Zverenie dieťaťa do starostlivosti, výživné a stretávanie

veronka
6. sep 2013

Maminy, vopred sa ospravedlňujem, ak tu už takáto diskusia je, ale našla som iba staré a zákony sa predsa menia, tak mám na vás niekoľko otázok, možno to pomôže aj iným maminám, nielen mne. Po dlhej dobe som sa konečne odhodlala rozísť s priateľom, sym má 3 roky, chcem podať návrh na zverenie syna do mojej starostlivosti, dať určiť výživné a stretávanie otca so synom a ak by sa dalo, tak aj zmeniť priezvisko syna, aby sa volal po mne. Prosím poraďte mi ako napísať žiadosti na súd a čo všetko tam budem potrebovať. Stále som sa tomu bránila, že veď niekedy bude dobre, ale nebude nikdy, načo to zbytočne naťahovať, keď druhý nemá záujem sa prispôsobiť a keď mu je všetko prednejšie, len ja so synom nie, stále som len počúvala ako nič nerobím, že som neschopná, že sa o malého nestarám a že sa môžem pobaliť a ísť, tak konečne odchádzam, baby, držte mi palce, aby som to zvládla. Ďakujem za každú radu.

sintra
6. sep 2013

Vsetky tri veci - zverenie do vychovy, vysku vyzivneho aj upravu styku s dietatom mozes podat v jednom navrhu. Na internete najdes rozne vzory, to ti urcite pomoze. Co sa tyka jednak podkladov k navrhu a aj do buducna na pojednavanie, priprav si hlavne podrobny prehlad prijimov a vydavkov - celkovych aj na dieta ako take. Je otec zapisany v RL dietata?

jajka71
6. sep 2013

podme damy pekne po poriadku:
je mozne napisat navrh na sud obsahujuci vsetky tieto tri zlozky, podas navrh na sud, navrh na vyzivne by mal byt bez poplatku, na pojednavanie si priprav tri druhy zalezitosti:

- zmena priezviska syna - ak je v rodnom liste napisany ako otec dietata tvoj priatel, potrebujes jeho suhlas, alebo vazny dovod, preco by tvoje dieta nemalo nosit priezvisko tvojho priatela,

-na stretavanie sa - resp. urcenie styku s maloletym dietatom - potrebujes zvazit dosledky navhru toho, aku mas predstavu o styku s maloletym synom - teda ci mas taku predstavu, ci sa moze s nim stretavat so synom v tvojej pritomnosti, alebo bez tvojej pritomnosti, ci navrhujes, aby bol s nim pocas prazdnin, pocas leta, dovoleniek, sviatkov, hlavne vianocnych a velkonocnych,

- pri navrhu na vyzivne potrebujes zdokladovat to, kto a akou mierou prispieva na starostlivost o dieta a domacnost, ake mas vydavky, prijmny (blocky a potvrdenia, zbieraj, uschovavaj)

luckagti
14. sep 2013

takze aj ja som podavala navrh na sud o zverenie dietata do mojej starostlivosti, urcenie vyzivneho a urcenie styku s maloletym dietatom. kazdy mi vravel ze sa mi zo sudu ozvu az o try mesiace a podobne, a nie, ozvaly sa mi po troch tyzdnoch a uz aj s datumom sudneho konania. velmi sa toho obavam, nakolko s otcom dietata sa absolutne neda dohodnut a neustale sa mi vyhraza ze mi zoberie malu, ale tak snad vsetko prebehne dobre a v moj prospech, nakolko sa o malu nezaujimal. vzor som nasla na internete a spisala som to podla toho. a zrejme to bolo dobre, pretoze som nemusela nic dokladat. tak maminke drzim palce nech vsetko dobre dopadne.

mimika4408
17. sep 2013

@luckagti silno drzim palce!!!! aj mna to caka v blizkej buducnosti , ja mam vsak dieta s cudzincom tak este vacsie trapenie :(. potom informuj prosim!!! diky

luckagti
17. sep 2013

dobre budem informovat. snad prebehne vsetko ok, lebo toto trapenie ma zabija :(( a dakujem 🙂

antuanet
19. sep 2013

@veronka no to ako keby som toho mojho pocula...ja som tento tyzden podala navrh na zverenie syna do mojej starostlivosti, pomohla mi pani na socialke, spisala mi to uplne jednoducho na jednu A4, vraj sa to aj tak na pojednavani bude rozmazavat, vyzivne som dala 100eur...ale netusim ani kolko byvaly zaraba ani ci vobec momentalne pracuje, no nekomunikujeme...ja som od neho odisla pred rokom, bolo to tazke ale tiez som uz mala toho plne zuby...doteraz si maleho braval alebo som mu ho vozila ako to komu vyhovovalo, od septembra nastupil do skolky a byvaly sa vyhraza striedavkou tak som podala navrh ako prva...radsej...drzim palce adaj vediet ako to prebieha...

antuanet
19. sep 2013

@luckagti Aj mna by zaujimalo ako Ti to dopadlo...ja som podala navrh tento tyzden a cakam kedy otvoria pojednavanie...rada by som vedela ako to tam prebieha...dik a drzim palceky

luckagti
19. sep 2013

@antuanet urcite dam vediet. 31. 10 sa to kona. Uff, už nnech to mám za sebou a nech mám od byvaleho pokoj... Lebo čím dalej tým je to horšie.

antuanet
20. sep 2013

@luckagti drzim palce....verim ze to dopadne dobre....ja uz spisujem vsetko co by som nechcela zabudnut povedat....budes mat aj pravnika?

luckagti
20. sep 2013

Nie, na prvé pojednavanie si neberiem pravnika. Keď sa súd pretiahne tak na druhy krát ho už budem mat

boskerinka
1. okt 2013

Ahojte,aj my sme na tom rovnako a tiež nás čaká 24. 10.konanie,tak dúfam,že to dopadne dobre už,lebo tiež už som z toho na nervy,už sa to ťahá 11 mesiacov.Tak si držme všetky place,aby sme už mali pokoj 🙂
A baby ešte pozor na prístup sociálnej kurately,lebo poniektoré sú teraz veľmi na strane oteckov,tiež to prežívam,tak viem o čom to je a nieje to vôbec príjemné.

sisa2111
2. okt 2013

Ahojte. Ja mám túto skúsenosť už z časti za sebou. Na súde ma slovo najprv ten, kto návrh podal a potom protistrana. Najprv sa sudca pýta, či sa viete dohodnúť. Ja to mám dosť ťažké, lebo expriateľ tesne pred termínom podal návrh, že chce aby dieťa bolo zverené jemu. Takže nás čakajú psychologické posudky, ktoré ma budú stať 250€......... Na súde som chcela reagovať aj na niektoré nepravdivé priateľove výroky, ale sudca mi povedal, že už nie je čas, že na ďalšom pojednávaní............... Držím vám palce nech vám to dopadne dobre, ja to ešte musím nejak zvládnuť a dúfam, že o syna neprídem. Je to všetko veľmi ťažké a hlavne stresujúce. Človek musí mať niekedy veľa síl, keď počúva na súde ako sa o dieťa nestaral a podobne a pritom opak bol pravdou. Urazenosť a mužská ješitnosť či pomsta niekdy narobia veľké škody.

petiku
2. okt 2013

Ahojte! Ja mám súd 10.10.-konečne po 11 mesiacoch. Uvidíme ako to dopadne. Už teraz mám stresy-ale konečne budem možno slobodná a hlavne budeme mať určené hranice ohľadne malej. Držte palce!!!