Zvýšenie výživného a zverenie deti do výchovy

paloma1979
19. apr 2012

Ahojte, potrebovala by som poradiť, tak ak sa tu nájde nejaká právnička, budem veľmi rada.Ide o to, že o 2 týždne mám s exmanželom pojednávanie ohľadom zverenia detí do výchovy a výživnom.Rozvodový súd sme mali v júni minulého roku, to prebehlo bez problémov, ale nakoľko sa nedostavil kolízny opatrovník, tak deti do starostlivosti zverené nemohli byť, odvtedy sme dostali 2 termíny nové, ale sudkyňa bola dlhodobo PN, takže sa nekonali, až teraz došiel papier, že 2.5. sa to bude prejednávať.Ešte pred rozvodovým súdom sme spísali rodičovskú dohodu, bola tam aj výška výživného a tú sme podpísali.Odvtedy sa však situácia zmenila a ja by som chcela zmeniť tú výšku výživného, dcéra mi v septembri nastupuje do školy a exmanžel začal žiť s inou ženou, čiže jemu sa zvýšil príjem do domácnosti ( exmanžel má vysoko nadštandardný príjem ) a ja s dcérou sme na hranici životného minima, myslíte si, že mám šancu uspieť, keď som raz už tú dohodu podpísala? A hlavná otázka - môžem tam s tým vyrukovať priamo, alebo to treba dať písomne pred pojednávaním? Ak to treba písomne, ako by to malo vyzerať? Manžel právneho zástupcu má, ja nie z finančných dôvodov.
Ďakujem veľmi pekne.

juliap
19. apr 2012

nie som sice pravnicka, ale predbezna dohoda nema nic spolocne s tym, co mozes ziadat teraz ... ak ti prislo predvolanie, tak si tam precitaj, ci tam mas napisane, ze sa mozes este pisomne pred pojednavanim k navrhu vyjadrit, ak nie, tak mozes bud napisat aj tak, alebo pockat na pojednavanie priamo pri pojednavani, ked sa budes moct vyjadrit k uprave prav a povinnosti, tak povies, ze od rozvodu doteraz bola vyska stanovena dohodou v sume ....E, ale tato ciastka nie je postacujuca a ziadas ju rozsudkom na tomto pojednavani zvysit na ....E pocnuc kalendarnym mesiacom maj 2012 ... spis si vydaje, ktore na dceru mas, napis si na papier svoj prijem a potom vydaje na inkaso, skolku, oblecenie a obuv, ako casto a v akej vyske cca jej kupujes, ci jej platis nejaku poistku, proste vsetko, co ma vplyv na vysku vyzivneho

paloma1979
autor
19. apr 2012

@juliap dakujem. Na tom predvolani nie je uvedene nic take, ze by som sa mala vyjadrit, tak snad to nebude problem, ze to spomeniem az priamo na pojednavani.Dufam, ze budem uspesna.

juliap
19. apr 2012

popripade mozes este zajst za vasou koliznou opatrovnickou z UPSVaR a jej povedat, ze by si chcela vyssie vyzivne na tomto pojednavani aby bolo urcene, spise si s tebou zapis a aj ona potom povie na sude svoj nazor k tomu ...

alexandra
19. apr 2012

Staci to povedat na sude, hlavne, nech to zapisu do zapisnice. Ak si to vyslovene sudkyna nevyziada pisomne. Pripadne, skus sa vopred dohodnut s exmanzelom a pred sudom navrhnite uzavriet Vasu dohodu.

paloma1979
autor
19. apr 2012

dakujem vam velmi pekne, to je velmi dobry napad zajst za tou koliznou, to bude asi najistejsie 🙂
s exmanzelom sa urcite dohodnut dat nebude, jemu sa zda aj toto vyzivne vysoke 😝