Zvýšia mi výživné, ak som druhýkrát vydatá?

dindula36
5. jún 2012

Mnžel si syna neosvojil, bývalý manžel platí na syna 50€, poslewdný pol rok som si vydupala aspon 70€. Okrem toho mu nič nekupuje, sem-tam prispeje na školský výlet alebo pomôcky asi tak 20€ navyše. nechcela som sa ťahať po súdoch, tak som to nechala tak, ale syn má 14 rokov a peniažky sa začali nejako viac kotulať(oblečenie, školské aktivity, cestovné, tréningy a iné) Terajší manžel z väčšej časti platí byt, na potraviny sa skladáme, ale na syna povedal, že prispievať nebude, že má tam otca, nech ten platí..čo mu ani nevyčítam, má pravdu.. Problém je v tom, že bývalý mal a znova má problém s drogami, je dosť zadĺžený, je naneho podané aj trestné oznámenie, takže dohodnúť sa sním nedá , aj tak vždy povedal, že nemá viac, ale viem, že mal a teraz ak má na to svínstvo...Pracovať pracuje, je živnostník... druhá vec je, že som druhý krát vydatá. Má niekto skúsenosti alebo radu? Oplatí sa mi dať na súd návrh na zvýšenie výživného s úspechom? ďakujem
pridala som otázku aj do diskusie, keďže v otázke nemôžem reagovať na odpovede 🙂
Viem, že to nie je bohviečo, že manžel sa takto vyjadril o prispievaní na mojho syna, ale až také hrozné to nie je, vďaka nemu má syn Pc, telefon, televízor, keď treba niečo dôležité zaplatiť, tak mi pomôže..viem, že by to mohlo byť aj lepšie, veď si bral so mnou aj mojho syna.. Len on ma komplikovanú povahu, nemá vlastné deti, nevie o výchove vôbec nič, momentálne mu lezie na nervy synova puberta 🙂 a možno si ho len ja sama sebe ospravedlňujem, ale fungovať fungujeme v pohode. ˇano, v podstate ma štve, že aj tak som na výchovu a všetko sama, aj keď som znovu vydatá, do teraz to bolo v pohode, len syn, ako každý puberťák, začal rozprávať ako by chcel značkové veci a tenisky , a že ostatní chalani majú, viem, že je to normálne v tomto veku a snáď to prejde, len ma to štve a bývalý manžel vie ako sa veci majú a on na to úplne kašle..
ďakujem za vaše odpovede v otázkach, skúsim to na tom súde

davidka27
5. jún 2012

@dindula36 mám presne ten istý prípad, či sa ti oplatídať na zvýšenie ? kedy si dávala poslednýkrát stále nemožeš možeš každý rok obnovovať žiadosť, mne platí na 14 roč. 110eur a robí v zahraničí všetko závisí od sukyne takže radu ti tu nedá nikto ale určite daj, detom treba peniaze a tvoj terajší samo ,, že nie je povinný všetko hradiť, mám 14 ročného a viem o čom hovoríš....

lili777
5. jún 2012

@dindula36 ak si sa vydala, tak budú na súde od teba pýtať aj príjem tvojho manžela resp. všetkých členov domácnosti a oficiálneho manžela asi neutajíš. Ak má aj dlhy, je živnostník - pravdepodobne nepreukazuje riadne príjmy, tak neviem či máš nejakú šancu. Všetko je to o tom, čo dokážeš preukázať. Asi tvrdenei, že robí v zahraničí moc stačiť nebude.

dindula36
autor
5. jún 2012

ahoj, to som rada, že to chápeš..ja som totižto ešte zvýšenie nikdy nepožiadala, myslela som, že by sme sa vedeli normálne dohodnúť, ale zostalo len pri sluboch typu :" teraz nemôžem, splácam to a to a možno od vtedy a vtedy budem mocť, posnažím sa.." Keďže ja som nekonfliktný typ a bolo mi aj trapne sa ťahať po sude , tak som čakala, len teraz ma to už fakt štve a najhoršie je na tom, že už aj syn to začína vidieť a vypytuje sa, prečo tak málo mu tatino dáva, že niektorí jeho kamoši majú od otca to a to a podobne.. tak koli nemu by som do toho išla, len sa bijím, či mi napokon nedajú aj menej , čo doteraz, keďže bývalý lieta v dlhoch a tvrdí, že je na tom finančne zle.. a či na súde nepovedia, že : " však máte druhého manžela.."

dindula36
autor
5. jún 2012

@lili777 no však toto.. asi by to bol boj, ktorý neviem, či by som vyhrala🙂

lili777
5. jún 2012

@dindula36 pozri, za návrh sa neplatí, právničku si brať nemusíš, takže skúsiť môžeš. Ak máš na to nervy, tak za pokus nedáš nič. Ale ten príjem vyžiadajú, pretože aj on sa má podieľať na výdavkoch domácnosti. Kebyže máš priateľa, tak ho proste zatajíš a nech dokazuje, že niekoho máš tvoj ex, ale manžel je "na papieri." Ak poznáš exove príjmy, majetok a vieš to preukázať, tak skús

xenicka13
5. jún 2012

@dindula36 dieta ma narok zit na takej zivotnej urovni ako jeho otec takze ano zvysit vyzivne by sud mal 🙂

erika160669822
5. jún 2012

@dindula36 Nepaci sa mi vyjadenie tvojho manzela.Aj ja mam 17 rocneho syna priatel zije s nami uz 5 rokov a byvali platil na syna 40€ a priatel nikdy nic nepovedal ze ho musi zivit.Dieta za to predsa nemoze.Ja sice nemam narocneho syna.Pred dvoma rokmi som si poziadala o vyzivne ale musela som na byvaleho podat trestne oznamenie aj trestne stihanie lebo sa nedostavil ani na jedno pojednavanie.Az teraz zacal platit vyzivne ktory mu urcil sud ale trestne stihanie na neho na policii bolo podane lebo nevyplatil cely dlh ktory ma.Kludne si podaj o zvysenie ale budes potrebovat manzelov prijem aj ja som potrebovala priatelov a to neni moj manzel ale zakon to prikazuje.Ja som to riesila dva roky a vyplatilo sa.Sice mi zvysila iba na 70€ plus dlh 30€ ale pojdem si poziadat o zvysenie zas lebo v tom case syn chodil na zakladnu a teraz uz chodi na strednu a dochadza aj do skoly a predsa tie naklady su vyssie ako na zakladnej.

dindula36
autor
5. jún 2012

@erika160669822 áno, ono ma to aj mrzí, že z manželovej strany je to tak troška sebecké... komplikované.. on má svojho koníčka, ktorému venuje všetok svoj volný čas a peniaze tak isto, to mu zasa nezazlievam,lepšie než aby sa flákal kade tade.. ale je to od neho sebecké, ja viem, uvedomujem si to, ale už to teraz nezmením, to som mala hneď na začiatku ☹ ale aspoň ja chcem dať synovi všetky možnosti v živote určite nie pocit menejcennosti, aj tak má v hlave pekný mišung..tak ja ten návrh asi dám a uvidím... ďakujem

erika160669822
5. jún 2012

@dindula36 Mne priatel da celu vyplatu a z toho kto co potrebujesa kupi.Ja by som asi s tym nedokazala zit ze moj priatel by nechcel zivit mojho syna.vedel ze ho mam to by som ho asi vystahovala.Radit ti nemozem a ani nechcem ja pisem len svoj nazor.Daj sa do toho aby si sinovy mohla co najviac dopriat,Drzim palceky.

dindula36
autor
5. jún 2012

@erika160669822 ďakujem, toto ináč obdivujem, mám kamarátku, u ktorej to tiež takto funguje.. u nás to bohužial nefunguje, moj manžel je práveže taký typ, že svoje financie si stráži a moje by najradšej tiež mal pod kontrolou, takže v podstate sme každý sám za seba, aj keď áno, na náklady na byt dáva viac ako ja, ale aj viac zarobí..proste strýko držgroš..
ja som to nejako neriešila asi z toho dôvodu, že 4 roky som bola so synom sama a to aj po finančnej stránke, takže pre mňa to je takto prirodzené, ale samozrejme, že by sa mi to páčilo ináč, aspoň troška🙂
takže aaspoň to výživné by sa nám mohlo podariť troška zvýšiť.
ešte raz ďakujem. ahoj