Prosím o radu. Mám 2 deti, druhý mi od septembra prechádza na SS. Naposledy som žiadala o zvýšenie výživného pred 3 rokmi. Chcela by som si opätovne podať žiadosť, na oboch alebo aspoň aby sa mladší dorovnal staršiemu. Prebehlo teraz vysporiadanie BSM , mne vyplatil 40tis , jemu ostal RD v hodnote 190tis+úver v tej výške 40tis. Tieto peniaze síce mám, ale chcem ich odložiť pre deti na školy, plus poriesit nejaké bývanie pre nás, keďže sme v podnájme. Ako sa bude na to sudca pozerať? Má vôbec zmysel žiadať výživné.? Keďže ja mám peniaze, on dom a uver. Na deti, nijak neprispieva, ani za nimi nechodi. Pri poslednom zvyšní, mu odklepli náklad na cestu za detmi, čiže tento náklad je teraz 0.
Ziadaj o zvýšenie pre staršieho, to vieš zdôvodniť zvýšenými nákladmi spojenými s dochadzanim do školy, oblečenie, a tiež zvýšenie celkových nákladov vzhľadom k nárastu cien. Čo sa týka peňazí co máš z bsm, mňa sa sudkyňa pýtala, ako som s nimi naložila, ale rovnako môže aj muž predať dom, vyplatiť hypo a tiež bude mať peniaze, tak týmto som argumentovala, aby tieto peniaze nebrala do úvahy pri posudzovaní mojej majetnosti, iné úspory nemám.
@11mirka22 a čo si jej povedala, že ako si s nimi naložila? Teda, nevadilo, že ich máš na účte v takej výške?
Návrh podaj až v septembri, keď už budeš vedieť vyčísliť zvýšenie nákladov, ešte nevieš teraz... Pripraviť návrh si môžeš samozrejme.
@11mirka22 a mala si právnika? On stále chodí s právnikom. Len, ak si ja vezmem, to zvýšenie pôjde akurát tak na jeho trovy.....
@11mirka22 ano, to mi je jasné
Nemala, ani on nemal.
Povedala som jej, že z domu, ktorí sme spoločne vybudovali som odišla s prázdnymi rukami do podnájmu, všetko som mu nechala, aj autá. Tak som si konečne po dvoch rokoch nakúpila potrebné zariadenie do bytu a staršie auto a zvyšok mám ako železnú rezervu, pre prípad že zostanem bez príjmu, lebo čakať od neho nič už nemôžem, keďže o deti sa starať musím. Že tiež som mohla zobrať hypo a neplatiť nájom a platiť vlastnú nehnuteľnosť... Takže na prvom mieste sú deti a našou povinnosťou je zabezpečiť im všetko potrebné primerane našim príjmom, a nie uprednostniť náklady na hypo a veľký dom z ktorého momentálne moje deti nič nemajú... Aj môj robil chudacika zo seba.
@11mirka22 super, taky argument použijem, lebo to je pravda. Najlepšie je, že on na pojednávaní Vravel, že ak mu zvýšia výživné, nebude môcť za deťmi chodiť bo si to nebude môcť dovoliť. Pritom chodí na služobnom aute zadarmo.....
Podla.mna je.vysporiadanie BSM uplne mimo toho, ze ma prispievat na syna a na jeho potreby na SŠ... oni budu riesit jeho a tvoj mesacny prijem, nie usporu na ucte... ale to je len moj nazor. Muz ked dostal ziadost o zvysenie vyzivneho, tak dokladoval len mesacny prijem, nie uspory... tusim ze aj list vlastnictva nehnutelnosti tam daval, to si uz nepamatam presne
Tak to tam povedz! Ja som ho nešetrila vôbec. Čokoľvek sa vyhováral, na všetko som mala protiargument. Samozrejme že slušne. Žiadne scénky som nerobila. Sudkyňa vypočula mňa, potom jeho, robila som si poznámky z toho čo hovoril a vedela som že sú to dristy. Potom sa spýtala, či mám nejaké otázky k jeho výpovedi, tak som mala a veľa 😃, musel vysvetľovať...
@11mirka22 no ale tie uspory si mala nie?
Mala som peniaze z vysporiadania bsm. Iné úspory nie.
mňa sa nikto nikdy nepýtal kde som dala peniaze za BSM...
Akonáhle dieťa nastúpi na SŠ, máš nárok na zvýšenie výživného... Takže kľudne podaj cez prázdniny, súd potrebuje vedieť presne ako sa ti zvýšili náklady - cestovné, internát, obedy, odev na prax, ....
BSM a výživné sú 2 veci veď potrebuješ niekde bývať nebudeš z toho suplovať otca.Na deti neprispieva ako dlho?
@luccija platí výživné. Skôr som myslela tak, že neprispieva na nič iné-ak boli zvýšené výdaje na dr načo som si musela peniaze požičať.
@tomi97 nie, nedá. Keď idú k nemu deti, musia si zobrať úplne všetko. Lebo nie je ochotný ani zubné kefky, trenky a ponožky kúpiť
Samozrejme, že má. Veď ten starší ide na SS.