Ako sa žije v meste Norilsk?

17. sep 2023

Norilsk - mesto v tundre, na permafroste, obrovske znecistenie, cudzinci potrebuju povolenie na vstup, priemerne teploty v zime -30 a v lete 18.
O com tam ludia snivaju? Ako sa tam zije? Co by ste robili ns ich mieste?

viestta
17. sep 2023

o tom o com my, o stasti, zdravi, rodine a peniazoch

liusa82
17. sep 2023

inak toto mesto zaujalo aj mňa..škoda len že sa tam nedá len tak dostať turistom a cudzincom.Rada pozerám aj videá o tomto meste na youtubečku.Ale žiť v takom znečistení a zime by som ozaj nechcela

autor
17. sep 2023

@viestta Moznosti obmedzene peniaze - asi len pracovat v tazobnom priemysle, zdravie - dlzka zivota 10r kratsia priemer Ruska kvoli znecisteniu. Obrazky na instagrame - vsetko cista depresia a rozpadajuce sa panelaky.

autor
17. sep 2023

@liusa82 Nepoznas nejaku influencerku z tohoto mesta? Na porovnanie?

ivka225
17. sep 2023

Manžel istý čas pracoval na pozícii, v rámci ktorej veľa cestoval po odľahlých miestach bývalého Sovietskeho zväzu. V Norilsku síce nebol, ale navštívil množstvo podobných malých uzavretých miest. Jeho skúsenosť je taká, že s výnimkou Moskvy a Peterburgu prevláda v malých mestách alkoholizmus, depresia, kriminalita a zlé medziľudské vzťahy. Pochopiteľne ani tu nie je možné zovšeobecňovať, ale prevládajúci dojem je tento.

liusa82
17. sep 2023

to neviem.Ja jedine tie videa z youtubečky ale film je o tom meste dobrý ako sa tam žije atd.The hope factory alebo Kombinat 'Nadezhda' (2014)

viestta
17. sep 2023

A akomkolvek marazme zijes snivas o stasti, zdravi, rodine a peniazoch.
Ked chces na vlasnej kozi zazit tak trochu, celkom dost, depresivne prostredie, staci sa odviezt do Jelsavy. Je to celkom podobne.

autor
17. sep 2023

@ivka225 Tak som to nejako aj tusila. Depresivne prostredie to privolava.

autor
17. sep 2023

@liusa82 Pozriem.

autor
17. sep 2023

@viestta Jelsavu a Norilsk by som neporovnavsla.

viestta
17. sep 2023

Ani ja, ale vzhladom na to kde sa Jelsava nachadza odporucam spravit si tam vylet... Na par dni aby si ju zazila v celej jej "krase". Najlepsie v horucom lete, ked pofukuje vetrik budes mat peeling z vlasneho potu a prachu z hald. Posedis na namesti, popozeras po okoli a zistis, co je depresivny zvot bez perspektivy... Mozno zistis, ze uz nepotrebujes ani vylet do Norilska

autor
17. sep 2023

@viestta Kto pise, ze chcem ist do Norilsku. Prepac, ale ty musis prist do kazdej temy povysenecky mudrovat. Niekedy sa staci prist porozpravat. Skus to, budu ta mat radsej a aj ty sa budes citit lepsie.

marianarem
17. sep 2023

Ja som kedysi cestovala po Rusku a raz sme vo vlaku mali v kupecku aj zenu z Norilska a rozpravali sme sa s nou. Vtedy som sa o tomto meste vlastne dozvedela. Bola to normalna, pekne upravena a inteligentne posobiaca zena okolo 35-40. Mila a privetiva. Nejako sa na ten zivot tam nestazovala, hovorila to ako bezne fakty. Jednoducho tam vyrastla a bola na to zvyknuta.
Mne ale pripadalo, ze pochmurna nalada je v Rusku vsade a ten alkoholizmus tiez vsade. To chlastanie tam bolo naozaj neskutocnre. Raz sme byvali na private u domacich a tam sa flasa vodky otvarala uz na ranajky. A nieze jeden panak, chlastalo sa. Cez obedmu prestavku som videla zeny, ako prisli do potravin a kopli do seba deci vodky s rajcinovou stavou a isli naspat do prace. U jednych Rusov sme si zase raz natierali stipance od komarov Alpou a oni hned ze ci sa to da pit a dali si z toho. Ten dovod pit tam je akosi vsade. Neviem, ci je Norilsk horsi alebo nie.

viestta
17. sep 2023

Ale vsak ja som ti porozpravala som ti svoje vlastne pocity z Jelsavy.

autor
17. sep 2023

@marianarem hrozne, zvadzalo to k alkoholu aj vas?

moonlight1210
17. sep 2023

V Norsku ziju ludia uplne na severe, v podstate kusok od Nordkappu. Bud su tam mensie mesta, alebo len tak mini osady. Par domov uprostred nicoho. Alebo iba jeden dom. Ale normalne obyvany.
Rovnako tie drobne mestecka na ostrovoch.
Tiez som uvazovala, preco tam ziju a ako sa im tam asi zije, ale vyzerali, ze tak normalne, v pohode. Taky neuponahlany zivot sa to zdal byt, co som videla.

@ivka225 podobny dojem mal mm z Ruska, ked tadial pred dvoma rokmi cestoval a sem-tam pobudol den-dva v niektorych rodinach. V tych mensich mestach akoby cas zastal v 50-tych az 70-tych rokoch.

ivka225
17. sep 2023

Ta analogia s Jelsavou bola podla mna velmi dobra. A islo o analogiu, nie o identitu.

marianarem
17. sep 2023

Tak my sme boli vtedy studenti, na intrakoch sa pilo tiez dost, tak dali sme si. Ale take kvanta ako domaci to nie. Oni sa vyslovene strieskavali. Raz sme stretli v parku takeho mladika, dali sme sa do reci, on nas pozval na panaka, dali sme si, potom nas pozval aj na jedlo. Nehovorim, ze my sme nepili, ale zatial co sme tam sedeli, tak on sa stihol spit doslova do nemoty a odkvacol tam. Bola to najviac hodina. Nakoniec prisli policajti a odviedli ho pravdepodobne na zachytku.

alexas56
17. sep 2023

mám kamarátku a jej teta mala za muža manžela z tohto mesta

autor
18. sep 2023

@alexas56 a co hovorili o zivote tam ?

alexas56
18. sep 2023

veľmi veľa o tom rozprával..je tam bieda, väčšinu roka sneh..no ja až tak veľa informácií neviem, kedže to viem len z počutia od kamarátky