Ahojte ...s bývalým mám 11ročného syna ,na ktorého platia jeho rodičia výživné 100€.Podala som návrh na zvýšenie výživného a pojednávanie mám 15.1.ale pred tým máme ešte nejaké sedenie aby sme sa dohodli.Byvalý sa dohodnúť nechce a snaží sa aby mi platil čo najmenej keďže má psychickú diagnózu vybavil si papiere ,že nemôže robiť.Obávam sa ,že mi výživne znížia .Nikdy poriadne nerobil lebo ho živili jeho rodičia.Je možnosť,že mi zvýsia aj keď nerobí a poberá ID????Robiť by aj mohol ale sa mu nechce
máš právnika?
mať právnika je základ. Aj nanič právnik je lepšie ako nič.
kedy synovi naposledy zdvihli výživné... ?
ak začal chodiť na druhý stupeň - má právo na zvýšenie výživného z dôvodu vyšších nákladov...
potom zas pri nástupe na sš, alebo u衡novku...
bojuj , nedaj sa ....
Pri väčšine diagnóz môže pracovať, súd to zohľadní.
@deti95060810 ešte som Nikdy nežiala o zvýšenie.Ked mal 5rokov mi bolo prisúdené 100€.Pred rokom som sa chcela mimosúdne dohodnúť s ním aby mi platil aspoň 150€ale odmietol ,že pokiaľ to nebude mať zo súdu tak mi platiť toľko nebude .Nič nedáva navyše o syna už rok nemal záujem
@ucholacik znížiť ti nezníži, ak pm nepodá návrh na zníženie výživného. Budete mat sedenie aby ste sa mimosúdne dohodli, ak jeden z vás na dohodu nepristúpi, bude normálne pojednávanie.
Kde bude musieť dokladovať vsrtky okolností a ty tiež.
@pribinak Trvalý má u rodičov...Ale býva niekde na nejakom družstve lebo tam aj pracuje .Auto má nové aj 2-izbový byt v centre mesta ale všetko je písané na jeho rodičov...Takže to nemám ako dokázať..V byte nebýva lebo je to byt po jeho starkej a asi by ho nemal z čoho platiť alebo by ho zničil..dôvod neviem.Invalidny má asi len čiastočný.
si myslím že prehrať nemáš čo... dieťa má iné výdavky ako keď mal 5 r.
len toho právnika si porieš... 😉
Teda pracuje !! Príjem má a pravidelný ! Tak do boja !!!
Je tu skupina právnikov, skús pohľadať a poradiť sa s nimi
Držím palce
@ucholacik všetko čo o ňom vieš, povedz. Môžeš len získať. Môj ex sa tiež tvári ako chudák, ktorý robí 25 rokov za min.mzdu, lebo má vysunutú platničku a kŕčové žily. Keďže sa odvolal, mali sme ďalšie pojednávanie, kde sme dokladovali výpisy z účtu. A okrem iného sa zistilo, že prenajíma byt, býva v manželkinom dome, predal svoje auto a v rámci BSM kúpil nové, ktoré napísal na manželku, atď. A z minimálky mal odrazu príjem vyše tisícky. Neboj sa. Minimálne to vyskúšaj. A povedz naozaj všetko, na čo si spomenieš, čo by ti mohlo pomôcť. Súd môže žiadať vyjadrenie iného lekára, u nás si napr. vyžiadali ponuku práce z úradu práce na pozíciu, ktorú vykonáva (a boli platené viac ako minimálka). Držím ti prsty ✊🏻
Mne nezvýšili 11 a 7 ročnému. Tiež poberá Max 250eur mesačne. Zvýšili sa mi výdavky, dcéra išla do školy. Sťahovali sme sa z domu do prenájmu, deti krúžky, zdravotné problémy pri ktorých treba mesačne kupovať lieky. Všetko som doložila súdu. Že moje výdavky išli hore minimálne o jednu tretinu. Nezvýšili ale ani neznížili.
@ucholacik schizofrénia je vážna diagnóza, na to sa nedá len tak vybaviť papier, buď ju má alebo nie. Ak má plný invalidný je možné že nemôže pracovať. Skús sa aspoň s právnikom poradiť
Pokial nemá v posudku od lekára nepísané, že nemôže pracovať, tak MÔZE pracovať. Ale sa mu veľmi nechce. Ty budeš stavať na tom, že pracovať môže a pracuje
Potom das aké máš náklady na syna a dôležité je zdokladovať úplne všetko: oblečenie obuv školské pomocky strava lieky krúžky aj cestovne či kultúra
Má syn nejaké zdrav. problemy? Hoci aj niečo take že sa mu kazia zuby? Alebo je alergik? Ploche nohy? Chodí na krúžky?
A uvedies aj to, že naposledy a vôbec 1x bolo výživné určené keď mal 5 rokov, teraz je na 2. stupni
@1andrea111 môže pracovať aj s plným invalidným
@pribinak pracovať môže ale pri takej diagnóze sa často nedá.
@1andrea111 ale čoby …..je to vysoko individuálne
Na univerzite nám prednášal docent ktorý mal schizofréniu
Navyše tento pán otec pracuje
Ja by som napr riešila či fajčiť ak áno, tak fajčiť nemusí, zo čo minie na cigy môže dať synovi
@pribinak podľa toho nemôžeš súdiť ostatných, je to individuálne ale je to vážna diagnóza. A určite závaží.
@pribinak Nie je zase až také individuálne. Áno, sú ľudia čo pracujú aj so schizofréniou, ale je otázne, že ako? Pri tejto ceste je to obrovský problém. Práca vedie ku opakovaným hospitalizáciám a relapsom. Každý si musí vybrať jednoducho. Pracovať môže každý so psychickými problémami, ale ide o to, že kto aké je ochotný podstúpiť riziko. Či chce mať v portfóliu vyše 10 hospitalizácii alebo nie? Pre mňa hospitalizácie nie sú cesta, lebo vyradia ťa na 2-3 mesiace a tak s prácou som to vzdal. Aj rodičia prehovorili mi do duše, aby som neskúšal radšej, že nechcú mať doma peklo. Ja som chcel len doštudovať to, čo som mal a dostal som relaps. Tak žijeme už relatívne v pohode... Hoci je to u mňa aj o nežiaducich účinkoch. Mohol by som pracovať len za počítačom.
@ucholacik skúsiť to stále môžeš. A aký má invalidný? Aj s invalidným môže pracovať aspoň na nejaký úväzok
Akú má dgn?
Ty musíš hlavne obhájiť že 100 eur na dieťa na 2. stupni je jednoducho nepostacujuce
On má vyslovene napísané: nemôže pracovať ?
To sa mi nechce veriť