Som matka samoživiteľka. Som osobou v hmotnej núdzi, môj príjem nedosahuje ani životné minimum. Poberám dávku v hmotnej núdzi vo výške 77,20 Eur a prídavok na dieťa spolu vo výške 23,52 Eur, spolu 100,72 Eur mesačne, čo nie je postačujúce na všetky náklady spojené so starostlivosťou o syna. Syn bol prijatý na predpimárne vzdelávanie s diagnostickým pobytom od 05.09.2016. Mám tak nárok na zvýšenie výživného na syna? Teraz má otec určené výživné 40,00 Eur mesačne, od mája 2013 sa výživné nezvyšovalo. Idem podávať návrh na zvýšenie výživného z pôvodných 40,00 Eur na 60,00 eur, v súvislosti s poplatkami, ktoré súvisia z MŠ. Myslím, že by sa mal otec podielať na poplatkoch spojených z MŠ.
Jedná sa o dieťa so špeciálnymi výchovno - vzdelávacími potrebami, zdravotne znevýhodnené.
podstatne je, ci otec plati, aky je jeho prijem ... osobne by som podala navrh na zvysenie, avsak s vyssou sumou - min. 100 € vzhladom na vasu financnu situaciu ... samozrejme je je velmi podstatny prijem otca ....
Podaj navrh ale rataj s tym ze to co ti pridaju na vyzivnom ti strhnu z davky v hmotnej nudzi... tam mas zasa ine vyhody aj napr. pri platbach v skolke ..
ale pri zdravotne znevyhodnenom dietati mozes pytat kludne aj viac ako sto vyzivne pod to by som nesla... otazkou ale ostava prijem otca ale zasa ma dieta ma sa starat a zabezpecit
@loginexistuje prijem otca je invalidny dochodok, to zistil exekutor, nikde sa vsak neuvadza v akej vyske.
To, ze mi strhnu aj z davky v hmotnej nudzi mi ani nenapadlo, ale to ma neodradi od podani navrhu. Aj tak, akonahle to bude mozne chcela by som ist aspon brigadovat, syn bude v skolke 4 hodiny denne.
@tajomna21 aky je jeho prijem? To fat netuším, mám vedomosť, že poberá invalidný dôchodok. Ako som už písala neplatí ale exekútor strháva. K navrhu na sud pridavam aj potvrdenie, ze sa jedna o zdravotne znevyhodnene dieta, ak budu ziadat aj lekarsky nalez bude ho treba zrejme dolozit. 100 € som ziadala este ked sa syn narodil, no to mi zamietli, urcili len minimalne vyzivne co bola smiesna suma.
@tajomna21 este som zabudla, ked mi skoncilo poberanie rodicovskeho prispevku ziadala som zvysenie vyzivneho na 70,00 eur (z 40,00 eur) no to zamietli, konanie zastavili i ked bol navrh podany opravnene. Aj ked je syn chory zamieli mi predlzenie rodicovskeho pre nepriaznivy zdravotny stav dietata, bol potvrdeny alergologom, neurologom, kardiologom, orl lekarom a pediatrom. Caste bronchitidy, zapaly priedusiek. Syn je alergik, 4 druhy obilnin, ma alergicku laryngitidu, teraz napr. uziva uz tretie ATB po sebe od juna.
@tajomna21 vsak to, ale myslim, ze by nemal byt problem ked uz exekutor zistil, ze otec pobera invalidny dochodok tak by mal vediet aj v akej vyske. Navrh som napisala na zvysenie z 40 € na 60 € mesačne, ale budem sa na pojednávaní pýtať na možnosť vyššej sumy kvôli liekom
Mladí, ktorí majú málo odpracovaných rokov, majú veľmi nízke invalidné dôchodky - poznám dvoch, ktorí poberajú necelých 200 €. Pravdepodobne z tohto dôvodu tvojmu exovi stanovili nízke alimenty, a ak preukázal, že kvôli zlému zdrav. stavu si nemôže príjem zvýšiť, je dosť malá šanca, že od neho dostaneš viac.
Príspevok na bývanie si si neskúšala vybaviť? Zákonné minimum, ktoré by si ako samoživiteľka s jedným dieťaťom mala mať, je okolo 207 € + prídavky na dieťa.
Tak, návrh na zvýšenie výživného som bola dnes osobne podať na okresný súd
Ty si tu pisala uz viackrát, zásadná otazka: platí otec vobec na tvojho syna tych 40e? Lebo ak nie, treba ich najskor od neho vymáhať, pripadne poberať náhradné vyzivne