Život v Rusku

24. feb 2023

Ahojte.. mňa tak zaujíma, aký je život v rusku..v poslednej dobe si čítam tie komentáre, že rusi nevedia čo je splachovací záchod, že kradnú rýchlovarné kanvice bez toho spodku, nepoznajú robotický vysávač.. je to naozaj tak? Akože chápem že su oblasti a miesta kde žijú normálni ľudia, ale žeby to bolo naozaj takto, že by nepoznali takéto moderné výdobytky? Ďakujem,ak ma niekto poučí.

deedol
24. feb 2023

ako kde. ine je moskva alebo petrohrad alebo dalsie vacsie mesta, ineje vidiek a odlahle oblasti. mozes si pozriet nejake statistiky ohladom napr. kanalizacie a pod., nieco sa da vygooglit (skor asi v anglictine).

janinah
24. feb 2023

Fakt tu uroven klesá a admini spia.Myslíš,že toto je téma patriaca na stránku o deťoch,rodine....? a ešte k tomu anonymne....

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vla_dan
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vevesh
24. feb 2023

Taku predstavu maju o nas aj americania, niektori francuzi a nemci😄 Rusko je veeeeeelmi velka krajina, cize niekde na sibiri ci mongolskych stepiach v dedine o 60obyvateloch budes marne hladat kanvicu, elektriku ci kanalizaciu (niezeby nevedeli, co to je, ale neoplati sa to...). V moskve take problemy urcite nebudes mat...

deedol
24. feb 2023

tiez si treba uvedomit, koho na ten front posielaju. casto su to mladi chlapci prave z odlahlych chudobnych regionov.

a skusenost nemam osobnu, ale viaceri clenovia mojej rodiny tam par rokov zili + mam kamosku z moskvy.

xsuzannex
24. feb 2023

Niekde sa cuduju ze my tu vobec elektriku mame 😀

annm81
24. feb 2023

Rusko je obrovská krajina plná kontrastov. Mladí ľudia z Petrohradu a Moskvy, s dobrým vzdelaním vedú život podobný mladým ľuďom z Európy. Zvyšok také šťastie nemá, najmä v ázijskej časti sú republiky, na ktoré Rusko kašle, dokonca sa díva s nadradenosťou kvôli etniku. Pozri sa, aké rozdiely sú u nas medzi Bratislavou s Košicami a vidieckymi oblasťami na Kysuciach a Zemplíne. Alebo si pozri streetview na google mapách a porovnaj veľké mesto na západe a veľké mesto na východe Ruska.

marianarem
24. feb 2023

Ja som tam dvakrat bola, sice uz davnejsie, ale pochybujem, ze sa to velmi zmenilo. Samozrejme, ze tam je dost ludi, ktori poznaju roboticke vysavace aj splachovacie zachody. Ale raz sme napr. boli v mestecku Gagarin a tam sme videli vselico. Na jednej strane klasicka "moderna" panelakova cast, hotel, obchody. No presli sme cez zeleznicnu trat a zrazu len drevene chatrce, ano bez kanalizacie.
Celkovo to tam uz vtedy bolo zvlastne aj s informaciami. Byvali sme raz na podnajme u jednej babky v Moskve, to bol normalny byt so vsetkym. Ale teda babka, inac uplne normalne pricetne posobiaca, mi tvrdila, ze v mauzoleu nie je naozaj Lenin, ze to je len voskova figurina a ze Lenin este zije. Potom tie ich zakazane mesta a oblasti, kde sa nikto moc nedostane a ani asi nevedia co tam je (neviem teda, ci to este stale funguje). Ale napriklad mi tvrdili, ze niekde na severe v zakazanych oblastiach su vraj aj podzemne mesta.

diewcatqoo
24. feb 2023

Treba si uvedomit, ze Rusko je obrovska krajina s rozlicnymi prirodnymi podmienkami a roznymi narodnostami. Zapad krajiny a Moskva su relativne vyspele. Mam znameho z Moskvy, dalsieho z okolia Petrohradu a taktiez kamaratku zo Saratova - vsetci poznaju chladnicku, pracku, mikrovlnku, splachovaci zachod.. (btw, vsetci radsej z Ruska odisli), ale su si vedomi toho, ze nie vsetci ludia v ich krajine sa maju tak dobre ako oni. Ine je zit na vidieku a ine v meste, ine je zit niekde na sibiri, ine na juhu, ine pri mori. V Rusku je vela oblasti, ktore nie su husto obyvane a tym padom je jasne, ze do odlahlych oblasti civilizacia, bohuzial, este nedosla. No a vela robi aj kultura a vierovyznanie.
Existuju aj statistiky, ktore ukazuju, kolko % ludi ma napr. kanalizaciu, pristup k pitnej vode, vzdelanie a pod. a na yt je kopu videi z roznych oblasti Ruska, kde sa da pozriet ako ludia v danej oblasti ziju. Ak clovek ovlada cudzi jazyk a vie hladat, tak nie je problem pozriet sa, ako ziju ludia hocikde na svete.

viestta
24. feb 2023

Stačí si dat street view na Google mape nejakej dediny v niektorej zo sibírskych gubernii a budeš v obraze

diewcatqoo
24. feb 2023

A ako prvi boli posielani na front muzi z etnickych mensin z chudobnych regionov (napr. z Dagestanu). Tam je vela ludi, ktori cely zivot kadia do diery v zemi a v zivote nevideli splachovaci zachod. Takze je jasne, ze len co to prislo do civilizacie, predviedlo sa to...

gabrielkaa
24. feb 2023

Rusko je obrovská krajina. Nedá sa to takto povedať. Ja som bola dosť často v Petrohrade. Je to krasne mesto s bohatou kultúrou a kultúrnymi pamiatkami ktoré Slovensko ani zo stotiny nemá. Sú tam bežne sídliska kde žijú moderní ľudia s modernými výdobytkami doby s takisto sú tam luxusne sídla oligarchov. Mozno v niektorých ázijských , odľahlých častiach Ruska žijú takto mimo civilizácie …

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
paulinam99
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kiks1992
24. feb 2023

Aj u nás také nájdeš my co mame všetky možné spotrebiče parné mopy obrovské tv atď ale wu aj ľudia ktorý žijú bez elektriny bez WC kanalizácie plynu a bez vody

pribinak
24. feb 2023

V odľahlých oblastiach veria, že Lenin je vecne živý. To vypovedá za všetko.

Okrem pár veľkomiest je to zaostala krajina, v ktorej žije obrovské množstvo alkoholikov a výrazne ale veľmi výrazne stúpa HIV, myslím že štatisticky atakujú predne miesta tohto smutného rebríčka

paulinam99
24. feb 2023

Na 99,99% sa európsky turista nedostane do oblastí bez splachovacích záchodov .. s kadibudkami na dvore, či otvorom v doske nad potokom, pretože skončí v hoteloch s európskymi štandardami.

Ale keď si dáš námahu pozerať dokumenty na "Spektrum", tak tam nájdeš veľa príkladov, ako žijú bežní Rusi, kde u mnohých sa zastavil čas a stojí už cca 75 rokov.

Námatkovo
https://dennikn.sk/1349884/tisice-ruskych-deti-...

mircalla
24. feb 2023

Nepytala by som sa zrovna v krajine, kde je najviac obdivovatelov a fanusikov Ruska a ludi zmagorenych ruskou propagandou v celej Europe. Opat nieco, co o nas dost vypoveda.

autor
24. feb 2023

Ďakujem za komentáre, a za tipy, povenujem sa tomu viac, tak ako ste radili.. je to naozaj zaujímavá téma a nechcem vyvolávať žiadne rozbroje..

daren1
24. feb 2023

To ako ked pride cudzinec na Slovenskoa vidi nase ciganskeosady, tiež si onas pomyslí že vsetci takto zijeme

oliva276
24. feb 2023

Na youtube sú videá o živote ľudí v odľahlejších oblastiach o.i. z Ukrajiny aj z Ruska a stavím sa, že podľa zariadenia obydlí by sme nerozpoznali, o ktorú národnosť ide. Takmer rovnaký štýl.

Ináč - spomínam si taktiež na video, kde naša študentka spomínala, ako boli s triedou na výmennom pobyte v rodinách v USA a domáca pani sa jej pred prestieraním prvej večere spýtala, či bude jesť len lyžicou... žasli by sme, aké predsudky majú o nás tí, ktorí nás nepoznajú.

ahhola
24. feb 2023

@daren1 alebo keď vidíš v centre LA kilometre stanov🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪🎪 s humusackymi smažkami... 🌿

zdena1990
24. feb 2023

@mamula20 presne nemáme ani plyn ani kanalizáciu ale popravde ani nám to nechýba ...

ysseba
24. feb 2023

@mamula20 čo nové hovoria na TikToku keď dátum 22.2. akosi nevyšiel?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
roja01
24. feb 2023

Ja som citala, ze najviac hiv pozitivnych je na Ukrajine a ta sa dala do pohybu smerom na zapad.......
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=...

tykat
24. feb 2023

@viestta tak google street okolo Angi Mlynu v Michalovciach tiez vyzera inak ako v BA pri bytovkach okolo Dunaja.

@autorka ani nemusime byt "obrovska krajina" ako Rusko na to aby tu boli velke rozdiely. Keby poslali bojovat muzov z nasich osad tak by kradli presne to iste co Rusi.

zuz246
24. feb 2023

Prosím, toto je čisto nepolitický komentár, vyjadrujem sa iba k téme. Rusko som navštívila viackrát, mala som v pláne aj ďalšie návštevy, možno raz.. 3 mesiace som študovala v Moskve, to je iný svet, taký malý štát v štáte 🙂 prídeš na okraj mesta a uvidíš niečo úplne iné, výjdeš za hranice mesta a chudoba. Nie všade samozrejme, ale už cítiš, že nie si v Moskve. Moskva ma také pozlátko, no aj napriek tomu ju mám veľmi rada. Petrohrad je dosť európsky, tak ako píšu vyššie, nemusíš sa báť, majú a poznajú tam všetko. Bola som aj v ázijskej časti v niekoľkých mestách. Taká Kazaň, tam som sa na kraji mesta v moslimskej časti bála. Inak pekné miesto, ale prídeš tam s pár rubľami a si "boháč" , za to by si sa v Moskve ani v mekáči nenajedol. Irkutsk, vystúpiš na stanici z vlaku a celé zle. Centrum mesta ako mesto milionárov. Inak krásne mesto, naozaj. Bývali sme v takej chudobnejšej časti, opäť veľké kontrasty. Pri Bajkale aj v dedinke so 40 obyvateľmi, kam musia dôjsť buď 20km pešo alebo na loďke, aj tam poznajú všetko. Východnejšie sme už žiaľ nešli. Na hraniciach s Mongolskom to už zívalo väčšou chudobou. Je to obrovská krajina, ťažko globalizovať, ľudia sú aj veľmi bohatí, aj veľmi chudobní. Žijú aj vo veľmi dobrých podmienkach, aj v zlých podmienkach. Ale to si dovolím tvrdiť, že nie je len v Rusku. Keď som uvažovala nad chudobou v Rusku, vždy ma zarážali také akoby mini osady v strede ničoho, sledovala som ich z vlaku aj z lietadla. Pár domov niekde 100km od jedného mesta na jednu stranu a od druhého mesta na druhú stranu. To mi doteraz hlava neberie. A že tam takých bolo! Nerozumiem, kde tí ľudia pracujú, z čoho žijú... Trošku odbočím do Mongolska, kde som mala veľmi autentický stret s ľuďmi, ktorí žili v strede národného parku v jurtách (pozvali nás k ním prespať - stanovali sme a hrozne pršalo) a na moje prekvapenie poznali všetko, dokonca aj pampersky, coca colu.. Problém mali jedine so vzdelanosťou, chceli, aby sme im ukázali Čínu na mape. Deti, ktoré takto žijú do školy nechodia... Iné je to v hlavnom meste.. Sledujem jedného Slováka, ktorý každý rok putuje s jedným ruským kmeňom (Marcel Rebro) a je to fakt hodnotné čítanie a brutálna podívaná. Myslím, že je to podobný život ako žijú títo Mongoli, preto som k nim odbočila. A čo sa týka ľudí, ja som vždy narazila iba na milých a ochotných ľudí. No kriminalita je hlavne v Moskve veľká, opatrnosť je na mieste. Prepáč za vyčerpávajúci komentár, trošku som sa opustila, vedela by som písať veľmi dlho 😀. Je to moja srdcovka 🙂

zuz246
24. feb 2023

A ešte by bolo na mieste dodať, že plne súhlasím s tým, že takéto veľké rozdiely sú aj u nás, a to sme naozaj mini krajina 🙂. Len pre porovnanie, samotná Moskva má oficiálne 15 miliónov obyvateľov, neoficiálne vraj minimálne o 5 miliónov viac 🙂. A čo s krajinou urobila táto situácia, to posúdiť neviem.