Sťahovanie sa z Bratislavy na stredné Slovensko

anka811
24. mar 2024

Dobrý deň , viem že podobná téma tu už bola omieľana veľa krát. Ale potrebujem poznať aj iný názor. Momentálne s priateľom žijeme v Bratislave. V podnájme. Tento rok sme si stanovili že sa presťahujeme do nejakého väčšieho mesta na strednom sk asi (ZA)aby sme mali peknú prírodu a hory na dosah ktoré veľmi milujeme a trávime tam všetok voľný čas - cestovaním z ba. Z pôvodného plánu o Žiline sme trochu upustili lebo tam nikoho nemáme , ani rodinu ani kamarátov a zacinat zas od 0 sa nám moc nechce. Prišla ponuka od mojej maminy ktorá býva v dedine na Liptove asi 20 km od Ružomberka. Či sa nechceme nasťahovať ku nej do domu. Bolo by to samostatne bývanie s vlastným vchodom , záhradou atď . Kvázi 4 izbový byt . Je to hlavne cenovo výhodna ponuka. ( Žiadna hypo) Plus mamina na blízku ,síce je čerstvo na dôchodku - veľmi dobre vychádzame aj tak sme tam každý druhý víkend. Plus dobuducna by nám pomohla aj s dieťaťom ktoré plánujeme do 4 rokov , keďže sme obaja po škole a nemáme ani 30 rokov. Bola by to pomoc aj pre ňu je sama na dom. Problém je ten že sme obaja samostatni s priateľom už od strednej .spísali sme si aj pre a proti . Momentálne sme na pováženi či ostávať v Bratislave kde sme zabyvani,máme práce a vziať byt na hypo. Momentálne si môžme dovoliť len 2 izbak . Neviem čo potom keď príde dieťa. A platiť hypo 600 eur mesačne na kumbal alebo mať dom v krásnom prostredí v ,,zapadákove,,. Celkovo voľný čas trávime v prírode vonku . V Bratislave sa bojím že sa nám nebude chcieť stale chodiť do Tatier . A na Liptove sa bojím že stále len okolo domu bude treba niečo opravovať. S priateľom máme jasno že chceme byť spolu aj na Marse ,takže v tomto
nemáme konflikt. Oproti Bratislave by sme ušetrili kopec peňazí na hypo( zarábame obaja priemerne na BA). Ale zas mám aj obavu že priateľ tvrdo študoval a ak by sa na Liptove neuplatnil abyvmi to raz alebo sebe nevyčital .

deedol
24. mar 2024

to, co pises v poslednej vete, som sa presne chcela spytat - ze co ste studovali a ci by ste si tam vedeli obaja najst ok pracu.

ildiko36
24. mar 2024

@deedol všade sa dá uplatniť, veď ludia žiju aj na Liptove. Dom je dom!Ja by som v panelaku už nikdy nebyvala, všetko počuť ešte keď aj sused grgne.

tykat
24. mar 2024

@anka811 ako vam vysli +/- co sa tyka
- zamestnanie a vyska prijmu
- ako chcete riesit vlastne byvanie - investovanie do vlastnej nehnutelnosti, investovanie do maminej nehnutelnosti, mas surodencov? ako sa vysporiadate?

trgypadl
24. mar 2024

Ak vnimas dedinku 20 km od Rk ako "zapadakov", tak nad tym ani neuvažuj. Uz len to, ze Ti napdala ta myslienka je cele zle. A to ti hovori zena rodena a dlho zijuca v Rk, nejaky cas žijúca v Ba aktualne na vychode.

ildiko36
24. mar 2024

@tykat to je tiež dvôležita otazka

anka811
autor
24. mar 2024

@tykat všetky plusy pre nás sú na Liptove. Dom ,dvor , rodina . Žiadna hypo. Bratislave je jediné plus iba práca. Ano mám brata ,ten je zabezpečený rodicia mu pomohli a dohoda by bola že by sme doopatrovali maminu a dom by nám ostal. Samozrejme všetko by bolo na papieri.

deedol
24. mar 2024

@ildiko36 jasne, vsade sa da, ale niektore povolania sa lahsie uplatnia vo vacsich mestach. a autorka to spomina ohladom priatela, preto sa pytam.

ja osobne byvam blizko pri rodicoch a je to super, pre mna je to dolezity faktor. ale zas niekto to ma uplne opacne 🙂

1andrea111
24. mar 2024

@anka811 ale práca je tiež dôležitá. Nájdete tam adekvátne uplatnenie? Pozerali ste si tam pracovné ponuky aké sú možnosti?

tykat
24. mar 2024

@anka811 predtym ako cokolvek podniknete tak treba mat ten papier (dom vo vasom vlastnictve s tarchou pre pravo dozivotneho byvania vasej mamy). Inak ani neuvazujte o tom ze je to vyhodne "lacne byvanie".
Ak mate radi hory, dedinsky zivot a mate chut denne dochadzat za pracou tak do toho. V pripade HO je to ideal, potom sa to komplikuje s prichodom deti (skolka, skola, kruzky, lekari...).

13uzivatelka11
24. mar 2024

Dieťa ešte nemáte, ak máte aspon nejakú šancu ze si tam nájdete prácu co by vám vyhovovala, vyskúšajte, vždy sa viete vrátiť do Bratislavy. Dnes už nie je problém nájsť si prácu co sa da robiť na 100% na ho a lepšie platenú, ak viete dobre po anglicky a ste šikovni.

zuzanockamt
24. mar 2024

@anka811 Určite preč z BA.

mandzula
24. mar 2024

@anka811 ešte porozmýšľaj, či si si úplne vedomá toho, čo obsahuje to doopatrovanie mamy.

tibor79
24. mar 2024

Všade lepšie ako v BA

emm_i
24. mar 2024

Ahoj. S priateľom máme podobnú dilemu. U nás je to tak, že priateľ je konateľom v rodinnej firme a časom jeho rodina tu firmu chce dať naňho. Do toho máme možnosť bytu priamo v KE. Tam mám rodinu zase ja. Obaja sme ale z východu SR. Teraz žijeme v BA. Tu máme dobrú prácu a obore. Mňa veľmi láka vrátiť sa, priateľ má trošku obavy, lebo firmu nepreberie hneď. A on je celkovo taký, že radšej by pracoval v tom, čo ho napĺňa, kdeže to firma je skôr záložný plán. No ja si v BA život už ani neviem predstaviť... Aj keď čo sa týka práce, ja som si vedomá, že budem musieť zmeniť odbor. Budem robiť síce sčasti to, čo som študovala, ale nie úplne. No rodina, príroda, blízki, to všetko sú pre mňa veľké plusy. Tu v BA sa akosi šťastná necítim.

tttbb
24. mar 2024

Ja som povodom z Rk a zijem v Ba. Na vikendy chodievam na Liptov. Dedinu 20km od RK ja tiez povazujem za zapadakov, dokonca RK sam o sebe je zapadakov hoci som sa tu narodil a planujem tu stavat druhy dom. Neda sa zovseobecnit co je lepsie pre vas, zalezi aku mate profesiu. S kvalifikovanou pracou na Liptove moc nemas co robit, tu su len take bezne prace s platom do 1500 eur. Ak mas kvalifikovanu pracu bude lepsie ostat v Ba platove podmienky sa nedaju porovnavat. Kym v Ba si zarobis na zivot v Ba a este ti ostane aj na zivot na Liptove, ked sa prestahujes na Liptov tak uz sa do Ba nikdy nevratis, lebo ti ujde vlak. Tolko moje skusenosti. Ja Liptov milujem ale jedine ako miesto pre relax, produktivny vek som sa rozhodol stravit radsej v Ba. Ale zalezi aki ste ludia, ak vam staci bezny zivot a bezny standard, urcite viete byt stastni aj na Liptove. Skor by som si ale riesil vlastne byvanie, lebo byvat u niekoho v niecom co nie je vase je z dlhodobeho hladiska hlupost.

gab1sol
24. mar 2024

@anka811 obaja sme Žilinčania. Ja som v BA študovala, ostala som tam pracovať aj po škole. Vtedy ešte priateľ prišiel po škole pracovať do BA. V mojom prípade som sa po 10 rokoch vrátila naspäť do ZA, keď sa mala dcéra narodiť. Predsa ma to tam vždy ťahalo, mám tam rodičov. Kúpili sme dom, muž pendloval kvôli práci medzi BA - ZA. Vydržali sme takto 4 roky. Ja som si časom uvedomila, že aj keď milujem Žilinu, oproti Bratislave tam skapal pes (nikoho sa nechcem dotknúť). Nakoniec sme kúpili (na hypo) byt v BA, dom v ZA sme prenajali a natrvalo sme sa presťahovali do BA. Muž má svoju firmu, ja som si tu tiež našla prácu, ktorú by som v ZA nenašla. Toľko moja skúsenosť.

anka811
autor
24. mar 2024

@tttbb áno tento rok chceme určite niečo vlastne . Zas nie sme ani jeden veľký karieristi. Najradšej trávime čas jeden s druhým .ale tiež mám tu obavu že keď sa vrátime na Liptov tak do ba to už nepôjde .

mamina7070
24. mar 2024

@anka811 aku mate obaja pracu?

anka811
autor
24. mar 2024

@gab1sol HM , zaujímavý príbeh. Pri tom my sme skoro 2 roky snívali o Žiline . Že je pomerne veľká , rozvíjajúca sa s dobrou dostupnosťou do prírody. Ale aktuálne sme od toho upustili. V Bratislave máte aj rodinu ? Má Vám kto postrážiť dieťa keď treba ? Alebo to zvládate sami dvaja ?

hanaxxx
24. mar 2024

Ak si viete obaja najst pracu aj pri ruzomberku, tak by som v ba nezostavala. Ale s tou pracou by to malo byt naozaj tak, ze aj ked pracu hociktory z vas strati, tak ze stale su tam aspon priemerne moznosti najst si nieco ine. Lebo nepriazniva financna situacia sa dotkne vsetkeho, takze to dobre zvazte. Niekedy je lepsie nemat vysnivanu pracu, ale zit vo vysnivanom prostredi. Nieco za nieco. Porozmyslajte, ci ste typy, ktore budu mat radsej (mozno) horsiu pracu, ale na druhej strane budete tam, kde to milujete. Ked pride dieta, tak bude na nezaplatenie byvat v dome, mat blizko maminu, dieta bude mat pri sebe starku, bude vyrastat na dedine, co je podla mna pre dieta idealne.

hanaxxx
24. mar 2024

@anka811 my sme na dieta s muzom sami, vies ako zavidim tym zenam, co tu maju mamy? Ked vidim, ako niektore aj kazdy den zoberu vnuca vonku, ja by som bola stastna, keby aspon raz do tyzdna na 2 hod. Nehovoriac o tom, ake je to plus pre dieta, ked moze rozvijat vztah so starym rodicom.

gab1sol
24. mar 2024

@anka811 v BA nemáme nikoho, nastavili sme sa tak, že deti sú naša súčasť a musíme to zvládnuť my dvaja. Samozrejme, sú už vo veku, kedy idú aj na týždeň do ZA na prázdniny. A raz sa stalo, že moja mamina pricestovala na noc k nám, aby postrážila, lebo my sme mali skrz mužovu robotu jednu akciu. Vzťah majú dievčatá s dedkovcami veľmi dobrý, aj keď 200km od seba. Príroda okolo Žiliny aj mne veľmi chýba, ale aj tu je kde ísť - máme auto, keď chceme, kdekoľvek sa vyberieme. Ale pre nás osobne je väčší benefit ako príroda za rohom, že máme prácu, ktorá nám umožňuje HO a teda, v prípade potreby/choroby detí môžeme byť s nimi doma (kým som si hľadala prácu v ZA, takúto možnosť som nevedela dostať, ale to sa možno už zmenilo).

vikes
24. mar 2024

@anka811 Tak najprv urobte prieskum trhu práce na Liptove, aké zamestnanie by ste mohli mať. Potom môžete uvažovať ako ďalej.

petronelag
24. mar 2024

@vikes Aj ja si myslím, že treba najprv zistiť, či by ste si tam našli primeranú prácu, s ohľadom na svoje vzdelanie.

erika237
24. mar 2024

Nie ste karieristi ale treba byt realista a zvazit, co clovek od zivota ocakava v sukromnom a pracovnom zivote. Ja by som sa riadila tym co mate vystudovane, aku pracu a prac skusenosti mate teraz a zhodnotila by som, ake pracovne prilezitosti su v okoli kam sa chcete prestahovat, ci ste ochotni vziat aj inu mozno horsie platenu pracu. Ono zas niekedy si treba uvedomit, ze clovek nedostane pracu lebo mena dostatocnu kvalifikaciu al e moze byt aj prekvalifikovany, a tiez ide o to ake su moznosti zmeny zamestnania z akehokolvek dovodu.
Mat rodicov blizko ked ma clovek vlastne deti je super, ale ide to aj bez toho.

barborachors
24. mar 2024

@anka811 Vidim ze sa vracia doba sú žitia dvoch generacii v jednom dome. Asi sa zacnu stavat zasa dvojgeneracne domy. Napad fajn, rodinu v Bratislave by som si v živote nezakladala. Ak mate dobre rodinné vzťahy preco nie.

belllinka
24. mar 2024

@zuzanockamt
@tibor79 Čo máte proti Bratislave? 😮

dzejny656
24. mar 2024

Ahoj, tak ja pridám svoj názor. Ja pochádzam z východného Slovenska, môj muž z Liptova a žijeme od čias VŠ v BA. Ja si už neviem predstaviť žiť niekde inde a teda v našich rodných mestách už vôbec. Áno, Liptov je nádherný, príroda je úžasná, je skvelé ísť tam na pár dní na dovolenku, ale žiť by som tam nechcela lebo by mi chýbali možnosti, ktoré sú v BA. My máme tiež dosť radi prírodu a ja nemám nejako v BA pocit že by tu a v okolí prírody bolo málo. Bývame rovno pod lesom v pokojnej mestskej časti, časti chodíme do Rakúska, do okolia BA. Občas na predĺžené víkendy a dovolenky na ten Liptov, Oravu a mne to úplne stačí.

Ja si už neviem predstaviť bývať ani s rodičmi, máme dobre vzťahy, ale podľa mňa aj práve preto že spolu nebývame.

huginko
24. mar 2024

@anka811 Liptov je zapadakov? Som sa zasmiala. Tak prečo tu každý chodí? Žijem na Liptove, býva sa nám tu fajn, žije sa nám tu fajn, vyžitie v lete aj v zime.

kubkovan
25. mar 2024

Ahoj ja som z Rk priamo a žijeme tu s manželom. A úprimne čo sa týka roboty je tu bieda. Manžel dochádza každý deň do ZA, ja mam síce tu robotu, no ten plat nič moc. Samozrejme záleží aj aku robotu budete potom hľadať, no záraky neočakávajte, to už skôr Martin a Žilina. Ono áno príroda je pekná, len si treba uvedomiť, že na tu moc človek nemá čas, lebo veľa času strávi v robote a vy ak chcete dom, tak cez víkend zrejme aj tam niečo porobiť. My bývame v paneláku čiže máme viac času a ver tomu, že keď to budete mať na dosah, tak vás to až tak lákať nebude, aby ste mali nonstop výlety do prírody, možná zo začiatku. Kultúrne vyžitie je tu tiež bieda. Určite si to dobre premyslite, ono záleží aj aky typ ľudí ste, ja by som napr. v BA nikdy nechcela žiť, teda ani v iných veľkých mestách, preto som verná Rk 😁