Ahojte, prosím aký postoj zaujať voči ex. Chcem si podať žiadosť o zvýšenie výživného. Doteraz, za 7 rokov, okrem toho, čo mal platiť nikdy deťom nič nekúpil. Vždy napísal, posielam peniaze, plat to z toho.(A s deťmi sa nestretava, najskôr chodil, potom prestal, deti prestali chcieť. Tlaci na stretnutia, aby ukázal záujem).
Teraz zmenil rétoriku, čo sa týka peňazí.......Keď prídu chlapci za mnou, rád pôjdem s nimi na nákup a kúpim im čo potrebujú.....Syn mal aj 15 a nič od neho nedostal. Tiež ...prídeš osobne, darček ti dám. Nevidel ich už 2 roky, čiže veľmi dobre vie, že toto možne nie je. Ako sa bude súd na to pozerať? Že on má snahu platiť? Je ochotný?
deti nevidel 2 roky? tak to veľkú ochotu vidieť deti nemá...
inak na zvýšenie výživného máš častejšie ako raz za 7 rokov...
vždy keď ide dieťa do mš, do prvého ročníka zš, na druhý stupeň zš, na sš, na vš...
@deti95060810 vies co, budem "diablov advokat", ono je neskutocne narocne na psychiku byt odmietany dietatom. Zvlast dlhodobo. Mnohi sa len stiahnu. A podla toho co pise, on nechal moznost pre nich stretavat sa otvorenu...
@haley7897 áno, stredná škola, druhý stupeň ZŠ. Deti sa na tento svet nepýtali, takže otec by mal byť pre ne benefit, nie naopak
Ak sa menili naklady, tak by malo navysenie prejst.
@haley7897 ešte horšie je byť odmietany vlastným otcom.
@haley7897 no veď, on si naposledy dával do nákladov aj cestu za deťmi a starostlivosť o ne, počas stretnutia. Takže tento náklad mu už odpadá
Vsetko to spomen v navrhu + vase zvysene naklady. Podla mna to znie ako ferovy a dovodny navrh, prekvapilo by ma keby vam nevyhoveli. Jedine ze by on bol v nejakej mizernej financnej situacii
@haley7897 ja by som chcela aby sa podiel aj na mimoriadnych. Len toto neviem presne ako funguje. Synovia potrebujú nové bicyklke, na rok napríklad vodicky ide jeden robiť. To by mu mohol polovicu zaplatiť? Či to nie je mimoriadny výdaj?
Netusim, ja som vyzivne na slovensku neriesila, nechcem ta zaviest. Poziadat o to kazdopadne mozes. Maximalne povedia "nie"...🤷♀️
Mimoriadné výdavky nie sú vodičák a ani nový bicykel. Mimoriadne výdavky sú - 300 eurový lyžiarský výlet do Tatier , strojček na zuby , vybavenie na záujmový krúžok na ktorom ste sa vopred dohodli .Ak sa ti výživné zdá málo , jednoducho požiadaj o jeho zvýšenie 7 rokov je dosť dlhá doba . Netreba špekulovať s tým čo by hradiť mal a čo nie. Do výživného napíš , že sa ti zdvihli náklady čo je za 7 rokov plne pochopiteľné a či on niečo deťom kúpi alebo nie v podstate nie je tvoja starosť. Nepredpokladám aby sudca zamietol takýto návrh ak nebude mimo realitu. Inflácia za 7 rokov je na úrovni cca 35% , minimálne o týchto 35% by ti výživné malo prejsť.
@damian85 so všetkým súhlasím, až na to že ma zarazilo že vodičak a nový bicykel nieje mimoriadny vydaj? Veru že je. Prečo výlet zo školy je mimoriadny vydaj, a príklad každé 3 roky nový bicykel nieje mimoriadny vydaj? A čo vodicak pripadne strojček na zuby? Taktiež sa všetko ráta za mimoriadny vydaj
@lililukac z môjho pohľadu nie je , keďže to nie je nevyhnutnosť. Ja som rodičov rozvedených nemal , dokonca toho času sú spolu takmer 50 rokov , ale vodičák som si platil sám. Bycikel znovu môže mať a nemusí. Pri strojčeku na zuby ktorý je v podstate zdravotná pomôcka , pri školskom výlete ktorý je súčasťou školskej dochádzky nik nebude polemizovať o tom či to dieťa musí mať alebo nie , pri bicykli pri vodičáku môžeme polemizovať o tom. Samotný vodičák sa robí tak či onak na prahu dospelosti , kedy aj pri výživnom dôjde k zmene ( už nezastupuje dieťa rodič , ale dieťa samé ).
Žiadaj výživné a aj polovicu mimoriadnych nákladov ale tam sa neráta vodičák ani nový bicykel (tam by si mohla možno žiadať teoreticky príspevok či by to ale prešlo neviem). Tam sa ráta strojček na zuby, lyžiarsky kurz, školské výlety, alebo okuliare. Prípadne ak má dieťa nejaké zdravotné problémy s potrebuje terapie ktoré neprepláca zdravotné poistenie
@lililukac nový bicykel nie je mimoriadny výdaj a ani nie je nevyhnutný, napr ty ako matka chces nový bicykel za 700eur lebo je taký a taký a má neviem ako výhody oproti napr takému za 200 eur ktorý by podľa otca stačil. Tak by ti mal dar 350eur lebo to je polovica z toho čo chces ty alebo len 100 lebo to je polovica z toho čo chce on. Prípadne ešte menej lebo veď väčší bicykel sa dá kúpiť aj z bazara
Môžeš pýtať aj na bicykel, aj to sú výdaje aj ten vodičák.Moze si ho spraviť ako 17 r a zatiaľ s niekým šoférovať.Ty môžeš pýtať všetko, čo súvisí s deťmi a ich rozvojom, hobby, vzdelaním súkromné hodiny angličtiny, šachový krúžok atď...
To, či to súd odobrí a v akej výške je druhá vec.7 r je veľmi dlhá doba kedy nebolo zvýšené výživné.To, čo píše a hovorí sú len sľuby realita je, že im 2 r nedal navyše ako mal určené súdom😉väčšinou to takto končí v puberte.Ak by veľmi chcel a mal záujem stretával by sa, vymyslel by niečo čo ich zaujíma atď...chlapec chce bicykel prečo by si ho mala iba ty ako matka platiť?
@sense bicykel sa radi zväčša medzi najcastejsie mimoriadne výdaje! Rastie s dieťaťom! Je to nevyhnutný vydaj nie preto že by sme ako matky s tými deťmi vymýšľali, častokrát to kľudne môže byt bajk z bazáru za 300€ smutne je keď ani na to otec nieje ochotný prispieť, nerozumiem prečo teda podľa vás je mimoriadny vydaj výlet zo školy, ktorý ovšem ale nieje povinný! To je rovnako ako aj bicykel, bicykel je ale vec ktorú by malo mať každé dieťa na úplne základy sebarozvoj. Zvláštne prirovnania. Dieťa potrebuje nový bicykel častokrát preto lebo z neho vyrastie, nie preto že chce nový lepší a drahší. Za mňa nepochopiteľne 😁
@sense už keď sa bavíme napríklad o vodičáku čo podľa vás je mimoriadny vydaj, tak z akého dôvodu? Však ak na to matka nemá a otec nieje ochotný spolupracovať, tak si dieťa musí privyrobiť a s vodicakom pomôcť? S čím napríklad ja nesúhlasím samozrejme, je to základ ktorý deťom dám ale nechapem ten rozdiel jednoducho prečo bicykel nie. A v podstate všetko ostatné dokonca aj vodicak áno? 🙄 bicykel je nutnosť kupovať po niekoľkých rokoch , pri niektorých deťoch žiaľ aj častejšie. A áno je to nevyhnutnosť pre dieťa nech sa rozvíja fyzicky. Ale vodicak? Je mimoriadny vydaj áno. Ale aká je to nevyhnutnosť?
@lililukac vodičák si môže zaplatiť aj dieťa keď bude dospelé a zaplatí si ho sám, nikde nie je napísané že je povinnosťou rodiča platiť vodičák, len preto že tebe ho napr rodičia zaplatili. X ľudí si platilo vodičský samé. Ak matka chce pre dieťa vodičák a nemá nan s otec nechce prispieť tak dieťa pokiaľ bude vodičák chcieť si ho v dospelosti zaplatí, rovnako ako si kúpi auto alebo byť, alebo cokolvek
Mimoriadny výdaj sú napríklad okuliare , strojček na zuby,iné zdravotnícke pomôcky ktoré dieťa potrebuje. Náklady na zdravotnú starostlivosť nad rámec čo platí zdravotná poisťovňa, a áno platia tam náklady na školské výlety ktoré nie sú povinné ale sú pre špecializáciu dieťaťa dôležité. Alebo niektoré exkurzie boli u nás povinné, zvýšené náklady na školské pomôcky môžu byť tiež mimoriadny výdaj lebo nie je pravidelny
A bicykel ak si bude dieťa brat bicykel aj k otcovi tak ok nech si náklady podelia ale ak má mať dieťa bicykel len u matky lebo matka chce tak potom to nie je mimoriadny výdaj. Alebo koľko detí na bicykel lebo veď každé dieťa má bicykel a nebicykluje.slebo vytiahne bicykel raz za rok. Ak na ňom dieťa chodí do školy tak treba dať do návrhu akú sumu žiada nie polovicu lebo kľudne môže dôjsť k stretu záujmu pre koho je aká suma vhodná za bicykel, a s odôvodnením,že dieťa chodí do školy na bicykli kvôli vzdialenosti Rovnako ako keď napr matka nelyzuje a otec berie deti na lyžovačku sa asi tiež matka nepodieľa na kúpe lyží a lyžiarok ktoré treba vzhľadom na to že dieťaťu rastie noha kupovať častejšie
Ono do žiadosti o výživné si môže dať čokoľvek aj kozmetické ošetrenie pre dieťa . Ak sa nevie dohodnúť s exmanželom. A súd jej to buď odklepne alebo zamietne
@lililukac a pozri napr moje dieťa má bicykel za 700e doma a u starých rodičov bazarovi za 70e, tak teraz z ktorej sumy by sa mala rátat polovica za bicykel ako mimoriadny výdaj, 350? Lebo ja ako matka dom tento bicykel chcela pre jeho parametre alebo 35 lebo na občasné vozenie stačí aj taký lacný obycajny
@sense s tým vodicakom plno súhlasím, a práve preto nerozumiem prečo bicykel u 10 ročného akčného chalana by nemal byt mimoriadny výdavok ale o tom je život že všetci pozeráme na veci úplne inak 🙂 každopádne mi to príde smiešne, nám otec deti okrem výživného neprispeje navyse nič, či v súdnom rozhodnutí ma že ma polovične prispievať na mimoriadne výdavky alebo nie. Ak to v súdnom rozhodnutí písalo, neprispel nikdy na nič lebo z jeho pohľadu na to nebol dôvod. Ak to v súdnom rozhodnutí nemá taktiež neprispeje navyše nič pretože nechce. Je to všetko o človeku a ak si rodičia chcú dať do súdneho rozhodnutia že polovične bude rodič prispievať na tie mimoriadne výdavky tak to musí byt ex pár ktorý sa ale vie dohodnúť aj čo tie mimoriadne výdavky zahŕňa, musia mať aspoň približne rovnaký názor na to. Lebo inak je to nereálne neskôr rokmi vymáhať. Keďže mimoriadne výdavky majú byt na dohode rodičov. Čo znamená že ja ak chcem to hento a tamto pre dieťa bez ohľadu na to či je to dovolenka, alebo základne potreby, či je to lyžiarsky kurz, či je to začiatok školy prvý ročník, a otec okrem výživného nedá nič na základe potreby do školy takže z môjho pohľadu je to náročné! Ani sama matka častokrát nevie čo ju finančne čaká. Preto je to tak individuálne , pretože každý prípad je iný. Tak ako vám príde nezmysel mať ako bicykel mimoriadny vydaj a otec by mal rozumne prispieť, tak mne príde bicykel ako úplne normálna vec. S tým vodičakom to bol príklad preto, pretože vyššie bol komentár že vodicak je mimoriadny vydaj a bicykel nie. Tak teda je to extrémny nezmysel keďže vodicak si samozrejme dieťa čiastočne alebo celý vie financovať v dospelosti, na vlastne uváženie ale bicykel? Však ak chce dospelé dieťa bicykel taktiež si ho kúpi, ale čo tie neplnoleté deti? Bicykel, korčule, tak ako lyžiarsky kurz, výlet zo škôl, alebo čokoľvek iné , ROZUMNE! Je to mimoriadny vydaj! Ak sa dieťa neradi bicykluje, nemá vzťah k športu sama matka musí mať rozum a vedieť že nejdem drankat od otca nezmyselne na 700 eurový bicykel, len preto že je to mimoriadny vydaj a ako rodičia vieme využiť tie peniaze na dieťa lepšie. Bicykel sa radi zväčša medzi základe pohybové aktivity , čo sa týka väčšej finančnej investície, ak sa jedna o menšie deti tak je normálne že to dieťa potrebuje servisovat alebo vymeniť za väčší model, ktorý mu pomáha rozvíjať sa. Taktiež. Nestretla som sa s tým, aby školské výlety napr týždňový lyžiarsky kurz boli povinne, čo znamená že aj to je mimoriadny vydaj na zváženie! Ak matka nemá-otec neprispeje dieťa na lyžiarsky kurz nejde a je mu v škole vymyslená alternatíva (ak sa stretnem v živote s iným prípadom asi ma vykoti). Bežne som sa s tým ako študent stretla, že do divadla, na školský výlet do ZOO, do školy v prírode alebo na spomínaný lyžiarsky kurz išla polovica triedy! Ako môže školstvo donútiť deti a rodičov a s sa všetci povinne zúčastnili plateného týždňového kurzu? A ak nie? Vyradia dieťa zo školy ? Veď to nedáva zmysel. Ak sa rodičia nevedia dohodnúť, otec ma vecne problém s komunikáciou, vecne rieši každý cent, rieši že to dieťa nepotrebuje, alebo čokoľvek tak tam určite nieje vhodne mať v súdnom rozhodnutí že si máte po dohode riešiť mimoriadne výdavky polovicou pripadne inak. Stále je to individuálne, pretože poznám ľudí ktorí majú v súdnom rozhodnutí že ma platiť niekoľko stovák EUR otec výživné, platiť to, to a to, následne Raz ročne prispievať dieťaťu na dovolenku takou a takou sumou, pretože rodičia žijú taký štandard že pri výživnom riešia vyššie čiastky, iné veci atd. Znova je tu prípad ako žena sa od otca nevydranka za celý rok ani euro navyše od výživného a súd na to prihliada tak že je to podľa nich okej. Zaplatí základ ktorý musí , na viac vraj nemá alebo naozaj nemá a je to v poriadku. Mne bolo jasne na súde povedané že veci ako bicykel, sezónne oblečenie do školy, jednorazové výdavky na školu, bicykel, korčule, diopricke okuliare, strojček na zuby (veľa deti ma krivé zuby lebo na to rodičia nemali peniaze) sú mimoriadny vydaj! takže je individuálne , ak sa raz rodičia nedohodnú, otec bude tvrdiť že dieťa nepotrebuje strojček lebo podľa neho to nieje až také katastrofické aby sa za to zaplatilo astronomicku sumu, tak otca nikto nedonúti k výživnému zaplatiť nejakú časť za tento strojček! Taktiež tábor cez leto. Matka sama, nevie ako si poradí, potrebuje ísť do prace počas letných prázdnin, otec sa ale k prázdninám neprislubi aby sa cinil a staral o deti, naopak matka si musí poradiť. Vypýta si od otca polovicu financií na letný tábor (čo je tiež dnes dosť peňazí) , a otec teda povie že vieš čo ale načo, ja som ako malý na tábor nechodil nemusí ísť ani Peťko, nemyslím si že to potrebuje, poraď si nejak daj ho kamoške keď si v práci, rodičom, rodine, alebo hocikde, nezaplatím za tábor len preto že to chceš ty alebo nestíhala robota-dieťa počas 2 mesačných prázdnin. Hm? Kto otca donúti zaplatiť za ten tábor, kto určí či to dieťa potrebuje alebo nie? V každom jedinom prípade o čom sa bavíme, či to mimoriadny vydaj je alebo nieje, na súde to zväčša nieje vymahatelne takže ak tento mesiac klapne rozsudok s nižším výživným pretože sa otec prisľúbi že bude prispievať po dohode na mimoriadne výdavky, ale za tri roky nepustí z peňaženky cent na vyše? Pretože podľa neho nebol dôvod , či to boli vitamíny strojček, bicykel, korčule, výbava na hokej, okuliare, čokoľvek. Proste nedá. A bude s právnikom hľadať zámery v tých mimoriadnych výdavkoch ako z nich spraviť nepotrebné výdavky kedy si matka skrz dieťaťa iba šupla z vrecka, pritom obšťastnila kvalitne dieťa, alebo mu zdravotne pomohla…… za mňa majú byt rodičia pricetny, ak je môj do nepríčetný a nechápe nevie nechce chápať, robí napriek, chce peniaze minút inde, hocičo! Tak je matka v debilnej situácii ktorú nezmení ani súdne rozhodnutie. Za mňa mimoriadne výdavky do súdneho rozhodnutia nepratria. A ak áno tak rodičom ktorý normálne komunikujú poznajú potreby dieťaťa a nemajú problém sa na tom podieľať a zväčša títo ľudia ani súdne rozhodnutia nemajú! Takže ako píšem veľmi individuálne. Že ale ako matka na bicykel pozeráte tak že to nieje mimoriadny vydaj tak mi z toho príde smutno, ako píšem. Ak viem že dieťa neznáša bicykel nebudem pýtať zbytočne otca aby sme dieťaťu kúpili bicykel. Ak viem že ja sama nemám na 700 eurový bicykel nebudem od otca pýtať na tak dráhu záležitosť. Každá matka musí vedieť aký štandard dieťa môže mať! Preto sa to nedá určiť súdnym rozhodnutím každému rovnako, ja pre svoje dieťa nepotrebujem bicykel za 700€ . Ak ale bude perfektný cyklista tak mu kúpim aj za 2000 a keď otec povie že som nenormálne že mi prispeje na bicykel 200€, pretože podľa neho stačil bicykel za 400€ a dá na to polovicu ale ja aj tak chcem bicykel za 2000 EUR a kúpim ho, mám na to, je to v poriadku. Sú ale prípady kedy matka povie otcovi fakt sa mi tá naša Janka stále chce hrať so susedovim bicyklom, plače keď jej ho vezmú, nekúpime jej nejaký za 80€ z bazáru aby sa mohla fyzicky rozvíjať? Otec povie že nie že netreba že keď môže nech si pozícia, alebo čokoľvek že on nedá ani 20€ na bicykel . Chce nechce matka buď kúpi pre to dieťa a nejak si to zariadi alebo trpí dieťa .
@lililukac taktiez ak je dieťa 18 ročne stále študentom, rodičia sú rozvedený, dieťa ale vodičak chce a je odhodlane, otec zarába 4000 mesačne, ma auto vodicak a matka zarába tiež viac ako je minimálna mzda, je celý život mobilná a ako rodičia považujú za potrebné aby dieťaťu vodicak dali, tak tu by aj súd sám určil otcovi to financovať!
Ak je ale rodina ktorá nemá financie na vodicak, rodičia chodia po meste celý život pešo, nepríde im prioritne do života dať dieťaťu hneď vodicak, tak to teda pre nič nieje mimoriadny vydaj a matka nepochodí ani na súde. V prvom prípade ale áno, pretože dieťa ma mať životnú úroveň oboch rodičov takže ak je otec podnikateľ , ako 18 ročný už mal vodicak , bez ktorého by svoje podnikanie nemal a aj vďaka tomu zabezpečuje deti napríklad, je to normálna súčasť ich životov mať vodičáky a autá, sú v situácii že si to môžu dovoliť, sám súd určí že je to na mieste. Preto sa nedá povedať či je mimoriadny vydaj vodicak alebo nie keď u niekoho jasne je a u niekoho ne. Ak ale otec si veci dovoliť môže ale len nechce je to smutne lebo tým trpí matka a deti. Ak chce matka bludy bludné pre svoje deti a pýta stovky EUR od otca na svoje dovolenky výlety alebo blbosti pre deti, ľutujem otca. INDIVIDUALNOST NEPOZNÁ HRANICE
@lililukac ja som sama zažila že som za pol roka dala deťom vitamíny mimo lekárne v hodnote 600€ pretože boli často choré, trápili sme sa . Podľa lekárky to nebolo nič hrozne, aj keď uznala že sme často chorí. Otec mi na to odmietol prispieť lebo vraj to deti nepotrebujú, deťom to pomáhalo, boli zdravé chodili do škôlky vďaka tomu, nabrali super imunitu. Podľa otca ale nie, nepomáha to, neprispeje. Ja sama viem aj po rokoch že to boli najlepšie investované peniaze. Jeho právnik neskôr povedal že nám mala niečo predpísať doktorka čo prepláca poisťovňa ale s tým ma lekárka vysmiala, či si kúpim vitamíny v lekárni ktoré mi doporučí na imunitu alebo si nájdem niečo alternatívne sama, v každom prípade to otec preplatiť nemusí kým dieťa nemá naozaj niečo diagnostikovane. A žiadna poisťovňa len tak nič také nezastrešuje. Tým chcem len povedať že otec mi chcel spraviť napriek nech sa s rodinou vytrápim finančne sama ja a celá rodina vieme že to vtedy bolo pre deti najlepšie.
Išla som s dieťaťom ako doprovod na výlet zo škôlky, nemala som peniaze ani pre dieťa ani pre seba ale to otca nezaujímalo aj keď to bol základný mimoriadny vydaj. Ísť na výlet a všetko súvisiace s tým zaplatiť. Alebo by sa naše dieťa radilo medzi deti, ktorého rodičia na to nemajú tak ostalo doma. Ako matka som si to zariadila. Ak by bol otec pricetny, zráta si ale dva a dva, že teda logicky ak mám situáciu že na to nemám, tak by mal prispieť aby som tam s dieťaťom mohla ísť alebo by mal ísť on a zastrešiť to. Povinne to ale nebolo, takže na súde by mi neprešlo to že na to mal prispieť keď podľa neho na ten výlet nepotrebovalo ísť.
Je iné ak sa bavíme o vážne diagnostikovaných chorobách ktoré vopred vieme koľko nás mesačne stoja,(polročne,ročne) tak to súd vie vyrátať a otcovi to dať platiť spolu s výživným mesačne a je na mne ako si to rozdelím ja ale mám mať na tie mimoriadne výdavky odložené pretože sú zarátané vo výživnom ako výdavky a priebežne na to otec prispieval vyratanou sumou.
@lililukac pozri to že tvoj ex je kreten nie je každý kreten....ale neodpovedala si na otázku ktorá suma ako polovica príspevku na bicykel je správna 700e lebo ja ako matka chcem alebo polovica zo 100 e lebo dieťaťu stačí aj z bazara keďže rýchlo rastie.
A keď mám platit 18r študentovi vodičák na polovicu hoci študuje, auto mu bude platiť kto a veci okolo toho či to mám tiež ako rodič platiť ja lebo dieťa chce? My máme prázdniny rozdelené takže čo s dieťaťom má každý vo svojej réžii, dokonca aj za čo.
Pozri každý rodič si môže dať do návrhu čo chce a aj koľko chce a keďže sa nevedia expartneri dohodnúť tak rozhodne súd
A lieky ktoré dieťa potrebuje a poisťovňa nepreplatí je mimoriadny výdavok.
@sense no čo sa týka toho bicykla si vážne chcela odomna konkrétnu odpoved? Však mu povedz aký bicykel si kúpila prečo si taký kúpila a už koľko prispeje snad nech uzná za vhodne on ak nieje kreten 🙄😁 jasne jedna vec si to do návrhu dať a druha ako to dopadne a či to žiada matka oprávnene, prečo si teda kupovala bicykel za 700€ a žiadas polovicu ? A to že ma tvoje dieťa bicykel u starých rodičov za 70€ súvisí s otcom ako? To je bicykel u tvojich rodičov? Veď s tým otec nemá nič spoločne, teraz súd na to pozrie tak že … načo ma dieťa 2x bicykel? Potrebuje ho tak veľmi aj u starých rodičov že otec ma na neho prispieť? Ak ste sa s ex dohodli že kúpite synovi drahší bicykel super, ale sama si prečo kupovala tak dráhy bicykel a čakáš od ex polovicu? Veď napríklad ak povie otec dieťaťa že ale on našiel nový, vhodný pre dieťa za 400€ tak je ochotný prispieť 200€ a zbytok je tvoja vec keď si vybrala tak dráhy bicykel…. Z môjho pohľadu ako matka tomu nechapem. Ja keď niečo deti potrebujú pozerám aj na cenu, ak ale máš len tak 700€ na bicykel tak asi nemáš úplne problém s peniazmi neviem ale stále o ako staré dieťa ide, či to je veľký 16-ročný pubertiak ktorý by si vedel už aj privyrobiť? Pretože ak ide o veľké deti, ktoré vedia s vlastným otcom komunikovať vedia si peniaze na niečo vypýtať sami od otca od matky - ti sa potom už len dohodnú či to schvaľujú a dieťaťu prispejú. Ak ale dieťa ma 4 bicykle lebo na to matka ma peniaze prečo by na to mal otec prispievať (obrazne povedané) takže moja odpoved znie, že na bicykel za 70€ u starých rodičov nemá otec prečo prispievať. A ak popýtas polovicu zo 700€ a ti ju dá, gratulujem . Sám by mal zvážiť koľko z ceny 700€ je ochotný prispieť
@sense čo sa týka vodičáku, no predsa ak sa rozhodnete ako rodičia dať dieťaťu spraviť vodicak a zaplatit mu to, odkiaľ mám vedieť či ste rodina ktorá na to ma kúpiť dieťaťu staršie auto. Poznám xxxxxxxxx ľudí ktorí si kúpili na dospelosť nové autá tie staršie logicky zdedili deti, ale však ak rodič raz decku povie nie , budeš mať auto až keď si zarobíš, tak to bude tak 😁 pýtaš sa ma akoby si nevedela čo svojmu dieťaťu si a čo nesi ochotná dať, však môžeš povedať v 16 rokov decku: príprav sa na to že ti dám polovicu na vodicak. Druhu polovicu si musíš vypýtať od otca, pripadne si na to zarobiť-našetriť. Ak sa ti podarí vodicak spraviť a nič vážne sa nestane, mám pre teba pripravené 1000€ na nejaké staršie používané auto. Alebo : ak spravíš vodicak, dostaneš moje staré a mamka si plánuje kúpiť nové. Ak nič z toho, ako vyššie bolo spomínané, tak jednoducho: si dospelý zarob so dovidenia.
Máš auto? Tebe rodičia zaplatili vodicak? Dali ti na auto pripadne prispeli alebo dali ti do užívania ich staré ?
Ja to svojim deťom plánujem dať ako základ do života ale nie každý dospelý to považuje za základ do života mať vodicak a auto.
@lililukac ak je rodina zaobstarana s vysokými prijímom, 5 autami, rodičia vyštudovaní a od skorého veku mobilní vďaka svojim rodičom, otec na vrchu toho všetkého- súd prihliadne na štandard otec-dieťa a otec prispeje aj na vodicak .
Lieky na imunitu áno , mimoriadny vydaj to je snažím sa akurát vysvetliť to že sa to pred súdom nedá vymáhať už vôbec nie nejak spätne. Aj vyslovene dieťa nemá nejaké problémy, pripadne matka zdravotne problémy , môj prípad som dala ako príklad, ale súdnictvo takto funguje môžeš si dať za posledné 4 roky 40 veci ktoré si zaplatila ako mimoriadny vydaj pre deti, otec neprispel nič, súd mu ale neprikaze ti to spätne vyplatiť! Ak to on nepovažuje za potrebné vo môže byt výhovorka prečo neplatiť, tak platiť nebude. Píše ale že nie každý je taký kreten ako môj ex, tak ak teda nieje kreten prečo riešiš bicykel a súd.? Však každý nekreten ti na ten bajk proste pre decko dá. Či viac či menej ale dá. A keď nedá bez adekvátneho dôvodu tak kreten je. Jedine že chceš priveľa čo dieťa fakt nepotrebuje.
@lililukac nezabúdajme že otec ma prispievať na nevyhnutne veci. Čo ale bicykel u starkých nieje nevyhnutná vec pre dieťa. A ako je možné že ma doma bicykel za 700€, a u starkých mu stačí ak za 70€? Tu mi niečo nesedí, neviem ale staré je dieťa ale naozaj mohol byt bicykel teda o niekoľko desiatok EUR lacnejší z môjho pohľadu. Ty sa pýtaš , že koľko máš od otca pýtať? Koľko popýtas toľko dá? Potom pýtaj polovicu a dieťaťu dopraj znova čo potrebuje, alebo načo chceš vlastne tu polovicu? Pre seba? Alebo si si nevyhnutne na bicykel požičala a potrebuješ vrátiť? Lebo to je o vašej komunikácii, to čo od neho budeš žiadať je jedna vec a to čo bude ochotný dať je druhý vec a ako na to pozerá sudca je tretia vec 😁
@lililukac ja nemám potrebu žiadať od otca príspevok na bicykel pretože mu ho dokážem kúpiť aj sama, keďže s dieťaťom chodím na bicykel ja.
A to kde je rodina s vysokým príjmom a vlastní 5 vozidiel nie je odkázaná na príspevok na vodicak
Čiže to tahas pekne do extremov
A okrem toho to že ty chces dieťaťu dať niečo ako základ do života ,tak otec nemusí byť toho istého názoru. Ale mne je to v podstate jedno. Nakoľko ja nie som chvalabohu na to odkázané aby som musela riešiť od otca polovicu na vitamíny
Podla mna ferovo plati svoj diel. Deti s nim byt nechcu, akokolvek ste sa uz do tej fazy dostali, v zasade sa mu nedivim, z3 nechce posielat nic financne alebo materialne navyse. Nema z toho vztahu ziadny benefit, radost. Myslim, ze je to ludsky pochopitelne. Preco mas pocit, zeby mal platit viac? Zmenili sa vam naklady?