒

bets
11. dec 2013

Ja sa na tuto tému bavím s detmi otvorene, mozu sa pytat akekolvek otázky, veci rozoberame nielen z technickeho hladiska, ale rozpravame sa vela o našich hodnotach. Co som pobadala na synovi piatakovi, tak sa začala prejavovat u něho ostychavost v tejto teme, nerad ju sám začíná, hoci s prvymi otázkami začal v 3r. Tak občas ja tému vytiahnem a rozpravame sa aj ako to je v ich triede. Taketo reci ani gesta u nich nie su. Niektori chlapci majú nejake foto v mobile, ale co moj syn videl, tak to bolí ženy s vacsim poprsim v plavkách a spodnom prádle. Deti su este hrave, cele prestavky riesia PC hry, najnovsie hru kamión, co jazdi po Europe (názov neviem). Su to deti, ktoré sa pohybuju po nete od 1rocnika, nakolko úlohy su vacsinou referáty a projekty. Zda sa, že rodičia sa aktivne zaujimaju o spoluziakov, takže okrem nejakych bitiek a beznych sporov sa u nich nic vaznejsie neriesi, nic so sexualnym podtonom. O veciach v triede sa bavíme aj viaceri rodičia, takže co neviem od syna, viem z ineho zdroja.
Raz začal niečo, že keď spia spolu, uz neviem v akom kontexte, tak mi to po čase nedalo a pytam sa, co to podla neho znamená, ze pohlavny styk, zda sa že uz rozumie, tak mozem s ním uz uplne otvorene. Zmeny v puberte máme prebrane, syn cítí, že aj keď je téma intimna, nie je v rodine tabu a preto zatial nemá potrebu ju vyhladavat a robiť tajnosti, ako nejake zakázané ovocie

aristka
11. dec 2013

a čo sa čuduješ ,všade sú či v médiach ,či v plátkoch tu na nete samé nahotinky ,je to súčasť ich života a neberú to ako niečo nenormálne ,čo treba skrývať pod pokrievku a najmä ak začína puberta ....môj 7 ročný vie čo je menštruácia ,na čo je pipík a je to také nevinné ešte len započul niečo v tv a mama musela vysvetlovať a zo starším tiež komunikujeme otvorene ,že toto tu je a existuje to a je to aj prevencia napr.aj čo sa tvojej dcéry týka ,že pokiaľ sú tie hranice ,pokiaľ je to vtipné naťahovanie a či to neprechádza do niečo až obťažujúceho ,čo by bolo treba riešiť..,takže sa neľakaj a rozprávaj sa s ňou a bude to ok....

rebeka7501
11. dec 2013

Je rok 2013, doba ide staršne rýchlo, deti majú prístup ku všetkému : TV, tlač, internet. Radšej sa s nimi otvorene rozprávať i o sexe a veci s nimi súvisiace, ako trvrdiť, že deti nosí bocian a podobné hlúposti. S dcérou sa o takýchto veciach normálne rozprávame (je šiestačka) a samozrejme u nich v škole to nie je iné. Táto doba priniesla i takéto veci.

tenerifka
11. dec 2013

Dcera je siestacka a nic take sa nedialo a zatial ani nedeje, len dostava nevinne(a niekedy naozaj krasne) zamilovane listocky (nielen na Valentina), tak neviem, mozno je tu konzervativnejsia vychova

azara
11. dec 2013

Ja mám piataka, u nás tiež nič také. Zaujímajú ho ešte hračky, keď sa o niečom takom hovorí, zareaguje skôr naivne detsky. A v škole sú skôr problémy s tým, že sa chlapci s dievčatami moc nechcú (ani dievčatá s chlapcami) hrať. Dievčatá sú v skupinke spolu a chlapci spolu.

lili_mia
11. dec 2013

@ank V našich časoch sme hrali fľašu a 7 minút v raji. Také to detské spoznávanie sexu. Ak sa teda už o tom v triede bavia, asi by si jej to mala vysvetliť primerane jej veku. Dcérka možno poučí kamarátky a bude kľud. Spomenúť na rodičovskom, kašli na to, že ostatní mávnu nad tým rukou, možno sa aj niekto ozve, možno niekde pomimo v kríkoch 🙂 Minimálne o menštruácii by mala vedieť, ja som mala 11, ked prišla "premena".
S ktorým ročníkom majú spoločnú chodbu? Možno niečo odkukali od starších a opakujú sa. Ale ten rozhovor matky s dcérou, minimálne o tom, že je to zosmiešňujúce niečoho krásneho medzi dvoma milujúcimi ľuďmi, by mal prebehnúť.
Deti sú zvedavé a nesúvisí to s tým, z akých sú rodín. Iste to poznáš ako sa hovorí, že sa spustilo dievča z dobrej rodiny. Bola zvedavá, chlapcovi dovolila viac ako mala a bum. Začať vysvetľovať, že ľuďom dovolí iba to, čo ona sama chce, načo sa cíti. Aby chápala, že ked jej akože zo srandy, hoc aj dievčatá, vyhrnú sukňu, tak to nie je sranda, a má im to aj tak povedať. A povedať to vyučujúcemu.
Možno stiahnúť z internetu Bol raz jeden život, časť o sexe, to je podľa mňa deťom primerané.

iwesska
11. dec 2013

14-15r. dievcata si uz nechavaju predpisovat antiku, co tiez nie je normalne podla mna. Je to cele zvratene tato doba. Tym detom unika detstvo. Nebudu mat ziadne pekne spomienky tak ako my, ked sme sa v tomto veku este hravali na verejnosti s babikami.

briketa
11. dec 2013

@iwesska to hovori kazda generacia na tu mladsiu bez ohladu na obodbie v historii 😉

iwesska
11. dec 2013

@briketa Ved hej, lebo ta hranica sa stale posuva. Ale deti maju zostat detmi, v ramci ich dobra, ved nikto im nechce zle. Ale naco si zatazovat hlavu dospelackymi temami v 10 rokoch?

briketa
11. dec 2013

@iwesska ja som to teraz napisala nestranne, bez ohladu temy. ja ti davam uplne zapravdu co sa temy tyka, ale ten generacny rodiel je vzdy rovnaky so stazovanim si na mlad, bez ohladu co to je.. moda, slusnost...atd

iwesska
11. dec 2013

@briketa Jaj tak to ano, lebo nova generacia ma vzdy lepsie vymozenosti, len zial uz to zacina byt na skodu, hlavne co sa tyka neobmedzeneho pristupu k informaciam.

tatalin
11. dec 2013

moje najhoršie školské obdobie 5/6ta trieda keď chlapci zistili čo majú v nohaviciach a skúšali čo s tým... a nebola to len misa lásky... nebolo to dávno ale tiež to nie je nič nové... proste čo do detí vchádza (odvšadiaľ) to potom dávajú von :/ tiež si myslím že treba o tom s deťmi hovoriť tak aby tomu rozumeli a aby sa za to nehambili ale aby mali k tomu úctu...šak viete 🙂