Ahojte maminky, po nejakej dobe som si urobila vodicsky (asi pred rokom),a teraz som kúpila auto, prosím poraďte, bojím sa šoférovať neskutočne, hlavne preto, zesa bojim, že by som mohla zabiť svoje dieťa,i keď sa bavíme o jazde v meste atď., Začínam lutovat,že som s ivodicak neurobila ako lpada a hlúpa, teraz mám zbytočne strach a to i keď som sama v aute sa bojím iba vyparkovat, lebo si môžem n vsimnou auto, co pôjde po hlavneja za chvilu mám voziť dceru.Tohoto sa bojím najviac, v podstate mojek zaciatocnickej nevedomosti, a ublizim malej. keď máte skúsenosti Prosím askusenosti akékoľvek, či pozitívne, alebo negatívne.
@katulka2992 ja som zacala po 20 rokoch tiez kvoli dietatu. Neboj ved ked ides po meste a v Ruzomberku to viac ako 50 tkou nepojdes (v tych zapchach) a veru nikoho nezabijes. Mne pomohlo ked som chodila sama autom vecer, ked je mala premavka....PO tyzdni uz strach presiel, respekt mam doteraz ale strach nie
@katulka2992 mam ten isty problem 🙈 tiez to riesim. Rada si precitam, co ti poradia
Tak po prvé urob si kondičné jazdy prípadne ak má manžel/ priateľ v pohode povahu že ťa nebude stresovať, tak chod s ním. Prvé razy bez dieťaťa, to ti na hodinu niekto postráži. Skúsiť si jazdu ktorú budeš najviac využívať- do obchodu, skúsiť zaparkovať a zas domov. Prípadne ku lekárovi....
Určite nechoď prvé razy sama a s dieťaťom. Dieťatko môže začať plakať a ty zastresuješ a môže sa stať nešťastie. Najskôr si osvoj auto, prípadne si pozri na tej ceste aj nejaké odstavné miesto, zrovna keby dieťatko začalo plakať a keď si to nacvičíš, skús s manželom a dieťaťom, časom iba ty a dieťa. Ja už si teraz neviem predstaviť neísť autom a to som zo začiatku mala presne takú istú paniku ako ty. Keď bol bábätko a začal plakať, mala som nachystanu tašku, odstavila, utíšila. A hlavne, prvé jazdy s bábätkom si plánuj bez toho aby si mala ísť niekam na čas, najskôr do obchodu, určite nie na určitý čas k lekárovi 🙂
Držím palce, ženy dokážu všetko a ber to tak, že teraz si auto osvojíš a do budúcna so starším dieťaťom ti to len pomôže - zaviesť do škôlky, lekár, krúžky...
@katulka2992 ked sa bojis nejazdi, lebo ohrozujes nie len seba ale aj ostatnych. To co popisujes, je uz velky strach.
@betulinka1 nebojím sa len tak, ale bohužiaľ som si nerobila vodičák ako 18r človek bez strachu a s plnou davkoy odavh, minimálne so zníženým pudom sebazáchovy, aký majú mladší ľudia. Viem, že budem raz šofér, ktorý sa riadi na 100percent predpismi a schopnosťami, ale s dcérou sa bojím chodiť
@bobula46
Ďakujem za povzbudiť komentar, mám otca, ktorého považujem za skvelého šoféra,šiel so mnou po meste a presviedča, že bude lepšie pre mňa osvojiť si úplne hlúpu cestu k nim, cca 1 km, a jedna križovatka aj s malou hneď z hurta, i keď viem,že je to stupidna trasa stále sa bojím ísť sama a nie to ešte s dcérou, verím, že keď prekonam strach všetko bude ok, a viem, že jeho metóda je hnusná, ale on sám mi vysvetlil, žetakto sa naučím chrániť tonajcennejsie, i keď riziko neexistuje, ja sa stále bojím.
@bosorka2302 ahoj a a hodila si sama alebo s pomocou??
@pribinak dobrá trefa, rozmýšľala som nad tým, ale ja mám problém šoférovať benzín, j nás sú iba diesel autoškoly,a s cestou nemám problém, iba s autom, to zdochyna a v nepríjemnom čase, neviem si presne na to zvyknúť, a bojím sa, že sa mi to stane pred nejakým kamionom
Ja mam ten strach uz 10 rokov.bud ho prekonas alebo nie
@katulka2992 sama,lebo ked som chodila s muzom tak hrozne mi do toho kecal , samej mi bolo najlepsie, nikto ma nestresoval. A zas ja mam automat, cize som nemala stres, ze mi to zdochne alebo ze v kopci sa nepohnem...to zas som mala podmienku pri kupe auta ze len automat
@lenuliatko84 a ty sa i ho prekonala?moja matka začínala so šoférovaním v 80 rokoch a aj tak ostáva doteraz neskutočne zlý šofér, a stressman a práve toho sa bojím,že sice budem fungovať, ale presne takto astane sa kednazla situácia a ja zabijem svoju rodinu.
@katulka2992 nič iné ako jazdiť a jazdiť ti nepomôže.
@pribinak tiez som nad tým rozmýšľala, ale kondičné jazdy mi nepomozu, odjazdila som si svoje predpisy poznám perfektne, autoškoly majú svoje špecifiká, ktoré sa má hneď začal otec odnaucat, pretože platia na skúškach ale v praxi nie, ja mám problém so svojím autom, reaguje inak atď. Skôr sa bojím situacii,ako keď som sa otacala na pricestnom parkovisku a chvála, a FAKT som si nevšimla auto, ktoré letelo z hora ulice 80,nebolo to ani možné,( pre upresnenie ak si z RK, nejaký sopliak na na bavoraku v Cutkove mastil aspoň 80, i keď tam je 30) aspoň mi zatrubil charakter, keď zaflekoval. Inak by ma to nerozhodilo, ale keď som si predstavila, že by som mala dcéru v zadu mňa sedacke, tak som sa roztriasla a znova to vzbudilu u a strach. Takže ANO, tí ktorí nevedia šoférovať by nemali byť na ceste, ale ako sa to naučiť skutočne poctivo, ked sú takéto elementy, ktorých sa bojím.
@bosorka2302 možno máš pravdu, niekedy keď bude mala u našich skúsim, ale bojím sa zabudnutej pozornosti atď, vieš coyslim, otec ma hodildo vody a po jednej jazde mi povedal, že musím ísť za nimi do cutkova už s malou v aute, i keď iba z klacna, no ja sa aj tak bojím, pre mňa to je hrozna cesta, nie na zabitie dieťaťa v aute, ale sami chodci kade tade, auta, atď, plus rozptyľujú či element na sedačke. Má pravdu v tom, žetakto sa naučím jazdiť najzodpovednejšie, ale asi osediviem. MoNo len prehnaný strach
@katulka2992 ak mas problem s udrzanim pozornosti tak do auta nesadaj . Tam musis byt na 200per sustredena, trasu klacno cutkovo davam casto a veru nic podobne sa mi nestalo, mozno len zvelicujes. Jediny problem v cutkove je vyparkovat ak je tam kopec aut naukladanych ale inak ok, a to jazdim cca rok a pol. Neviem co myslis, dost som nepochopila ved ides max 50 a to v tej rychlosti sa isto nezabijes.
@katulka2992 no neviem, v autoškole učia jazdiť tak ako sa má, od toho sú. Zlozvyky majú skôr jednotliví šoféri, ale toto je v tejto téme nepodstatne
Toto auto predať nemôžeš a rašdsej kúpiť iné? Keď mu už teda nedôveruješ
@bosorka2302 v tomto úseku seba isto nie, ale stále mam problém s autami, ktoré idú oproti a pomerne rýchlo, obzvlášť, keď poznám tu situaciu, ako chodec s dieťaťom,sú vodiči rozumni a aj takí, ktorí skoro zrazia deti na chodníku, lebo obchádzajú retarder, a plus aj chodci majú svoje úžasné okamihy. Dnes som bola svedkom toho, ako chlap ledva dobrzdil,lebo pani sa rozhodla ísť do fatrAnky s kocikom len tak, a nepozrela sa cez cestu. Nehovorím, že sa bojím iba toho, aby som neublížila dcére v aute, ale aj o to, že nedokážem zabrániť takejto situácii z neskúsenosti. Proste som perfekcionista aplanovac, hneď mám pred sebou milión reálnych scenárov a potom to takto vyzerá
@pribinak no v prvom rade má naučili po autoškole, že neutrál na semaforoch a parkovaní neexistuje
@taskataska ja nehovorím, že to tak bude navždy, auto som si kúpila pred dvoma týždňami, v koľkých rokoch si urobila vodičák? Ja sa pýtam len ako efektívne prekonať strach, nie ako byť dobrý šofér, pretože to čo hovoríš by istotne platilo na miliardu idiotov, ktorý nie len nepoznajú predpisy, ale aj techniku svojho auta
@katulka2992 prečo neutrál na semaforoch neexistuje?
Vieš čo? Z tejto debaty začínam mat dojem, že Ty už hľadáš dôvody prečo to nejde a nejde a nejde 🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@pribinak presne som to sla napisat, ze len hlada dovody preco nie.....Akoze ked musim tak skusam ano je milion prikladov nezodpovednych vodicov, potom este mozme spomenut inkriminovany most a pokracovat do rana. Neviem, nikdy som sa nad takymito vecami nezamyslala ako autorka. Mi to pride dost mimo.
@pribinak pretože mňa ucili, že sa spojka ničí tým, že je zosliapnuta atď. V skutočnosti mi to nešlo do hlavy a rozmýšľala som nad tým,prečo mám stále radiť ako idiot, aj keď sa pohnem iba o 5m v kolone. Spojka sa nenici, ale v autoskole taraju opak a tiež im ide hlavne o to,aby niekto sa nepozabudol, a nepopustil pedál a nenabral niekoho v rade pred ním. Detto parkovanie. Nepoznám nikoho, kto parkuje s neutralom.
@bosorka2302 keď sa mi narodil syn - vytúžene dieťa, tak som išla na “3” dosrata cez celu BA ale išla som. Chce to proste prax, skúšať a jazdiť. Iste, človek má rešpekt, predsa len vezie si svoje dieťa. Ale ak chce kočka jazdiť, tak musí jednoducho začať
@katulka2992 no neviem, ja mam na semafore bežne neutrál a nepamätám že by som mala pokazené auto. 🤷♀️🤷♀️🤷♀️ Ale toto je v tejto téme mimo
@katulka2992 povedzme si narovinu, pokial mas ojazdene auto a aj keby si tu spojku zodrala, tak kolko stoji nova? 60e? To zas nie je daka extra polozka. Neviem ale tieto dotahovacky ze kedy neutral a pod 90 per vodicov neriesi, niekto ma neutral na semafore a nemusi drzat pedal a niekto nie..to je uz kazdeho styl jazdy
@bosorka2302 @pribinak
Prečo dosť mimo? Ja som písala o svojom strachu, nepovedala som, že je opodstatnený. Čakala som skôr podporu, atď. Nie komentáre, že nemáš čo na ceste robit. Pretože takých šoférov je mnoho, čo vedia múdrovat, a pritom v skutočnosti majú iba šťastie a náhodu, nehovorím, že všetci. Ja skutočne dôvody nehľadám, len som hľadala upokojenie, že nie som sama možno, alebo, že to je iba chvíľkové.
@katulka2992 ja som ti už napísala radu. Daj si kondične jazdy a začni jazdiť. Nič iné ako riešenie nevidím.
Pekný večer a veľa šťastných km bez nehôd
@katulka2992 však si daj pár kondicnych jázd. Dohodni si trasy ktoré najviac potrebuješ a inštruktora ich s tebou odjazdia