Dobrý večer chcela by som sa spýtať. Mám taký problém s dcérkou. Strašne ťažko sa učí. Ťažko si zapamätá. Je si neistá. Snažím sa jej maximálne pomáhať vysvetľujem jej napríklad vo vlastivede prirodovede slová ktorým nerozumie. Snažím sa aby sa naučila od slova k slovu ale skôr aby vravela vlastnými slovami. Ťažko sa vyjadruje. Neexistuje nejaká metóda alebo niečo aby jej to išlo ľahšie ? Nechcem aby sa jej škola znechutila 🥴😏
Nenechaj ju hrat sa s mobilom, ci telku pozerat. Nech cita. Alebo citajte spolu. A daj jej robit testy, zistis ktora oblast je jej. Mojmu napr. vyslo, ze ma zlu sluchovu pamat, ale vizualnu vybornu. A tieto deti to potrebuju vidiet, precitat si, nakreslit.. tak si pamataju najlepsie
Tak kazde dietatko je ine, ono to zacina rozdielnym intelektom, usilovnostou, talentom a sposobom, ako si nieco dokazu zapamatat. Nie su vsetky deti rovnako talentovane a rovnako inteligentne, je to proste tak. Pomoct jej mozes tak, ze sa naucis s nou pracovat efektivne...a to ti my neporadime, na to musite prijst sami... mame styri deti a kazde sa uci inym stylom a to znamena, ze najstarsia dcera sa uci hlboko do noci a zasa starsi syn je schopny medzi 5-7mou rano najefektivnejsie veci selektovat a aplikovat, preto sa uci (nie vzdy samozrejme) prave vtedy, lebo ma prakticky fotograficku pamat a natlaci to potom na teste na 100%... mladsi naopak, musi byt uplne utahany po treningu, aby sa ucil a aj to - musi sa pri tom hybat...takze sa ucime tak, ze cita a opakuje veci pochodujuc po celej izbe, alebo slovicka sa uci vtedy, ked klikuje... je to az absurdne, ale je to proste tak... vsetko ich "nutim" opakovat vlastnymi slovami, lebo biflovanie je im na nic (okrem tej pisomky), velmi casto pozerame youtube (naucne filmy k danej teme), vzdy pozrieme kusok, dame pauzu a porozpravame sa o tom, co videli (s tym, ze ja sa snazim byt ticho, nech mi to oni vysvetlia)... proste "prinutit" ich nad tymi temami rozmyslat... ani nevies, co vsetko som sa naucila s mojou 16kou posledne roky z biologie a fyziky, a to som si vzdy vravela, ze ja to uz nikdy v zivote potrebovat nebudem 😂 Najdi styl, ktory bude pasovat k nej... suhlasim s uvedenym vyssie - hlavne jej najdi nieco, kde je skutocne dobra... u mojich chalanov je to hadzana a plavanie, u najmladsej hudba a u najstarsej umenie, je neskutocne kreativna...zivot nestoji na urcitych predmetoch a uplne dokonalych vsetrannych schopnostiach, stoji na tom, v com si skutocne dobry a vynimocny. Ona si to svoje najde. Ja byt trebou trosku uberiem z narokov... nech jej to fakt neznechutis...
Si rodič, nie učiteľ. Takže si z toho nerob ťažkú hlavu. My sme neboli školený na to, aby sme deti také niečo učili. Ja mám 6taka a tento rok som mu u jeho bývalej učiteľky vybavila doučovanie. Preberajú hlavne matiku, ale keď sú hotový idú na slovinu, biológiu a podobne. Pre mňa je doučovanie najlepšie minutie peňazí a naozaj to má svoje výsledky.
@liv1 dobre hovori, moze mat rozny sposob zapamatavania. Citala som taky lahky test na to. Ak si predstavis, ze niekto ide po ulici a spyta sa ta na cestu, ako by si mu to najradsej vysvetlila: Nakreslila planik, napisala na papier textom, povedala?A potom opacne. Ty ides po ulici a pytas sa na radu, ako sa niekam dostat. V akej oodobe by si najradsej dostala odpoved: Slovne, text apisany na papier, planik nakresleny na papier. to presne poukazuje na to, ako sa cloveku najjednoduchsie vysvetluju a vstrebavaju informacie. Niekto potrebuje planik, vizualnu predstavu, niekto texty a niekto to potrebuje pocut... my sme s dcerou vselico kreslili, a napriklad si tazsie pamatala basnicky, tak som jej vzdy na dvere vecka vylepila a ona si to tam pri pobyte vo vecku citala a naucila sa ;) Aj slovka anglicke zo zaciatku ... Na yo sme potom aj pexeso vyuzivali, lebo hras sa, ucis sa z obrazkov, rozpravanim. Aj na tie vlastivedne slovka si mozete spravit pexeso, hoc aj z makkeho papiera, len take nieco jednoduche, nejaky charakteristicky obrazok k tomu aj text... a ona si to spoji aj s obrazkom, lahsie vytiahne z pamate...
Neučila * od slova k slovu