Prosím vás chcela by som dat zvýšiť výživné na syna bude mať 11rokov teraz nastúpil do piateho ročníka. Kurátorka povedala ze je to ideálna príležitosť. Mame určené stretávanie otca každý druhý víkend. Lenže tento rok to prebehlo len jeden krát a aj to syn ušiel vnoci od neho ked bol pod vplyvom alkoholu. Bolo to v máji. Lenže on začína robiť problémy. Aj dnes 😒syn je chory on sa tu zjavil ale ja som mala vypnuté zvonenie tak som si nevsimla ze mi volal. Volal aj synovi lenze on ma v mobile jeho číslo bloknute. Paušál mu platím ja aj mobil som mu kupila ja a otecked mu aj volal tak len vyzvedal. Dnes mi potom ako sa mi nedovolal napísal ze ak do 48hodin neodblokujem to číslo v maleho mobile dá namna trestné oznámenie 🤦♀️ja sa toho nebojim neviem co zmoze ale to je jedno. Platí na neho 110euro mesačne ani halier navyše a stale len vykrikuje aké má práva jak keby bol malý nejaká vec. Maly od posledného incidentu bol snim dva krat na par hodín ale vyjadril sa ze k nemu ist na víkend nechce. Myslíte že by to mohol súd zrušiť s tým ze by to bolo na nejakej ústnej dohode? Už som z toho na nervy lebo chceme od neho pokoj a on to nechápe a syn sa ho boji 😡vyvazal ho veľa krát pod vplyvom alkoholu je nezodpovedy
@19misiatko93 zákaz stretávania sa dáva len vo výnimočných prípadoch....a ano tvoj muž má pravdu aj v tom že ako otec dieťaťa má rovnaké práva ako ty, nielen povinnosť platiť výživné....treba dať na súd žiadosť, ale treba počítať aj s tým že to nemusí prejsť a potom otec bude trvať na stretávaní hoci syn k nemu nebude chcieť chodiť....alebo súd určí stretávanie len v prítomnosti sociálnej pracovníčky....to že otec si berie dieťa len raz za rok nie je dôvod aby mu súd zrušil stretávanie...ak mu nikdy neublížil alebo ho nejako neohrozil, tak musíš mať sakra dobré dôkazy na to aby súd stretávannie zrušil...to že dieťa nechce a bojí sa ho, sa veľmi neberie do úvahy (ak mu neublížil).....
@elizabet173 mam z toho času sms aj co mi pisal syn a aj potom jeho otec. mohla by som mať aj svedka volala som si taxik a maly ušiel k mojim rodičom čiže to sú ďalší svedkovia. On k otcovi nechce chodiť preto k nemu ani nechodi. Čiže ja momentálne ani neviem ci je víkend kedy tam ma byt alebo nie. Ide o to ze on prišiel dnes iba tak lebo ho napadlo a šľak ho triafa ze som neni na gumicke a neskakala hneď. A vlastne ze synovi nemôže vyvolávať a vypytovať sa ho hlúposti. Mňa serie to ze za celé prázdniny ho netrápilo co decko robí ze som dala kopu peňazí na tábory alebo dokonca ani nevie aké mal vysvedčenie alebo ze mal problémy s nohou a uz duplom ze jeho syn štvrtý mesiac hráva futbal. Nezavola aby sa opýtal alebo co iba koli kravinam. Nijak ho nepodporí ani ako otec ani finančne ale stále len vyskakuje aké má práva
@mogaa nechcela som zákaz stretávania. Iba zrušenie stretávania každý druhy víkend. Myslím ze otec ho ohrozil niekoľko krát tým ze ho vozil v aute pod vplyvom alkoholu. Chápem ze by si narokoval na nejaké práva ale v prípade ze by si riadne plnil aj povinnosti co v jeho prípade je len pošlem peniaze a mam na haku a ako sorry ale 110euro mesačne na náklady pre také dieťa je sakra malo. Hlavne ze on ma na chlast a cigarety
@19misiatko93 prepáč ale z toho čo píšeš mi vychádza že si s jeho stretávaním ok v prípade ak bude platiť viac....nejako si odporuješ, na jednej strane sa ho syn bojí a ohrozuje ho, no na druhej strane nechceš zrušiť stretávanie s ním, len obmedziť stretávanie s ním a to len vtedy keď to bude vyhovovať tebe......takto to ale nefunguje...buď je stretávanie na dohode(ale vy dvaja sa neviete zjavne dohodnúť) alebo je súdom určené a štandardne je to každý druhý víkend....a ano, je to jeho právo si ho vtedy vziať ale zároveň sa nič nedeje ak si nevezme.....v tomto rodič ktorému je dieťa zverené, ťahá za kratší koniec.....to či mal otec termín predsa musíš vedieť podľa toho či má dieťa v párny alebo nepárny týždeň(cez víkend)
@19misiatko93
On si svoje povinnosti plní, pretože výživné platí. A hoc nepoznáme pomery, to výživné nie je najnižšie. Nič naviac nie je povinný platiť. Stretávanie každý druhý víkend nie je nad rámec, skôr menej časté
@mogaa chcela som to tak preto ze viem ze to nieje jednoduche zakázať uplne. Chcela som aby to bolo na dohode z dôvodu že syn uz je veľký a ked mi povie ze tam ísť nechce nepôjde tam keby sa aj kto na hlavu postavil. Ale naposledy keď tam v maji išiel lebo ocko povedal ze ci chce alebo nie syn ušiel a akoze. Neviem ktorú matku by potešil vnoci telefonát od rodičov ze mate dieťa tam a jeho otec si to nevšimol až kým som mu nezavolala ja ze som so synom
Pokiaľ nie je nejaky záznam o šoférovani pod vplyvom, alebo že je otec pod vplyvom, nezmozes nič konkrétne s touto vecou. Tebe by bolo najlepšie, ak sa bude domáhať stretnutia pod vplyvom, zavolať policajtov. Otec má právo ( nie povinnosť) stretávať sa s dieťaťom. Viem, je to o ničom ale je to tak. V pripade, ak je taký ako je, tebe je lepšie mať stanovený čas. Keď bude dohoda, bude ti hocikedy búchať na dvere. Ja toto poznám na vlastnej koži a je to dosť o ničom
@mogaa a nie niesom s tým ok ak by platil viac iba vravim ze ked mam práva mam aj povinnosti a to on ani len netuší co to povinnosti sú alebo nejaká zodpovednosť za dieťa a podobne
A k tomu úteku, tiež mám deti v jeho veku. Večer sa s nimi stisnem a vidím ich.az ráno. Kebyže daktore zdrhne, tiež to zistím až ráno.
@hipuska ja neviem mal tri krat odobraty vodičský preukaz koli alkoholu a naposledy minulý rok na Silvestra. Vrátili mu ho v máji tento rok a dva týždne na to keď unho syn bol mi potom povedal ze išli do potravín na aute po tom ako otec vypil fľašu so starkym😡je to ťažké hovoriť decku co všetko má urobiť alebo nemá aby sa mu niečo nestalo tam
@hipuska prepáč, ale to som nejako nepochopila, deti sú doma samé v noci? Či si sa iba zle vyjadrila?
@hipuska tam išlo vtedy o to ze maly chcel ist v noci uz spat ale on bol ozraty a nechcel ho vraj pustiť tak maly ušiel. Psychologička sa vyjadrila ze syn urobil dobre preto ze otec na neho nebral ohľad a robil si doma party. Podľa mňa tiež by mal na decko brat ohľad rodič a nie opačne. Viem zila som snim. On keď mal chuť slopat nezaujímalo ho ze ráno idem do prace alebo maly do škôlky
@19misiatko93 no tak to máš potom potvrdené. Skús na súde apelovať na to, že je často pod vplyvom. A ty, keď by prišiel a bol opitý , volaj policajtov. Ale myslí aj na syna. Určite bude preňho trauma vidieť ako jeho otca odvádzajú policajti. Presne z tohoto dôvodu ja sa snažím muža neriešit
@elizabet173 čo si nepochopila? Jasné, že som doma. Nespím s nimi v izbe a ani ich nechodím v noci kontrolovať. Kebyže sa chcú vytratiť z domu tak to nezistím.
@19misiatko93 minulý rok na Silvestra mu zobrali za alkohol tretí krát vodičák a už v máji mu ho dali? O necelého pol roka? Sused zmeškal autobus do práce, sadol do auta, neuvedomil si, že má ešte zbytkový, nafúkal a vodičák nemal rok a to sa mu stalo prvý krát. Podstatné je, aby i mala všetko nejako podložené.
@hipuska neviem, ja keď som išla v noci spať, tak som mrkla, možno zlozvyk, neviem. Ale zase tvoje deti zrejme nemajú dôvod v noci od teba zdŕhať
@hipuska aj ja sa snažím ho neriešit ale nejde to🥺on sa mi stále vyhráža ze za to ze som malemu v mobile blokla dá namna trestné oznámenie a ze budem platiť pokutu a takéto kraviny. Lenže ja sa decku venujem učím sa snim ked je chory som snim doma atď hej normalne ako matka ale on je ako idiot nedal nanho nikdy pozor aj keď tam syn išiel on slopal so svojím otcom a toho je milión
@elizabet173 pardon zle som sa vyjadrila... Predminulý rok to teda bolo. Minulý silvester nie tento
@elizabet173 veď som písala, že sa večer stisneme a ideme každý do svojej izby spať. Uložím, pohľadim, prikryjem. A nechodím ich počas noci kontrolovať. Verím, že deti sú vynaliezavé. A zdrhnúť by vedelo každé jedno. Jasne, že iné je to v byte, iné je to v dome. Ale je to jedno, nie je to predmetom tejto diskusie
@19misiatko93 ok, myslela som si to. Rieš to súdne, aj keď je dieťa už väčšie, nevieš, čo sa môže prihodiť, keď je ex opitý. Len musíš mať dôkazy, svedkov, tvoji rodičia by zrejme neboli braní ako dôveryhodní svedkovia.
@elizabet173 no to zrejme moji rodicia nie. Ale maly ušiel k nim keďže bývajú od neho kúsok. Ja som si volala taxik keďže bývam 10km v meste od dediny kde moji rodicia a jeho otec čiže mohol by to byt aj taxikár a potom syn chodí k psychologicke a jej všetko povedal čiže myslím ze aj nejaké jej vyjadrenie by mohlo trosku zavazit
@19misiatko93 nemôže podať na teba žiadne trestné. Môže jedine podať návrh na výkon súdneho rozhodnutia ale to v pripade, ak by si mu bránila v stretávani sa
a v kontakte (to, že syn nechce je iné) Lenžee, v tvojom prípade on nemá zaujem. A keď príde mimo čas, toto sa neberie do úvahy. Syn je už veľký, ak by došlo k procesu, mohol by už vypovedať. Chodíte aj k psychologicke, ona vie k tomu dať.stanovisko aj det.kurat.
Na mňa môj muž tiež dal ale nebolo ani vytýčené pojednávanie.a súd hneď rozhodol, že bolo podané neopravnenne
@hipuska neviem ako by to bolo v tom prípade. Nerada by som bola keby syn mal ísť na súd pretože si myslím ze by sa bal pred nim niečo povedať 😒kurátorke povie a aj psychologicke. A aj mi je ľúto ho dotoho až tak zatahovat. Mal by riešiť iné veci vo svojom veku ako hádky rodičov. Ale ako napríklad od toho mája sa na otca ani nepýtal jemu je takto lepšie len to ze keby na to bral ohľad henten a nie si dokazoval neviem co
@19misiatko93 jasné. Ja plne chápem tvoje aj synove pocity. Veď celkovo (aj z nerozvedenych rodín) chlapci v jeho veku majú úplne iné záľuby ako tráviť čas s rodičmi. Ale otec mu bude chýbať, to je proste fakt. A ak sa na prípadnom súde.vyjadri psych. aj kurátorka, myslím , že syna nebude treba. To len opatrne, treba voliť slova..ak si presvedčená, že to chces na dohodu...nie ...ja chcem ale: syn chce, v synovom zaujme, musí byť pripravený každé dva týždne otec aj tak nepríde, nemôže si s kamarátmi nič dohodnúť ten víkend...atď...
už len dúfať že ocinko sa na návštevy vykašle... ex nechodil pre syna roky, a mne to úplne vyhovovalo...
zarazila ma veta čo ti povedal ex o tom trestnom oznámení.... máš niekde v rozhodnutí súdu niečo o mobile pre syna? ak nič tak ex si môže tak dúchať pr.cukor. Nedaj sa zastrašiť....
samozrejme teraz je príležitosť ba zvýšenie výživného pre dieťa, ale zas tak málo ti neplatí...
@19misiatko93
To stretávanie by som neriešil. Dieťa do toho nemožno nútiť, ak samozrejme nie sú za tým iné dôvody.
@19misiatko93 ústnou dohodou by som to určite neriešila, s tvojím ex sa dohodnúť nebude dať. Určite súdne, ale mala by si mať nejaké dôkazy, alebo svedkov, že bol pod vplyvom alkoholu, keď bolo dieťa u neho. Myslím, že bude súd prihliadať aj na názor tvojho syna, nemá už päť a kým k tomu príde, bude mať možno aj 12 rokov. Inak, ak je syn chorý a mal byť tento víkend u otca, mala si mu poslať SMS, že je chorý a nemôže prísť a uložiť si ju a vtedy, keď od neho v noci ušiel, lebo bol pod vplyvom alkoholu, volať políciu a hlásiť to na sociálku