Zverenie ročného nekojeného dieťaťa matke. Ako je to v praxi?

esterba
10. aug 2014

Ahojte, je tu dnes podobná téma, ale predsalen trochu iná situácia, tak zakladám novú. Prosím Vás o info (ale len osobné skúsenosti, prípadne skutočne na "vlastné oči" u blízkych), ako dopadlo zverenie a ako bolo určené stretávanie sa druhého rodiča v prípade 1-ročného nekojeného dieťaťa. Konkrétnejšie situácia, o ktorú mi ide, je: matka má (dosť slušný) príjem (home office), otec je nezamestnaný, matka sa doteraz osobne stará, otec sa ukáže cca 1 za dva mesiace na pár minút, podmienky v domácnosti povedzme že majú vytvorené obaja, matka teda určite, otec by asi vedel, keby chcel. Otec sa tvári, že chce striedavku, žijú od seba cca 100 km. Otec výživné dobrovoľne neplatí, jednorazovo prispel relatívne väčšou sumou. Matka mu v styku nebráni, výživné od neho nežiadala. K rozchodu došlo ešte pred pôrodom. Zaujíma ma teda prax súdov, nemusí to byť úplne rovnaká situácia, hlavne asi aby šlo o približne 1-2 ročné nekojené dieťa. Vďaka.

mandarinkadarinka
10. aug 2014

Ja by som ti aj mohla poradiť... Z čoho presne mas obavy a strach, ze ako sud rozhodne? Co by si nechcela?
Aha no teraz pozerám, ze možem dát iba jednu odpoved; takze, ak sa bojis striedavky, neboj sa, k SOS nikdy nepríde, pokial sa o neho doteraz nestaral a nebývalú ste spolu. Ak ho videl tak malo, dieťa ho ani nemôže poznať. Žiadaj na sude psychologicky posudok na neho, Žiadaj stretávanie iba v tvojej prítomnosti, pokial je to tak, ze naozaj ho dieťa nepozná a nevolá tata , mas na to právo aj ked je nekojene, sud prihliada aj na to, ze otec nepozná jeho režim, zvyky a dieťa ho nepozná... Ja osobne by som svoje dieťa nedala otcovi bezomna nikdy pod tri roky, az v dobe, ked ide do škôlky, pokial je otec schopný sa o dieťa postarať.

havana_frost
10. aug 2014

do 3 rokov veku sa u nas striedavka nepraktizuje

sue
10. aug 2014

@esterba nestretla som sa s tym,ze by sud povolil striedavku,ak rodicia neziju blizko seba (skolka,jasle,skola...)

luccyina
25. sep 2014

Ja poznam pripad, kedy bola schvalena SOS aj cezhranicna! Konkretne Slovensko - Madarsko u cca 8 rocneho dietata. Pravdou je, ze ide o cca 30 km vzdialenost, Ale Ty sa neboj, malicky je este prilis maly a hlavne - otec sa nestara tak ako by sa otec starat mal. To si na tricko nevezme ziadny socialny kurator ani sudca nie. Vies, sudcovia uz videli X oteckov, co chceli striedavku len aby sa vyhli plateniu vyzivneho. Nenechaju sa opit rozkom, ti uz toho videli az az...

alicka850
26. sep 2014

Urcite striedavka u takeho maleho dietata nie. Sud vacsinou zveri dieta matke, pokial sa normalne o neho stara a ma na to podmienky, takze by som sa asi nebala v tomto pripade.