Zvýšenie výživného pre 4,5 ročné dieťa

lilly0812
21. júl 2016

Som matka samoživiteľka. Som osobou v hmotnej núdzi, môj príjem nedosahuje ani životné minimum. Poberám dávku v hmotnej núdzi vo výške 77,20 Eur a prídavok na dieťa spolu vo výške 23,52 Eur, spolu 100,72 Eur mesačne, čo nie je postačujúce na všetky náklady spojené so starostlivosťou o syna. Syn bol prijatý na predpimárne vzdelávanie s diagnostickým pobytom od 05.09.2016. Mám tak nárok na zvýšenie výživného na syna? Teraz má otec určené výživné 40,00 Eur mesačne, od mája 2013 sa výživné nezvyšovalo. Idem podávať návrh na zvýšenie výživného z pôvodných 40,00 Eur na 60,00 eur, v súvislosti s poplatkami, ktoré súvisia z MŠ. Myslím, že by sa mal otec podielať na poplatkoch spojených z MŠ.

Jedná sa o dieťa so špeciálnymi výchovno - vzdelávacími potrebami, zdravotne znevýhodnené.

pribinak
21. júl 2016

Ty si tu pisala uz viackrát, zásadná otazka: platí otec vobec na tvojho syna tych 40e? Lebo ak nie, treba ich najskor od neho vymáhať, pripadne poberať náhradné vyzivne

tajomna21
21. júl 2016

podstatne je, ci otec plati, aky je jeho prijem ... osobne by som podala navrh na zvysenie, avsak s vyssou sumou - min. 100 € vzhladom na vasu financnu situaciu ... samozrejme je je velmi podstatny prijem otca ....

loginexistuje
21. júl 2016

Podaj navrh ale rataj s tym ze to co ti pridaju na vyzivnom ti strhnu z davky v hmotnej nudzi... tam mas zasa ine vyhody aj napr. pri platbach v skolke ..

ale pri zdravotne znevyhodnenom dietati mozes pytat kludne aj viac ako sto vyzivne pod to by som nesla... otazkou ale ostava prijem otca ale zasa ma dieta ma sa starat a zabezpecit

lilly0812
autor
21. júl 2016

@pribinak dobrovolne ich neplatí ale vymáha ich exekútor ich vymáha, resp. sociálna poisťovňa má mesačne posielať na exekučný úrad zrážky a exekútor ich prepošle mne, zatiaľ prišla jedna platba

lilly0812
autor
21. júl 2016

@loginexistuje prijem otca je invalidny dochodok, to zistil exekutor, nikde sa vsak neuvadza v akej vyske.

To, ze mi strhnu aj z davky v hmotnej nudzi mi ani nenapadlo, ale to ma neodradi od podani navrhu. Aj tak, akonahle to bude mozne chcela by som ist aspon brigadovat, syn bude v skolke 4 hodiny denne.

lilly0812
autor
21. júl 2016

@tajomna21 aky je jeho prijem? To fat netuším, mám vedomosť, že poberá invalidný dôchodok. Ako som už písala neplatí ale exekútor strháva. K navrhu na sud pridavam aj potvrdenie, ze sa jedna o zdravotne znevyhodnene dieta, ak budu ziadat aj lekarsky nalez bude ho treba zrejme dolozit. 100 € som ziadala este ked sa syn narodil, no to mi zamietli, urcili len minimalne vyzivne co bola smiesna suma.

tajomna21
21. júl 2016

@lilly0812 tak je blbe, ze nema prijem zrejme bohvieaky ... ale tak ziadaj viacej, nech sud ma z coho ubrat ... ja by som dala 100 € ... nemas co stratit

lilly0812
autor
21. júl 2016

@tajomna21 este som zabudla, ked mi skoncilo poberanie rodicovskeho prispevku ziadala som zvysenie vyzivneho na 70,00 eur (z 40,00 eur) no to zamietli, konanie zastavili i ked bol navrh podany opravnene. Aj ked je syn chory zamieli mi predlzenie rodicovskeho pre nepriaznivy zdravotny stav dietata, bol potvrdeny alergologom, neurologom, kardiologom, orl lekarom a pediatrom. Caste bronchitidy, zapaly priedusiek. Syn je alergik, 4 druhy obilnin, ma alergicku laryngitidu, teraz napr. uziva uz tretie ATB po sebe od juna.

tajomna21
21. júl 2016

@lilly0812 a ako zdovodnili zamietnutie zvysenia vyzivneho? ohladne predlzeneho rodicovskeho si podala odvolanie

lilly0812
autor
21. júl 2016

@tajomna21 vsak to, ale myslim, ze by nemal byt problem ked uz exekutor zistil, ze otec pobera invalidny dochodok tak by mal vediet aj v akej vyske. Navrh som napisala na zvysenie z 40 € na 60 € mesačne, ale budem sa na pojednávaní pýtať na možnosť vyššej sumy kvôli liekom

tajomna21
21. júl 2016

@lilly0812 ako myslis, mne sa to zda malo ... ale ty vies

lilly0812
autor
21. júl 2016

@tajomna21 ohladom uradu prace: odvolanie nebolo mozne, posudok plati do: trvale, je to tak uvedene aj na posudku. ohladom vyzivneho: nebolo mozne preukazat prijem otca

tajomna21
21. júl 2016

@lilly0812 aha ... tak aspon na tom sude by to mohlo vyjst, drzim palce

lilly0812
autor
21. júl 2016

@tajomna21 mne sa to zda tiez malo ale poznam Slovenske sudy a urady, uz sa sudim o vyzivne od roku 2011. V dnesnej dobe je aj 100 eciek na dieta malo. Ak on nema bohvieaky prijem nezvysia mi o velku sumu

lilly0812
autor
21. júl 2016

@tajomna21 dakujem

tajomna21
21. júl 2016

@lilly0812 ale ak ma invalidny dochodok, urcite ma vyssi prijem ako ty ... a preto by som dala viac, aby sud mohol ubrat ... obidvaja rodicia sa maju podielat rovnako ...

oliva276
21. júl 2016

Mladí, ktorí majú málo odpracovaných rokov, majú veľmi nízke invalidné dôchodky - poznám dvoch, ktorí poberajú necelých 200 €. Pravdepodobne z tohto dôvodu tvojmu exovi stanovili nízke alimenty, a ak preukázal, že kvôli zlému zdrav. stavu si nemôže príjem zvýšiť, je dosť malá šanca, že od neho dostaneš viac.

lilly0812
autor
21. júl 2016

@oliva276 ma 32 rokov, kolko ma odpracované neviem. A čo práva dieťaťa?

lilly0812
autor
21. júl 2016

@tajomna21 skôr mali by. V reálnom živote to funguje inak. Kolko percent jeho príjmu vlastne môže sud určiť ako vyzivne? Aj tak určovať by sa malo spravodlivo

lilly0812
autor
21. júl 2016

@pribinak to nahradne výživné som dostávala. Exekutor však nemohol prvých 76 eur tak NV zastavili. 76 eur samozrejme žiadajú vrátiť, nikoho netrápi, ze ma 2000 eur dlh od roku 2011, nahradne som začala poberať o rok a pol neskor

pribinak
21. júl 2016

@lilly0812 ja by som sa asi ozvala do relácie reportéri na RTVS
Je des ze napr zdrav.stavu ti nepredĺžili rodicak a ze na nic nemas narok

oliva276
21. júl 2016

Príspevok na bývanie si si neskúšala vybaviť? Zákonné minimum, ktoré by si ako samoživiteľka s jedným dieťaťom mala mať, je okolo 207 € + prídavky na dieťa.

lilly0812
autor
21. júl 2016

@oliva276 bývam u rodičov takže to isto nie

lilly0812
autor
21. júl 2016

@pribinak je to choré. Skúsila som si aj na mestskom úrade podať ziadost o jednorazovú dávku v hmotnej núdzi, zamietli mi ju (úradníčka zle vypísala potvrdenie). Odvolala som sa, konanie zastavili. Celé zle. V tomto štáte nemá fakt matka asi na nič narok

lilly0812
autor
21. júl 2016

@pribinak a to nehovorím, ze mi ešte 40 eur strhnu aj z davky v hm.núdzi asi ako to.už raz urobili, takže nielenže 76 eur vrátiť ešte aj z dávky v hmotnej núdzi o 40 eur menej. Ak tento a ďalší mesiac exekutor nič neposle som v haji

lilly0812
autor
22. júl 2016

@tajomna21 ahoj, ak by som aj žiadala o 100 eur čo by sa stalo? Stratila by som len ja, resp. mohla by som stratiť. Pri zvyseni vyzivneho na 100 eur by mi z dávky v hm.núdzi ostalo 17 eur. Ked zvýšia na 60 eur dávku v hm.núdzi mi znížia na 57 eur (o 20
L

lilly0812
autor
22. júl 2016

@tajomna21 Kde mám istotu, ze exekutor bude riadne a pravidelne zrážky posielať? Aby sa nakoniec nestalo, ze nebudem mať vôbec nič. Zvýšením na 60 eur budem dostávať z uradu nie 100 ale 80 eur mesačne, ešte menej

lilly0812
autor
22. júl 2016

Tak, návrh na zvýšenie výživného som bola dnes osobne podať na okresný súd